Comciowy ogród 2010 cz. 2
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Comciowy ogród 2010 cz. 2
A ja zazdroszczę Ci słoneczka bo u mnie ponuro , choć po wczorajszej burzy i ulewie wieczorem zaświeciło słońce .
Genia
Genia
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Upał i wilgoć - tak mam od 3 dni.
Nie do wytrzymania, nie mówiąc już o pracy w ogrodzie.
Nie do wytrzymania, nie mówiąc już o pracy w ogrodzie.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- oliwka

- Od: 24 mar 2008, o 13:31
No dokładnie... parno, duszno, stada komarów.
Nic się robić nie chce.
Nic się robić nie chce.
Mariolu , a ja do Ciebie na żebry przyszłam....
Wiosną , jak będziesz ciąć hortensje - podziel się patyczkami ( jak co rok zresztą....) , ale mnie na nie wzięło ....
masakra jakaś po prostu.
Pozdrawiam,Małgorzata
- Comcia

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Małgosiu - bardzo się cieszę że będę mogła się podzielić patyczkami :P
Zobaczę jak będą rosły i mam wizję zrobienia odkładów ( jeśli się uda ).
Zresztą jak się nie uda to trudno.
Krysia ma rację, nie dość że gorąco to prawie słyszałam jak komary gadają do siebie i cieszą się z mojego przybycia bo będą miały wyżerkę
Słuchajcie - rośnie mi jakieś cóś na murze się pnie i nie wiem cy kasować czy zostawić ?
Pojęcia nie mam co to jest.

Jutro przychodzi sąsiad działkowy z synem i połą spalinową i zabierają sobie gruszę.
Ja mam z głowy wycinanie i palenie bo oni chcą drewno na opał
I tak się przyglądam swojej moreli.
Ona wymaga drastycznego cięcia bo owocuje na wysokości 10metrów ale te gałęzie które by mi pasowało wyciąć stanowią przeciwwagę do odchylonej mocno gałęzi którą chcę zostawić.
Ale nic to - zostawiłam odrost od korzenia i muszę wam powiedzieć że naprawdę ładnie rośnie i za kilka lat wytnę starą morelę a zostanie tylko młodzik :P
Choć korci mnie by morelę wyciąć już teraz albo na wiosnę.....
Podglądając ogrody sąsiadów MagdyMisi zobaczyłam ogniki prowadzone w formie kolumny.
A ponieważ moje jakoś co roku czy chorowały czy przemarzały więc i tak musiałam ciąć, postanowiłam je poprowadzić jako kolumny.
Na razie zaczynam je kształtować ale za kilka lat będą piękne :P
Dodatkowym plusem jest to że mnie tak nie kłują

Kwitnie mi lespedeza.
Kwitnie bardzo delikatnie, dość długo i ładnie, choć nadal upieram się że jest piękna ze względu na liście.
Nawet przy lekkim wiaterku powiewają i ściągają wzrok.

Na koniec trochę zmaltretowana hosta, liliowiec, mój ukochany cyprysik groszkowy i wilczomlecz mirtowanty po bardzo drastycznym przycięciu wiosną odrodził się.

Zobaczę jak będą rosły i mam wizję zrobienia odkładów ( jeśli się uda ).
Zresztą jak się nie uda to trudno.
Krysia ma rację, nie dość że gorąco to prawie słyszałam jak komary gadają do siebie i cieszą się z mojego przybycia bo będą miały wyżerkę
Słuchajcie - rośnie mi jakieś cóś na murze się pnie i nie wiem cy kasować czy zostawić ?
Pojęcia nie mam co to jest.

Jutro przychodzi sąsiad działkowy z synem i połą spalinową i zabierają sobie gruszę.
Ja mam z głowy wycinanie i palenie bo oni chcą drewno na opał
I tak się przyglądam swojej moreli.
Ona wymaga drastycznego cięcia bo owocuje na wysokości 10metrów ale te gałęzie które by mi pasowało wyciąć stanowią przeciwwagę do odchylonej mocno gałęzi którą chcę zostawić.
Ale nic to - zostawiłam odrost od korzenia i muszę wam powiedzieć że naprawdę ładnie rośnie i za kilka lat wytnę starą morelę a zostanie tylko młodzik :P
Choć korci mnie by morelę wyciąć już teraz albo na wiosnę.....
Podglądając ogrody sąsiadów MagdyMisi zobaczyłam ogniki prowadzone w formie kolumny.
A ponieważ moje jakoś co roku czy chorowały czy przemarzały więc i tak musiałam ciąć, postanowiłam je poprowadzić jako kolumny.
Na razie zaczynam je kształtować ale za kilka lat będą piękne :P
Dodatkowym plusem jest to że mnie tak nie kłują

Kwitnie mi lespedeza.
Kwitnie bardzo delikatnie, dość długo i ładnie, choć nadal upieram się że jest piękna ze względu na liście.
Nawet przy lekkim wiaterku powiewają i ściągają wzrok.

