Borówka amerykańska - 11 cz.

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
wiridiana
500p
500p
Od: 1 maja 2017, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 11 cz.

Post »

Wiesz co Karczownik? Bardzo się mylisz. To nie jest nietypowe pytanie pojawiające się raz w części 6 wątku na stronie 16 tylko regularnie co któryś post. Jeżeli komuś się nie chce poczytać nawet jednej części tematu dotyczącego rośliny, którą się chce uprawiać i to jest zbyt duży wysiłek to nawet nie wiem jak to skomentować. Wszystko najlepiej, żeby było podane na tacy. Jak ktoś nie ma czasu może też użyć wyszukiwarki na forum, a nawet wyszukiwarki na google. Przez wałkowanie w kółko tego samego ciężko jest znaleźć odpowiedź na mniej typowe pytania, a wątek ma milion części przez które rzeczywiście ciężko się przedrzeć.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Karczownik
200p
200p
Od: 1 kwie 2019, o 15:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiesz co wiridiana, ja Cię zatem przepraszam, że zajmuje Twój czas. Niczego się nie dowiedziałem, oprócz tego, zeby czytać, co było wcześniej napisane ( w którym wątku na tym forum nie powtarza się porad w różnych kontekstach?). Dobra, elektrolity ze sklepu moto załatwią moja sprawę. Uprawa borówki amerykańskiej to najprostsza rzecz w ogrodnictwie.

Może jednak masz inne metody, by odpowiedzieć na moje pytanie?
kanap
200p
200p
Od: 13 paź 2015, o 13:37

Post »

Mam Insol Wap jeszcze trochę starszy, ale data przydatności do 2021. Teraz jak przeglądałem nowe wersje Insol Wap to na etykiecie nie ma już nawożenia dolistnego borówki, na moim starszym w tabeli jest borówka wymieniona. Coś wyszło że lepiej borówki mrówczanem wapnia nie opryskiwać. Jak oglądałem coś na youtube to nawożą dolistnie w czasie wzrostu owoców wapniem w oprysku, ale nie wiem jaka to forma wapnia.
Awatar użytkownika
toolpusher
500p
500p
Od: 5 maja 2017, o 12:52

Post »

kanap pisze:Mam Insol Wap jeszcze trochę starszy, ale data przydatności do 2021. Teraz jak przeglądałem nowe wersje Insol Wap to na etykiecie nie ma już nawożenia dolistnego borówki, na moim starszym w tabeli jest borówka wymieniona. Coś wyszło że lepiej borówki mrówczanem wapnia nie opryskiwać. Jak oglądałem coś na youtube to nawożą dolistnie w czasie wzrostu owoców wapniem w oprysku, ale nie wiem jaka to forma wapnia.
kanap - o ile się nie mylę chodzi o ASX-tiosiarczan wapnia. Poczytaj może to to.
Awatar użytkownika
toolpusher
500p
500p

Post »

wiridiana pisze:Wiesz co Karczownik? Bardzo się mylisz. To nie jest nietypowe pytanie pojawiające się raz w części 6 wątku na stronie 16 tylko regularnie co któryś post. Jeżeli komuś się nie chce poczytać nawet jednej części tematu dotyczącego rośliny, którą się chce uprawiać i to jest zbyt duży wysiłek to nawet nie wiem jak to skomentować. Wszystko najlepiej, żeby było podane na tacy. Jak ktoś nie ma czasu może też użyć wyszukiwarki na forum, a nawet wyszukiwarki na google. Przez wałkowanie w kółko tego samego ciężko jest znaleźć odpowiedź na mniej typowe pytania, a wątek ma milion części przez które rzeczywiście ciężko się przedrzeć.
Dziękuję Wiridiana - celnie w punkt. Dla kogoś kto chce się dowiedzieć to się dowie. No ale do tego trzeba umiejętności czytania za zrozumieniem.
markis80
100p
100p
Od: 27 maja 2011, o 22:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kanap pisze:Mam Insol Wap jeszcze trochę starszy, ale data przydatności do 2021. Teraz jak przeglądałem nowe wersje Insol Wap to na etykiecie nie ma już nawożenia dolistnego borówki, na moim starszym w tabeli jest borówka wymieniona. Coś wyszło że lepiej borówki mrówczanem wapnia nie opryskiwać. Jak oglądałem coś na youtube to nawożą dolistnie w czasie wzrostu owoców wapniem w oprysku, ale nie wiem jaka to forma wapnia.
Możesz użyć gipsu budowlanego np Dolina Nidy on jest taki kremowy beżowy w nim jest czysty siarczan wapnia CaSO4. To samo jest pod nazwą STOPIT z Yary. Ja rozpuszczam w wiadrze 10l ciągle mieszając żeby się nie skleił a potem do dużej beczki dalej ciągle mieszając.
Jarzab
100p
100p
Od: 11 cze 2016, o 13:42

Post »

Podlewanie elektrolitem. Trochę się zgubiłem. (przejrzałem od strony 60)
Jedziecie takim czystym z butelki czy rozcieńczacie jak przy zwykłym kwasie siarkowym wg wskazania jakims miernikiem pH po dolaniu do wody ?
Kwas ma ~97%, elektrolit który znalazłem ~38%. Na chłopski rozum to podlewanie bez rozcieńczania jest nieekonomiczne.
Awatar użytkownika
toolpusher
500p
500p

Post »

