Niekoniecznie wyrzuć, ale okrąż takim plastikowym borderem, żeby był wkopany w ziemię i nie wypuszczał kłącz dalej. Mozga jest ekspansywna, ale ładna. Ja od kilku lat mam ją ujarzmioną!vita pisze:Ps. To mozga??? Natychmiast wyrzuć!
Działka z widokiem i co dalej?
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Działka z widokiem i co dalej?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Aga
Tajeczko dziękuje za miłe słowa, staram się zagospodarować jakoś działkę
pomalutku.
A zwierzątka były u mnie od zawsze i tak już zostanie
Mówisz, że mózgę przesadzę
Mózga trzcinowata - Phalaris arundinacea (chyba dobrze znalazłam nazwę) jest bardzo ekspansywną roślinką, nawet Paweł napisał w jednym z powyższych postów, że się rozłazi
Zaraz ciąg dalszy rozważań nad mózgą
Dorotko, moje datury nieustannie są atakowane przez przędziorki i lokalne wiatry
Jakoś sobie radzą biedaczki i nawet kwitną. W przyszłym roku chyba wkopię z donicami.
Vita i kto to mówi
wzorem to jesteś Ty, taki ogród, jak Twój to jest dopiero coś, a jak jeszcze rozsadniki zlikwidujesz
Taki klimat, jak jest u Ciebie niełatwo stworzyc, a Tobie się udało, chylę czoło
Pogoda ma się wkrótce poprawić, więc bierzemy się dalej do pracy. Mam nadzieję skończyć w tym tygodniu iglakową rabatkę
choć przy moich planach wyjazdowych nie wiem, czy jest sens
pewnie coś tam jeszcze dokupię
Czy cibora wypuściła już listek? Jeśli tak do ziemi ją zielonym do góry, korzonkami w dół
Miłko, no właśnie nie chciałabym wyrzucać tej trawy. Mówisz, ze border wystarczy, dołem nie będzie się rozłazić?
A może wykopać i z wiadrem znów zakopać

Tajeczko dziękuje za miłe słowa, staram się zagospodarować jakoś działkę

A zwierzątka były u mnie od zawsze i tak już zostanie

Mózga trzcinowata - Phalaris arundinacea (chyba dobrze znalazłam nazwę) jest bardzo ekspansywną roślinką, nawet Paweł napisał w jednym z powyższych postów, że się rozłazi

Dorotko, moje datury nieustannie są atakowane przez przędziorki i lokalne wiatry

Vita i kto to mówi

Pogoda ma się wkrótce poprawić, więc bierzemy się dalej do pracy. Mam nadzieję skończyć w tym tygodniu iglakową rabatkę

Czy cibora wypuściła już listek? Jeśli tak do ziemi ją zielonym do góry, korzonkami w dół

Miłko, no właśnie nie chciałabym wyrzucać tej trawy. Mówisz, ze border wystarczy, dołem nie będzie się rozłazić?
A może wykopać i z wiadrem znów zakopać

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Mi wystarczył border, ale dałam jej nieco miejsca. Jak widze, że się kłębi - biore widełki i wyciągam nieco kłączy, żeby miała czym oddychać. Zobacz np na wątku "canna" jaką mam kępę. Wyglada naprawdę fajnie!
Miłka
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jolu prześliczne datury, wielkie, rozrośnięte, no i wyobrażam sobie ten zapach jaki wokół nich się roztacza. Ja niestety swoje musiałam pooddawać, bo były ogromne i nie miałam gdzie przechowywać, i najbardziej żal mi tego zapachu 

- pamelka
No i zobaczyłam Miłko, bardzo dorodna kępa
Jak przestanie padać, mojej też dam border
Niech się skubana ograniczy trochę
Agness, mam tylko dwie daturki ubiegłoroczne (powstałe z jednej), cała reszta tegoroczne badylki
A przez ten deszcz zapachu wcale nie czuję, bo jak tu nos wystawic, jak tylko leje i leje

