Ogród kocicy cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród kocicy cz.2

Post »

Witam światecznych gości.
Spędzamy ten czas bardzo intensywnie. Ogradzamy się i zakładamy rabatki.
Dorotko, barwinek mimo to, że niektórzy uważają go za chwasta jest piękny, jak się ma tak dużo miejsca jak ja to wcale nie przeszkadza. Rośnie sobie pod starymi lilakami i jest piękny. Stworzył szczelną, zieloną poduchę, jak dla mnie ładną cały rok.

Basiu, tego rh nie przycinam bo nie widzę potrzeby. On ma taki wyprostowany i dość zwarty pokrój. Może w tym roku tylko podetnę końcówki tych gałązek, które nie wypuszczą u góry liści bo trochę swoje rh kanadyjskie podsuszyłam w zeszłym roku i u góry są łyse :oops: . Jesienią ich liście ładnie się przebarwią i też będa zdobiły ogród. Niskich floksików mam w tej chwili 4 odmiany, jedna jest taka niebieskawa. Są naprawdę ładnymi roślinkami.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

W tym roku zamierzam większość ogrodu zabezpieczyć agrowłókniną.
Powoli, ale uparcie będę pozbywała się wszędobylskich chwastów, w większości ręcznie - nie powiem żeby była to lekka robota. Ale przynajmniej widać posadzone rok temu rośliny :D , a tak to trawa je pochłaniała.

Obrazek

Obrazek

irys pumilla
Obrazek

tawuła, rh kanadyjski, a na drabince akebia, która nie przemarzła :shock:
Obrazek

biały pigwowiec Nivalis, kwitnie na najniższych gałęziach bo zmarzły pąki na tych wysokich, jest delikatniejszy niż znany nam pigwowiec
Obrazek

jabłoń Ola zasypana kwiatami
Obrazek

Obrazek
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Przepięknie wyglądają te płatki porozrzucane po całej działce. Jakby ktoś sypał przed panną młodą. I tylko czekać ,a za chwilę ona sama się pojawi.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu, każdego roku zachwycam się ogrodem zasypanym płatkami wiśni. Bardzo lubię ten widok, chwilami ogród wygląda tak bajkowo.
Ten prowizoryczny skalniak będzie gruntownie przebudowany.
Obrazek

Inny skalniaczek, raczej też tymczasowy
Obrazek

Kwitną azalie
Obrazek

Piękna jabłoń ozdobna
Royalty
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewo ,jabłoń ozdobna Royalty jest cudowna , ależ ona pięknie wygląda , cała w tych bordowych kwiatuszkach ;:108
Ja też chcę parę takich dużych kamieni w ogrodzie, nie mogę dać ich za dużo na te moje hektary , bo chyba wzrokowo zdławiły by mój ogród , ale chyba dwa lub trzy , naprawdę duże , dodały by mu lekkiego szlifu :roll: Twoje azalie już takie śliczne , a moja dopiero ma pączki :lol:
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko, u nas nigdzie w okolicy nie ma kamieni, te co mam w ogrodzie już w nim były jak się wprowadziliśmy i tylko je zagospodarowałam z innych miejsc.
Jabłonie ozdobne są piękne, mam 3 różne odmiany i każda jest urokliwa, bardzo podoba mi się odmiana Ola.

Zakwitły kolejne irysy - Dakota, mają w tym roku mnóstwo pąków i bardzo się rozrosły.
Obrazek

Iryski pumilla
Obrazek

kuklik Borissi - nie mogę się nim nacieszyć, jest piękny w tej rozrośniętej kępie
Obrazek

Pięknie się rozrósł dziurawiec Hidcote, aż nie mogę się doczekać jego kwiatów w tym roku
Obrazek

Za chwilę ośnieża rozwinie swoje piękne, białe dzwoneczki, całe gałęzie ma obsypane pąkami. Jutro zrobię zdjęcie.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Ewo piękne roślinki. Moja fortegilla przez te deszcze wygląda jak...zmokła kura :evil: Strasznie jestem zła. Ślimaki mają używanie, bo u nas leje już czwarty dzień bez przerwy.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko, zapomniałam zajrzeć do fortegilli :-). Wiem, że szykowała sie do zakwitnięcia i tyle. U mnie nie ma ślimaków na szczęście.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24

Post »

Kocico czy twój dziurawiec rośnie w jakimś szczególnym miejscu, bo mój systematycznie drugi rok z rzędu wymarza?
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Igiełko, nie jest to żadne szczególne miejsce. Rośnie właściwie na otwartej przestrzeni pod wiśnią ozdobną Amanogawą przy drewnianym obrzeżu. Niczym nie jest okrywany na zimę. No chyba że nie ma śniegu wcale to trochę go tam czymś narzucę. Dziurawca obcinam do samej ziemi wiosną i tak pięknie odrasta co roku.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Ewuś widzę, że wzięłaś się na sposób i nie dajesz szans chwaściorom rozkładając agrowłókninę!!!
Ja jakoś nie mogę się przekonać do mat na rabatach..choć truskawki na foli czy macie wypraktykowałam i to super oszczędność siły i czasu jeśli chodzi o plewienie.
Pewnie i do wykładania rabat z czasem się przekonam :roll:

Podziwiam to bogactwo różnych krzaczorków w Twoim ogrodzie i zastanawiam się jak sobie dajesz z tym radę, jak Ty to ogarniasz :shock: :shock: :shock:

A jak tam kanny? Wysadzałaś do donic celem podpędzenia, czy powędrują bezpośrednio do gruntu?
Ja część posadziłam do donic - późno sadziłam, ale już mają ładne kły, a część po raz pierwszy posadzę do gruntu bez pędzenia. Ciekawe co z tego będzie?
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Judyto.
Muszę zabezpieczyć ogród agrowłókniną bo bez tego nie daję już rady. Z łąk rozsiewają się ogromne ilości chwastów niestety, do tego perz i podagrycznik, setki siewek klonów i łąka z mleczy. Z tyłu od sąsiada z pola ładuje się nam do ogrodu rdest sachaliński i już go pryskamy samym rundapem aby się go pozbyć po naszej stronie. Mam nadzieję, że murek spowoduje, że więcej go do nas się nie dostanie. Kanny posadzone w dużych pojemnikach ze względu na nornice, będą zakopane w ziemi z pojemnikami. Mają piękne kiełki i bardzo Ci za nie dziękuję. O wymianie pamiętam :D .
A co do ogarniana różnych roślin to jakoś tak w miarę mi to wychodzi. Pamiętam zwyczajnie ich nazwy i nawet zostaje mi w głowie to co jest danej roślinie potrzebne do szczęścia. Jeszcze to ogarniam i robię sobie taki katalog pomocniczy na własny użytek.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Ewo- Śliczne kolory Irysków Pumila , ja mam tylko niebieskie i żółte, ale jeszcze nie kwitną.
Myślałam, że Akebia jest rośliną tarasową. :)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Raj dla oczu - oglądanie tych wszystkich fotek z ogrodu, Ewciu ;:138
współczuję tych nieproszonych chwastowych gości - sama też takich mam (z 2 stron zapuszczone sąsiedztwo...), ale na razie nie decyduję sie na włókninę - chyba by mnie denerwowało, ze nie moge dosadzac tam roślin, jak na normalnej rabacie... w sumie to Ci zazdroszczę, że będziesz miała mniej pielenia...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ewo, pisałaś u Moniki- Soczewki, że masz kalinę Watanabe. Czy kwitła Ci przez cały sezon, bo takie informacje wyczytałam. Dlatego jestem nią zainteresowana.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”