Witam w ogrodzie u Aguniady
- agatka123
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Witam w ogrodzie u Aguniady
Aga ślicznie u Ciebie i tak sielsko
Przetaczniki piękne , też na nie poluję
Przetaczniki piękne , też na nie poluję
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Czy berberys trzeba jakoś przycinać,żeby był taki piękny jak twój?
Iwonko, hej, mój strudzony gościu
dobrze, że skorzystałaś z ogrodowego fotela - raz, że wieczorami nad oczkiem kumkają moje dwie żabki i można się zasłuchać; dwa, teraz nad Polską obłoki srebrzyste można oglądać...
cieszę się, że Ci się u mnie podoba! ale mnie u Ciebie bardziej
Jule, który chabaź Ci się podoba? sundaville?
bo kupiłam dziś też werbenki, plekantrusa i przetaczniki ;) lilie u mnie raczej skromne, tylko kilka kolorów - u innych można dostać zawrotu głowy, prawda?
Agnieszko, ano piękne przetaczniki są - do niedawna nie wiedziałam o ich istnieniu ;) dzięki za odwiedziny i miłe słowa!
Małgosiu, berberysy tnę okazjonalnie i raczej delikatnie, nie formuję ich, jak na pewno zauważyłaś... na tej rabacie przy pergoli jest wsadzonych kilka sztuk, dlatego tworzą masę...

Jule, który chabaź Ci się podoba? sundaville?

Agnieszko, ano piękne przetaczniki są - do niedawna nie wiedziałam o ich istnieniu ;) dzięki za odwiedziny i miłe słowa!
Małgosiu, berberysy tnę okazjonalnie i raczej delikatnie, nie formuję ich, jak na pewno zauważyłaś... na tej rabacie przy pergoli jest wsadzonych kilka sztuk, dlatego tworzą masę...
- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jule się pewnie podoba przetacznik, bo różowy!
U siebie nie mam żadnych lilii, a piękne sa. Niestety, chyba mi się nie "zmieszczą"... ;)
Himalajka rzeczywiście jak marzenie, muszę moją malutką pogonić, żeby taka urosła! A czy ja Cię już pytałam, jak robisz, że masz tak piękny trawnik? Czy to wysiewana trawa, no i jaka?

U siebie nie mam żadnych lilii, a piękne sa. Niestety, chyba mi się nie "zmieszczą"... ;)
Himalajka rzeczywiście jak marzenie, muszę moją malutką pogonić, żeby taka urosła! A czy ja Cię już pytałam, jak robisz, że masz tak piękny trawnik? Czy to wysiewana trawa, no i jaka?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
cześć Agatko, jaka pogoda na północy? u nas po południu przeszła niezła burza i trochę wieczorem popadało, ale już spokojnie.
lilie są przecież szczupłe w łodygach, więc na pewno gdzieś je zmieścisz ;) warto je mieć, choć kilka, tak jak ja... mają takie cudne, różnorodne kielichy, jak malowane...
Twoja himalajka jest gdzieś na zdjęciach?
trawa (wysiewana) u mnie to bodajże Trawy z Iławy - chyba nic szczególnego... mam sporo chwastów, które ciągle się przesiewają z sąsiednich działek... walczę z nimi jak lew, ale efekty z bliska nie są zadowalające... pielęgnuję standardowo: na wiosnę wertykulacja, nawożenie, a potem koszenie 1-2 razy w tygodniu + codzienne podlewanie.
ps. no tak, Jule = przetacznik (bo różowy
)
lilie są przecież szczupłe w łodygach, więc na pewno gdzieś je zmieścisz ;) warto je mieć, choć kilka, tak jak ja... mają takie cudne, różnorodne kielichy, jak malowane...
Twoja himalajka jest gdzieś na zdjęciach?
trawa (wysiewana) u mnie to bodajże Trawy z Iławy - chyba nic szczególnego... mam sporo chwastów, które ciągle się przesiewają z sąsiednich działek... walczę z nimi jak lew, ale efekty z bliska nie są zadowalające... pielęgnuję standardowo: na wiosnę wertykulacja, nawożenie, a potem koszenie 1-2 razy w tygodniu + codzienne podlewanie.
ps. no tak, Jule = przetacznik (bo różowy

- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Smiejcie sie smiejscie (ikonka z wywalonym jezorem) pewnie ze przetacznik, taki bialy bylby calkiem niczego sobie
Co ja zrobie ze lubie albo koliste kwiaty albo takie wlasnie stozkowo-rurkowe
Lilie sa bardzo-bardzo - chodzilam oczywiscie za biala, albo wlasnie taka biala nakrapiana ale byly tylko takie na tych grubszych badylach z listkami na lodydze, a ja bym chciala takie z trawka pod spodem i kwiat na cienkim badylku. Nie wiem jaka jest roznica miedzy nimi - na pewno jakas odmianowa ale te zwiewne lepiej mi sie jakos.

Lilie sa bardzo-bardzo - chodzilam oczywiscie za biala, albo wlasnie taka biala nakrapiana ale byly tylko takie na tych grubszych badylach z listkami na lodydze, a ja bym chciala takie z trawka pod spodem i kwiat na cienkim badylku. Nie wiem jaka jest roznica miedzy nimi - na pewno jakas odmianowa ale te zwiewne lepiej mi sie jakos.
- Sure
Aga, u nas sucho, tony wody wylałam pod wszystko, ze szczególnym uwzględnieniem Anabelek i innych nowości.
Himalajka pewnie wcześniej była na zdjęciach, ale jest malutka, no to trudno zauważyć. Na razie rośnie zdrowo, odpukać. A co do lilii, to realnie miejsca mam dużo, tylko nie wiem, czy z czymś mi się skomponują, bo kształt szczególny i styl... najwyżej będę przychodziła do Ciebie podziwiać!
Himalajka pewnie wcześniej była na zdjęciach, ale jest malutka, no to trudno zauważyć. Na razie rośnie zdrowo, odpukać. A co do lilii, to realnie miejsca mam dużo, tylko nie wiem, czy z czymś mi się skomponują, bo kształt szczególny i styl... najwyżej będę przychodziła do Ciebie podziwiać!

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
Su, lilie dobrze się komponują np z trawami, a te masz przecież, prawda? nie wiem, jak z miejscem w ich poblizu?
Anabelka to hortensja, prawda?
Jule, Ty to jesteś fajna z tymi swoimi wymaganiami
ale dobrze Cię rozumiem, bo sama mam swoje 'schizy' i nijak nie moge sie ich pozbyc.
Anabelka to hortensja, prawda?
Jule, Ty to jesteś fajna z tymi swoimi wymaganiami

- Sure
Mhm, mam trawy gdzieniegdzie. Pomyślę nad tym.
Anabelka to hortensja, niedawno posadziłam rząd i czekam, aż się zaprezentują ładnie, na razie ciągle więdną...
Anabelka to hortensja, niedawno posadziłam rząd i czekam, aż się zaprezentują ładnie, na razie ciągle więdną...

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- Jule
Wlasnie mialam pisac ze lilie mozna z trawami pokombinowac albo zrobic dla nich osobne miejsce. Pieknie same na rabacie wygladaja. To nie musi byc jakas tam kolekcja ale 2-3 szt i juz jest co ogladac.
- gatita
- 500p
- Od: 15 kwie 2011, o 10:16
- Kontakt:
I znowu lilie
Gdzie nie wejdę to całe kolekcje lilii
Chyba nie mam innego wyjścia tylko też sobie posadzić 
Pięknie kwitną ! Podpowiedzcie, kiedy je sadzić ?
U nas w nocy przeszła taka ulewa.... że tylko myślałam z przerażeniem o moich roślinakch, czy przeżyją ???

Pięknie kwitną ! Podpowiedzcie, kiedy je sadzić ?
U nas w nocy przeszła taka ulewa.... że tylko myślałam z przerażeniem o moich roślinakch, czy przeżyją ???
Su, rząd Anabelek (sprawdziłam w sieci jakie są piekne) będzie cudnie ozdabiał Twój ogród... pytanie, czemu więdną? jest aż tak sucho? może podlej je trochę Magiczną Siłą do Hortensji?
Jule, widzę że się zgadzamy w kwestii lilii i ich wkomponowania w trawy... tez mam tylko kilka sztuk, wystarczy by nacieszyć oczy...
Gat, lilie mozna sadzić już od sierpnia-września... posadź sobie koniecznie! popatrz, a u mnie noc byla spokojna... a dzieli nas przeciez niewielka odleglosc... oby roslinki sie podniosly!
Jule, widzę że się zgadzamy w kwestii lilii i ich wkomponowania w trawy... tez mam tylko kilka sztuk, wystarczy by nacieszyć oczy...
Gat, lilie mozna sadzić już od sierpnia-września... posadź sobie koniecznie! popatrz, a u mnie noc byla spokojna... a dzieli nas przeciez niewielka odleglosc... oby roslinki sie podniosly!
- Jule
Anabellki tak maja na poczatku, u mnie po posadzeniu bylo identycznie przez pare tygodni, dopoki sie dobrze nie ukorzenily. Moze jakby je sadzic duzo wczesniej, tak zeby ukorzenily sie przed kwitnieniem, to nie bylo by tego problemu. Ja moje posadzilam i za tydzien pokazaly sie pierwsze kwiatostany. Wydaje mi ise ze roslina potrzebuje straszna ilosc wody w tym czasie a jeszcze korzeni dobrze w ziemi nie rozprowadzila. Teraz jest juz ok i nawet przy wielkich kwiatach i suszy nie klapcianieja.
Mam zostawione jedno miejsce na lilie, wlasnie przed prosem ozdobnym, tylko ze nie moge takich bialych trawkowych nigdzie dorwac
Ale będę miala, bo cioteczki sasiadka ma podobno u siebie w ogrodku. Moje sasiadki tez maja ale pomaranczowe a ta co ma biale, to ma te grubsze z liscmi na lodygach a takiej to ja nie chce.
Mam zostawione jedno miejsce na lilie, wlasnie przed prosem ozdobnym, tylko ze nie moge takich bialych trawkowych nigdzie dorwac

Nowy nabytek przepiękny i stanowi gustowną dekorację wejścia do domu 

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Moja limelight kupiona wiosną nie ma ani jednego pąka.Nie wiem czy zastrajkowała na amen czy si ejeszcze namysli?