Ogród - Andrzej Max

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Andrzej Max
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lip 2009, o 15:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród - Andrzej Max

Post »

Abraham Darby jest niezmordowany - posadzony wiosną ciągle kwitnie, ma jeszcze sporo pączków!
Niesamowity! ;:63
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Akebia
Obrazek

Westerland "młodszy" nie może dojść do siebie w tym roku...
Obrazek
Pozdrawiam słonecznie
Andrzej M.
:-) Moje ogłoszenie.
Moje kamienie Moje kamienie 2011
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Już oczami widzę kwitnącą akebię.....Jesteś niesamowity. ;:108
Pozdrawiam :wit ;:138
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Andrzeju ja tam zauważyłam tylko neonki widocznie nie jestem zbyt spostrzegawcza.Co do białej budlei to w dalszym ciągu są takie marne. Ze starej budlei odbił tylko jeden patyczek około 10cm.natomiast z 3 które ukorzeniałam jest tylko jedna i ma zaledwie 20cm.Jednak kiedyś dałam mojej koleżance kilka sadzonek budlei i ona teraz dała mi sadzonkę białej ma około 70 cm i kwitnie.Bardzo się cieszę bo jest to ta sama którą ja miałam.Jako krzak jest najładniejsza z wszystkich moich budlei.
Zresztą sam oceń Obrazek
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
Andrzej Max
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Danusiu! :wit
Faktycznie - cudowna! ;:138 Oby jak najszybciej wróciła do formy! Może nie pozwól jej kwitnąć to sie szybciej odbuduje!
Ja swojej obciąłem kwiatostany - mówię o tej co najbardziej ucierpiała. Kazałem jej sie rozkrzewiać... :wink:

Stasiu, Patryku, :wit
Akebia jest już zadomowiona i szybko rośnie. Ma dopiero drugi rok. Jeszcze nie kwitła i nie wiem czy nie trzeba jej jakoś przyciąć żeby zaczęła... podpowiecie coś? 8-)
Pozdrawiam słonecznie
Andrzej M.
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

A co się stało Wasterlandowi? :(

Za to Abraham piękny, czy jego tez zamierzasz przesadzić?
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Andrea, może na cos się przyda...

Akebia pięciolistkowa - Akebia quinata

Walory

Pnącze o półzimozielonych liściach, palczasto złożonych z pięciu listków i niezwykle ozdobnych pędach - młode są fioletowoczerwone, starsze brązowieją i zyskują gęste podłużne rysy. W maju pojawiają się zachwycające, czekoladowopurpurowe, lekko pachnące cynamonem kwiaty. Te ciemnofioletowe to kwiaty żeńskie (średnicy około 2,5 cm) a mniejsze różowe, o średnicy około 1 cm - męskie. Największą sensację wzbudzają jednak owoce akebii - kształtem przypominające... parówki. Złożone są z kilku mięsistych pękających podłużnie jagód (5 do 10), fioletowych z jasnym woskowym nalotem. Zawierają liczne, czarne, otoczone białym, galaretowatym i słodkim miąższem nasiona.

Kosmetyka

To pnącze przyrasta rocznie nawet 3 m, wymaga zatem silnego cięcia. Wszystkie jego pędy skracamy od końca lutego do początku kwietnia na mniej więcej jednakową wysokość - od 1 do 1,5 m (im młodsza lub słabsza roślina, tym niżej tniemy).

Wymagania

Akebia dobrze czuje się na przeciętnej glebie, stanowisku słonecznym lub półcienistym. Nie lubi ostrego słońca, ani głębokiego cienia. Silnie owija się wokół podpór, chętnie wspina się po drzewach. Nadaje się do sadzenia przy ogrodzeniach, obsadzania altan lub pergoli. Można ją też stosować jako roślinę okrywową.