Na koniec trochę zmaltretowana hosta, liliowiec, mój ukochany cyprysik groszkowy i wilczomlecz mirtowanty po bardzo drastycznym przycięciu wiosną odrodził się.

-
kropelka

- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mariolu, nie wiem co pnie Ci się po murze, ale wygląda całkiem nieźle. Ja bym zostawiła, no chyba, ze to jakis mega inwazyjny chwast 
Właśnie od kilku dni zastanawiałam się , co u nich kupić na all... Teraz już nie kupię nic.Wydać kasiorę i dostać chore rośliny - kiepski interesComcia pisze:
Tak sobie siedzę i myślę czy pryskać zakupione w Gardenpark hortensje czy od razu wyrzucić.
Przestrzegam przed zakupami w firmie Gardenpark bo nie tylko ja mam problem
Pozdrawiam,Małgorzata
-
x-d-a
Mariolko, ja też nie wiem co to za 'cóś' pnie Ci się po murze, ale ja bym zostawiła, bo ma łądne listki i zasłania chyba niezbyt piękny betonowy mur.
Lespedozy nie znam
Co to za cudo?
Lespedozy nie znam
- JolantaG

- Od: 3 lis 2008, o 14:52
Miałam Lespedezę ,a właściwie muszę napisać ,że powinnam mieć ,bo ją zamówiłam ,zapłaciłam i............wiosną okazało się że to kolkwicja .
Co się pnie po murze -nie mam pojęcia ,ale wygląda dość interesująco.
Przypomnij sobie co tam sadziłaś .A może zostało po poprzednich właścicielach ,a Ty dopiero teraz to odkryłaś .

Co się pnie po murze -nie mam pojęcia ,ale wygląda dość interesująco.
Przypomnij sobie co tam sadziłaś .A może zostało po poprzednich właścicielach ,a Ty dopiero teraz to odkryłaś .
- ada.kj

- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To zmutowany winobluszcz. Ma pięć zrośniętych klapek a pnie się jak trójklapowy, a ponieważ u Mariolki był i jeden i drugi to nie wykluczone, że powstała nowa odmiana 
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- JolantaG

- Od: 3 lis 2008, o 14:52
Troszkę mi to przypomina trójklapowy w pierwszej fazie ,bo później listki są inne ,ale u Comci wygląda na taki ,że cały czas jest w pierwszej fazie

- jollla500

- Od: 26 cze 2008, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mariolu
bardzo fajnie poprowadziłaś krzew ognika, mój strasznie wybujał i późną wiosną tez go pociachałam ale tak z każdej strony.......ale Twoja forma bardzo mi się podoba i kto wie czy swojego tak niepoprowadze...Zastanawia mnie jednak co innego, mam inny krzew ognika o wiele młodszy i ma sporo korali....ten straszy i większy ma zaledwie kilka
mam go 3 lata jest naprawdę sporych rozmiarów a mimo to jest ubogi w owoce, ciekawa jestem co może być tego powodem.....
- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Mariolu
Jesteś kochana - wielkie dzięki
Wiciokrzew piękny - a pachnie ??
Cudne masz ogniki - ślicznie koraliki
Lespedeza bardzo ładna , ja mam malutką jeszcze w doniczce - nie przemarza Ci ??
Pozdrawiam
i jeszcze raz bardzo dziękuję 
Cudne masz ogniki - ślicznie koraliki
Pozdrawiam
- Ewakora

- Od: 17 maja 2010, o 14:13
Mariola pięęęękny ognik i jak Ty to robisz, że nie przemarza? Mój każdej wiosny zaczyna prawie od zera
W tym roku zmieniłam mu miejsce, tak samo jak laurowiśni i mam cichą nadzieję, że będzie troszkę lepiej

Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas