Kiedyś będzie tu ogród z ..... widokiem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kiedyś będzie tu ogród z ..... widokiem

Post »

A mi, jako miłośniczce widoków ziemskich, najbardziej podoba się motylek :)
Zostaw kanny w spokoju, nie wykopuj, no co Ty, przecież je można po przymrozkach...Aż takich mrozów od razu nie będzie, żeby kłącza zmarzły.... Hm...Dlaczego ja tu tych kann tak bronię? :wink: :;230
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuje za modrzew ;:196 No muszę go posiąść .Kann jeszcze nie ruszam szkoda .Zacznę chyba od dalii .
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ha pisałyśmy w tym samym czasie o tym samym :;230
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Jolu witaj dawno u Ciebie byłam...ale piękne kany ..mnie tylko jedna zakwitła posadziłam cztery ...
..wiem że w nie odpowiednim miejscu...
...a dzięki za pozdrowienia...Andrzejek przekazywał.. przekazywał... ;:196
...naprawdę nie otwierają się u mnie zdjęcia... :?: pisałaś u Lawendy a może to nie do mnie... :;230
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jola, liczę wręcz na pomoc.
Mam kilka miejsc dla jeżówek i iglaczków.
Taką Aurea np :roll:
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kochani, no to zaczęły się jesienne wykopki, doniczkowe już schowane do pomieszczeń, bo w nocy temp. może spaść do 0, a przy gruncie ;:224 sami wiecie. Idą zmiany.
Dalie już wykopane, kolej na canny przyjdzie, jak mróz liście zetnie, mam obawy, że już w tym tygodniu niestety :cry: Róże jeszcze tyle pączków mają.
Gieniu oj może to być chwilę wcześniej niż nam się wydaławo, niestety.
Aga staram się jakoś urozmaicać widoki, jednak te ogródkowe ozdóbki wcale nie są tanie, poszukiwać okazji należy.
Andrzej niestety, nasza, nie nasza ziemia jak się okazuje :? posadzisz drzewo medalu nie dadzą, zetniesz karą obciążą, bo pytać trzeba, czy wolno Twoje drzewo ..... :?
Anetko canny trzeba w znacznej odległości 50-60 cm z pewnością, wówczas kłącza się rozrastają i kwiatów dużo.No niestety obecny ich czas na ukończeniu, jak sobie przypomne wiosenne podziały :? Nic to, aby przezimowały.
Agatko szaaa :? bo Pani usłyszy :;230
Ozdóbki solarne, jak wszystkie ;:108 słoneczna energia najtańsza jest przecież.
Paweł, no wiesz, mało to w okresie świątecznym stroiszu, żeby tak z własnej działki :roll: Moj biedny Joopi jakiś blady, igieł niby nie gubi, ale kolor zmienił, jak liściaste ...
Grażynko, adresik alldrogo znasz, więc nic prostszego :;230 ja dodatkowo szukam adresow internetowych sklepów sprzedawców all... tam bywa taniej, a z pewnością ilość oferowanych przdmiotów jest większa. Co do cann, to chyba lepiej zdecydować się na ciekawsze odmiany, niż trzymać wszystko co się rozrośnie, bo karpy faktycznie powiększają swoją objetość znacznie.
Marta, jako obrońcy cann oferuję Ci bezpłatnie po kawałku wiosną :D reflektujesz? Motylek faktycznie fajny, ale przecież połknęłaś już widokowego bakcyla ... dzisiaj proponuję spadające gwiazdy ;:108 'aktywny rój meteorów zwanych Drakonidami.'
Gosiu moje dalie już wykopane, tylko w drewutni stoją, mam nadzieję, że w nocy nie będzie przymrozku. Modrzew faktycznie pięknie się rozrasta, w tym roku musialam 'włosy' z trawnika odgarniać, żeby wykosić.
Intuicję to jednak, jako kobiety mamy.
Misiu miło mi, że wpadłaś ;:196 Andrzej pamiętał, żeby przekazać ukłony? Mozna na niego liczyć.
A czemu canny w nieodpowiednim miejscu, jeśli można zapytać?
Margoś nie ma sprawy, jednak najpierw trzeba określić parametry. Na jaką wielkość, szerokość drzewka liczysz i na jak szybki przyrost. Wiesz, że jestem zwolennikiem raczej powolnego wzrostu, choć taka Picea orientalis Aureospicata dajmy na to ;:224 lub Golden Star. Padła pierwsza propozycja nie do odrzucenia :lol:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Wykopałaś dalie? Trochę zazdroszczę, bo masz już to za sobą :-) Ale nie miałam sumienia, bo tyle jeszcze pączków mają... No tak, ale u Ciebie klimat surowszy. W zeszłym roku szybko były pierwsze przymrozki, ale 3 lata temu 20.10 dawałam mamie bukiet dalii na imieniny :-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

