Rabatki Konstantego część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Rabatki Konstantego część 3

Post »

Witaj Ewuś ;:196 Żonkile piękniutkie - już kwitną to zapewne sprawa klimatu, moje są jeszcze w pąkach na Święta nie zdążą zakwitnąć.
Ewuś paczkę która wróciła z Krakowa - odebrałam... liliowce są w niezłym stanie. Przyznam nie mam szczęścia na tym forum nic mi nie wychodzi. Z powodu jednej kreski odsyłać przesyłkę chociaż podałam tel kontaktowy Twój i mój...

Obrazek
Tylko liliowce trzymają się nieźle...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo - ależ kwieciście w Podwórkowym. Moja brunera dopiero wypuszcza maleńkie listeczki. Być może dlatego, że rośnie w takim zacienionym miejscu. Ale i tak się cieszę, że w ogóle przeżyła zimę, bo dwa tygodnie temu wcale nie było jej widać.
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W podwórkowym coraz piękniej. Pięknych kwiatków przybywa, cudowne żonkile. Odmiany jakich oczy moje nie widziały. ;:138 . Pewnie także się na jesień za nimi rozejrzę. Czy znasz Ewuniu nazwę tej brunery, kupiłam ją właśnie ale przyszła bez nazwy. :roll: . Nie wiem także czy nie posadziłam za bardzo w cieniu, nie chciała bym aby mi zzieleniała. ;:14

Obrazek
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Ewo,cudne żonkile,ładna kolekcja.Będziesz zbierała jeszcze inne odmiany żonkili?
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Nadal bardzo słonecznie witam :wit przed świątecznie,chciałabym jeszcze wyporządzić skalniak,ale sama nie przytaszczę ani dużego wora ziemi na ten piasek po budowlany ani ew.ławeczki nawet spakowanej,bo ma części żeliwne,a właściwie przewagę żeliwa nad deseczkami.Byłam wczoraj u koleżanki z pracy,która po 66 latach musi się wyprowadzić z centrum,mieszkała bardzo blisko i miała ogródek a w nim ławkę,niestety sprzęt do relokacji i renowacji się nie nadawał,cisów nie chciałam,zresztą duże były.
Zeniu -poszukam,bo mi napis się zatarł,ale kupowałam na Targach i nazwę powinnam mieć zapisaną a w tej chwili nie pamiętam.Korzystam gościnnie z cudzego laptopa.U mnie i bergenie i brunery rosną w najgłębszym cieniu i kwitną,biała obwódka ani plamki także nie zanikają,nawet sprzedający zalecał cień,więc się nie przejmuj.
Ambo-moje brunery były tak małe,że myślałam,że już po nich i zapisałam,że trzeba by kupić!Hosty wystawiają kły ku słońcu, języczki i żurawki odrastają,dąbrówka już odrosła(a nie było jej widać nic a nic),ba myślałam,że miodunki nie przetrwały,a kwitną i się rozrosły,szczególnie ta tatrzańska od Oli.
Zyto-żonkile korzystają z tego,że lipa i klon jeszcze mają malutkie listki i słońce dociera,staram się nie zrywać,bo w wazonie żywot ich jest jeszcze krótszy,jeden bukiet dałam,bo nie mogłam odmówić,a cel był szlachetny,a kilka młoda Kicia psotnica połamała.
Na poczcie osiedlowej tej przesyłki nie było,sprawdzaliśmy.
Listonosz jeśli w ogóle brał paczkę z Głównej Poczty powinien był zakreślić opcję niedokładny adres i zadzwonić na jeden z dwu telefonów kontaktowych,wtedy powiedzielibyśmy mu o kreseczce!Widzisz datownik-13!Pech.
Jadziu-Jakuch-elewacja pracowni gotowa,ładnie się żółci,tak samo jak sąsiednia placówka oświatowa,a elewacji tylnej kamienicy z której tynk odpadł w 102%(część z ułamkami cegieł) sąsiad robić nie zamierza,u nas także była niedawno kontrola na zlecenie administracji i może coś zrobią z walącym się zadaszeniem zejścia do części piwnic.Marek pomoże mi powoli usunąć górę badziewia przy niej,tynk,cegły,dachówki,deski,druty,ziemia,śmieci,szkło.Kilka razy się tam pokaleczyłam nawet przez grube rękawice robocze,a przecież to sąsiad tam napchał ze swojej części porządkując przy tarasie te paskudztwa.Z Piaskowej Górki wyciągnęłam nawet resztki po pampersach,najtrudniej rozkłada się widać część przy górnej gumce mocującej.Właśnie dlatego był skalniak,żeby nie przybywało qup czterołapego i kocich,butelek i papierków po cukierkach.Szwagier zeszłej jesieni przywiózł i zaniósł mi na Piaskową Górkę dwa wory ziemi po 50 litrów,a przyniosłam kilka po 20 litrów w plecaku,ale przy przekopywaniu to się wymieszało poza częścią którą wpakowałam w donice z nasadzeniami.Teraz chyba wkopię te roślinki tak jak są w donicach?Mam obiecany duży kamień wapienny z dostawą,nie przyznałam,że za ciężki dla mnie nawet do zniesienia z Góry i jazdę autobusem i tramwajem,tylko,że się w plecaku nie mieści.
Grażynko Kaszubska-tak myślę,że 3-5 kęp żonkili jeszcze się zmieści na tej rabacie,a miniaturki przeniosę na brzeg innej grządki,muszę też rozdzielić ową resztkę z worka co to powstała jak Kaszuby :D czyli hiacynty osobno(dwa białe,jeden różowy i trzy niebieskie),szafirek do swoich od Ady sprzed przeprowadzki.Czekam na kwitnienie jeszcze trzech grup żonkili/narcyzów,tam powinny być te stare odmiany od Ewy-Ogis i od Olgi(Ogród Azy).
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Ładne cebulki w Podwórkowym - zazdroszczę psiego zęba, u mnie się był stracił nieboraczek :-)
Ewuniu, co do wysiewów, to orliki z tego, co wiem, można wysiać później, bo i tak zakwitną dopiero za rok. Ja mam kilka z siewu - dobrze,ze mi przypomniałaś, muszę sprawdzić, co z nimi :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zeniu-brunnery na życzenie(tabliczki choć brudne dało się odczytać,teraz idę je umieścić na powrót przy roślinach):
Obrazek
Dawson White(biało obrzeżona)
Obrazek
Silver Wings
Obrazek
Jack Frost
Olu O.-moja jeszcze nie rozwinęła się!
Obrazek Obrazek
100krotko-a tulipany mniej się spieszą.Psizęby mam jednak wszystkie trzy żółte. Choć jeden różowy być miał...Rozwijają się kolejne żonkile.Skoro z orlikami mam czas,to znaczy i tak trzeba je na rozsadnik,to przed świętami dam sobie z tym spokój.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Ach jakie urodziwe żonkile! Sama nie wiem który najładniejszy :lol:
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Ewuniu - dziś zakwitł mi żonkil dla Ciebie - wiem już gdzie rośnie :)
Jak tylko przekwitną - pojedzie do Ciebie - razem z drugą roślinką - ( nazwy w tej chwili nie pamiętam - ale to skalniaczek )
Marzy mi się wypad do Krakowa na kleparz i halę targową - tylko nie wiem , czy się wyrobię czasowo :(

