Rabatki Konstantego część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rabatki Konstantego część 3

Post »

Ewuniu ależ ono cudne i pełne na dodatek. :roll:
Moje jest puste, ale i tak się cieszę, że zakwitło.
W zeszłym roku nie było na nim dużo kwiatów a w tym jest całkiem sporo.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Grażynko-po przekwitnięciu zrobię sadzonki.Masz zaklepaną.Mam jeszcze czerwoną pojedynczą,która zaczyna kwitnienie i białą chyba też pełną.Z malutkich jedna powinna być piaskowo żółta.Dobrze znoszą chłodne zimą mieszkanie.Stały na południowo zachodnim oknie,więc światła miały sporo.
Na Targach Wielkanocnych zaopatrzyłam się w litewski chleb,dwa malutkie(średnica 4 cm) takież z miodem i kminkiem akurat do święconki,kiełbasę litewską w typie kabanosa,mocno pikantną,też kawałek do koszyczka ,podhalańskie oscypki w kształcie jelenia i koguta,z dobczyckiej piekarni chlebowego zająca z koszem prezentów na plecach(forma chyba jeszcze XIX wieczna),babkę piaskowo-miodową (miniaturkę naturalnie)z pasieki podkarpackiej i do kolekcji z Bolesławca tą oto sympatyczną parkę zajączków.Kwiaty były tylko sztuczne,jak wykonać bibułkowe do palmy uczono na warsztatach.
Obrazek
W Podwórkowym rozkwit:
miodunka,siadał na niej trzmiel ze trzy razy,ale kicia za każdym albo go płoszyła,albo wchodziła w kadr... :(
Obrazek
????czy to może kokorycz Elsi? Rośnie przy cieszyniance od Kogry.Niebrzydkie to i subtelne.
ObrazekObrazek
sasanka,kwitną jeszcze biała z drugim obiecującym pączkiem i czerwona
Obrazek
biała bergenia od Priama
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ewuś to żywioł gruczołowaty ode mnie.
Dostałaś razem z cieszynianką i widocznie posadziłaś razem.
To śliczna i długo kwitnąca roślinka leśna.
Grażyna.
kogro-linki
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Trochę się spóźniłam, ale od roku też już wiem, co to jest żywiec gruczołowaty
Daje wrażenie takiej fioletowej mgły w lesie, w sąsiedztwie zawilców,
ale w okolicach Krakowa, u nas nie jest spotykany, choć w lasach Roztocza byłoby mu pewnie dobrze :wink: .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Ewuś..żonkile śliczne, a sasanki to bardzo wdzięczne kwiatki i równie urokliwe. Także mam kilka kolorków ale na razie kwitnie tylko jeden. Białą bergenie widzę pierwszy raz :shock: , oj pewnie wielu rzeczy jeszcze nie widziałam. Przesyłam ;:196
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kogro i Elsi-dziękuję za rozpoznanie roślinki-żywiec gruczołowaty,musiałam posadzić je razem z cieszynianką,ale niech już tam zostanie,w pobliżu są paprocie,to jakby razem w lesie były.
Elsi-no to żywiec przybył od Kogry znad Olzy.Zagadka rozwiązana.Chyba jest także w Lesie Wolskim,ale pewności nie mam.Był dość oddalony od drogi,a tam poza szlakami nie wolno się przemieszczać.Nawet o barwinek do koszyka ze święconym wolałam poprosić zza klauzury.Mój jakoś kiepsko przezimował i dopiero wybija od razu kwitnąc.
Zamówiłam kilka roślin u Alinki K.,wszystkie dobrze tolerujące półcień.Być może przywiozę je już jutro rano.
Zeniu-kupiłam kolejno trzy bergenie nie kwitnące,każda z nich mogła być biała,lecz w ogrodnictwie oznaczona nie była i każda była banalnie czerwona,już trzeci rok w Podwórkowym,a Priam pokazał białą,spytałam gdzie można takie nabyć,obiecał jak się rozmnoży przysłać w zamian za nasiona szałwii i kocimiętki i przysłał w zeszłym roku jakoś jesienią.Czerwone jeszcze mi w tym roku nie kwitły.Rosną na najbardziej zacienionej leszczyną rabatce z brunerami i zawilcami japońskimi oraz dwoma storczykami ropuszymi(przeżyły,wybijają się)
Kogro-dziś w Biedronce była świeża dostawa kalanchoe żółtego,pojedynczego,ma kolor intensywny jak żółtko z jaja dobrze odżywionej kury zielononóżki.To malutkie które mi jeszcze nie zakwitło ponownie było raczej cytrynowo-zielonkawe. Czerwone jest pełne.Zaczyna kwitnąć ponownie.
Obrazek
Dla Elsi pachnące hiacynty z Podwórkowego,to była mocno wysuszona resztka cebulek z piwnicy,sadziłam już o zmroku i efekt kolorystyczny poraża,szafirka trzeba eksmitować do szafirkowej zatoczki,hiacynty do hiacyntów a żonkile zostawić. W końcu rozwinęły się szachownice i psizęby(tylko żółte Pagoda),tulipany też rozwinięte.Idę zasadzić jurajski szczypiorek od Andzi zimowany w domu,to przy okazji zrobię zdjęcia.
Obrazek
A to gratis z Ogrodów Łobzów-bazylia,też trzeba na gwałt do doniczki.Elewację skończyli malować,uprzątnęli po sobie,szkód nie ma,ale czy zdążę ze skalniakiem przed świętami to wątpliwe.
Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zasadziłam szczypiorek i ketmię syryjską od Danutab zimowaną w domu.Chyba nie za wcześnie?Zawsze może iść pod butlę.Kwitną szachownice w obu kolorach i psizęby ale żółte,może ten ostatni będzie różowy?Widziałam wczoraj w Bronowicach przy pętli tramwajowej w naprawdę małym ogródku cały łan żółtych psizębów.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