Agness, mam tylko dwie daturki ubiegłoroczne (powstałe z jednej), cała reszta tegoroczne badylki

A przez ten deszcz zapachu wcale nie czuję, bo jak tu nos wystawic, jak tylko leje i leje

-
- Od: 5 sie 2009, o 20:08
Dzięki za słowa uznania
Ale wiesz, klimat sam się pojawia po latach
Bardzo chciałabym osiągnąć taki efekt jak na twojej skarpie, w ciągu jednego sezonu, ale ja taka trochę guzdrała jestem. Zmobilizowałaś mnie swoimi zdjęciami.
A oto cibora, fajne doświadczenie z tym jej ukorzenianiem. Marta stwierdziła, że jeszcze trzy gałązki trzeba ciachnąć. To może to zrobię, gdzie chcesz tę ciborę uprawiać?

A oto cibora, fajne doświadczenie z tym jej ukorzenianiem. Marta stwierdziła, że jeszcze trzy gałązki trzeba ciachnąć. To może to zrobię, gdzie chcesz tę ciborę uprawiać?

- pamelka
Vituś przede wszystkim, to skromna jesteś
Ja Ciebie zdjęciami, a Ty mnie swoim ogródkiem
Cibora to roślinka wodna, jak wiesz. Kiedys mam nadzieję hodować ją w donicach przy oczku. Póki co zdobi moją małżeńską łazienkę, ale taka zwykła. Twoja to już ładniejszy dużo okaz.
Ukorzeniaj następne, bardzo dobrze idzie

Cibora to roślinka wodna, jak wiesz. Kiedys mam nadzieję hodować ją w donicach przy oczku. Póki co zdobi moją małżeńską łazienkę, ale taka zwykła. Twoja to już ładniejszy dużo okaz.
Ukorzeniaj następne, bardzo dobrze idzie

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Jolu, nadrabiam zaległości i jak zwykle podziwiam Twoje rabaty, szczególnie iglaczkowe. Ja mam stresa, jeśli chodzi o iglaki, bo sprzedawcy zazwyczaj nie wiedzą jak rośnie dany rodzaj, a ja nie pamiętam wszystkich. Nie chce olbrzymich krzaków i drzew tylko niewielkie, które nie zajma zbyt dużo miejsca, bo chciałabym jeszcze dużo innych roślin wokół nich posadzić.
Trawki też coraz bardziej mnie fascynują, ale także nie olbrzymy.
Trawki też coraz bardziej mnie fascynują, ale także nie olbrzymy.
Jola, ja mam depresję! Proszę mnie swoimi planami z niej nie wyciągać! Dobrze mi z niąpamelka pisze:Mam nadzieję skończyć w tym tygodniu iglakową rabatkę choć przy moich planach wyjazdowych nie wiem, czy jest sens pewnie coś tam jeszcze dokupię![]()

Mozgę wyrzuć, póki jeszcze się da! Żurawki też możesz wyrzucić...Tylko powiedz, gdzie

- Kasia_Tomek
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 08:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jolu piękne te Twoje trawki.
Widzę że też zachorowałaś na chorobę trawkową.
Widoczki nieba do pozazdroszczenia, widzisz je w całej okazałości nic Tobie nie zasłania.
Widzę że też zachorowałaś na chorobę trawkową.

Widoczki nieba do pozazdroszczenia, widzisz je w całej okazałości nic Tobie nie zasłania.
- pamelka
Margoś, najlepiej poczytać wcześniej o iglaczkach. Sprzedawca, jak uczciwy powie, że nie wie. Są też tacy, którzy mówią to, co chcesz usłyszeć
Wielu na forum miłośników zielonych kulek
można czasem zajrzeć i podpatrzeć.
A wysokie trawy coraz bardziej mi się podobają.
Marta, dosyć depresji
, proszę podać termin, a ja gotowa do drogi every day
Wyleczymy ten ponury nastrój. A może wpadnę z krótką, zapowiedzianą wizytą bliżej weekendu
Mózgę ujarzmię, chyba
do wiadra z nią, a żurawek wyrzucać nie zamierzam, z całą pewnością. Myślę o kolejnych wiosną, a może jesienią
Kasiu, muszę sie przyznać, zachorowałam fakt
Przy takim układzie roślin na działce mam nadzieję jeszcze długo na piękne widoki. Chyba że mi blok mieszkalny za ogrodzeniem postawią. Ale tam tylko 9 arów, jak wygram w totka dokupię
No i nacieszyłam się pięknymi kwiatami datury
Dobrze ze chociaż fotrki cyknełam w deszczu, bo przez cały dzień deszcz silny wiatr wytarmosił rośliny i straciły chyba z 8 kwiatów. Wróciłam z pracy, a cudne trąby rozsypane po podjeździe
No i zdjęć podniebnych też dzisiaj nie będzie, bo co tu cykać
nisko wiszące chmury i silne opady deszczu.
A żeby nie było, że hostek nie pokazuję
kolejne ujęcia skarpy, jeszcze przed deszczem.

o i miodunka, teraz już w ziemi

że się zagęszcza
eee tam, miejsca jeszcze sporo, uzupełnimy końcówkę korą po dokonaniu ostatnich tegorocznych hostowych nasadzeń, które ukorzeniają się jeszcze w donicach.

na koniec nieco kolorów w ten szry, ponury dzień

A wysokie trawy coraz bardziej mi się podobają.
Marta, dosyć depresji

Wyleczymy ten ponury nastrój. A może wpadnę z krótką, zapowiedzianą wizytą bliżej weekendu

Mózgę ujarzmię, chyba

Kasiu, muszę sie przyznać, zachorowałam fakt

No i nacieszyłam się pięknymi kwiatami datury

No i zdjęć podniebnych też dzisiaj nie będzie, bo co tu cykać

A żeby nie było, że hostek nie pokazuję

o i miodunka, teraz już w ziemi

że się zagęszcza

na koniec nieco kolorów w ten szry, ponury dzień

-
- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Kontakt:

Niesamowite, że w kilkadziesiąt dni powstają takie cuda.
Podrap proszę Rufusa ode mnie, i powiedz mu, że jest bardzo jest dobrym i kochanym pieskiem. U mnie nad tą skarpą musiała by być kopuła.
- pamelka
Izka
, Rufek pomiziany, na kanapie łapkami do góry leży, bo kto by psa wygonił w taką pogodę
A wiesz, że się nauczył. Nawet, jak mu sie zdarzy przechadzać po rabacie to roślinki omija
Właśnie ostatnio obserwowalam bacznie.

A wiesz, że się nauczył. Nawet, jak mu sie zdarzy przechadzać po rabacie to roślinki omija

Właśnie ostatnio obserwowalam bacznie.
-
- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Kontakt:
No tak, pies ogrodnika
Ale z suczką to inna historia. Zaczęła kopać doły... Może pod nowe róże
Leżenie podwoziem do góry z odwiniętymi faflami... cuuuudny widok
A my wróciliśmy ze spaceru, bo akurat przestało lać...

Leżenie podwoziem do góry z odwiniętymi faflami... cuuuudny widok

A my wróciliśmy ze spaceru, bo akurat przestało lać...
- pamelka
Zazdroszczę bardzo, u nas leje ciągle
Wyłożyło dziwaczki i ozdobne słoneczniki i nawet nie ma jek pójść podwiązać
Wierzbę oderwało od palika
palik w pionie a wierzba pod katem 30 stopni
Oj lato, lato
Najgorzej, że przy słoniach rosną moje paulownie, może nie są połamane, ale z daleka ciężko stwierdzić

Wyłożyło dziwaczki i ozdobne słoneczniki i nawet nie ma jek pójść podwiązać

Najgorzej, że przy słoniach rosną moje paulownie, może nie są połamane, ale z daleka ciężko stwierdzić