CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.2
no pomogła 
 w zwykłym ogrodniczym dostaniesz, a nie pamiętam jak się to nazywało, ale powiesz ze chcesz blaszkę owadobójczą przeciw tym robaczkom co zaatakowały adenia to na pewno bd wiedzieli o co ci chodzi  

Pozdrawiam Paula 

Odpadło większość liści z adenium, reszta jest żółta co mogę z tym zrobić? Kaudex jest twardy:
https://imageshack.com/i/exzfSVYwj
Biały osad na liściach:
https://imageshack.com/i/ez4ixjNGj

https://imageshack.com/i/exzfSVYwj
Biały osad na liściach:
https://imageshack.com/i/ez4ixjNGj
- onectica
 - Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Grise (znacznie prościej byłoby, gdybyś podał swoje imię  
 ale oczywiście musu takiego nie ma) - 
po pierwsze trochę szkoda, że całą sprawę omawiasz tutaj, a nie w wątku o Adenium.
Po drugie - jeżeli chodzi o żółknące liście - weź pod uwagę, że rosliny przeszły spory stres, związany z transportem, zmianą warunków życia (skąd je masz konkretnie?) i dwukrotnym przesadzaniem.
Jeżeli nie widać szkodników, kaudeks nie jest miękki, korzenie zdrowe, to można by jej pozwolić się po prostu zaaklimatyzować.
Ale niepokoi mnie ten 'osad', o którym mówisz, a wcześniej wspomniałeś o czymś 'klejącym'. Przyjrzyj się dokładnie liściom pod lupą.
Bo to może wyglądać na jakiegoś szkodnika...

po pierwsze trochę szkoda, że całą sprawę omawiasz tutaj, a nie w wątku o Adenium.
Po drugie - jeżeli chodzi o żółknące liście - weź pod uwagę, że rosliny przeszły spory stres, związany z transportem, zmianą warunków życia (skąd je masz konkretnie?) i dwukrotnym przesadzaniem.
Jeżeli nie widać szkodników, kaudeks nie jest miękki, korzenie zdrowe, to można by jej pozwolić się po prostu zaaklimatyzować.
Ale niepokoi mnie ten 'osad', o którym mówisz, a wcześniej wspomniałeś o czymś 'klejącym'. Przyjrzyj się dokładnie liściom pod lupą.
Bo to może wyglądać na jakiegoś szkodnika...
Mam na imię Darek, pisałem w wątku o adenium, ale moderator przeniósł tutaj.
Adenium posiadam z allegro dwa pozostałe trzymają się dobrze póki co, chociaż jednemu zaczynają się robić żółte listki, ale tylko kilka póki co

Adenium posiadam z allegro dwa pozostałe trzymają się dobrze póki co, chociaż jednemu zaczynają się robić żółte listki, ale tylko kilka póki co
- onectica

Miło mi, Darku  

Pytając skąd jest to Twoje Adenium miałam na myśli to, że możesz je mieć od hodowcy-amatora, który trzyma je na parapecie, albo od profesjonalisty ze szklarni, gdzie są zupełnie inne warunki i inny sposób hodowli (światło, nawozy, temperatura, wilgotność, etc.). Stąd ich dłuższa lub krótsza adaptacja.
 czy to przeniesienie było aż takie konieczne?  

Pytając skąd jest to Twoje Adenium miałam na myśli to, że możesz je mieć od hodowcy-amatora, który trzyma je na parapecie, albo od profesjonalisty ze szklarni, gdzie są zupełnie inne warunki i inny sposób hodowli (światło, nawozy, temperatura, wilgotność, etc.). Stąd ich dłuższa lub krótsza adaptacja.
Kochany Moderatorzepisałem w wątku o adenium, ale moderator przeniósł tutaj
Wątpię by była to aklimatyzacja, bardziej jakiś szkodnik, nic nie widać, lupy nie mam, co mogę kupić prócz tej blaszki owadobójczej ? Co do adenium to nie wiem czy mam je od hodowcy amatora czy profesjonalisty - wiem tylko tyle że miał ich sporo na sprzedaż.

- onectica

Można by czymś prysnąć pod kątem przędziorków (na przykład Magusem. Dobrze jest też po spryskaniu przykryć roślinę workiem foliowym na kilka godzin. Przy czym podczas zabiegu i chwilę po nie wystawiałabym jej na bezpośrednie słońce)
A jak przyjdzie czas na podlanie, to podlać jakimś środkiem systemicznym (takim, który roślina wchłania w siebie, polecany przez wielu jest np. Bi58)
Tylko uważaj przy tych czynnościach, bo to jednak chemia.

