ogród Agaty (sure) - cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: ogród Agaty (sure) - cz.2

Post »

To chyba był tylko przygruntowy przymrozek, u mnie głównie na trawniku i w okolicach. Widać, ze niektóre rejony ogrodu są cieplejsze, na rabacie pod dębami nie było śladów bieli, podobnie jak za domem, choć to północ. Chyba dobrze wybrałam miejsce dla orszeliny i kielichowców, bo wydaje mi się, że to delikatniejsze roślinki.

Ewuś, nie mów o końcu sezonu, bo mi się wątek kończy. To o czym ja będę pisać?? :roll:

A w ogóle to jest słońce, dobry dzień na prace ogrodowe! ;:3
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Agata :D Będziemy wspominać lato i czekać na wiosnę pokazując zdjęcia, na które nie starczyło miejsca wcześniej :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To u mnie podobnie, przymrozilo i jest zero stopni. Slonce swieci, to jest nawet przyjemnie tz jak sie w domu siedzi i patrzy przez okno :;230
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No niestety Ewa ma chyba rację- koniec sezonu zbliża się nieubłagalnie
Paulina
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Agato, dzięki za przypomnienie mi, że może niedługo przymrozić. Ja przecież muszę spuścić wodę z instalacji bo mój dom nieogrzewany ani nie ocieplony. A "zwykła rejestracja faktów" bardzo ładna.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, Paulino - macie rację, koniec sezonu się zbliża, ale dziś jest naprawdę ładnie, narobiłam trochę tych zdjęć na zapas :D

Jule, na pewno już udało Ci się wyjść i coś zdziałać? Aż dziw, że było 0, przecież tam u Ciebie zawsze cieplej :roll:

Lusia, uzmysłowiłaś mi,że domek letniskowy jest na lato. Trudniej chyba tak sobie radzić z oczekiwaniem na sezon. A zresztą, może nie mam racji i właśnie łatwiej - zamykamy i nie przejmujemy się? :wink:

Małe odkrycie jesienne, moje dwie białe okrywówki to różne odmiany. Patrzcie, co się z nimi zrobiło teraz, jedna zżółkła, druga dostała ciapków:

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Uhu, chyba inne. Ta pierwsza to jest chyba Sea Foam - ona ma takie specyficzne zielone oczko. Ta druga jest luzniejsza i gdzies u kogos taka widzialam. Jak wroce juz do sil, to zobacze, moze uda mi sie odnalezdz.
Takie piegi robia sie na niektorych kwiatach po deszczu albo jak rosa jest. Inne biale moga rozowiec jak jest chlodno.... tak maja moje Swany.
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Napisałam, że nie mam pomysłu dlatego, że jeszcze nie widzę tego oczami wyobraźni, nie mam dokładnego obrazu. Pomyślałam o śliwie dlatego, że bardzo podoba mi się to drzewko, po drugie nie wymaga cięcia i formowania a przy tym jest bardzo eleganckie. Pomysł troszkę skopiowałam z innego forum ogrodniczego od pani ,która zawodowo zajmuje się projektowaniem ogrodu i zachęca do wyjścia z planami ogrodowymi poza ogrodzenie działki.
Wracając do Twojej rabaty przed ogrodzeniem połączenie śliwy z brzozami trochę by się kłóciło. Faktycznie lepszym rozwiązaniem byłyby berberysy lub na przykład tawuły.

Ta ostatnia róża trochę mi przypomina Aspirynę. ale mogę się mylić. Moja dostaje takich różowych plamek gdy przekwita. Może masz fotki z różnych faz kwitnięcia, łatwiej będzie ją zidentyfikować.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jule, bardzo podobna do tej Sea foam oprócz wielkości kwiatów, na pewno są mniejsze niż 6-7 cm srednicy, bo czytam, że tyle powinna mieć, bliżej 3... :roll:
Jakieś takie drobnokwiatowe te moje różyczki. Następny zakup z większymi na pewno!

Moniko, a na którym szukasz inspiracji? Chętnie też poprzeglądam. Co do moich planów uporządkowania to na razie odsuwają się coraz dalej, gdy mam okazję, porządkuje ogród, bo liści huk, brzydko to wygląda. Myślałam tez o żywopłocie z tawuły van Houtte'a na przykład, albo o połączeniu berberysów z lawendą i do tego przydałoby mi się trochę inspiracji, jak to ostatecznie może wyglądać...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Dzięki Agatko za odpowiedź. Co do Twoich róż to ja za Moniką - ta z drugiego zdjęcia wygląda jak moja Aspirynka w chwili obecnej.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igor, choroba już zaawansowana, nie liczyłam, ale razem z tiarelkami na pewno przekraczamy 20 ;)

Asiu, na zdjęciach Aspiryna bardzo podobna. Ale znów ten rozmiar kwiatów 5-7 cm. Może moje po prostu jakoś skarłowaciały? Bo dużo mniejsze... :roll:

posadziłam dziś konwalnik, liczę, że przetrwa zimę ;)

Obrazek
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44

Post »

ciekawe te Twoje róże okrywowe, ja mam jedną od jesieni roku ubiegłego, w tym roku zaszalała ... wyrosła jednopędowo na jakieś 10 cm i dopiero teraz na końcu tego pędu ma 4 pąki kwiatowe ... u mnie jeszcze nie było przymrozków ale pewnie niedługo nadejdą i nie zobaczę jak kwitnie moja The Fairy
Rysiek
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Dziewczyny podziwiam, że jesteście jeszcze tak mocno ogrodowo zakręcone...u mnie jak idzie zimno, ochota na ogród odchodzi....
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Kasia, to raczej już sa plany przyszłoroczne :D
Ja też już nie mam chęci na prace w ogrodzie, ale cały czas siedzę w gazetach i w necie i podglądam różne rozwiązania.
Niestety niektórych prac nie da się odłożyć do wiosny. Trzeba tez wyjść na ziąb. :roll:

Agatka kombinuj dalej, dobrze Ci idzie :uszy
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Konwalniki spokojnie zimują w każdych warunkach.
Jedyny problem to że bardzo powoli się rozrastają.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”