Działka nad Drwęcą - Christin

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin

Post »

Zależy jakie krety , u mnie przywędrował i zrobił mi kopiec prawie do kolan ,, ale ziemia się przydała ,było jej dwa wiadra ..
A kwiatuszki niech ci rosną nawet teraz możesz wysiać one mrozów się nie boją i mocno się rozsiewają dlatego ja zaraz jak przekwitają ucinam im kwiaty aby nie wiązały nasion ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Janko jak będzie trzeba to ze 4 wiadra nasypię ... bo krzew wart tego.
A swoja drogą teraz przyszło mi do głowy,że od dłuzszego czasu nie mamy kretów - oby tak dalej.
One nie lubią taplać się w błocie .. :;230
Napisz jak zadomowiły sie sadzonki Bobrka trójlistkowego bo jemu tegoroczne mokre lato pasowało - to wodny gość ?
Mąż kilka dni temu wszedł do stawu i przycinał u samej nasady pędy ponad półtorametrowe. Szkoda mi bo ładnie sie prezentują pędy pływające na tafli wody ale juz liście zaczynały żółknąć.
Taka zielona kołderka. Jakieś ryby późnym latem tarło sobie tam urządziły
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

christinkrysia pisze: Nr 36 NN ??? >>>Dalia Anna Orange <<< ( bo mam ja od Anny Raczek )
Dotarła do mnie dość późno ale zakwitła.
Ma ciepły pomarańczowy kolor, który zmienia się w trakcie kwitnienia łapiąc lekko cielisto-różowy odcień.
Pokaże ją w pąku, w promieniach zachodzącego słońca, i w kroplach deszczu.
Wysokość powyżej 1 metra , kwiaty dekoracyjne duże. Może ktoś ją rozpozna ?

Obrazek
Krysiu,nazwy ci nie podpowiem,ale mam ją z wymiany od Doroty [korzo_m]
U mnie ta dalia w tym roku jest najwyższa,ma chyba ze dwa metry. :shock:
Ale jest piękna. :D
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Utopiłam go w doniczce w dołku gdzie ma być oczko wodne , jeszcze nie zrobiłam oczka ale i tak ładnie rośnie myślałam że mi wygnił jak większość kwiatów ale jemu to pasowało że był nadmiar wody ..Śliczna dalia u mnie też te co ocalały ładnie kwitną , teraz znowu muszę im lać sporo wody bo susza straszna ,, nie wiem jak przetrwają zimę . aby tylko w piwnicy nie pogniły .. Muszę ic wcześniej wykopać i mocno przesuszyć ..
Mój album
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Raczek Anno dziękuję za dodatkowe informacje. Kwiat duży więc wysokość proporcjonalna do niego. Było juz późno więc posadziłam do duże j donicy i tak została.

maniusika no widzisz ... chociaż jedna roślina była przeszczęśliwa z nadmiaru wody u Ciebie. Przytnij go dość mocno i nawet wsadź w błotko przycięte pędy, jeśli zbyt zimno nie będzie to może choć część sie ukorzeni i wiosną będzie większa kępa.

Ścięłam do wazonu ostatnie mieczyki czyli czas podsumować sezon mieczykowy
>>> Aplaus
Obrazek

>>> Dywinity
Obrazek

>>> Esperanto
Obrazek

>>> Extaze
Obrazek

>>> Flirt
Obrazek

>>> Faraon chyba ???
Obrazek

>>> FIIRE ROTE chyba ???
Obrazek

>>> Golden Fantasy
Obrazek

>>> Gołubaja Bezdna - Błękitna głębia
Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dalszy ciąg podsumowania mieczyków
>>> Honkong
Obrazek

>>> KRÓLOWA ŚNIEGU - Schneeprizession
Obrazek

>>> Listopad ( pod ta nazwą są 2 mieczyki różniące się kolorem - chyba mają jakiś numerek jeszcze ) ???

Obrazek

>>> Moderna
Obrazek

>>> Nova Lux
Obrazek

>>> Tulacky Rano
Obrazek

>>> Westoczka
Obrazek

>>> Czerwony kryzowany NN
Obrazek

Ostatnie mieczyki ścięte przed niedzielą
Obrazek

W sezonie trafił się też taki ananas. Na moje oko chory więc od razu wykopałam i zniszczyłam.
Wiosna sadziłam sporo maleńkich cebulek , widac po liściach,że powinny być ładne cebulki. Po wykopaniu wszystko się okaże .

Obrazek

Jak pogoda pozwoli wykopię je pod koniec tygodnia ale najpierw planuje opryskać dla świętego spokoju na wciornastka.
Fachowcy czyli hodowcy mieczyków proponują dodatek cukru i środka zmiękczającego wodę np. Mydło potasowe"
Cytuję ? a dodatek cukru około 5 łyżeczek na 10 l. roztworu ma wywabić wciornastki z ukrycia.
Oprysku najlepiej dokonywać w słoneczne ciepłe dni. Wykopywać można na drugi dzień po oprysku, szkodniki pozostaną w pochwach liści i tam ?dojrzeją??.
http://www.gladiole.pl/?p=490&cpage=1#comment-186

Dla mnie przechowywanie cebulek mieczykowych jest problemem i świadczy o tym ostatnia zima bo prawie połowa zmarnowana.
Gdyby nie to miałabym juz z 50 pięknych odmian mieczyków... ;:98
Piwnica dla nich za wilgotna choc innym bulwom, kłączom i cebulkom pasuje.
Mieszkanie za ciepłe ... i kłopot

Pozdrawiam wszystkich życząc udanej niedzieli i pikniku na pożegnanie lata i powitanie jesieni.
Obrazek
Kwiaty dla wszystkich gości.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Piękne mieczyki! :shock: Po moich już dawno zostało tylko wspomnienie i sterczące badyle
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale śliczne kolorki ... Też sobie zamówiłam na forum , ciekawe nazwy tych mieczyków ..
Po moich już dawno zostały tylko suche liście , po niedzieli wykopuję ..
Mój album
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Po obejrzeniu Twoich mieczyków będę musiała jeszcze mocniej się opierać przed ich zakupem wiosną :;230 Dzięki za informacje o powojniku, upewniłam się, że to idealna roślina dla mnie :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tu.ja Izo o tej porze najczęściej kwitną mieczyki z tych małych... sianych cebulek jak ja to określam bo inaczej się nie da.W rządku grzecznie i prosto stoją a ich listki podobne do trochę szerszej trawy ... :;230
Jednak niektóry chce się wyróżnić i zakwita - miła niespodzianka.

maniusika Janeczko faktycznie masz już suche liście u mieczyków - dziwne ?
U mnie większość zielone. U kogo zamawiałaś mieczyki ?
Znajdź dla nich u siebie wyższe miejsce bo jeśli zacznie padać wszystkie stracisz.
Swoje posadziłam w rożnych miejscach ale jedno przy tegorocznych opadach było zbyt mokre i pokazała się choroba na liściach.
Ja kupowałam od Anity i Staszka wiosną -kilka dużych a reszta średnie i małe cebulki po to aby dorastając w moich warunkach już zaliczyły aklimatyzację. Mam też swoje przybyszowe cebulki juz podrośniete wiec kolejny sezon powinien być udany.

ewamaj66 Ewo mieczyki wszędzie da się wcisnąć, nawet jak już nie ma miejsca dla innych bo one dużo nie potrzebują, podobnie jak lilie.
Kwiaty jednak kwitną dużo dłużej bo jak dorodna cebula to w kłosie miałam ponad dwadzieścia kwiatów więc jego kwitnienie trwa prawie miesiąc.
Dlaczego akurat Klematis bylinowy Aromatica wyjątkowo Ci psuje ?
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Krysiu ;:196 mieczyki cudowne ja nie mogę je mieć też mam wilgotna piwnicę...trudno zawsze mogę przyjść do Ciebie i oko nacieszyć... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Chylę czoła przed kolekcją mieczyków. Mnie sie wydawało, że ja mam ich tyle, ale przy Twoich wysiadam :-) Mogę Ci podesłać z daliami kilka moich , podam Ci na pw jakie mam odmiany :-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
ellap75
200p
200p
Od: 5 lip 2010, o 13:26

Post »

Krysia, a jak przechowujesz mieczyki? W doniczkach z piachem czy luzem? Ja w zeszłym roku zapomniałam wykopać. Zaskoczyło mnie że przezimowały i niektóre nawet kwitły. Prawdopodobnie przezimowały małe cebulki przybyszowe. Czytałam że cebule żyją ok 3-4 lat, potem nie są zdolne do kiełkowania. W tym roku częśc zostawię w gruncie, zobaczę czy przeżyją.
PS U mnie kretów też nie ma. Włażą do granicy wymiany gruntu pod płot i wychodzą :;230
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Ale śliczności Krysiu pokazałaś, szkoda, że to już ostatki, a tak na marginesie to jestem ciekawa ile jest odmian mieczyków, bo co rusz widzę jeszcze inne cudeńka, szkoda, że nie zimują w gruncie, wiem, wiem, że niektórzy próbują, ale ja nie mam ochoty na razie ryzykować. Może kiedyś spróbuję (sprawdzę z kilkoma sztukami), ale dopiero wówczas jak będę miała ich za dużo.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Krysiu, kolekcja mieczyków imponująca i prawie wszystkie rzetelnie ponazywane :shock: Ja jednak wolę je podziwiać u kogoś niż uprawiać po różnych problemach z nimi.
Wspomniałaś, że pomyślisz o titonii? Moje doświadczenia prowadzą do wniosku, że jest to trudna roślina. Większość siewek łapała zgorzel. Na szczęście dwie przeżyły i potem to już było z górki, bo porosły olbrzymie rośliny (większe od rycynowca). W tym roku sytuacja się powtórzyła - tylko jedna siewka, która na dodatek chyba nie zdąży zakwitnąć :? Może będziesz miała więcej wprawy w sianiu. Nawet nie proponuję nasion, bo ich zdolność kiełkowania wątpliwa.
Barbulę próbowałem przezimować w chłodnym pomieszczeniu i straciłem ją. Zdecydowanie bezpieczniej zakopczykować. Muszę ją obwąchać tak jak i perowskię, bo nie wiedziałem, że pachną :oops: Za rok nie będziesz miała problemu z fotografowaniem tej ostatniej, bo pięknie się zagęszcza i tworzy fioletową jaskrawą wiechę.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”