Pa, pa, pa... :wit :wit :wit
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p
Od: 1 sty 2010, o 20:35

Post »

Witaj, Andrzeju Max !
Bożi, i Andrzeju - dzięki za rady co do zastowania skórek od banana ! ;:138
W scence filmu(amerykańskiego oczywiście)Seven Pounds-Siedem dusz, główny bohater radzi pewnej pani mającej kłopot z kwiatami, żeby zakopała pod korzenie skórki od banana oczywiście ;:108 . Chociaż film mi się podobał (polecam !!!), to o radzie jakoś zapomniałam ;:223 . Ale dzięki Wam odświeżyłam szare komórki ! :uszy Zastosuję tę metodę a potem porównamy wyniki ... :heja. W przyszłym roku, oczywiście :;230
Pozdrawiam serdecznie
Cherryberry
"Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko".
Pozdrawiam i zapraszam - Lidka. Mój ogród-kwiaty i motyle
Awatar użytkownika
Andrzej Max
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Oliwko!
Westerlandy "młodszy" odbił od korzenia bo przemarzł - a że ma rok dopiero ( zeszłym roku go do ziemi po ukorzenieniu wsadziłem) , to była jego pierwsza zima i niezbyt dobrze mu zrobiła...
Co do Abrahama - hmmm, może mu większy i zasobniejszy dołek zrobię i siatką przed nornicami zabezpieczę ... ale to może wiosną...
Z tym Grahamem Thomasem muszę coś pilnie zrobić , tylko znajdę jaki duży rośnie. Bo zupełnie niepodobny...

Stasiu
akebia mi rośnie dość bujnie, aż mi żal teraz ją do metra obcinać, ale rzeczywiście może trzeba - to wreszcie kwiaty wypuści... No i pędów więcej...

Cherryberry

ja osobiście banana nie dawałem - nawet skórki, ale moim zdaniem to raczej wskazówka żeby próchnicy dużo dawać... :wink:
Pozdrawiam słonecznie
Andrzej M.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Ajajaj...pierwszy raz widzę akebię...jaka ona piekna, nawet gdy nie kwitnie...wygląda podobnie, jak domowa szeflera. Naprawdę inspirujące.

Andrzeju, nie zapomniałam i wysłałam Ci jeszcze raz malutkie sadzoneczki fikusa wiandi. Jedna ukorzeniona, druga prawie :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Andrzej Max
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Serdeczne dzięki Ci Stokrotko za pamięć! Toć ja sam już zapomniałem - temat był chyba rok temu czy coś... ;:167
Jesteś naprawdę niesamowita! ;:180 Chętnie takie bonsai prawdziwe poprowadzę... tylko chyba będę musiał jakiś środek skarlajacy zakupić... chyba...? :?: Jak sądzisz? :idea:
... jeszcze raz... :shock: ;:223 Aaaa, wiem - przecież już zaginęła jedna przesyłka, mam nadzieję że z następną będzie inaczej... :uszy
Pozdrawiam słonecznie
Andrzej M.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Andrzeju M.-W Podwórkowym akebia rośnie drugi rok bezproblemowo,nieco w cieniu.Pstrolistna miejscami przestała być pstra,zzieleniała.Ładnie w słoneczny dzień na Twoich kamieniach.
Awatar użytkownika
Andrzej Max
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewo , a czy już kwitła? Szczerze mówiąc nie mogę się doczekać... ;:65

100-krotko :wit
Dotarła! Wsadziłem obie do ukorzeniacza i pod folię! (niestety przez moją nieuwagę korzonek został w ziemi i muszą obie sie od nowa ukorzenić, ale jestem dobrej myśli). 8-)
Pozdrawiam słonecznie
Andrzej M.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Andrzeju-nie kwitła,może z powodu cienistości Podwórkowego. Obcinałam na krótko późną jesienią.Na zimkę zabezpieczałam tekturą falistą.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit :wit ;:196
Adresy do moich wątków
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Andrzej szkoda że nie ma szybszego sposobu na rozmnożenie budlei , zastanawiam się czy ten kolor który Ty masz to taki jak u mnie ? zawsze można machnąć się z bliskimi ....
a to mój mix
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”