Mój ogród - Ewelina- 1cz.2007r.
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
zielono mi... odcieni zielini jest bardzo dużo zapewne ale te które pokazałaś bardzo dobrze koją nerwy
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No to dałaś Ewelino po oczach
Piękne płaczące igły, nawet dereń, którego nie za bardzo, no wicie, rozumicie, no nie lubię, no, a też jest piękny. Taka porcja zieleni, to sama przyjemność. Uwielbiam kolor zielny, mam zieloną podłogę w łazience, zielone ściany w kibelku, zieloną kanapę w salonie, zielone kamaszki i sweterki, kiecki i skarpetki, zielony parasol ogrodowy i kurtkę p. deszczową, zielone drobiazgi w kuchni i zielone nakrętki na słoikach z suszonymi ziołami
Zielone jest piękne!!! A na Twoich zdjęciach zielone jest jeszcze piękniejsze!!!

Piękne płaczące igły, nawet dereń, którego nie za bardzo, no wicie, rozumicie, no nie lubię, no, a też jest piękny. Taka porcja zieleni, to sama przyjemność. Uwielbiam kolor zielny, mam zieloną podłogę w łazience, zielone ściany w kibelku, zieloną kanapę w salonie, zielone kamaszki i sweterki, kiecki i skarpetki, zielony parasol ogrodowy i kurtkę p. deszczową, zielone drobiazgi w kuchni i zielone nakrętki na słoikach z suszonymi ziołami

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Pomysł jest nie do końca mój...to raczej sama "natura" tak zaaranżowałaGrzegorz B pisze: Bardzo spodobało mi się połączenie bluszczu z brzozą. Super. Muszę i ja sobie coś takiego zrobić, oczywiście pomysł jest wyłącznie Twój, będę to podkreślał znajomym.

Cieszę się ,że zielone zdjęcia Was nie wkurzyły , a jak słychać - przeciwnie, Ewuś mam nadzieję, że już C przeszło ? Wyobraź sobie , ile mnie ten mój trawnik kosztuje pracy ( czytaj : bolące plecki),zwłaszcza podczas odchwaszczania i jesienią wygrabiania, a będzie Ci się już mniej podobał...
Pozdrawiam cieplutko i ...zbieram się . Dziś mały wypad do Centrum Ogrodniczego Yukka.

No to znowu jakieś cuda zostaną zakupione. Czekam, czekam niecierpliwie.
Pozdrawiam Ewa
Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez/
Mój ogródek.
Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez/
Mój ogródek.
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
Ewelinko, zielony jest kolorem , którego nie trawię
... ale w takim wydaniu mogę patrzeć dzień i noć
Super!

"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
No to poszalałam... choć to już koniec lata kupiłam wielkie kremowe Złocienie ,trochę cebulek Tulipanów i oczywiście Wrzosy ! I jeszcze coś do domu...jak Wam się podoba ta niezwykła donica- filiżanka i nowa roślinka (Hebe speciosa Variegara = Hebe pstra) śmieszna , prawda?

A tu Eszeweria. Nie wkopię jej już teraz na skalniak-robi się chłodno w nocy , więc będzie roślinką domową

Do Wrzosów kupiłam taki kosz - teraz będzie zdobił ganek, wejście do domu.

A tu Eszeweria. Nie wkopię jej już teraz na skalniak-robi się chłodno w nocy , więc będzie roślinką domową

Do Wrzosów kupiłam taki kosz - teraz będzie zdobił ganek, wejście do domu.

- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Kontakt:
bardzo piękny i prosty pomysł - takie są najlepsze , taki kosz to aż chce się wziąść do ręki i iść z nim do jesieni 

serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Ewelinko bardzo przyjemne zakupy, też lubię takie rozrywki.
Hebe prześliczna, z filiżanki chyba Ci szybko wyrośnie, ale ogród masz duży, więc pewnie dostanie eksmisję.
Eszeweria jako roślina domowa, bardzo elegancko się prezentuje. Śliczna, zdrowa roślina.
No i wrzosy w koszyku, nie wiem co na to wrzosy czy im nie będzie za ciasno, ale wyglądają tak naturalnie, bardzo ładnie się komponują.
Ewelinko jeżeli znasz nazwy odmian tych wrzosów (gdy ja kupowałam swoje, to rzadko były etykiety, ponadto wcale się nie przejmowałam ich brakiem), gdybyś mogła, to zrób zdjęcie krzaczka i kwiatów, wydaje mi się, że też takie mam. Bardzo byś mi pomogła w mojej inwentaryzacji wrzosów.

Hebe prześliczna, z filiżanki chyba Ci szybko wyrośnie, ale ogród masz duży, więc pewnie dostanie eksmisję.

Eszeweria jako roślina domowa, bardzo elegancko się prezentuje. Śliczna, zdrowa roślina.