A jak przyjdzie czas na podlanie, to podlać jakimś środkiem systemicznym (takim, który roślina wchłania w siebie, polecany przez wielu jest np. Bi58)
Tylko uważaj przy tych czynnościach, bo to jednak chemia.
Właśnie wróciłem ze sklepu, kupiłem coś od substrala na mszyce, oraz prepart firmy Sumin - "Magus zwalcza przędziorki"
Najpierw prysnę tym na mszyce bo widzę czarne kropki pod listkami

Najpierw prysnę tym na mszyce bo widzę czarne kropki pod listkami
- onectica

Proszę, zobaczcie na mojego echinofossulokaktusa - wydaje mi się, że 'to' nie jest dla nich normalne.
Wydaje mi się też, że 'to' wykończyło późną wiosną jednego z nich, już prawie rozkwitłego - wtedy pozostałe były jeszcze czyste. Teraz mają to wszystkie cztery pozostałe. Siedzi im to na zielonym przy samym wierzchołku, stamtąd schodzi coraz to niżej po żebrach, ale i włazi jak widać na ciernie.
Wydaje mi się, że 'to' nie powinno się też znaleźć na młodym grusonie

"to" się nie rusza, nie łazi, ale jest go coraz więcej, martwię się o inne....
A może ja przesadzam?

Wydaje mi się też, że 'to' wykończyło późną wiosną jednego z nich, już prawie rozkwitłego - wtedy pozostałe były jeszcze czyste. Teraz mają to wszystkie cztery pozostałe. Siedzi im to na zielonym przy samym wierzchołku, stamtąd schodzi coraz to niżej po żebrach, ale i włazi jak widać na ciernie.
Wydaje mi się, że 'to' nie powinno się też znaleźć na młodym grusonie
"to" się nie rusza, nie łazi, ale jest go coraz więcej, martwię się o inne....
A może ja przesadzam?

- gracesz
 - 500p

- Od: 28 sie 2013, o 14:11
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

onectica dla mnie te kaktusy, które pokazałaś wyglądają na całkiem zdrowe. A to białe przy wierzchołku to filc, świadczący o tym, że roślinki przyrastają. Wystarczy dmuchnąć i filc spada. Nie ma on na pewno szkodliwego wpływu na roślinki 

- onectica

Ale aż tak wysoko na cierniach? I na grusonie?  

No i dlaczego taki ładny, już spory, E.kellerianus padł zanim rozkwitł?

Może trochę przewrażliwiona jestem, ale jakiś czas temu na jednym z domowych parapetów miałam na jednym listku niewielki białawy ślad. A w trymiga praktycznie wszystkie fiołki były do wywalenia - mączniak trochę późno zidentyfikowany

Oczywiście ratowałam - każdego z osobna umyłam dokładnie, wysuszyłam każdy listeczek, opryskałam świetnym środkiem, tylko, że zrobiłam to zdecydowanie zbyt szczerze i wypaliło mi grzyba razem ze stożkami wzrostu
 Z prawie 70 młodych sadzonek z tej serii mam jeszcze ok.10 - w ramach eksperymentu - co z nich wyrośnie. A wyrastają różne dziwadła, jak po Czarnobylu  

Wszystko zostało uprzątnięte, okno i okolice bardzo porządnie wymyte, nie wiem ile takie zarodniki są w stanie przetrwać. Nie wiem też jak bardzo 'agresywny' jest ten mączniak i na jakie rośliny się ewentualnie rzuca, bo różne już rzeczy na ten temat czytałam.
Może ktoś ma jakieś doświadczenia z tym badziewiem, albo wartościowe linki, to proszę o przesłanie. Wszelkie porady mile widziane

No i dlaczego taki ładny, już spory, E.kellerianus padł zanim rozkwitł?
Może trochę przewrażliwiona jestem, ale jakiś czas temu na jednym z domowych parapetów miałam na jednym listku niewielki białawy ślad. A w trymiga praktycznie wszystkie fiołki były do wywalenia - mączniak trochę późno zidentyfikowany
Oczywiście ratowałam - każdego z osobna umyłam dokładnie, wysuszyłam każdy listeczek, opryskałam świetnym środkiem, tylko, że zrobiłam to zdecydowanie zbyt szczerze i wypaliło mi grzyba razem ze stożkami wzrostu
Wszystko zostało uprzątnięte, okno i okolice bardzo porządnie wymyte, nie wiem ile takie zarodniki są w stanie przetrwać. Nie wiem też jak bardzo 'agresywny' jest ten mączniak i na jakie rośliny się ewentualnie rzuca, bo różne już rzeczy na ten temat czytałam.
Może ktoś ma jakieś doświadczenia z tym badziewiem, albo wartościowe linki, to proszę o przesłanie. Wszelkie porady mile widziane
- 
				Fraszka_1
 - 1000p

- Od: 16 cze 2013, o 15:41
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: "Narośl na kaktusie"
On rośnie, tylko ma chyba mało światła  

- blabla
 - -Moderator Forum-.

- Od: 6 sie 2007, o 06:31
 - Kontakt:

Potwierdzam, to deformacja wynikająca z braku światła. Należy kaktusowi zapewnić słoneczne stanowisko.

Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek

Mój wątek
Dziękuję za pomoc