Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Post »

Ale ślicznosci :shock: nawet ciemiernik postanowił być piękny dla ciebie :D Kwiat 'Arisaema Flavum', z góry wygląda jakby miał nosek :) nigdy go nie widziałam. A wiesz że ten anafalis od ciebie tez mi pięknie urósł,musze zrobić/znaleść zdjęcie.
Różowy asterek :shock: to też novum dla mnie. A jak ketmie? U mnie rosną ale wątpię aby zakwitły bo zimne noce a to dopiero ich 1-szy sezon u mnie. Zresztą wszystko mam opoznione i nawet floksy dopiero się zbierają...
U nas leje jak z cebra znowu; nie narzekam ale brakuje słonka i ciepełka roślinkom a przede wszystkim mnie :lol: w koncu to niby lato.... A u was?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Iguś! - anafalis bardzo szybko przyrasta, musisz pilnować, by nie zawładnął całej rabaty.
To są astry ogrodowe, chińskie i one kwitną różnymi kolorami. U mnie same się rozsiewają, ja je tylko przesadzam w przeznaczone dla nich miejsca. ;:333
Ketmie w tym roku zakwitają u mnie dziwnie, bo zaczęły pełnokwiatowe, a te o kwiatach pojedynczych jeszcze się zbierają. Mają dużo pąków, ale ich nie rozwijają. Nie wiem, o co tu chodzi. ;:218
Floksy natomiast zakwitły wcześniej niż zwykle, a biały już nawet powtarza kwitnienie. :lol:
Pogoda zbiesiła się i po długotrwałej suszy teraz dla odmiany codziennie albo pada, albo leje. Jednak nie narzekam, bo ziemia jeszcze w głębszych partiach nie została dostatecznie nawodniona. ;:108
Mimo wszystko nie jest tak źle, jak u Ciebie. Gradu nie było, żadna roślinka nie została zniszczona i tylko M narzeka, ponieważ po każdym deszczu musi stosować drożdżowy oprysk na pomidory w celu ochrony ich przed zarazą. :?
Podobno już za tydzień mają wrócić upały, a co za tym idzie również słoneczko, czego szczególnie Twoim roślinkom brakuje. Niech więc wreszcie dogrzeje również Ciebie. ;:3 ;:3 ;:196

Tak wygląda ketmia pełnokwiatowa. Innym nawet fotki nie cyknęłam,bo nie zasłużyły sobie jeszcze.
Obrazek

Kilka floksów.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ten powtarza kwitnienie.

Obrazek

Floks wiechowaty 'Pure Feelings'

Obrazek

Obrazek

Jakaś hybryda z samosiewu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Floks wiechowaty 'Natural Feelings'.

Dobrej nocy. Kolorowych snów.
;:41
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ależ piękne bogactwo kwitnień .Kolorowe lato, kolorowe piękności :)
Zawilcowe oczka się uśmiechają
Heliotrop, rozwary to bardzo ciekawe i piękne rośliny.
A u ciebie zawsze tych pięknych i ciekawych jest pełno :) . :)
a ten powojnik to może powojnik polish spirit ???
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Lucynko po przerwie. Widzę, że Ciebie tez wcięło i wciągnęło na działkę. Ja byłam tylko dwa tygodnie bo przyszły deszcze i zimno w dodatku ta pogoda ciągnie się do dziś, ale było wspaniale czekam na cieplejsze dni i wypad na działkę. Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
Misia się dzisiaj zbuntowała i długo kazała na siebie czekać. Tak bardzo nie chciała wracać do domu.
Dzień okazał się być cieplutki, dzięki czemu kolejny kawalątek działki oczyściłam z chwastów. Jednak jak tak dalej będzie mi ta robota się wlokła, to zanim skończę, będę musiała zaczynać od początku. ;:224

Aniu - jesteś niezwykle łaskawa dla moich kwiatuszków, za co serdecznie dziękuję. ;:167
Poczytałam sobie o powojniku 'Polish Spirit' i doszłam do wniosku, że to właśnie ta odmiana. :lol: :lol: Dziękuję za podpowiedź. ;:196 Z tym że u mnie zaczyna później kwitnąć i kwitnie aż do listopada, ale może dlatego, że rośnie w półcieniu, a nawet ma więcej cienia niż słońca. Jest jednak niezawodny i rok po roku kwitnie coraz obficiej. Tnę go rzeczywiście króciutko, niemal przy ziemi, a zawsze bujnie przyrasta, zajmując niemal całą kratownicę, włazi nawet na hortensję pnącą, która mu towarzyszy. ;:333

Żeniszki.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Jarzmianka 'Moulin Rouge'

Obrazek
Tytoń ogrodowy.