A moja szachownica kostkowa coś strajkuje i to już drugi rok :(
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18

Post »

A u mnie na działce zniknęła żółta carska korona :evil: . W ubiegłym roku pięknie kwitła , a w tym ani śladu po niej . Nie wiem czy zgniła / przemarzła :?: Pisizęby pokazały pojedyncze marne listki i to wszystko :( .Niektóre sasanki też ledwo wyłażą z ziemi , ale chyba będą kwitły tylko później . Dziwna wiosna na moje kwiatki ;:223 .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
ania-maria
50p
50p
Od: 30 maja 2010, o 20:27

Post »

pięknie tu u CIebie!
zachwyciła mnie granat miodunki - tę fazę kwitnienia kocham najbardziej.
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16

Post »

Ewo, podwórkowy kwitnie, na południu kraju wegetacja jest przyspieszona o jakieś dwa tygodnie, u nas jeszcze daleko w polu.
Białe żonkile :shock: pierwszy raz widzę, są śliczne.

pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Ja wiedziałam, że tegoroczna wiosna w Podwórkowym - to będzie coś pięknego.No i Podwórkowy nie sprawił mi zawodu :lol:
Och jak przyjemnie zaglądać tutaj. Co chwila pojawiają się nowe ślicznoty. A Psizęby już kwitną u Ciebie? Moje dopiero pokazują maleńkie pączki. Ale z dwóch posadzonych cebul - będę miała w tym roku 6 kwitnących roślin. To zachęca mnie do kupna kolejnych - w różnych kolorach.
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Witaj,cieszę się ,że podobają się.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Słonecznie pozdrawiam!Rano spotkałam się z Alinką K. i Podwórkowy wzbogacił się o trawę niedźwiedzią stopę,fiołek rogaty pachnący biały(?),języczkę pomarańczową,ekspansywnie rozwijającego się pierwiosnka fioletowo-różowego,cebulkę siedmiolatkę pół na pół z bratem(spod klasztoru do klasztoru...) Kostek śpi,a areał mu się zapełnia.
Obrazek Obrazek
Ambo-Psi zęby na razie kwitną dwa,oba żółte Pagoda,czekam na różowego.Zakwitł pełny pierwiosnek z zeszłorocznych targów. Piwonia od Jadzi Jakuch ma pączek.Złotlin się przygotowuje do kwitnienia.Kwitną trzy z pięciu bruner.
Ewo-Ogis-też mi się wydaje wcześnie...Żonkili był ogromny wybór w OBI,trudno się było zdecydować które kupić,mam nadzieję,że mi się rozrosną,teraz to ich stałe miejsce.I jeszcze dokupię.Tulipany jakoś później się od nich rozwijają,choć pączki wysoce obiecujące już są.
Aniu Mario-witam w skromnych progach Podwórkowego!Ja także uwielbiam miodunki.
Olgo(Ogród Azy)-ta od Ciebie przywieziona z pierwiosnkiem lekarskim pięknie się rozrasta.
EwkoPaw-u Was w tym roku jakby i wietrzniej i chłodniej wiosną.Do sasanek to moje kolejne podejście.Na trzeciego psi zęba czekam,nie wiem czy zakwitnie,a miał być różowy.U mnie najsłabiej przezimowały żurawki,chyba część wyginęła.Cesarskie miałam z Polanu-dwie,ale dokupiłam jeszcze w Myślenicach i Ola O.dopilnowała,żeby cebule były rosłe jak dęby.
Grażynko kaszubska!-radość była ogromna!
Olu O.-za to lisie i Michajłowskiego u Ciebie w pełni rozkwitu mimo okresu doniczkowego zimą,a u mnie ledwo pierwsza się pokazuje z pąkiem.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

No nie musiałam tyle stron nadrobić . Niemożliwe ,że tak długo tu nie zaglądałam . Piękne narcyzy ,i brunry . Moja jedna w ubiegłym roku miała 2 kolorowe liście a w tym roku tylko zielone . Nie wiem co sie stało . W podwórkowym już nawet skalniak jest . No nie powiem z roku na rok pieknieje a jak jeszcze będzie zrobiona elewacja to już będzie całkiem fajny zakątek . U mnie znowu będę musiała wytoczyć bitwę z właścicielami czterołapów . Wiecznie zachciewa im sie robić przy moim płocie :evil:
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”