Kolekcja brunner imponująca :)
I ja muszę w tym roku zapolować na wystawie na pełne prymulki i na hostę z .. mlekiem :) :) :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Cudne masz narcyzy. Moje robią się coś do siebie podobne.
A też kupowałam różne .
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Otwieram wątek i oczywiście wita mnie piękny Konstanty!
Cieszę się, że tak "pilnuje" Twojego wątku :D
Chociaż zdecydowanie najbardziej lubię intensywnie żółte narcyzy, to urzekł mnie Twój biało-żółty, taki delikatny, eteryczny ... A w ogóle masz całkiem ładną kolekcję! ;:215
Pierwszy raz też widzę pierwiosnka o tak niezwykłych kwiatach - zarówno w formie jak i w kolorze!
Jest wyjątkowo piękny!
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Ewo ładne masz kolory tych żonkili ja mam tylko żółte muszę dokupić jeszcze trochę. Zytko nie przejmuj się, ważne że roślinki zbytnio nie ucierpiały. Z tą nasza pocztą to tak jest. Ja wysyłałam ksiązkę i nie doszła, a wróciła do mnie z powrotem po miesiącu i było zaznaczone że raz awizowano a adresatka mieszka nad poczta i zna się z listonoszem. :;230 .Mnie było bardzo głupio bo ksiązka była już zapłacona a adresatka jej nie dostała.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie w zabieganiu przedświątecznym i przy pogodzie.Wybaczcie-Olga wstawiła mi widoczki z Doliny Olczyskiej i się tam myślami przeniosłam,możliwe,że się tam udam niebawem przy okazji dorocznego zbioru mniszka na syropek.Główki kwiecia naturalnie nie tam będę zbierać,ale może uda się pogodzić zbiór ze spacerem?
Dziś wysiałam Wdówkę,a żeby nie czuła się osamotniona to także Motylka.
Eukomis-nawet w najmniejszym i cienistym ogródku jak Podwórkowy z czasem się dokupuje.Naturalnie też dokupię żonkili,tylko,że niewiele,a teraz typuję które.
Chatte-cieszę się,że wpadł Ci w oko!
Olu O.-mam nadzieję,że mi się nie wyrodzą.
Miiriam-dzięki za pamięć!Miejsce ma zarezerwowane.
Ambo-i ja nie wiem!
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
I dla odwiedzających ten wątek:
Obrazek
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Witaj Ewuniu. Dzięki za podanie nazwy brunnery . Już zapisana. W podwórkowym coraz więcej i coraz ładniej. ;:138 . U mnie także troszkę kolorków przybyło, niestety okres przedświąteczny nie pozwala aby napawać się ich widokiem. Może w święta na jakiś spacerek się wybierzemy. Ewuniu życzę ci...zdrowych , spokojnych świąt. ;:196
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

Cudowna, kolorowa wiosna w podwórkowym :)
Mam nadzieję, że teraz wszyscy docenią piękno zakątka, który stworzyłaś.
Życzę zdrowych, radosnych Świąt Wielkanocnych.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”