Ja miarkeczkuję kwas, aż do uzyskania potrzebnego pH zwykle około 3. Mieszam wodę cały czas i na bieżąco odczytuje pH.
Przypominam o środkach bezpieczeństwa. Rękawice i okulary to minimum.
Pamiętaj chemiku młody aby wlewać kwas do wody!!
tomek22
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 kwie 2018, o 09:33

Post »

Szukając informacji o pryszczarku wróciłem do cz. 3 wątku, gdzie Edicool pisal o zakwaszaniu:
"Dla mnie możecie lać elektrolit, kwas akumulatorowy, kisić szczaw, rabarbar, mąkę i co tam jeszcze wymyślicie, ważne że ja nie jem owoców waszej pracy ani też moi konsumenci.".
Wg Edicoola do zakwaszania to tylko siarka, wigor s lub kwas siarkowy pow. 96%.
Kiedyś, jak to przeczytałem, szukałem takiego kwasu, ale nie znalazłem. Jedynie elektrolit.
Sam nie dawno polecalem elektrolit, a tu Edicool w zacytowanym zdaniu daje do zrozumienia ze elektrolit nie jest ok.
Toldi lub ktos kumaty, wytłumaczcie prosze jak to jest.
Jest bezpieczny czy nie?
Sądziłem ze elektrolit to kwas o mniejszym stężeniu, czyli rozcienczony wodą, wiec bezpieczny.
??????
Awatar użytkownika
toolpusher
500p
500p

Post »

Za Wikipedią:
Akumulator kwasowo-ołowiowy ? rodzaj akumulatora elektrycznego, opartego na ogniwach galwanicznych zbudowanych z elektrody ołowiowej, elektrody z ditlenku ołowiu (PbO2) oraz ok. 37% roztworu wodnego kwasu siarkowego, spełniającego funkcję elektrolitu.
Najszerzej stosowanymi roztworami wodnymi kwasu siarkowego są:
? 10% ? tzw. mocno rozcieńczony kwas siarkowy, stosowany zazwyczaj jako środek odwadniający, regulator pH i odczynnik laboratoryjny,
? 29-32% ? wykorzystywany w popularnych akumulatorach kwasowo-ołowiowych,
? 62-70% ? pełni rolę tzw. kwasu nawozowego,
? 77-80% ? wykorzystywany w procesie otrzymywania H2SO4 metodą komorową oraz stosowany do produkcji soli glauberskiej, czyli siarczanu sodu (Na2SO4),
? 98% ? wspomniany już wcześniej stężony kwas siarkowy.

Pracowałbyś z 96% kwasem siarkowym gdzie jedna kropla wypaliła by ci skórę?
Nie jestem chemikiem ale 96% kwas siarkowy jest ok (przecież i tak musisz go rozcieńczyć wodą do pH 3 czyli obrazowo 1ml/1m3 lub elektrolitem 50ml/1m3) ale elektrolit już jest be?. Co za różnica? Albo czekałbyś rok aby siarką zakwasić kwaterkę w celu posadzenia 5 szt borówek?
Kwas się chyba wodą więc czysty kwas jest nie trujacy a rozcieńczony wodą trujący? Chyba ze elektrolit to nie jest czysty kwas tylko ma jakieś domieszki.
My jesteśmy amatorami a Edi robił to na wielka skalę stąd metody uprawy też będą inne.
Na takiej samej zasadzie można porównać że jak kupisz nawóz do borówek i podsypiesz to znaczy że będziesz jadł borówki z chemią? Nawet jak to jest tylko siarczan amonu?
Nie dajmy się zwariować.
markis80
100p
100p

Post »

Przejrzałem kartę charakterystki elektrolitu i nie znalazłem nic wiecej opróćz kwasu siarkowego (VI)
"Kwas siarkowy(VI) to nieorganiczny związek chemiczny z grupy tlenowych kwasów siarki. Jest to jeden z najmocniejszych kwasów, który ma bardzo duże znaczenie
w różnych gałęziach przemysłu. Używany jest w wielu ważnych syntezach, m.in. służy do produkcji innych
kwasów, barwników, włókien sztucznych, środków wybuchowych i nawozów sztucznych. Stosowany jest też
do oczyszczania olejów, nafty i parafiny, osuszania gazów, produkcji środków piorących i leków oraz jako
elektrolit w akumulatorach ołowiowych. Ponadto jest
jednym z najczęściej używanych odczynników w laboratoriach. "
tomek22
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Chcę to tylko wyjaśnić do końca, ponieważ naszły mnie wątpliwości...
Pytanie, czym ten kwas do elektrolitu rozcienczają?
Mam nadzieję też że nie jest to jakis poprodukcyjny odpad...
markis80
100p
100p

Post »

Kwas siarkowy frakcji VI i tego co wyczytałem jest to najczyscza wersja tego kwasu. Jak jest brany do odczynników laboratoryjnych to raczej nie może być skażony żadnymi metalami. Do aku też nie możesz wlac czystej wody że względu na zawartość metalii i innych zanieczyszczeń a tylko wodę zdemineralizowaną.
Awatar użytkownika
toolpusher
500p
500p

Post »

tomek22 pisze:Chcę to tylko wyjaśnić do końca, ponieważ naszły mnie wątpliwości...
Pytanie, czym ten kwas do elektrolitu rozcienczają?
Mam nadzieję też że nie jest to jakis poprodukcyjny odpad...
Tomku nie doczytałaś mojego postu:
Elektrolit to : "ok. 37% roztworu wodnego kwasu siarkowego"
Z tego wynika że rozcieńczony wodą.
tomek22
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ok. Dzięki. Wątpliwości rozwiane:)
Zablokowany