Początki nowego ogrodka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Początki nowego ogrodka

Post »

Witaj felu!Pięknie wyglądają kamelie ale przyznaję,że właśnie najpiękniejsze są w naturze,tzn.rosnące w ogrodach czy parkach.Zachwycałam sie nimi w ogrodzie botanicznym bo w warunkach domowych to raczej takie rachityczne są.Że piękne to nie podlega dyskusji.Stwarzają wokół siebie taki trudny do okreslenia klimat,dla mnie wręcz boski!
:wit :wit :wit
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

FELU!
Tu gdzie rosną krokusy latem rosną irysy syberyjskie i funkie. Wcześniej będą narcyze i pierwiosnki.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Piękne kwiaty!!! ;:138 ;:138 ;:138
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p
Od: 15 kwie 2009, o 17:53

Post »

Felu przecudne kamelie :roll: ;:167
Moja malutka,kupiona jesienią zaczyna otwierać pierwszy kwiat ;:224 Ma piękny,bladoróżowy kolorek :roll:
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56

Post »

Felu zasługujesz na miano prawdziwej Damy Kameliowej ;:138 , za zdjęcia oczywiście ;:196
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Felu :!: Kamelie mają w sobie coś z róży i różanecznika. Są bardzo wytworne.
No i super że masz pod nosem kompost. Nic tylko brać :!:
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj, Felu. Znalazłam Cię w wątku Moni i ciekawa byłam, jakie rośliny pokazujesz. Interesujące zobaczyć trochę
egzotyki. Nie byłam w stanie przeczytać wszystkiego, choć ciekawe, ale zauważyłam gdzie mieszkasz.
W 2008 w kwietniu podróżowałam z M. po Bretanii i dotarliśmy do "końca świata", a więc w Twoje okolice.
Nie mam zwyczaju w zasadzie zaśmiecać komuś wątku, ale bardzo chciałabym wiedzieć, jak się nazywają krzewy, a nawet
drzewa, które tam wtedy kwitły. W rzeczywistości są bardziej niebieskie. Pomyślałam, że może zaspokoisz moją ciekawość? :wit

Obrazek
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Kochani, cieszę się, że wszystkim podobały się kamelie :D . Czasami jadąc samochodem, widzę ogromne ich krzaki całe obsypane kwiatami . Niestety, w wielu miejscach nie sposób się zatrzymać, aby robić fotki.

Geniu,
białe też można spotkać, ale częściej widzi się te kolorowe.

Aniu, widziałam ją i tak jak pisze Jacek, wygląda zupełnie jak róża. Jest przepiękna. :D

Witaj Adrianno, ciekawa jestem Twoich wrażeń z Finistere, które miejsca udało Ci się zobaczyć, a które zapamiętałaś jako najpiękniejsze.
Takimi pięknymi fotkami możesz śmiecić tu ile wlizie! ;:138 To rzeczywiście bardzo popularny tutaj krzak ceanothus, inaczej lilak kalifornijski, albo prusznik niebieski. Tylko nie pisz, że jesteś pod wrażeniem mojej wiedzy, bo do dziś nie wiedziałam jak on się nazywa, chociaż zawsze mi się podobał. Nazwę znalazłam w katalogu tutejszych roślin. Właściwie są to krzewy, ale rzeczywiście spotyka się czasami bardzo imponujące okazy niczym drzewa.

A dziś... uwaga, uwaga...od Geni dostałam przesyłkę, a w niej...ciemierniki i fiołki ! Ich podróż trwała tylko 2 dni i dotarły w bardzo dobrym stanie! Nawet się temu nie dziwię, bo wiadomo, że Genia to czarodziejka. Jeśli nie wierzycie, to zajrzyjcie do jej ogrodu. Ciemierniki posadziłam koło niebieskiej hortensji, która ciągle się czerwieni. To miejsce osłonięte od wiatrów i prawie cały czas jest tam cień. Fiołki też mają już swoje lokum.
Bardzo dziękuję Geniu i przesyłam moc buziaków. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jeszcze zrobiłam fotki grewilli i forsycji, która też zaczęła kwitnąć.
Obrazek

Obrazek
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Felu bardzo się cieszę że już roślinki posadzone .
Sprawdź jeszcze te ciemierniki ,czy czasem za głęboko nie posadziłaś .

Szczególnie dbaj o tego maluszka .

Pąki muszą być nie przysypane .Fiołki posadzone dobrze ,pamiętaj żebyś ich nie przelewała .

Jeszcze w tym roku powinny Ci kwitnąć .

izaziem ja nie mam kamelii ,mówiłam o tych u Feli na zdjęciach ,że brakuje jeszcze białej

Genia :wit :wit
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Hej, Felu. Miło mi, że się odezwałaś i odwiedziłaś mnie. Oglądasz takie wspaniałości, a znalazłaś miłe słowa dla mnie.
Zdjęcie z F. jednak u mnie. Tobie prześlę, jak coś zakwitnie. Zgadzam się, że lepiej prezentują się większe zdjęcia,
ale są ograniczenia na Forum.
Miałam pewne przypuszczenia, że to może być ceanothus, ale nie sądziłam, że może być aż taka różnica. Co to znaczy
klimat. Widziałam w Anglii w parku, ale wcale tak nie wyglądał. Posadziłam parę lat temu, ale dopiero zaczął trochę rosnąć,
a tej zimy przemarzł. Może odbije, ale już się zniechęciłam. W Bretanii były wspaniałe. Z daleka wyglądały trochę jak bez.
;:167 ;:167
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Witaj Felu. :D
Rącznik wczoraj do Ciebie się wybrał :wink: i zabrał ze sobą listki fiołków do ukorzenienia żeby mu nie było smutno w podróży. :wink:
Felu a co do tych ciemierników....czy podsypałaś trochę dolomitem albo można też parę skorupek od jajek pokruszyć i do dołka pod ciemierniczki wsypać. Piszę bo widzę, że u góry mają korową ściółkę.
Gratuluję nowych nabytków. ;:138
Felu dzięki za kamelie...są po prostu boskie. :roll:
W ogóle fotki z Twoich stron są niesamowicie egzotyczne...u nas jeszcze forsycje nie kwitną. :wink:
;:196
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Felu, mogłam zobaczyć Twoją grewillę - bardzo intrygująca roślina... I swojska forsycja ! Tylko patrzeć, jak zakwitną nasturcje. A jak tam nasadzenia od ulicy ?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Felu, przepiękne kamelie, jednak co klimat to klimat ;:138 U nas są rzadziej hodowane w ogrodach, a takie wielkie krzaki to już trzeba
długo szukać ;:108
Masz szczęście z kompostem. Nasze merostwo zbiera roslinne odpady i przerabia na kompost który oferują mieszkańcom ale tylko raz na rok :(
Nigdy nie udało mi się na niego załapać, ale sąsiedzi mówili że jest wiele chorób przenoszonych przez ten kompost, bo ludzie wyrzucają chore
roślinki i że w sumie nawet nie warto go brać jak sie nie chce potem z nimi walczyć.
Pieknieje Ci ogród z dla na dzień. I do tego tyle nowych nasadzeń. :heja
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Droga Felu! Mam do Ciebie takie nie na temat pytanko: czy fasolka po bretońsku pochodzi z Bretanii???
Pozdrawiam :wit :wit :wit
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Tak , jak "kawa po turecku"czyli sypanka z Turcji :;230
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”