Alu - taki mamy czas, który przyjemniej spędzać na łonie natury niż w czterech ścianach. ;:215 Mieszkaliśmy na działce ponad miesiąc i dopiero awaria lodówki zmusiła nas do powrotu. Remont kuchni był niezbędny, niestety. ;:223
Pozdrawiam wzajemnie i życzę rychłego powrotu do działkowego mieszkanka. ;:196

Nasturcje i nagietki u mnie muszą być.
Obrazek

Obrazek

Obrazekbezpłatny hosting

Obrazek

Obrazek
Akant już przekwita, ale ciągle jest ładny.

Kochani Przyjaciele i Goście życzę Wam wspaniałego weekendu. ;:31 ;:11 ;:23
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

Witaj Lucynko :wit
Przepiękne kwiaty w Twoim ogródeczku. ;:oj
Śliczne Floksy, ja dopiero tworzę swoją kolekcję, mam tylko 2 kolory. :D
Podczas kupowania nasion zastanawiałam się nad kupnem Kleome i Rozwarów ale nie kupiłam, teraz jestem zdecydowanie na tak i przy kolejnych zakupach na pewno je nabędę. Monarda też mi się bardzo podoba i cieszę się że chociaż jej nasiona nabyłam, mam w tej chwili malutkie sadzonki i mam nadzieję że w kolejnym sezonie będę się cieszyć z kwitnących roślinek.
Misia słodziutka, po prostu do schrupania. :lol:
Miłego weekendu. ;:3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Straszyli mnie silnymi opadami, jednak postanowiłam pojechać na działkę. Nie żałuję, bo zaledwie mżaweczka sobie posiąpiła, a zawsze przyjemniej jest spędzić czas na łonie natury. Przed wieczorem niebo mocno się zasnuło chmurami i zerwał się wiatr, toteż wróciliśmy do domu. Deszczu dalej nie widać, tylko mżawka ma się dobrze.
Ponieważ dostałam alert IMGW, zabezpieczyłam rośliny przed ewentualnym huraganem czy gradem. Pewnie na niewiele to się zda, ale przynajmniej mam spokojne sumienie. :lol:

Gazaniom brakuje słońca.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Begonii i młodziutkiej hortensji ogrodowej niedobór słońca nie przeszkadza.
Obrazek

Obrazek

Kasiu - u mnie bardzo dużo różowych floksów się nasiało i teraz mam je niemal w każdym zakątku działki. ;:303 Nie walczę z nadmiarem, bo teraz głównie one zdobią działkę i sieją swój słodki aromat. ;:215
Moja pysznogłówka jest nieco uciążliwa, bo nie zimuje w gruncie, ale bardzo ją lubię, więc chętnie poświęcam jej więcej uwagi i czasu.
Mam jeszcze pysznogłówkę cytrynową, ta jest jednoroczna, ale za to jak pięknie cała pachnie cytryną. Dopiero zaczyna kwitnąć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Będę zbierała nasiona, gdybyś była zainteresowana, to nie ma sprawy.

Dziękuję za ciepłe słowa pod adresem moich kfiotkóf i - oczywiście w imieniu Misi. ;:167
Pozdrawiam cieplutko i życzę dobrej, spokojnej niedzieli. ;:196

Ketmie syryjskie o pojedynczych kwiatach dopiero zaczynają, pokazując po jednym, dwa kwiatki, podczas gdy pełnokwiatowa cała obsypana kwieciem. Jedna, druga ma tych kwiatków znacznie mniej, ale i tak więcej niż pojedyncze.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Werbena patagońska i kosmosy wyrosły w wielkie krzaczyska, zapełniając luki po przekwitłych roślinkach.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fioletowa kleome też już kwitnie, a właściwie kwitną - aż trzy! Iguś ;:180 ;:180
Obrazek

Straszą burzami, wichurami, ulewami, zatem życzę Wam Wszystkim dobrej, spokojnej niedzieli. ;:79 ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jaki ten akant fantastyczny! Ostatnio podobają mi się wszystkie takie strzeliste byliny. Ciekawe też są Twoje czerwone kosmosy. Dotychczas widywałam jedynie białe i w różnych odcieniach różu. :D
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Różności u Ciebie kwitnące Lucynko,że jest co oglądać! ;:138 W każdym razie nudy w Twoim ogródku nie ma! :D
Ulewa i potężna burza przeszła u nas rankiem i reszta dnia była całkiem ładna ale nie zdobyłam się na odwagę,żeby udać się w plener... :?
Miłej niedzieli Lucynko! ;:196 ;:97

