Kiedyś będzie tu ogród z ..... widokiem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kiedyś będzie tu ogród z ..... widokiem

Post »

Gratuluję ;:167 , zasłużonego ;:108 . Jak miło znów zobaczyć hippisa - to była jedna z pierwszych roślin, która mnie zaintrygowała na Forum. Przy pierwszej okazji kupiłam egzemplarz trochę niższy, ale niestety padł ;:223
Lespedezę widziałam już u Adrianny. Właśnie - cenne jest to że kwitnie tak późno. A jak się ją rozmnaża :?: czy ma jakieś odrosty, które można ukorzeniać.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Mop pięknie rośnie... a ja pierwszy raz widzę coś takiego, jak lespedeza! :roll:

Jolu, gratulacje! :D
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Joluś, murek i okienka w nim dają świetne możliwości ujęć na zdjęciach... planujesz donice z pelargoniami w oknach? ;)
strasznie mi się to podoba, naprawdę, wygląda to przeuroczo :)
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Joluś ja się zachwycałam Twoją lespedozą. ;:138
Jest na liście moich chciejstw.
Tylko wnuczek mi uniemożliwiał napisanie czegokolwiek. :D
Także jestem ciekawa, jakie róże kupiłaś. :)
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu, gratuluje zasłużonego ;:167 ;:196 .
Widok piękny ;:180 . Przez okienko, w okolicach i innych rejonach ogrodu-cudnie.
Lespedeza-wpadła mi w oko. Kwitnący o tej porze krzew nie należy do częstych widoków. Przyznam, ze widzę go po raz pierwszy u ciebie. muszę o nim poczytać.
W kwestii róż niestety nie umiem pomóc-podziwiam wszystkie, ale rozpoznaję niewiele :oops: .
Życzę spokoju i radości.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja też gratuluję. ;:196
Znowu mi wcięło twój wątek. Co tu zrobić?
Patrzę i nic nie widzę. :D
Proszę o listę
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Czy Ty jeszcze powłóczysz choć rękami, by jakieś zdjęcia wstawić bądź coś o postępie w uziemianiu róż napisać? Fajnie się robi zakupy, tylko potem te konsekwencje! :wink: Czy jako poszukiwacz zaginionej żurawki odniosłaś sukces? :wink:
Jak ja lubię kwiatostany unioli! Fakt, że fotografowanie przez okienka daje dużo możliwości!
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

O swojej ciekawości nie wspomnę tak mnie zżera :;230
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

No i już wiadopmo, po co Joli była architektura w ogrodzie- aby prezentowac tak urocze zdjęcia, które nabierają zupełnie innej perspektywy :wink: :D ;:138
Brawo - gratuluję ;:167 , boś zasłuzyła na nie, miłośniczko piękna i ogrodów ;:196
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Joluś uwielbiam u Ciebie widok roślinek przez okienko , albo na jego tle :D Wygląda to wspaniale ;:138
x-U-ie
---
Od: 23 cze 2009, o 16:09

Post »

