Mój fijoł 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój fijoł 2

Post »

Jule, właśnie to jedna z nn. W dodatku tej i Kronenburg przez cały sezon nie udało się zrobić ani jednego przyzwoitego zdjęcia. Kolor na pewno nie czerwony, raczej amarantowy, ciemny. Na trop nazwy domniemanej Dolce Vita naprowadziła mnie właśnie Gosia.
Iwona, jak to tak-bez skrzynek? :D Koty wyślę na wczasy na dwór, jeśli będą bardzo psocić. A jeśli begonie nie przeżyją, kupię sobie nowe 8-)
Majka, najprzyjemniejsze zajęcie :D Nawet, jeśli coś się nie uda, mam z tego mnóstwo uciechy. Niektóre begonie mam od czterech lat, lepiej kwitną :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A to szkoda, bo myslalam ze cos do porownania bedzie. No nic w sezonie będę sie rozgladac, bo nawet nie wiem jakie to-to duze rosnie a wsadzilam w srodek rabaty. Najwyzej trzeba bedzie przeniesc, bo kwiaty ma czadowe w tym amarancie. notabene, tez masz z niej patyka.
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p
Od: 18 paź 2008, o 19:48

Post »

Ewa, nie wiem czy dobrze kojarzę, ale pamiętam coś takiego podobnego do tego Echinocysta jeszcze z dzieciństwa, miało to takie zielone owocki, faktycznie kolczaste jak ogórek, ale te kolce to takie miękkie były. No i jednoroczne to to było. Myślisz, że to mógł byc echinocyst? A ma to jakąś polską nazwę?
A tak w ogóle - piękne masz te róże ;:138
Awatar użytkownika
katja
500p
500p
Od: 2 paź 2008, o 13:32

Post »

Ewa, czy ostrzeń powabny / mam już nasiona :heja / wysiać najpierw na parapety? :)
Pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jule, niestety. Nawet do identyfikacji nie dałam, bo kolor nigdy nie wyszedł, a i ostrość bez sensu. Dziwne, ale M i synowi też się nie udało. Może za słabo ćwiczyli :D
Kasia, po polsku to kolczurka klapowana :D Wolę łacińską nazwę. Owoc właśnie taki, jak opisujesz, nie sposób z niczym go pomylić :D Rośnie na nieużytkach, to chwast, ale jaki ładny :D Różom przekażę.
Katja, nie ma takiej potrzeby. Siałam w połowie kwietnia do gruntu. Ale jeśli Ci bardzo zależy, spróbuj trochę wysiać w domu, może lubi :D

Najstarsze żurawki :D Całe dwa lata tu rosną :;230
Obrazek
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z cwiczeniami tez by im sie nie udalo, bo to po prostu aparat nie daje sobie rady z tym kolorem. Moj ogolnie lapie dobrze kolory, obojetnie czy biale czy niebieskie ale moja amarantowa tez do duszy wychodzi tz wychodzi jasniejsza czerwona a przeciez taka nie jest.
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Własnie przeleciałam Twoje wątki i zastanawiam się z jakich rejonów Warmii pochodzisz ? :)
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A Ewcia, zobacz jeszcze Dame de Coeur - ja sie przy swojej dosc mocno nad ta roza zastanawialam ale wydaje mi sie, ze moja jest bardziej pelna - w przyszlym roku będę obserwowac.
Tu masz foty u Heni, bo specjalnie dla mnie wstawiala swoja w roznych zblizeniach.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=420

A tu u K.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=41&t=49700
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

ciekawa jestem czy mój nowy aparat poradzi sobie z odcieniami czerwieni... dotychczas nic mi nie wychodziło :/
Ewa, żurawki u mnie do tej pory tak sobie rosły... one 'zanikają' częściowo na zimę, prawda?
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p
Od: 18 paź 2008, o 19:48

Post »

Ewo, no to jestem w domu - wiem o jakiej roślinie rozmawiamy :heja
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ida, trochę daleko od Ciebie. Do Lidzbarka Warmińskiego masz kawałek, a ja jeszcze dalej :D Ale może będziesz w okolicy, zapraszam do siebie :D
Jule, jesteś nieoceniona :D Jeszcze się przyjrzę w sezonie 8-) , ale to może być Dame de Coeur :D Na lepszy aparat to długo poczekam, zostaje przyzwyczaić się do zniekształconych amarantów.
Aga, jestem pewna, że Ty sobie poradzisz, nawet jeśli Twój aparat nie będzie chciał czegoś złapać :D Żurawkom część liści zasycha, ale nie przestają być dobrze widoczne. Chyba, że jakaś wrażliwa odmiana :( Wiosną się okaże. Długo rosły na jednym stanowisku? Lubią być odmładzane co kilka lat.
Kasia, zostaje Ci tylko zdobyć i sadzić :D

Oprócz mnóstwa liliowych zimowitów mam też i taki. W przetaczniku sobie rośnie. O ile te zwykłe chętnie się mnożą-ten nie chce.

Obrazek
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
ida74
---

Post »

Od siebie do Lidzbarka to ja jadę 15 minut :wink:
Oczywiście skorzystam z zaproszenia wiosną ,jak się zacznie łopatkowanie :lol:
Do siebie oczywiście też zapraszam ...jak się zacznie łopatkowanie :lol:
...jak uwielbiasz truskawki to w czerwcu ,jak pomidory to w lipcu ,a jak maliny to w sierpniu :wit

...,a za Lidzbarkiem to znaczy gdzie ,to ew na pw napisz ?
Mało z naszych rejonów jest na forum .
ida74
---

Post »

dubel
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Tyle razy kupowałam cebule białego zimowitu (raz nawet miał być pełny), a za każdym razem zakwitał w takim czy siakim odcieniu różu :evil: Ostatnio złożyłam nawet reklamację (17 zł za cebulę) i dostałam nasionka aksamitki gratis :;230
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ida, wszystko już powiedziałam na pw :D Mam nadzieję, że uda nam się spotkać. Warzywnikiem nie zaimponuję nikomu, ale może wreszcie drzewa owocowe coś urodzą. Mało osób z naszego regionu, ale może to przez klimat :;230
Iwona, przekleństwo ogrodnika-pomylona odmiana :evil: Ale aksamitki to bardzo ładne rośliny :D Swój zimowit obejrzę wiosną, choć chyba na razie nie ma czym dzielić :(

Powojnik nn. Nie zachowałam etykiety, a teraz nie wiem, co mam. Nie jest to Bill MacKenzie :D
Obrazek
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”