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Lucynko, wreszcie dotarłam do Ciebie i muszę Ci powiedzieć, że jestem zachwycona Twoimi kwiatami ;:138 Powojnik wspaniale obsypany kwieciem nie to co moje - bida z nędzą. Gazanie takie rozrośnięte, floksy rozmaite, wszystkie piękne, ketmie cudnie kwitną ;:215 Specjalne pochwały należą się Misi, która wspaniale zapozowała do zdjęć ;:167
Piękne te paprykowe pomidorki - wyglądają smakowicie ;:92
Lucynko, życzę zdrówka i miłej niedzieli bez pogodowych niemilych niespodzianek. Przesyłam buziaki ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Większa część niedzieli była cieplutka, chwilami nawet gorąca i słoneczna, jednak już od godziny jest zmiana i właśnie przechodzi druga burza z ulewnym deszczem. Na szczęście bez gradu. Z działkowania zrezygnowałam po przeczytaniu prognozy pogody i dobrze zrobiłam, bo pewnie ciężko byłoby wrócić, chociaż patrzę w okno i co widzę? Ulewa skończona i słońce wychodzi, a burza grzmi coraz dalej. Przyjdzie trzecia? Może. ;:218 W nocy też grzmiało i lało.

Wandziu - moje kosmosy są ciemnoróżowe, aparat nieco przekłamuje kolor. ;:108
W akancie się zakochałam. ;:167 Jest wspaniały z tymi swoimi wysokimi, strzelistymi łodygami w całości ukwieconymi. Nawet po przekwitnięciu prezentuje się dostojnie. ;:215

Poniżej różowe kwiaty nasturcji, które nijak nie chcą na zdjęciu pokazać swego prawdziwego oblicza.
ObrazekObrazek

Obrazek
Różowy kwiatek dziwaczka też na zdjęciu różni się od oryginału.
Natomiast żółty niczym się od oryginału nie różni.
Obrazek

Maryniu - "różności" na szczęście kwitną, zakrywając te, które zakwitnąć nie zechciały. ;:303 Susza zrobiła swoje.
U mnie w nocy przeszła burza i prognozy straszyły kolejnymi, zatem niedzielę spędziłam w domu. Jednak pierwsza burza przyszła późnym popołudniem, a zaraz po niej druga i teraz świeci słoneczko. ;:3 A woda paruje, powodując duchotę.
Jutro działkowanie obowiązkowe, bo zawsze po ulewach część korzeni jest wypłukana z ziemi i muszę rośliny podsypywać, by się nie przewracały. :lol:
Buziaki. ;:196 ;:196

Po piętnastym maja, po wysadzeniu pomidorów do gruntu, w doniczkach znalazłam maleńkie sieweczki. Nie wyrzuciłam ich, tylko przepikowałam, a gdy urosły, pod koniec czerwca wsadziłam do wielkich donic, które postawiłam wśród kwiatów. Aktualnie owoce tych pomidorków dorównują wielkością sadzonych w maju, a te w jeżówkach zaskakują nawet ilością owoców. Zapewne zapylacze przylatujące do jeżówek zapyliły wszystkie kwiatki pomidorów.
Obrazek
Obrazek

Kwitną jeszcze ostatnie lilie.
ObrazekObrazek
Obrazek

Halszko - moje kwiaty w tym roku nieco zaniedbane, a to z powodu suszy. Skupiłam się na podlewaniu warzywek, rzadziej dawałam wodę kwiatkom. Straszyli wyschnięciem rzeczki, z której mamy wodę do podlewania, toteż oszczędzaliśmy ją. ;:108
Ten powojnik, 'Polish Spirit', jest już dosyć wiekowy, jednak on od początku kwitnie bogato, mimo że ma więcej cienia niż słońca. ;:215
Z czterech zakupionych gazanii ostały się tylko trzy, które pracują również za tę, która nie przeżyła suszy. :lol:
A floksy rzeczywiście nie zastrajkowały i sieją swój słodki aromat. ;:303 Dziękuję. ;:167
Miśka dzisiaj niezadowolona, bo nawet na balkon jej nie ciągnie, tylko łazi za mną jak piesek. ;:204 Jutro pojedzie na działkę, ale jeśli będzie deszcz i tak nie wychyli łebka z altany.
Paprykowe pomidorki już dojrzewają i są konsumowane. Pyszne. ;:215
Dziękuję za dobre życzenia. Zdrówko odwzajemniam, ;:167 ;:167 a w zamian za miłą niedzielę życzę Ci spokojnego tygodnia w gronie rodzinnym. ;:196

Kolejne kwitnące wciąż lilie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Ten powojnik długo kwitł, ale już kończy.
Obrazek
Biała liatra, zgodnie z przewidywaniem, dopiero po deszczu zaczęła rozwijać kwiatki.
Obrazek
Wyjątkowo długo kwitnie niebieski len i nawet susza go nie zniechęciła.
Obrazek
Perukowiec starzeje się i peruczka zaczyna mu siwieć.

