W moim ogródeczku ... Halina ;-) 2009r cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Halinko byłam wcześniej u Ciebie i widziałam ,że w czwartek nie sadzimy . Był piękny dzień i poutykałam w ziemię kilka roślin :? .
Ines1977
100p
100p
Od: 3 mar 2009, o 21:52

Post »

Haha ja też wczoraj kończyłam pikowanie. Usiadłam wieczorem zmęczona i zadowolona przed komputerem i pierwsze co widzę, to to, że nic nie powinnam była robić:) Jest jeden plus: sprawdzę namacalnie czy kalendarz jest w ogóle wart uwagi ;:191
Pozdrawiam. Agnieszka.
Moje ogródkowe początki
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Halinko. Rónież nic nie robiłam w ogródku. Od razu tak zaplanowałm tydzień. I podobnie jak Ty wzięłam się za porządki przeświąteczne w domku. Co roku odgrażam się, że nie będę wariować przed świętami i jak co roku to się nie udaje. Bo przecież trzeba pomyć okna po zimie, poprać firanki, a jak się już poodsuwa meble to i trzeba tam powycierać i tak jest zawsze. Myślę, że w weekend pojedziesz na swoją hacjendę to znów tam popracujesz.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
grazka_j
1000p
1000p
Od: 8 paź 2007, o 23:50

Post »

Witaj Halinko. Ja też jeszcze na działce za bardzo nic nie robiłam Koniecznie muszę pikowac pomidorki. Miłego słonecznego dnia Ci życzę.
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halinko, ale u Ciebie dużo stron, nie przejrzę wszystkich, nie wiosną, bo teraz szybciej wieczorem "padam" :roll: . Masz o 50 m dłuższą działkę od mojej, jak dajesz radę to utrzymać bez dzikich chaszczy? Zazdroszczę stawu, u mnie piaszczysto, trzeba byłoby robić sztuczny zbiornik, to duże nakłady, może kiedyś.... . Halinko, Twój wiciokrzew jest podobny do takiego, jak ma moja koleżanka, u niej mszyc nie ma - to na pocieszenie. :D .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Halinko, piekny ten żarowiec różowy, mama co prawda dwa ale chyba juz tylko jeden nie wiem dlaczego po kwitnieniu obciąłam oba tak samo ale jeden nie odbił i teraz nie wiem co mi pozostało, bo był kremowy i czerwono-pomarańczowy ale rózowego nie widziałam.
Miłych snów, uciekam
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16

Post »

Witam
Halinko, mam pytanie.. czy dzisiaj jest odpowiedni dzień na sadzenie i sianie? No bo z kalendarza wyczytałam, że chyba nie?

pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Wmoim ogródeczku -Halina

Post »

Witaj Halinko w ten piękny sobotni dzionek mam w planie wyjazd na działeczkę
w poniedziałek i teraz tylko tym żyję :lol: :lol: pewnie dziś działasz na działce :?: :P :P
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Witaj Halinko mam nadzieję że nadrobiłaś swoje zaległości i wszystko posadziłaś co zamierzałaś...
Ja już prawie wszystko mam porobione i tylko czekam aż wszystko powychodzi z ziemi ;:109

Halinko spokojnej nocy życzę ;:168
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Kochani, witam serdecznie :D
Byłam dzisiaj na działeczce, popracowałam sporo, aż ręce bolały, a lewa ręka (nie wiem dlaczego właśnie lewa) spuchła mi :(
Słońce grzało okrutnie.
Przygotowałam warzywniak pod siew, tz. przekopałam widłami, hihihi :-D a potem wyzbierałam gałązki świerkowe, którymi były przykryte roślinki na zimę.
W przyszłym tygodniu - wysiew, bo to najlepsze dni do siania i sadzenia, od 6 - 8 !!!

Kalendarz biodynamiczny na następny tydzień

Obrazek

W najbliższym tygodniu księżyc przybywa do pełni, która przypadnie 9-go kwietnia.

Duże rysunki owocu i korzenia wskazują iż mamy przed sobą bardzo dobry czas do siewów, sadzenia, zbiorów, także wykonywania przetworów. Dzień oznaczony korzeniem jest korzystny do zbioru ziół korzeniowych.

Według ekologicznego poradnika księżycowego i polskiej wielowiekowej tradycji Wielki Tydzień przed Wielkanocą to najlepszy czas do pierwszych wiosennych siewów i nasadzeń w ogrodach.