dopóki nie będzie przymrozków , nie wykopujcie . Przecież one kwitną jak w lecie. Przyznam , że moje nie podlewane i nie widać żadnych objawów osłabienia. Niech jeszcze pocieszą oko.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Jolu przecudne są te ozdoby ogrodowe, a jeszcze, jak mówisz, solarne. ;:138
Ciężki czas nastaje dla naszych ogrodów.
Mrozy i śniegi nadają.
Kanny trzeba będzie niestety wykopywać, a jako, że sadziłam dopiero w maju, więc kwitną w najlepsze.
Pozdrawiam Cię serdecznie. :)
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłko u nas już w tym tygodniu zapowiadają ;:224 lepiej, żeby się nie sprawdziło ;:14 Zakwasy lekkie popołudniem były, ale dzisiaj już ok.
Tyle ogródkowych porządków, że jednak musiałam się zebrać. Wkrótce trzeba pomyśleć o zimowych zabezpieczeniach, a potrzeby takie .....
Tadeusz, niestety u mnie już nie będą :cry: odpoczywają.
Tajeczko niestety to prawda, idzie zima, a gdzie niegdzie już przyszła. Oby tylko dała śnieżną osłonę roślinkom, najgorsze są mrozy w bezśnieżną zimę :? Kopcowanie i okrywanie wkrótce trzeba będzie zacząć, a pobudzone ciepłą aurą roślinki nawet nie myślały o zimowym śnie :evil:

Dzisiaj ciąg dalszy ozdób ogródkowych, okienka i murek zyskały świetlną oprawę ;:224 tak to wygląda
Obrazek Obrazek

Obrazek

tego jegomościa już pokazywałam
Obrazek

i może szerszy widok nieco od tylu ;:224
Obrazek

Tak się wykłosił Zebrinus, niby nic ;:224 a jak cieszy :tan wszak to młoda jeszcze roślinka
Obrazek Obrazek

Obrazek

ostatnie fuksje
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miały być ostatnie różyczki, ale będą w kolejnym wejściu razem z zielonymi kulkami :tan nie mozna przeładowywać strony :lol:
Na koniec, jakby mimochodem nadmienię, że dzisiejszy, ostatni w tym roku szkółking odbyty ;:108 sezon zakończony, można się do zimy szykować ;:108 Dorotko sukces pełny :uszy
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jolu, ja też preferuję bardzooo powolny wzrost, przecież wiesz, że u mnie miejsca brak. Wolę więcej a mniejsze :D
Awatar użytkownika
mikita
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 maja 2008, o 09:54

Post »

Witam
Powzdychałam sobie oglądając Twój ogródek:) Masz rośliny, które sama chciałabym mieć:) Też jestem fanką kulek ;:138 tylko, że na razie mam całe 4 :;230
Aaaa i róże i trawy, super bardzo mi się podoba:) Ozdóbki również:) A jak to wygląda nocą? Są widoczne?

Mam pytanie o tą sosnę:
Obrazek

Jest formowana prawda? A pamiętasz może jaka to odmiana?
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Pamelko ;:196 .canny posadziłam prawie w cieniu,miały tylko troszeczkę słońca rano...dziś wiem że to słoneczne panny... :)..świetne murki ;:138
...cudowne fuksje ... ;:108
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Urocze zakątki :) Szkoda, że to nie początek lata, siadałabyś sobie w ogrodzie i podziwiała lampeczki i rośliny w ich blasku...
Canny masz przepiękne, ja tylko te najzwyklejsze, ale i tak je uwielbiam - za liście :)
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margoś to mamy całą jesień i zimę na myślenie ;:108 Dobrze, że pod bokiem masz dobrą szkółkę, to ze zdobyciem cudów nie będzie problemu.
Na forum oczywiście proponuję w wolnym czasie pozwiedzać ogrody Rispetta i Sylwka :D to się dopiero naoglądasz piękności. Jest także wiele innych wszystko zależy od tego jakiego efektu oczekujesz i jakich roślin.
Mikita :wit miło mi powitać nowego gościa. Zapraszam częściej :D
Różyczki zawitały u mnie w szerszej masie w tym roku dopiero, bo ogródek jeszcze młodziutki. Nic się nie martw, zaczynałam od roślinek skalniakowych, zaprzyjaźniona koleżanka śmiała się ze mnie ;:14 ale miała rację każdy musi przejść swoją drogę w urządzaniu ogrodu, własne doświadczenia są największym skarbem ;:108
Dlatego bardzo dziwię się ludziom, którzy tę pasjonująca pracę polecają innym, płacąc przy tym za to grube pieniążki ;:224
No dobrze, nie każdy to lubi :wink:
Ozdóbki świecą nocą pomimo słabego w ostatnich dniach operowania słońca. Obserwuję nad jeziorem lampki solarne, które pozostawione cały rok same sobie świecą kolejny już sezon i niech tak będzie u mnie.
A ten iglasty przystojniak to Pinus parviflora Fukai /sosna drobnokwiatowa/, parviflorki są cudne :uszy Ona nie jest formowana. Kolejną już jesień obserwuję, jak na zimę gubi igły. Piękny iglak polecam, szczególnie jego paskowane igiełki ;:108
Misiu to prawda, w cieniu mają nikłe szanse na piękny wzrost i kwitnienie. Cóz człowiek uczy się na błędach, za rok znajdziesz im inne miejsce.Oj fuksje są naprawdę pięknymi kwiatami, teraz głowię się, jak przez zimę utrzymać ;:224
Aga jakby było cudnie jakby to początek lata był ;:224 można pomarzyć, a tu jesienne chandra sie plącze między nogami ;:14 Wielu jest na forum miłośnikow cann i wiele karp do podziału wiosną :wink: wszystko przed Tobą.
Jakbyś tylko zachwyciła się liśćmi Durbana lub Pretorii, nie chciałabyś ich z ogródka stracić ;:108 Dla mnie to są jedne z najpiękniejszych roślin, takie wielki, dostojne, ozdobne z liści i kwiatów, cudne.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”