Dobrego tygodnia, Kochani. ;:3 ;:3 ;:3
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Dzisiaj nam porządnie podlało.
Mam nadzieje, że na działce nie masz strat, bo mimo wszystko czasem wiatr porządnie dął
Poprawa pogody od środy, chyba, że prognozy się zmienią.
Melduje, że powoli można wysiewać nasionka marchwi, którą dostałaś ode mnie
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

U mnie w nocy była burza i zlewa. Dzień w dzień u mnie pada. Mniejszy lub większy deszcz.
Ale wszystko ok. Oprócz pomidorków. Zaraza już ich wzięła. ;:219
Lilie masz cudne. Powojniki też. Ja też lubię te rośliny.
Na wiosnę kilka powojników przesadzałam i chyba jeszcze na jesieni 2 przesadzę :)
Gażaniowe, kolorowe słoneczka to tylko u ciebie tak dużo pięknych i różnych. Od lat kojarzę, ze one u ciebie są :)
Dobrego Poniedziałku Lucynko ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wpadłam na działkę zaledwie na cztery godziny, a zdążyłam w tym czasie i spocić się, i zmarznąć. Istny miszmasz pogodowy.
Okazało się, że wczorajsza burza narobiła trochę szkody. Kilka wysokich roślin leżało i wymagały zarówno podwiązania, jak też podsypania ziemią, ponieważ ulewny deszcz wypłukał ziemię, odkrywając korzonki.
W sumie nie jest najgorzej i co kwitło, kwitnie nadal.
Warzywom też nic nie zaszkodziło i tylko M znowu musiał oprysk z drożdży na pomidorki zastosować. Widać, że im to służy, bo nie chorują, a owoce, pomimo braku słońca, dojrzewają.

Obrazek

Obrazek
Misia nie była zadowolona. Pilnowała mnie, by ostatecznie zaprowadzić do altany, gdzie natychmiast ułożyła się do snu.
Obrazek
Jedna jedyna cynia z zimowego siewu przeżyła do momentu wysadzenia na rabatę, ale za to robi za trzy. Rozrosła się w piękne krzaczek, jednak na razie ma tylko dwa kwiatki.
Obrazek
Dalia niska, nie robiąc sobie nic z powodu braku słońca, rozwija coraz to nowe kwiatuszki.
Obrazek
Obrazek
A to, proszę szanownych, rajska jabłoń. ;:306 Rajska, bo wyprodukowała jedno jedyne jabłuszko. W ubiegłym roku zerwaliśmy z niej dwie pełne skrzynki owoców, w tym odpoczywa.

Gosiu - strat na szczęście na działce nie zanotowałam, ;:333 tylko leżące rośliny musiałam podwiązać i podsypać ziemią.
Dzięki za info w temacie siewu marchewki i za dobrą wiadomość odnośnie poprawy pogody. ;:167

Obrazek
Obrazekdarmowe zdjęcia na allegro
Obrazek

Aniu - pomidory ratuj, jeszcze są do uratowania. :lol: Wysłałam Ci na ten temat prywatną wiadomość.
Jesienią przesadziłam jednego powojnika, który bardzo ładnie kwitł i już go nie ma. ;:222 Nie przeżył zimy w nowym miejscu. Mam jeszcze jednego, którego powinnam przesadzić, ale po poprzednim doświadczeniu boję się go ruszyć. ;:202
Pojedyncze lilie jeszcze sobie kwitną, ale już coraz mniejszą ilością kwiecia. ;:131 Szkoda, bo to moje ulubione roślinki, nawet przed różami, a te właśnie powtarzają kwitnienie i tylko słonka im brakuje, zresztą podobnie jak gazaniom. ;:204
Dziękuję za dobre słowa i życzenie. ;:167 Tobie życzę rychłego powrotu do sprawności. ;:196

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko lilie jeszcze bardzo ładnie kwitną. ;:oj U Ciebie poznaję coraz nowe kwiaty, masz mnóstwo piękności. Pysznogłówka cytrynowa ciekawa. Czy łapie mączniaka?
Fioletowy powojnik też muszę specjalnie pochwalić, cudnie ukwiecony i został nazwany. ;:215
Mam podobne doświadczenia z powojnikami, po przesadzeniu tylko jeden z pięciu, przeżył, ale nie kwitnie, tylko wegetuje. ;:174
Misia i gołąbki zawsze mnie rozczulają.
Pada codziennie, moje zaprzyjaźnione koty ostatnio mnie nie odwiedzają.
Niech zdrowie dopisuje, a słońce świeci, żeby codziennie działka dawała radość. ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”