Marchew- wszystko o odmianach i uprawie.Cz.1
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Marchew- wszystko o odmianach i uprawie.
Przy małej powierzchni, to nawet trzeba wykorzystać, to co możemy. Nawet jakby wsadzic je w donice z paprykami czy pomidorami. 

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ktoś mojej siostrze podpowiedział sposób na nornice - wysuszone woreczki po herbacie ekspresowej. W ub. roku mnóstwo marchwi było nadgryzionej, nawet selery. W zimie wykładałyśmy różowe kostki do obciętych z obydwu stron plastykowych butelek, znikały szybko. Cieszyło nas to, oczywiście do czasu. No i okazało się przy wiosennym przekopywaniu, że w norach przy murku nornice zgromadziły spore zapasy różowych saszetek !
Pewnie gromadziły na czarną godzinę
. W nory pod murkiem siostra powpychała wysuszone woreczki herbaty, coś to jednak dało bo ani jednego ziemniaka i ani jednej marchewki nie było nadgryzionej. Selery jeszcze nie wykopane. Te dwa wiadra są z dwóch rządków, inna grządka, siana w lipcu jeszcze rośnie.

Pozdrawiam! Gienia.
- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiecie, że to co teraz wykopiemy musi starczyć na cały rok?
Bo wykopki za rok będą.
Bo wykopki za rok będą.

Marchewkę z wczesnego wysiewu podbieram już w czerwcu. Zebrana jesienią leży mi dosyć dobrze w piwnicy do marca. Część zamrażam -na przetrwanie do świeżych zbiorów i tym sposobem jestem samowystarczalna
. I przede wszystkim mam satysfakcję, że jemy zdrowe, ekologiczne warzywa. Moją marchew wykopałam w piątek. Pogoda jest mglista, dużo wilgoci w powietrzu , więc rozsypałam w szałerku na włókninie,aby się zasuszyły rany po usunięciu naci. Jak jest słoneczna pogoda to zostawiałam na zagonku do następnego dnia. Dzisiaj pakuję w worki foliowe i chowam do zimnej piwnicy. Część przesypię dodatkowo w worku piaskiem na najdłuższe leżenie. Bez przesypania piaskiem wytrzymuje zazwyczaj do gwiazdki- tą używam w pierwszej kolejności.

Zebrałam jej 5 wiaderek 10litrowych. Posiana 10 czerwca. Zero robaka, soczysta i pyszna. Miałam posiane 3 odmiany :Karotka,Nantes i Berlikumer.
Ps. Teraz podczas przekładania będę segregowała, bo w piątek się śpieszyłam i wrzuciłam jak leci. Małe marchewki i pęknięte tylko porządnie umyję, sparzę i wycisnę na soczki. Większe do piwnicy. Trochę białych urosło i te podaruję znajomemu dla królików.

Zebrałam jej 5 wiaderek 10litrowych. Posiana 10 czerwca. Zero robaka, soczysta i pyszna. Miałam posiane 3 odmiany :Karotka,Nantes i Berlikumer.
Ps. Teraz podczas przekładania będę segregowała, bo w piątek się śpieszyłam i wrzuciłam jak leci. Małe marchewki i pęknięte tylko porządnie umyję, sparzę i wycisnę na soczki. Większe do piwnicy. Trochę białych urosło i te podaruję znajomemu dla królików.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41

Na przyszły sezon dokupiłam nasiona marchwi Night Bird f1 .
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
u mnie marchew się właściwie kończy - prawie codziennie robimy soki dodając jeszcze jabłka ,buraczki ew. dynie cxy jakąś pietruszkę
. Niestety nie mam dobrych warunków do przechowywania i wykopana marchew szybko więdnie .

-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Próbowałaś przesypywac w wiadrach ziemia? Tak właśnie przechowujemy, duże wiadra plastykowe po farbach, warstwami marchew albo pietruszka z ziemia bo nie mamy piasku. W domku na działce jest w magazynku niewielka piwniczka , mieszczą się tam 4 skrzynki ziemniaków i wiadra z marchwią, pietruszka i selerami. W zimie przykrywamy dodatkowo styropianem.
Pozdrawiam! Gienia.
- Karczownik
- 200p
- Od: 1 kwie 2019, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja ładuję marchew i pochodne do wiader 25 litrów, przykrywam agrowłókniną, czy szmatami (2-3 warstwy) i obsypuję na wierzch ziemią ok. 5 cm. Korzenie nie wysychają, są jędrne i zdrowe i nie puszczają korzonków w ziemi, nie mają kontaktu z glebą, mniej chorują. Trzymam wiaderka w zimnym budynku gospodarczym. Jak idą większe mrozy, zabieram do cieplejszego, gdzie temperatura jest ok. 5-10 stopni. Ostatnio nie ma potrzeby przenoszenia, bo zimy są łagodne. Towar leży tylko do wczesnej wiosny, bo się szybko wyczerpuje... W tym roku mam marchewki Bolero, Lenka i Galicja, Dolanka. Dwie pierwsze to faworyci. Szczególnie Bolero trzyma jakość. Jest wczesna, świetna na poplon i dobrze się przechowuje w uprawie na jesień (siana w lipcu).
W tym roku zostawiłem trochę marchwi odmiany Lenka do zimowania w gruncie. Korzenie Lenki są zagłębione i "macina" wyrasta prosto z ziemi. Głowy korzeni nie są zielonkawe, nie wystają zbytnio z gruntu. Dam znać za jakiś czas, jak się sprawdziło.
W tym roku zostawiłem trochę marchwi odmiany Lenka do zimowania w gruncie. Korzenie Lenki są zagłębione i "macina" wyrasta prosto z ziemi. Głowy korzeni nie są zielonkawe, nie wystają zbytnio z gruntu. Dam znać za jakiś czas, jak się sprawdziło.