Januszu ale jakoś zimowo u ciebie na szczęście tylko w rozmowach, choć zdjęcia na początku wątku robią wrażenie Masz przepiękny, imponujący ogród Cudowne iglaki Przepiękne trawy i olbrzymie hosty, eukomis i korony i lilie, wiśnia piłkowana i .... i wiele roślinek o których nawet nie słyszałam
Mam pytanie: co to za trawy i jaka odmiana kaliny- bo korale ma jak lakierowane:
drozd pisze:
Po co szukać egzotycznych krzewów. Czy nasze rodzime nie są piękne
Jest to jednoroczna trawa Pennisetum glaucum "Purple Majesty". Żeby zawiązała nasiona trzeba ją siać w pierwszej połowie lutego do doniczek. Wysadzać w maju po przymrozkach.
Januszu, jestem zauroczona Twoim ogrodem , właśnie o takim ogródku śniłam, jeśli to możliwe odezwij się do mnie ? Bardzo lubię kwiaty i chciałabym tak je dobierać aby od wczesnej wiosny do późnej jesieni jakieś kwitły. Praca przy kwiatach to dla mnie przyjemność i odpoczynek . A na mojej działce jest sporo miejsca do zagospodarowania.
Pozdrawiam
"Kwiaty są pięknymi słowami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha"
Każdy dzień jest piękny !
Pozdrawiam Beata.
Witam Beatko.
Jest mi niezmiernie miło,że mój ogród tak Ci się podobał. Trochę nazbierało się roślin przez tyle lat i wciąż coś nowego przybywa a i dzięki forum coś zawsze podpatrzę czego nie znałem.
Swojego wątku jeszcze chyba nie założyłaś, bo nic nie znalazłem. Małgosiu
Nie sądzę, by były w ogrodniczych, bo nigdy nie spotkałem. Ja kupiłem kilka lat temu w All. i do tej pory mam swoje nasiona.
Październikowe truskawki
Januszu też mam tę truskawkę ,latem dostałam od Dali ,nawet mi kwitnie .
Dostałam od Poli o liściach biało zielonych , ale M mi ją gdzieś zakopał jak wykopywał czereśnię
Witam cię Januszu
Mam pytanko,oglądam sobie ponownie twój ogród i bardzo mi się podoba Sprekelia.Możesz mi napisać gdzie ją nabyłeś,sprawdzałam na all.ale jej nie ma w mojej okolicy też nie zauważyłam.
Pozdrawiam i życzę sopkojnej nocki.
Witam,witam Renatko.
Sprekelię kupiłem w sklepie wysyłkowym w Ożarowie Maz. dwa lata temu. Czyli już kwitła u mnie dwa razy. Nie trzy, bo w tym roku powtórzyła kwitnienie. Nie zauważyłem jak mi kret wyrył cebulę i musiała leżeć jakiś czas, bo już liście były zwiędnięte. Jaki byłem wściekły, myślałem,że mi przepadnie. Po jakim miesiącu od ponownego posadzenia liście uschły a pokazał się pąk kwiatowy. Nie wierzyłem własnym oczom. W tym roku widziałem jej cebule w sklepie ogrodniczym ale gdzie? nie pamiętam.
Ożarów też miał w tym roku w sprzedaży.
Warto się o nią postarać, bo to naprawdę rarytas i nie jest wymagająca rośliną. Lubi ciepłe południowe miejsce. Ziemię przepuszczalną ale nie suczą.
Witaj Januszu ja swoja sprekelie trzymałam w donicy na tarasie ,kupiłam 3 cebule a kwitków miałam aż sześć a kupiłam u nas w sklepie ogrodniczym .
Teraz już wniosłam do piwnicy .