Ogródek chatte - cz. 10, wiosna 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Ogródek chatte - cz. 10, wiosna 2011

Post »

I znowu nadrabiałam zaległości... Ech, te pędzące wątki.
No to się wyjaśniło, że moją tęsknotę za ostrogowcem wzbudziła lepnica :;230

Zdjęcia Jacka spowodowały wstrzymanie oddechu, bo takim Twojego ogrodu nawet w myślach rozbuchanych nie widziałam :D
A teraz i Twoje zdjęcia zupełnie inny aspekt ogrodu pokazują. A ogród jest nieodmiennie piękny i czarowny.
Doczekałam się widoku altanki ;:138
Trzymam mocno kciuki za Falstaffa. Tajemnie to wygląda. Z opisu stawiała bym na jakieś odglebowe paskudztwo. Może podlej Topsinem?
A... przypomniało mi się, że kiedyś pokazywałaś berberysowe berbecie. Wysyłałam nasionka berberysa Erecta - może to on?

Jak się sadzonkuje perowskię.... bo to, że łatwo się ukorzenia, to dla mnie zbyt mało :;230 Muszę jakoś rozmnożyć mój krzaczorek - patrzyłam, że może na trzy się da podzielić... Ale wolałabym powołać do życia nowe roślinki nie naruszając macierzystej:D
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No w końcu jestem na bieżąco.....już wiem o co chodziło z tą szwedzką sałatką :D
Izka fotka słoneczników rewelacja.....ależ one piękne.
No i Ta Rein d V. kolorek i w dodatku zapach.....to trzeba sprawdzić :wink: i trzeba na własne oczy zobaczyć guzik od Jacka Cartiera....on ma prawdziwy guzik a wiesz jak mi się takie różyczki podobają. :shock:

Cudnie u Ciebie...... kwitnąco i zarastająco...szczególnie altanka. :D

;:196
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elizabetko, to i Kardynała musisz sobie sprawić, bo kardynalski guziczek to dopiero coś ;:108
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

....i owszem Madziu...ale czemu on nie powtarza kwitnienia :roll: ....ale wiesz co? przecież ponoć Therese Bugnet też nie powtarza a moja właśnie teraz powtarza...jutro cykna fotki.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Jacku, ja lubię pospolite kwiatki ;) A słoneczniczek var. scabra ma cudny kolor, taki nasycony, ze bliski pomarańczu. Uwielbiam takie świetliste roslinki :D I u mnie jest niziutki, ma coś koło 0,5 m.
Mekonops u mnie zielony, bo rosnie w lekkim cieniu i jest podlewany przy każdej okazji :lol:
Może Twój rósł w słońcu? On podobno lubi półcień ...

Izulku, Jacek zawstydził mnie swoimi pięknymi zdjęciami, na podstawie których przy okazji odkryłam, jakie błędy popełniam przy pstrykaniu. Nauka nie poszła w las i moje zdjęcia też trochę lepsze teraz ;)
Widok altanki to sprawka Jacka, bo ona tymczasowo obrośnięta wilcem, więc nie jest w/g mnie godna pokazywania :lol:
Falstaffa musiała zaatakować jakaś podstępna choroba grzybowa, bo korzenie ma całe i zdrowe, a w ziemi nie doszukałam sie żadnych sladów szkodników. Opryskałam fo Topsinem, a za jakiś czas podleje Dithane. Mam nadzieję, że przezyje ...
Jak dobrze, ze sobie przypomniałas o berberysie! To pewnie on! A czy ten berberys jest żółty?
Co do perowskii, to sprawa jest prosta: ucinasz albo lepiej - urywasz z piętką małą gałązkę (ok. 10 cm) i wsadzasz do doniczki, albo bezpośrednio do ziemi w półcieniu. I już! :D

Elzuniu, skąd wiesz? :shock: Chyba tu nic o sałatce nie pisałam :?
Słoneczniczki piękne, a te drugie jeszcze piękniejsze :lol:
Reine d.V. ostatnie kwiaty wydała wyjątkowo ciemne. Jeszcze ma jakieś pączki, ale nie wiadomo, czy kolor będzie równie mocny.
Wiesz, ze nie zwróciłam uwagi na guzik Jacques'a :;230 Ale musisz to sprawdzić, koniecznie :D
Altanka zarośnięta "roboczo" ;) :D
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Altance ładnie w stroju roboczym :D A berberys od żółtozielonego wiosną, przez jaskrawo zielony latem do płomiennej czerwieni jesienią :D
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

chatte pisze: Elzuniu, skąd wiesz? :shock: Chyba tu nic o sałatce nie pisałam :?