W dniach oznaczonych nasionem i sadzonką najlepiej wysiewać wprost do gruntu groch, bób, koper, szpinak, sałaty oraz zioła m.in. majeranek, cząber, ogórecznik i rośliny motylkowe na zielone nawożenie. Wtedy też sadzimy i przesadzamy drzewka oraz krzewy ozdobne i owocowe.

Po pełni 9-go można przycinać zbyt rozgałęzione drzewka i krzewy owocowe, usuwać suche, chore i krzyżujące się gałęzie. W dniach oznaczonych korzeniem i nasionem najkorzystniej wysiewać marchew, pietruszkę, skorzonerę, pasternak, cebulę, rzodkiewkę, rzodkiew.

W dniach oznaczonych nasionem w skrzynkach na parapecie okiennym, ciepłym inspekcie lub mnożarce do doniczek siejemy ogórki, cukinię, melony, kabaczki, oberżynę, pomidory karłowe, kabaczki. Siejemy też na rozsadniku średnio wczesne sałaty, kalarepę, kapusty, siedmiolatkę, brukselkę.

W zimnym inspekcie możemy wysiać liczne kwiaty: astry, aksamitki, cynie. lewkonie, zatrwiany. Siejemy też już niektóre kwiaty bezpośrednio do gruntu oraz przesadzamy liczne kwiaty wieloletnie: nawłocie, dzwonki, ostróżki, astry jesienne, krwawniki, goździki, macierzankę.

Unikać siewów, pikowania i przesadzania 9-go kwietnia.

http://ww6.tvp.pl/4915,20090218883064.strona
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30

Post »

Witaj Halinka .Ponownie pospacerowalam po twoim ogrodzie

Można czy nacieszyć!!!!!!!!Masz tyle śliczności dorzuć fotki wiosny w twoim ogrodzie co się rodzi , a może jakieś nowości ?
Andziax007 pisze:Witaj Halinko.
Tyle u Ciebie pięknych roślinek i krzewów :lol:
Jest co podziwiać, ach marzy mi się taki ogródeczek :wink:
Ho ho a ile nasionek do posiania :shock:
Halina Kwak pisze:Obrazek

Moją większą uwagę przyciągną szkarłatek trójbarwnym :wink: Bardzo kolorystyczna roślinka :lol:
Cieszę się że zajrzałam do Ciebie, aż miło z samego rana obejrzeć tyle ciekawych i pięknych roślinek :lol:
Pozdrawiam serdecznie :lol:
Trafiłam na tę fotke - co to za roślina dokładnie i gdzie można to dostać by w 100% była na pewno taka ?
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Witaj, Halinko ;:167 Mam nadzieję, że korzystasz z pięknej pogody i jesteś na działce :) Zrobiłam sobie małą przerwę, ale zaraz znowu wracam do ogrodu.
Dla Ciebie :)
Obrazek
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Halinko bardzo mi przykro z powodu ręki ale podejrzewam że to przesilenie i spuchła Ci od stawów też tak czasami mam :?

Miłej niedzieli życzę ;:168
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Pozdrawiam i mam nadzieję, że kłopoty z ręką szybko miną :)
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Iwonko, ta roślinka, to szkarłat trójbarwny, roślina jednoroczna, wys. 100-140 cm, o krzaczastym pokroju i bardzo dekoracyjnych różnobarwnych liściach, koloru czerwonego, różowego, żółtego, czekoladowo brązowego i seledynowego.
Wysiew nasion kwiecień - maj wprost do gruntu.
Stanowisko słoneczne.
Zastosowanie na wysokie rabaty i grupy ogrodowe, na kwiaty cięte i do suchych bukietów.

Ja tę roślinkę będę dopiero pierwszy raz w życiu wysiewała, tak więc nie mam z nią doświadczenia :? Zastanawiam się czy wysiać 6-8 kwietnia, czy 4-7 maja.

Nie pamiętam u kogo ją zauważyłam, żeby dopytać kiedy najlepiej wysiać :lol:

Monisiu Kochana, ślicznie dziękuję za cudne krokusiki :D
Niestety na działeczkę dzisiaj nie pojechałam, chociaż była taka śliczna słoneczna pogoda :(
Wypoczywałam w domu :lol:
Jutro planuję popracować w ogrodzie (wysiew jarzynek), o ile deszczyk nie będzie padał.

Joluś, ręka przez niedzielę wypoczęła, a jutro już nie mam zamiaru tak ciężko pracować ;:196

Ewuniu, dziękuję :D
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”