Ogród Soczewki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Soczewki

Post »

Jolu, Alu, Gosiu ja wiedziałam,że one lubią cień i dużo wody, ale oczywiście pomyslałam sobie naiwnie, że dadzą sobie radę. Kiedy ja się oduczę tej ignorancji na potrzeby roślin ;:223 . Znalazłam miejsce i stwierdziłam ,że akurat tu je chcę mieć. Oczywiście przeżyły ale zamiast pięknych rozrośniętych krzaczków miałam bidulki. Na zdjęciu rośliny dwu letnie. Sądzę,że i tak miały dużo szczęscia bo wiosna była bardzo mokra i dzięki temu chyba mi nie uschły

Obrazek Obrazek

A to już roczna i posadzona w cieniu. Mniej listków ale za to wyższa
Obrazek

Alu witam i cieszę się, że Ci się u mnie podoba. Szybciuto przejrzałam Twój wątek i muszę powiedzieć ,że masz piękny naturalisyczny ogród. Masz rację ,że wprowadzenie do niego drobnych kamyków nie byłoby dobrym posunięciem. Masz tam sporo elementów z drewna i kora bardziej mi tam pasuje. Po drugie kamienie są dość uciążliwe przy sadzeniu kwiatów. Wiem, co mówię bo sama się męczę, ale u mnie to było najwygodniejsze rozwiązanie bo nie mam czasu na pielenie, a kore wywiewałby wiatr. Jak już kamienie to duże do dekoracji.
Projekty robiłam w zwykłym programie do obróbki zdjęć. Ja korzystam z GIMP jest to odpowiednik fotoshopa.
Wybieram sobie zdjęcie z rośliną którą chcę umieści na swoim projekcie obrysowuję , wycinam i wstawiam do projektu.
Trawka z rabaty będzie usunięta cała, nie mogę zostawić takich małych kawałków bo by się ją trudno kosiło a tym zajmuje się mój m więc musi mieć bezproblemowo bo będzie marudził. Myślałam by obrzeże wysypać kamyczkami i posadzić między nimi karmik.
Obrazek

Krysiu juki udały się jak nigdy dotąd. Miały piękne baśki obsypane kwiatami tak obficie że aż jedna pod ich ciężarem wyszła z ziemi. Obrazek

Dorbie a może zamiast iglaka to coś szczepionego (płaczącego) modrzew -chociaż ty ich już masz sporo a może buk obordowych liściach
Gosia sądzę że można. Moja teściowa zasadziła u mnie za siatką i się rozsiały. Dwa lata temu gdy już trochę dojrzałam do kwiatów w ogrrodzie wykopałam małą sadzonę i przeniosłam do ogrodu. Przez dwa lata bez problemowo wychodziła z ziemi więc miejmy nadzieję że i w tym roku też tak będzie. Wezmę łopatkę i podzielę na pół.
A te rosną dziko wsród winogrona za siatką i są trochę wyższe niż te w ogrodzie

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Soczewka pisze:Jolu, Alu, Gosiu ja wiedziałam,że one lubią cień i dużo wody, ale oczywiście pomyslałam sobie naiwnie, że dadzą sobie radę. Kiedy ja się oduczę tej ignorancji na potrzeby roślin ;:223 . Znalazłam miejsce i stwierdziłam ,że akurat tu je chcę mieć. Oczywiście przeżyły ale zamiast pięknych rozrośniętych krzaczków miałam bidulki.
Jakbym siebie słyszała :;230 poradzą sobie :lol:
Gailardie są piękne i długo kwitną, mam kilka odmian, zobaczę, jak poradzą sobie z zimą i chyba dokupię jeszcze ;:224
Ale póki co myslę o różach, ja która róż mieć nie planowałam ;:112
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p
Od: 21 sty 2011, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniczko, jakby to byla rabata przy ogrodzeniu to buk bylby super, a to jest ta na trawniku, nie chce ci zasmiecac watku i wydaje mi sie ze powinnam po bokach zejsc z wysokosci
Soczewka
1000p
1000p