Wiesz, ze nie zwróciłam uwagi na guzik Jacques'a :;230 Ale musisz to sprawdzić, koniecznie :D
chatte pisze: Grażynko, pomidotki bardzo późno wysiane, a niewiele mniejsze o d tych z sadzonek, więc jestem z nich dumna :D
Ogórki niestety jak zwykle już żółkną i liscie jakieś plamiaste. Tak jest co roku, ale mimo to zawsze zdążę zebrać trochę ogórków. Zrobiłam już kilka słoików kiszonych, kilka sałatki szwedzkiej i jeszcze parę zrobię. A cośmy się mizerii nawcinali :lol: A mam tylko jeden rządek :D
a jednak pisała ;:138

Izka jak tylko cebulki przyjadą to zaraz się wybiorę. :wit ...sprawdzę guzik naocznie. :D
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Słoneczniki rzeczywiście pelne i piękne.Szkoda Twojego Falstaffa.Może w doniczce zregeneruje się-ja tak uratowałam Cafe(tą prawdziwą)Zdjęcia nie mogę wstawić bo kabelek jeszcze nie doszedł(ostatnio kupiony a Allegro był wadliwy i szybko się popsuł)
Widoczek nad oczkiem taki sielski.I już widzę te żabusie,które sie zadomowiły.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuniu jeszcze chwilkę temu tak się cieszyłam ze swoich pięknych zdrowiutkich chryzantem ..... a teraz okazuje się, ze za wcześnie ;:223 widać, że jednak nie lubią mojego ogródka i zaczynają chorować, już wiele z nich ma paskudne brązowe łodygi od dołu z zasychającymi listeczkami.....aż płakać się chce ;:223
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Izulku, mówisz, że latem jaskrawo zielony? Hmmm ... a masz jeszcze inne berberysy?
Bo te jakieś czerwonawe są . Chyba, ze ten kolor zwiastuje już jesień? ;:202
Moze zrobię im zdjęcia i spróbujesz rozpoznać, czy to one? Ale w końcu jakie inne mogłabym miec :roll: Nikt więcej nie przyznał się do rozsiewania nasion berberysowych po forum :lol:

Elżuniu, no widzisz, jaka skleroza :;230 I sie wydało :D
Czekam niecierpliwie razem z Jasques'em :D

Aniu, Falstaff po przesadzeniu do doniczki i kilku zabiegach, o których mówiłam, podniósł "głowę" ;:138 Ma teraz tylko 2 pędy, ale na razie nie dzieje się nic złego. Stoi w półcieniu i - mam nadzieję - zdrowieje.
Żabek jest sporo. Ciekawe skąd się biorą jak w oczku skrzeku nie składają? ...

Aguś, jeśli tylko od dołu zaschło trochę liści, to nie jest źle! U mnie przędziorek albo jemu podobne świństwo opanowało chryzantemy. Do tego być może i choroba grzybowa? :roll: W każdym razie żółta i złocista są łyse do połowy, a reszta liści aż po wierzchołki jest w plamach i zasycha. Chyba wytnę całą żółtą, bo w tej chwili straszy swoim wyglądem.
Na szczęście nie wszystkie tak wyglądają!
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś boję się, że to dopiero początek ......we wtorek popryskam czosnkiem.....ale nie wiem, czy to coś da.....
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Chryzantemy często tak mają, Aguś, nie przejmuj się! Dopóki kwitna, a pod kwiatami jest trochę zielonych liści, to jest dobrze. Nie zmuszaj mnie, żebym jutro sfociła swoją żółtą i pokazała Ci jak jest źle :;230 Ona naprawdę nie nadaje sie do oglądania. Jutro ją ścinam do ziemi ;:108
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Dziewczyny cieszcie się, bo i tak macie dobrze.
Moje wszystkie chryzantemy pożarły ślimaki. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grazynko, to może szykować sadzonki? ;:109
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Izka szkoda Falstaffa,ale po tych zabiegach co mu zapewniłaś może się podniesie z upadku...Mam też róże ,które kiepsko rosną ,listki opadają ,albo żółkną...winę zwalam i na zwięzłość gleby i ciasnotę,a i choroby grzybowe...Mączniak rzekomy też zaatakował,a objawia się czerwonawymi listkami ,wiotkimi ,w końcu opadającycmi...i ciemnymi plamkami na starszych listkach...Nekroza to dosyć poważna choroba róż ,tutaj Hanka 55 pisze na ten temat http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=41&t=21892

A tu cos więcej na temat chorób róż...http://www.oczarjk.pl/index.php?act=258
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”