Rzodkiewka (Raphanus sativus)Rzodkiew zwyczajna.cz.1
Re: Rzodkiewka- wszystko Raphanus sativus-Rzodkiew zwyczajna
anulab Tak - na rozsadę to stanowczo za wcześnie. Rozsadę robię w pojedynczych doniczkach po 3 nasionka i wysadzam w całości uważając, aby nie naruszyć korzeni. Rozsadę wysadzam do nieogrzewanej szklarni, więc trzeba zgrać termin z aurą. Teraz posiane w skrzynkach będą rosły na parapecie docelowo.
Podłoże: 2/3 (8cm)skrzyni wypełniłam ziemią uniwersalną z biedr. wymieszaną z drobnym kompostem. Podlałam biohumusem 1l -mam własny. Na to 2-3 cm podłoża uniwersalnego HoLas-NPK 14-16-18. Nawilżyłam wodą i posiałam wcześniej namoczone (5 godz.)nasionka. Przykryłam(ok. 1cm)tym samym podłożem i ponownie zwilżyłam. Przykryłam folią spożywczą i postawiłam na parapecie w temp. 20 st(dzień i noc). Po wzejściu temp. na noc obniżę do 15 st. Mam przygotowane zestaw do doświetlania. Kabel z żarówką spectrum led (bańka) i wyłącznik/włącznik czasowy. Zobaczymy jak się uda, to mój debiut z doświetlaniem i tak wczesnym wysiewem.
Podłoże: 2/3 (8cm)skrzyni wypełniłam ziemią uniwersalną z biedr. wymieszaną z drobnym kompostem. Podlałam biohumusem 1l -mam własny. Na to 2-3 cm podłoża uniwersalnego HoLas-NPK 14-16-18. Nawilżyłam wodą i posiałam wcześniej namoczone (5 godz.)nasionka. Przykryłam(ok. 1cm)tym samym podłożem i ponownie zwilżyłam. Przykryłam folią spożywczą i postawiłam na parapecie w temp. 20 st(dzień i noc). Po wzejściu temp. na noc obniżę do 15 st. Mam przygotowane zestaw do doświetlania. Kabel z żarówką spectrum led (bańka) i wyłącznik/włącznik czasowy. Zobaczymy jak się uda, to mój debiut z doświetlaniem i tak wczesnym wysiewem.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dobrze , że masz możliwość obniżyć temperaturę .
A jaką odmianę wybrałaś ?
A jaką odmianę wybrałaś ?
- vivien333
- Od: 11 paź 2015, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z oświetleniem to chyba trzeba uważać...
To roślina, która wybija w kwiat, jak dzień jest długi, parcieje i nie chce tworzyć zgrubień. Uważaj jak długo jej to światło włączasz.

To roślina, która wybija w kwiat, jak dzień jest długi, parcieje i nie chce tworzyć zgrubień. Uważaj jak długo jej to światło włączasz.
Pozdrawiam,Vivien333
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

na pierwsze zbiory sztucznie doświetlaną . Staram się jednak wybierać nasiona
profesjonalne .

Dzień 7. Moja rzodkiewka zmieniła zamiary

- Sukulencik36
- 200p
- Od: 3 gru 2019, o 19:43
Możesz wysiać w kiełkownicy lub na wacie jak chcesz zieleninke
ja kiełki tak robię ;) bez ziemi przynajmniej 

Sukulencik36 Po Twojej sugestii zaczęłam szukać info. o kiełkach i trafiłam na bardzo ciekawy temat o uprawie mikrolistków czyli Microgreens
. Ponoć młode siewki rzodkiewki w fazie wykształconych liścieni do pierwszego liścia właściwego, zawierają aż 5 razy więcej witamin i mikroelementów niż kiełki czy dorosła roślina. Czyli to akurat takiej wielkości roślinki jak właśnie są u mnie w doniczce, są najcenniejsze pod względem zawartości witamin
.

- Sukulencik36
- 200p
Tak, właśnie tak ;) Ale można je wyhodować bez ziemi i oto mi głównie chodziło w mojej wypowiedzi ;) moje kiełki zawsze wychodzą grubo poza kiełkownicy właśnie z pierwszymi listkami ;)
- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja przykrywam nasionka cienką warstwą ziemi, bo wtedy nie muszę wybierać pozodtałości z łupinek.
Najgorzej tak wybierać słonecznik.
Ale rzodkiewka szybciej wschodzi.
Najgorzej tak wybierać słonecznik.
Ale rzodkiewka szybciej wschodzi.
W kiełkownicy chyba trzeba codziennie zaglądać i bardziej się starać. Myślę, że w podłożu jest bardziej bezobsługowo. Ja ich po posianiu obficie podlałam i dopiero po 5 dniach jak już zaczęłam przerywkę to po raz drugi. I na tym właściwie koniec obsługi doniczkowej. Dzisiaj 8 dzień i druga doniczka prawie zjedzona. A pierwszą po Opolance, wczoraj ponownie obsiałam rzodkiewką. Teraz posiałam typowo na listki ,więc znacznie gęściej zamiast 2 to 5 rządków. Nie będę doświetlać , bo z przeznaczeniem na listki to nic nie szkodzi jak się wyciągną. No i mogę spokojnie wyjechać na 2-3 dni i nic się nie stanie.
- Sukulencik36
- 200p
Szczerze powiedziawszy to tylko przelewam żeby stara woda nie stała bo będą gniły. Później gdy już pokrywka nic nie daje(wychodza poza) to rozdzielam tacki na 3 i rosną bez przykrywek
gdy nie zjemy wszystkich to świnka morska dojada 

- vivien333
Ja mam kiełkownice słoikowe, z ażurową zakrętką (bo tych płaskich nie lubię).
Można je ustawiać pod kątem, bo mają ścięte ścianki.. Wystarczy wsypać trochę nasion i codziennie przepłukać, nawet nie trzeba odkręcać zakrętki. Kiełki sa gotowe po kilku dniach. A sama kiełkownica jest całkiem dekoracyjna.
Można je ustawiać pod kątem, bo mają ścięte ścianki.. Wystarczy wsypać trochę nasion i codziennie przepłukać, nawet nie trzeba odkręcać zakrętki. Kiełki sa gotowe po kilku dniach. A sama kiełkownica jest całkiem dekoracyjna.

Pozdrawiam,Vivien333
- Sukulencik36
- 200p
Patrzyłam w Google
bo nawet nie słyszałam o takim wynalazku ,faktycznie mega to wygląda 

- vivien333
Są bardzo wygodne i estetyczne.
Kiełkowałam w kiełkownicach, na tackach, w słoikach przykrytych gazą, nawet woreczki lniane kupiłam (ale jeszcze nie próbowałam). I szczerze mówiąc, najbardziej jestem zadowolona właśnie z tych słoików. Są ładne i łatwe w obsłudze.
Największy wybór oczywiście na znanym portalu aukcyjnym.
Kiełkowałam w kiełkownicach, na tackach, w słoikach przykrytych gazą, nawet woreczki lniane kupiłam (ale jeszcze nie próbowałam). I szczerze mówiąc, najbardziej jestem zadowolona właśnie z tych słoików. Są ładne i łatwe w obsłudze.
Największy wybór oczywiście na znanym portalu aukcyjnym.

Pozdrawiam,Vivien333