No ludziska kochane, odwiedźcie wątek lubelski.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Jola, chwalić się proszę zakupami różanymi ;:65
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Grażynko dziękuję :wink: Lespedeza doskonale osłania kojec psa, kwitnac przy tym obficie. Pewnie, że są ładniejsze krzaczory, ale ....
Teraz widzę, że nie był to najgorszy pomysł z tym murkiem, ale po zimie mam nadzieję różyczki się odwdzięczą :uszy
Gorzatko dobry pomysł na tytuł wątku :D ... z widokiem przez okienko :lol:
Murek przyrośnie w kolejnym sezonie raczej, teraz już pora na jesienne porządki.
Agatko no niestety u mnie opcja cofnij niedostępna ;:14 To wszystko przez klawiszowe skróty chyba, coś tam mi się zaznaczy przez nieuwagę zacznę pisać w pośpiechu i nowy tekst wskakuje :evil: a gdzie poprzedni ....
Moni, próbowałam, nie ma cofnij.
Różyczka niewysoka, taka ze 30-40 cm, podobnie szeroka, ciemne listki, umiarkowanie "zakolcowana" :D To jest tegoroczny nabytek, ale kwitnie od czasu zakupu. Zaraz kolejne fotki.
Mariola :;230 w pokoju :D dobre skojarzenie, jednak to jest takie ogródkowe ustrojstwo z otworami okiennymi, aaa taki miałam pomysł :oops:
Joluś dziękuję. Jak to padł hippis :shock: kiedy, dlaczego, napisz proszę. Pojęcia nie mam jak się rozmnaża lespedezę , pamiętam jednak, że krzew nie był zbyt drogi.
Su dziękuję. Jak kupowałam lespedezę sprzedawca mówil, że kwitnie podobnie do wisterii .... jednak do tej to niestety jej daleko, choć kształt kwiatów :roll:
Aguniada nie planuję donic z kwitnącymi w okienkach, będą tu lampy solarne, aby nadać nieco klimatu wieczorem. Mam nadzieję na kwiaty róż w sezonie, z drugiej strony zakątek iglasto-trawiasty, więc jedyne kwitnace to będą wrzosy i trawy.
A swoją drogą są u mnie i donice na tarasach i przed domem, tyle tego podlewania ;:224
Tajeczko ona nie jest droga, może kilkanaście złotych ... Zaraz pokażę nowy kawałek rabatki i napiszę o kilku nabytkach.
Justynko dziękuję, już spokojniej nieco, ale do stabilizacji jeszcze trochę. Coraz pełniej robi sie w ogrodzie, choć ostatnio zrezygnowałam z niektórych roślinek, najpierw wyleciały dwie Hakuro :? Poźniej nieco skalniakowych, część przesadziłam na skarpę wzniesioną, a to jeszcze nie koniec.
Jeśli o różyczkach mowimy, to jestem bardzo początkująca, ale sytuacja może się zmienić diametralnie od kolejnego sezonu. Mam calą zimę na czytanie o pielęgnacji ... rękawice spawalnicze już zakupiłam :;230
Margoś było na pw ;:108 mam nadzieję, że sie podobała lista.
Marta wszelkie poszukiwania zakończone sukcesami :D szczególnie zaś te w poszukiwaniu nowych miejsc pod nasadzenia :D
Muszę jednak zauważyć, że powierzchnia jakoś tak bardzo szybko się kończy. Postępowe fotki zaraz ...
Gosiu już za chwileczkę :D
Anetko tyle miłych słów :oops: dziękuję ;:196 mam nadzieję, że ogród będzie dojrzalał, nabierał charakteru, tylko czy takiego o jakim myślę ... Mam nadzieję, że nie będzie potrzebane wysadzanie czegokolwiek.
Aga zapraszam do oglądania.
Ula bylam, napisalam, przyjechać najprawdopodoniej nie będę mogła, choć ... kto to wie :lol:
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Dorotko no to po kawałeczku :;230
Oooo musiałam przekonać M, że róże przed clematisami są doskonalym pomysłem :wink: Niestety pęcherze od łomu uniemożliwiły wykonanie większej liczy dołków ;:14 dzisiaj jeszcze 4 :lol: dodatkowo dobrze tu widac jakość podłoża na mojej działce, potrzebuje ktoś może kredy :;230
Zapas dowiezionej ziemi szybko się skończył :;230 trzeba było kolejny raz do ogrodniczego :? zapas bananów i mączki kostnej okazał się zadowalający :lol:

Powstaje póki co taki pasek różany ... ktorego zajęcie nieco zwężyło oczywiście trawiczek :;230
Obrazek

Rabatka powstała, a jakże pod oknem sypialni .... już myślę, o letnich aromatach angielskich róż w kolejnym sezonie :D oby ładnie przezimowały.
Tak więc w kolejności Eglantyna, Gartentraume, Tea Clipper, William Morris, Grace, Abraham Darby, Fellowship (ależ ona kolczasta :evil: ), Summer Song i Hot Chocolate ;:108
Inne różyczki zasiliły kolejne zakątki. Na rabatkę o ciemnych, wyrazistych kolarach trafił LD Braitwhite, Heidi Klum i .... kolejna Munstead Wood. Ta ostatnia jest tak dla mnie cudną różyczka, ża nabyłam kolejny krzaczek.
Kwitnie jeszcze i ma wiele pączków, czy zdąży przed zimą ;:224
Obrazek

Na fotce widać, że nie tylko pączków ... kolców też ma pod dostatkiem :;230
Obrazek

Zachwyciła mnie też kupiona za grosze Aphrodita, zupełnie inny kształt kwiatka i jaki zapach ;:224
Obrazek

Obrazek

Ponieważ większość nabytków w jesiennej formie :roll: znaczy nagich :;230 pokażę jedną z zakupionych w donicy Olympic Palace, w rzeczywistości bardziej herbaciana.
Obrazek

Kolejną doniczkową jest spooory krzak Gishlaine de Feligonde, ale akurat tej fotki nie mam ;:14 Dzisiaj może ją cyknę.
Jeszcze piękna NN, o której wspominałam Moni.
Obrazek

A tak odpoczywa moja psinka w cieniu murka, Gosia szerszy plan :wink:
Chciałabym jeszcze dodać, że kamienie wyglądają nieco przytłaczająco na fotkach, w rzeczywistości nie jest aż tak źle, Marta potwierdzi :lol:
Obrazek

No i może na koniec mimochodem wspomnę o kolenej zlikwidowanej części trawnika :;230 To już kawałek do wiosennych przemyśleń :D Za nią znajduje się część warzywna ogrodu, która będzie lekko zasłonięta matą bambusową dla uzyskania tla dla roślin.
Obrazek
dangar1
500p
500p
Od: 10 kwie 2011, o 20:42

Post »

A ja nie lubię róż. Są piękne, ale podatne na choroby, a ja nie znoszę oprysków. Trzeba je przycinać, a wtedy kaleczą. Mam kilka krzaków, lecz 2 juz zlikwidowałam. To były pnącza. Nie dałam rady po czwartym w sezonie, kolejnym przycinaniu i po n-tym opysku. :? I do tego ten wieczny mączniak.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”