Rozczochrany ogródek Stokrotki - 2010

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rozczochrany ogródek Stokrotki - 2010

Post »

Właśnie! ;:138 Takiego smaku się nie zapomina nigdy. ;:137 Coś wspaniałego. ;:108 ;:108 ;:108
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

W naszym regionie używa się - od zawsze - ojeju lnianego, w okresie adwentu i postu.
Ma kolor miodowo-oliwkowy i zapach niepowtarzalny. Nie każdy lubi ten specjał.
Nie wiem, czy to tylko u nas się jada, ale wiem, że bratu trzeban do Bielska-Białej posyłać,
bo na kolacji Wigilijnej też ma zastosowanie. :roll:
Wyciskany za pomocą jakiejś drewnianej wyciskarki, chałupniczo.
Pewnie podobnie, jak ten słonecznikowy, o którym pisze Stasia.
Do widoku kwitnących słoneczników pięknie pasowałyby pola kwitnęcego na modro lnu.
Ja wiem, że można posadzić w ogrodzie len trwały, ale on nie zastąpi takiej falującej błękitnej wstęgi,
widywanej kiedyś często na pagórkach Roztocza.
Stokrociu słoneczko świeci i chyba zaczynam już trochę czuć ten zapach.......... zapach wnętrza ziemi :wink:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu, :wit ja też używam oleju lnianego. Kupuję go w sklepie zielarskim. Do szklanki leję 1 łyżkę, do tego sok z kaktusa, też łyżkę i wciskam ok. pół cytryny. To zostaje na noc a rano: na zdrowie! ;:126 :heja :heja :heja
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Witajci kochani współtowarzysze niedoli, oczekujacy, jak i ja, na ustabilizowane ocieplenie :-)

Mało sie odzywam, bo trochę taki spleen mnie dopadł, pogoda prowadzi z nami podstępna grę wstępną ;-) a to przyswieci słonkiem, a to powieje wichrem, a człowiek co się napali, to go zgasi :;230

Życie w moim ogródku tętni ;-)

Obrazek

Oswoiłam je sobie, to teraz mam ;-) Gorzej, że nasz kocisko na nie poluje - ale piesek dzielnie i zupełnie nieświadomie ratuje sikorki przed zakusami kota - po prostu je płoszy :;230

Mnóstwo ciekawych informacji dotyczących oleju i słoneczników dostałam na darmo w moim wątku, za co dziękuję ;:180 Powiem szczerze, że gdyby człowiek był poganinem, to by też pewnie te słoneczniki czcił... :-)

Elu, Aniu, Taro, Stasiu, Wando, Gorzatko, Marto, Krysiu, dziękuję Wam za wizytę i przesyłam mały promyczek :-)

Obrazek
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

100krotko to ja pociągnę temat lnu, Roszarnię - tam pamiętam wówczas wozami stały kolejki rolników z lnem w snopkach, jako dzieciaki biegliśmy bo to była frajda pojeść sobie siemia lnianego, ale na tym kończyło się dobre skojarzeniem z lnem - bo jak ruszała produkcja tj.moczenie tych snopków - to uciekaj gdzie kto może taki smród.
Wiadomo oddzielali siemie, a pozostawały plewy lniane które z kolei nie wiem czy kupowali czy w inny sposób rozchwytywali gospodarze którzy mieli np.świnie. Wiem tez, że z ziarenek siemia lnianego niektórzy robili olej, ale my dzieciaki traktowaliśmy to jak pestki słonecznika.
Przyznam się szczerze niedawno dopiero dopiero jak kupiłam na działkę ozdobny zobaczyłam, że len jest koloru niebieskiego, myślałam że jest biały - przecież mówi się: biały jak len, włosy białe jak len.......... :oops:
ale obciach nigdy nie widziałam pola z lnem a jedynie suche snopki ;:223 ;:224

ale numer ja u Ciebie siedzę w wątku a ty u mnie ok, dostalam nasionka sieje pierwszy raz clematisa, nie wiem co wyjdzie.......

Skarbie zdrówko musi być, pozdrawiam
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Aga, ;:167 dzięki za promyczek ;:180
"Moje" sikorki , jak w karmniku robi się pusto, to robią taki raban, że od razu muszę lecieć z nową dostawą.
Stają na gałązkach, tupią nóżkami i świergolą rozglądając się niecierpliwie. ;:108
Też wyglądają na oswojone, bo specjalnie nie odlatują, gdy do nich wychodzę. :lol:
Czy w Rzeszowie już wiosna ?
:wit
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

...w Opolu i pod Opolem zimno. Wiosny .. brak :evil:

100krotko, ;:167 ;:167 piękny ten Twój słoneczny kwiatuszek. ;:3 Od razu lepiej na duszy. ŻÓŁTY to taki zaczarowany kolor. Przynosi pogodę ducha, rozświetla twarz i pojawia się uśmiech. ;:108 Widać wiosna nie daleko. ;:65 A i sikoreczki piękniutkie. ;:138 U mnie już czekają gotowe budki dla nich. :P
Oj wiosno, wiosno, chodże szybciej...hej! ;:224 ;:224
Adresy do moich wątków
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie!

Wiosna chyba jeszcze daleko, przynajmniej tak twierdzą meteorolodzy...może to i lepiej, niech potrzyma ta zima, a potem idzie precz!

Na razie mamy namiastki

Obrazek

Można sie zatem pocieszać parapetowcami :-)

Obrazek

Obrazek

Biedronkowa, za jedyne 9 zł :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Teraz kupowana czy udało ci sie ją doprowadzić do kwitnienia?
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jak fajnie wyprowadzona :D
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz, Dorotko. Mam jeszcze inną, która juz kwitła drugi rok, ale chyba troche więcej serca jej potrzeba, bo listki ma takie jakieś małe i nieładne...muszę ją troche ponawozić.

Aniu, jak oni to robią...pojęcia nie mam :-) Ale efekt całkiem, całkiem ;:224
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Nie powiem... Twoje widoki parapetowe całkiem, całkiem... a to białe za oknem pociesza... że to nie tylko u mnie tak :evil:
Jak rybka? :wink:
magdala

Post »

gorzata76 pisze: Jak rybka? :wink:
Wiecie co ? W pierwszym momencie pomyślałam ,że Gosia pyta o kondycję rybki ,którą niektóre dzieci(np. moje)
mają w telefonach kom. :roll: Taka niby gra- rybkę trzeba karmić ,utrzymywać temperaturę itp.

Ale to dlatego ,że jestem zmęczona -wczoraj w pracy ,dzisiaj w pracy -jak tak mam zarabiać na ten wymarzony kawałek
ogródka -to już nie wiem .... :roll:
x-d-a

Post »

100krotko, bardzo dorodnie wyglądają Twoje pelargonie ;:63 Moje jakieś takie biedniejsze - dotąd stały w zimnym pomieszczeniu, w tym tygodniu przycięłam je, przesadziłam i postawiłam w ogrzewanym pokoju. No a te obcięte końcówki wsadziłam do wody; może się ukorzenią? A Ty jak zimujesz swoje pelargonie?
Biedronkowe azalie są super :D Moja już powoli przekwita, ale miała mnóstwo ślicznych kwiatów; na razie wyniosłam ja do chłodniejszego pokoju, a wiosną pójdzie do ogrodu. Może zakwitnie znowu w przyszłym roku :?:
magdala

Post »

Właśnie -jak to jest z pelargoniami ?
Moje też na razie bardzo małe , teraz jakoś bardziej ruszyły ze wzrostem.

Ala -Snowflake radziła mi ,żeby w marcu robić szczepki z takich przezimowanych pelargonii.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”