No i wrzosy w koszyku, nie wiem co na to wrzosy czy im nie będzie za ciasno, ale wyglądają tak naturalnie, bardzo ładnie się komponują.
Ewelinko jeżeli znasz nazwy odmian tych wrzosów (gdy ja kupowałam swoje, to rzadko były etykiety, ponadto wcale się nie przejmowałam ich brakiem), gdybyś mogła, to zrób zdjęcie krzaczka i kwiatów, wydaje mi się, że też takie mam. Bardzo byś mi pomogła w mojej inwentaryzacji wrzosów.

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Witam w kolejnym słonecznym i...zimnawym dniu
Lilu, Filiżanka ma gabaryty sporej donicy, lecz oczywiście docelowo przeniosę Hebe na rabatę , a w niej "zamieszka " inna roślinka.
Natomiast wrzosy traktuję jako dekorację na sezon jesienno-zimowy i mam nadzieję,że postoją w koszu po prostu przez zimę...Jest tam, jak zauważyłaś kilka odmian, ale oczywiście ani jednej nazwy
więc nic Ci nie pomogę. Mam katalog, w którym są i wrzosy ; jeśli coś wkleisz u siebie do identyfikacji - będę szukać. Zresztą są strony internetowe i są ...nieocenieni Forumowicze(Ci z pewnością wspólnymi siłami dadzą radę rozpoznać Twoje odmiany)
Pozdrawiam , E.

Lilu, Filiżanka ma gabaryty sporej donicy, lecz oczywiście docelowo przeniosę Hebe na rabatę , a w niej "zamieszka " inna roślinka.
Natomiast wrzosy traktuję jako dekorację na sezon jesienno-zimowy i mam nadzieję,że postoją w koszu po prostu przez zimę...Jest tam, jak zauważyłaś kilka odmian, ale oczywiście ani jednej nazwy

Pozdrawiam , E.
Witaj Ewelinko. Wklej proszę jeszcze parę zdjęć z ogrodu. Takie Wiesz z kojącymi widokami. Te z okna salonu Mogłabyś powtórzyć, bo przecież ogród (a więc i widok) na pewno w tym czasie się zmienił.
Pozdrawiam Ewa
Mój ogródek.
Mój ogródek.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Ewo, nie wiesz ,co czynisz !!! Mnie nie trzeba specjalnie zmuszać do wklejania zdjęć, a po takiej zachęcie...ech, wkleję , jasne ,że tak 
Ale dla ukojenia duszy może warto spróbować ziółek?- tu miałaby na pewno coś do powiedzenia najbardziej kompetentna w tej dziedzinie Chatte, ja zaprezentuję tylko moją niestrudzoną Melisę : niestrudzoną , bo już kilka razy ją ścinałam, obdarowując chętnych listkami do zaparzania herbatki, a ona ciągle rośnie , jak szalona

Czujecie ten aromatyczny, lekko cytrynowy zapach ?

Ale dla ukojenia duszy może warto spróbować ziółek?- tu miałaby na pewno coś do powiedzenia najbardziej kompetentna w tej dziedzinie Chatte, ja zaprezentuję tylko moją niestrudzoną Melisę : niestrudzoną , bo już kilka razy ją ścinałam, obdarowując chętnych listkami do zaparzania herbatki, a ona ciągle rośnie , jak szalona

Czujecie ten aromatyczny, lekko cytrynowy zapach ?

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Teraz jeszcze wczoraj kupione a nie obfotografowane( jak to możliwe ?!
) Kwiatki na rabatkę

To oczywiście Złocień wielki, ale w kolorze kremowym.

To widoczki ogólne po raz kolejny, nieco świeższe niż poprzednie, późno-letnie, bo inne już w ogrodzie światło- bardziej , jak w piosence o dolinie długich cieni...

Kwiatów, a więc kolorów ,jest już niewiele. Sytuacje ratują kępy Rudbekii, które kwitną długo i niestrudzenie.

To oczywiście Złocień wielki, ale w kolorze kremowym.

To widoczki ogólne po raz kolejny, nieco świeższe niż poprzednie, późno-letnie, bo inne już w ogrodzie światło- bardziej , jak w piosence o dolinie długich cieni...

Kwiatów, a więc kolorów ,jest już niewiele. Sytuacje ratują kępy Rudbekii, które kwitną długo i niestrudzenie.
Ewelinko, dziękuję. To jest miód na moją duszę. na pewno będę często wracać do tych zdjęć. Nadal trawnik robi na mnie wrażenie. Mój plan na przyszły rok - doprowadzić swój do porządku.
Nigdy tego nie ukrywałam - mam parę ogrodów, z których biorę przykład, podglądam je, obsewuję nasadzenia. Wykorzystuję je u siebie, chociaż nie kopiuję jota w jotę.
Te osoby na pewno się domyślają, bo niejednokrotnie proszę je o pokazywanie takich właśnie zdjęć panoramicznych. Całuski
Nigdy tego nie ukrywałam - mam parę ogrodów, z których biorę przykład, podglądam je, obsewuję nasadzenia. Wykorzystuję je u siebie, chociaż nie kopiuję jota w jotę.
Te osoby na pewno się domyślają, bo niejednokrotnie proszę je o pokazywanie takich właśnie zdjęć panoramicznych. Całuski
Pozdrawiam Ewa
Mój ogródek.
Mój ogródek.