Kolorowy ogród Geni - 2009r - 1cz.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

;:112 ;:112 ;:112 ;:112
No tak co prawda na odległość ale zawsze coś :lol: :lol: :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
madzisia777
100p
100p
Od: 26 sty 2009, o 12:40

Post »

eeee dobra wróżko- zarozumiastwo to Ci nie grozi :P , bardzo miła z Ciebie osóbka i bardzo miło mi sie pisze :P . Co do drzewek to planuje całą działke obsadzić thujami (odm smaragd.) żeby jakoś zasłonić sie od sąsiadów.
No i nad innymi drzewkami jeszcze myślę i szukam inspiracjii- może magnolia, może ze dwie jabłoneczki- nad wszystkim jeszcze myśle, wszystko na razie w planach- chociaż zdecydowanie wolabym żeby już sie coś działo :D .

A propo śniegu to u mnie jeszcze sporo go :evil: ale byle do wiosny.

hmmm nie wiem czemu nie moge wstawiać więcej emotikonków :?:
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

madzisia777 pisze:
e-genia pisze:Madziu dawniej wykopywałam a teraz lenistwo mnie ogarnęło i 2 lata już nie wykopywałam już w zeszłym roku miałam mniej a teraz aż się boję czy choć troszkę zostanie.Pewnie jesienią czeka mnie kupowanie cebulek tulipanów i hiacyntów.

Co do sasanek to kupowałam gotowe w doniczkach.Ale myślę że tym Twoim nic nie będzie
Genia
Gienia masz tak przedudny ogród że mnie naprawde omamiło :P . Wiem pisałaś że masz dobrą rekę do kwiatów, że wszystko na oko- więc masz i dobre oko :lol: . Ale dla mnie to coś więcej, Tobie to tylko przyprawić skrzydełka i w łapkę dać czarodziejską różdżkę i jesteś jak dobra wróżka która fruwa nad ogródkiem i robi " czary mary i jest bajecznie kolorowo".
Też bym tak chciała :P .
póki co to musze się nieźle napracować, dużo naczytać żeby mieć jakąś wiedze która pozwoli mi na stworzenie najlepszych warunków dla moich przyszłych roślinek. Mój ogród bedzie bardzo bardzo słoneczny, w sumie nie ma tam ani grama cienia, słońce od rana do wieczora. To troche mnie martwi bo nie moge miec wszystkiego co mi się bardzo podoba. A działka ma 10 arów więc też wszystkiego nie pomieszcze :cry: .
Co do słonecznej działki to jest wiele możliwości. Możesz posadzić kilka drzew które staną się naturalnym cieniem dla Twoich cieniolubnych roślin :D Na pewno się uda. :)
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Witaj siostro :D

Obrazek

A tam zaraz stara siostra... , troche starsza , a jaka fajna :P .

Zgadza się ja w domu rodzeństwa nie mam :roll: .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Artur dzięki za kwiatka wejdź na pogaduchy
Genia
Awatar użytkownika
madzisia777
100p
100p

Post »

krzysiek86 pisze:
madzisia777 pisze:
e-genia pisze:Madziu dawniej wykopywałam a teraz lenistwo mnie ogarnęło i 2 lata już nie wykopywałam już w zeszłym roku miałam mniej a teraz aż się boję czy choć troszkę zostanie.Pewnie jesienią czeka mnie kupowanie cebulek tulipanów i hiacyntów.

Co do sasanek to kupowałam gotowe w doniczkach.Ale myślę że tym Twoim nic nie będzie
Genia
Gienia masz tak przedudny ogród że mnie naprawde omamiło :P . Wiem pisałaś że masz dobrą rekę do kwiatów, że wszystko na oko- więc masz i dobre oko :lol: . Ale dla mnie to coś więcej, Tobie to tylko przyprawić skrzydełka i w łapkę dać czarodziejską różdżkę i jesteś jak dobra wróżka która fruwa nad ogródkiem i robi " czary mary i jest bajecznie kolorowo".
Też bym tak chciała :P .
póki co to musze się nieźle napracować, dużo naczytać żeby mieć jakąś wiedze która pozwoli mi na stworzenie najlepszych warunków dla moich przyszłych roślinek. Mój ogród bedzie bardzo bardzo słoneczny, w sumie nie ma tam ani grama cienia, słońce od rana do wieczora. To troche mnie martwi bo nie moge miec wszystkiego co mi się bardzo podoba. A działka ma 10 arów więc też wszystkiego nie pomieszcze :cry: .
Co do słonecznej działki to jest wiele możliwości. Możesz posadzić kilka drzew które staną się naturalnym cieniem dla Twoich cieniolubnych roślin :D Na pewno się uda. :)