Post »

pamelka pisze:Ale póki co myslę o różach, ja która róż mieć nie planowałam ;:112
Teraz to jakbym ja siebie słyszała :;230 Miało ich nie być bo za wiele zachodu, ale namawiać mnie długo nie trzeba było. I teraz ciągle coś dokupuję mówiąc to juz ostatnia. Jesienią miała być ostatnia partia,a już poprosiłam Alę- Georginię by mi zamówiła w Rosarium Eden Rose ;:223
Pozdrawiam Monika
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Dorbie ty mi wątku wcale nie zaśmiecasz nie masz się czym martwić.
Jak buk odpada ( a mógłby być nisko szczepiony -tylko tak próbuję :;230 )i chcesz zejść z wysokości to albo jakiś iglak wolno rosnący i niski, lub zwykła thuja kuleczka, a może namówię cię na bukszpany?
Żuraweczki wokół bukszpanów wyglądają silcznie.
Bukszpany to mój nowy bzik ;:223
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Monia, ja własnie wole te niską. Miałam tez tę drugą, ale sie jej pozbyłam.
W jakiej cenie kupujesz te kulki bukszpanowe na nózce?
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Gosia jesienią umawiałam się na 90zł Wysokosć około 1metra
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O kurczaki. Drogo ;:223
Myslałam, że mimo wszystko taniej. Pomyslę zatem czy sama nie obciacham jakiejś tujki. Potrzebuje 2,3 kulek na nóżce. Nie koniecznie bukszpanów, ale one tak ładnie wygladają.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Soczewka pisze: Teraz to jakbym ja siebie słyszała :;230 Miało ich nie być bo za wiele zachodu
Kochana nie za wiele znaczy mniej niż 50 :lol: chyba.
U mnie dla odmiany miało żadnej nie być, a juz wysłalam maila z zapytaniem o cenę. Eden Rose przecudna, też planuję :twisted:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Róże są podstępne :twisted:
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Dziewczyny, ja kupowałam, co prawda osobiście, szczepionego buka czerwonego w tej szkółce http://www.drzewa.com.pl/zwyczajny-purp ... p-444.html
Płaciłam śmieszne pieniądze, coś koło 20 zł za roczniaka. Polecam :D
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p
Od: 21 sty 2011, o 20:50

Post »

Margo2 pisze:O kurczaki. Drogo ;:223
Myslałam, że mimo wszystko taniej. Pomyslę zatem czy sama nie obciacham jakiejś tujki. Potrzebuje 2,3 kulek na nóżce. Nie koniecznie bukszpanów, ale one tak ładnie wygladają.
a ja musialam sobie zrobic taka kulke na nozce z musu, bo mi psiaki obsikały Conice i tak fajnie mi wyszla jak ja obcielam od dolu, no,moze nie kulka a stozek na nóżce.
A ja tez lubie bukszpany i mam nawet troche obsadzony malutki zywoplocik, ale pare lat poczekam na efekt
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Gosia ja bym powiedziała,że to nie róże są podstępne lecz forum :;230 .
Basiu ja choruje na tego buka. Upatrzyłam już sobie go w szkółce i tylko czekam do wiosny.
Nie pamiętam dokładnie ceny ale gdzieś w okolicy 30-40zł
Dorbie ja podobnie zrobiłam z Coniką z tą różnicą, że zakupiłam za śmieszne pieniądze brzydki bezkształtny okaz i go przystrzygłam na kulkę.
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
magda2003
200p
200p
Od: 20 lis 2009, o 18:05

Post »

Moniko jaki wspanialy ogrod, jaki zadbany! A ile pracy tam wlozonej! Fantastyczny, będę pokazywac wlochom nich sie ucza! ;:63
Pozdrawiam Magda

Pierwsze kroki w ogrodzie
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Magdo dzięki za miłe słowa. Pracy sporo ale to jest bardzo przyjemna praca i prawdę mówiąc ja to traktuję jak relaks. A ile przy tym satysfakcji. Pokazuj, Włochom niech się uczą i zarażają, ale gdy nie będzie chęci i pasji to na wiele się to nie zda. Ogród i prace w nim trzeba kochać.
Moje różyce. Tylko kilka ale jak nie wymarzną przez te mroźne noce to będzie ich w tym sezonie u mnie więcej. ;:138
CORSA
Bardzo obficie i długo kwitnąca róża wielkokwiatowa. Rośnie u mnie przy siadce i muszę ją podwiązywać by łodygi się nie rozkłądały na boki. Jestem z niej bardzo zadowolona. Dokupiłam do pary jeszcze jeden krzak.
Obrazek Obrazek
Heandel
Kupiona jako pnąca ale w naszych warunkach klimatycznych tworzy ponad metrowy krzak. Ma skłonności do gubienia lisci ale w tym roku miała piękne zielone listki przez cały sezon. Przypuszczam że to zasługa bardzo deszczowej i mokrej wiosny.

Obrazek[/url]Obrazek
Rośnie u mnie w trzech miejscach w ogrodzie i na każdym stanowisku ma inny pokrój. Niestety nie pachnie i kwitnie tylko raz.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”