dziękuję Krzysiu za radę. No na pewno będę musiała coś posadzić, jakieś niewielkie drzewka- bo działeczka jest nie za wielka. Odrobinkę cieniu chyba bedzie troszkę przed domkiem, bo dom bedzie zacieniał wejcie do domu :roll: - to chyba tam znajde miejsce dla hortensji( kolor niebieski) i dla host- właśnie moich ulubionych. A pozostała zdecydowanie największa część działki bedzie w palącym słońcu. Chce mięc niewielkie oczko wodne i skalniak. Skalniak bedzie usypany pod tarasem z wyjściem na ogród. W mojej wyobraźni myśle że bedzie to ślicznie wygladało. Taki cudnie kolorowy kwitnacy skalniak pod tarasem, na którym sobie bedziemy grilować. Ach te moje marzenia.....
Barzdo sie ciesze ze trafiłam tu właśnie do Was....pewnie bedziemy sie super rozumieć bo ja jestem szalenie pozytywnie zielono zakręcona i wzdycham do waszych pieknych ogrodów i ulwielbiam sie w nich goscić.
Krzysiu ja byłam i u Ciebie. Ten kwitnący ptak to .... brak słów- Boski...ile pracy musiałeś w niego włożyć.
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ten kwitnący ptak to nie jest moje dzieło tylko dzieło spółdzielni :D
Niestety nie posiadam jeszcze działki. Proponuję abyś otwarła swój watek ogrodowy gdzie będzie
można wymieniać informację a Ty będziesz mogła do woli pokazywać Nam swój ogród i rośliny :D
A i jeszcze co do hortensji to kolor kwiatów zależy od odczynu gleby na jakiej będzie rosła,
jeżeli ziemia będzie kwaśna kolor kwiatów będzie niebieski :D
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

e-genia pisze:Witaj Artur dzięki za kwiatka wejdź na pogaduchy
Genia
Oj już juz biegne.. , za bardzo zasiedziałem się u Joli...
Awatar użytkownika
madzisia777
100p
100p

Post »

krzysiek86 pisze:Ten kwitnący ptak to nie jest moje dzieło tylko dzieło spółdzielni :D
Niestety nie posiadam jeszcze działki. Proponuję abyś otwarła swój watek ogrodowy gdzie będzie
można wymieniać informację a Ty będziesz mogła do woli pokazywać Nam swój ogród i rośliny :D
A i jeszcze co do hortensji to kolor kwiatów zależy od odczynu gleby na jakiej będzie rosła,
jeżeli ziemia będzie kwaśna kolor kwiatów będzie niebieski :D

Krzysiu- otworzę swój wątek ogrodniczy jak tylko zacznę coś robić na działce. A że na razie nic tam ciekawego nie ma i nie mam żadnych zdjeć to tylko pisze z Wami, chce zdobywać wiedze, chce sie uczyć, chce rozszerzać swoję zieloną pasje.
Bardzo kręci mnie tem kwiatków wszelakich :P .
Co do hortensji to ja wiem wyczytałam ze barwa kwiecia zależy od odczynu pH ziemi, i z tego co padaja "źródełka" hortensja lubi nie co półcień, więc na moim palącym słońcu by sie męczyła.
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To w takim razie jak tylko wątek otworzysz daj znać a zajrzę. Mam nadzieję że Twoja hortensja będzie tak wyglądała :D
Obrazek
A co do bylin i cebulowych to Genia jest fachowcem i na pewno Ci doradzi :D Ja tam lubię drzewa i krzewy to też pytaj śmiało :D
Awatar użytkownika
madzisia777
100p
100p

Post »

krzysiek86 pisze:To w takim razie jak tylko wątek otworzysz daj znać a zajrzę. Mam nadzieję że Twoja hortensja będzie tak wyglądała :D
Obrazek
A co do bylin i cebulowych to Genia jest fachowcem i na pewno Ci doradzi :D Ja tam lubię drzewa i krzewy to też pytaj śmiało :D

oooocchhhhh jaka cudowna. Jesteście wspaniali. Naprawde w poszukiwaniu wiedzy natrafiłam na temat- najprawdopodobniej najmilsze forum ogrodnicze w internecie- nie zastanawiając sie wcale kliknęłam i już jestem tu i tutaj zostane.

.....Wyczytałam też taką ciekawostkę że niektórzy ogrodnicy żeby hortensja była właśnie niebieska- to podrzucają pod nią gwoździe :shock: i ponoć dzięki temu pięknie sie wybarwia :shock: . słyszeliscie coś o takiej metodzie??? warto do hortensji z gwoździami :shock: ........

;:91
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Madziu no to witamy na stałe w forumowej rodzinie ! ;:1

Ja nie słyszałem o wozdziach , ale słyszałem , że sie podlewa jakimś roztworem siarczanu.. czy coś tam.... :lol:
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie ja o takim czymś jeszcze nie słyszałem :lol: :lol: :lol: :lol:
Ale są specjalne środki do podlewania które nadadzą hortensji pożądany kolor :D
Mam nadzieję że Genia Nas nie zastrzeli za tę dyskusję na jej wątku ;:44 bo będzie kiepsko z Nami :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No nie muszę kończyć bo trzeba się ubierać bo wychodzę ale jeszcze wrócę jak się uda to wieczorem to dalej
pogadamy :lol: :lol: :lol: :lol: A jak nie to jutro na pewno :D
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
madzisia777
100p
100p

Post »

Tulipan998 pisze:Madziu no to witamy na stałe w forumowej rodzinie ! ;:1

Ja nie słyszałem o wozdziach , ale słyszałem , że się podlewa jakimś roztworem siarczanu.. czy coś tam.... :lol:
dziękuję, fajnie jest mieć zielona rodzinkę.

siarczan potasu- żeby hortensja była różowa.
ałun- żeby hortensja była niebieska i no te gwoździe :?:

Krzysiu- no nie strachaj że Genia nas pogoni ;:199 , przecież to dobra wróżka o taka ;:15
i swoje hortensje ma też zaczarowane, tym bardziej ze rózowa kwitnie obok niebieskiej.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”