Widoki na działkę ;) i nie tylko

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Widoki na działkę ;) i nie tylko

Post »

O... Baron bardzo zdyscyplinowany, parę ździebełek się odłączyło... Mój się po prostu rozlazł, ale wydłubałam i zebrałam... do kupy :;230
Clematisy piękne ;:180 Nie ujmujący tym z igłami :;230
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

OMG poźno sie zrobiło, a obiecałam odpowiedź na pytania :oops: Jakby tu nie zaspać do pracy :twisted:
Aage jak pisałam wcześniej byłam w Krzywaczce.
Zbyszku szukam i szukam. Mam niby obiecaną na jesień szczepioną na 1,20 pieńku, ale szukam dalej. Teraz nie jest już najlepsza pora na zakupy, bo te z gruntu dostępne dopiero jesienią a w donicach wyprzedane ;:145
Miłko to prawda, że mamy szczęście, bo u nas jest wiele szkółek. Nikt nie musi prowadzic, ot podjeżdżamy autkiem i pakujemy.
Agness uwierz, większy wygwizdów, jak u mnie trudno znaleźć :;230 Odpowiednio zabezpieczone klony przeżyją zimę.
Tajeczko, jak napisałam Agusi - owinąć i przetrzyma.
Gosiu nie kupowałam różyczek. Na nie jeszcze przyjdzie pora. Tym bardziej, ze trzy z czterech kupionych wiosną na allegro wypadły ;:14
Marta już mówię ... Anetko znów zajmuję trawnik, tak się robi, ale ... do czasu :;230
Byłaś dzisiaj i cóż na temat Daniela powiesz ;:224 Psy nadal się uczą.
Pauluś, a gdzieś tam wyeksponuję, miejsca jeszcze u mnie jest trochę ;:224
Gosiu nie kupowałam, to Marta.
Sylwek muszę mieć jednego z pendulowatych buków, ale szczepionegona sztamie. Taką mam koncepcję, obok kolumnowy Aurea. Ale on jest cudny po kilku latach. Dwa buki zupełnie odmiennej barwy i pokroju i do tego zmierzam.
A clemki w końcu się odwdzięczą za starania :uszy
Daguś no jak wymarzną :?: Na wschodzie rosną to we Wrocku tym bardziej :uszy Nic sie nie cykaj, albo kup taniutkiego na próbę. U nas były chyba po 25 zł.
Paula, jak się rozrośnie mogę kawałek wykopać, ale teraz za wcześnie jeszcze. Przypominaj się.
Celinko dzięki ;:196
Tadeusz, miejsca jeszcze trochę jest. A zakupy robie w różnych miejscach, zależy kiedy i co. Teraz byłam w Małopolsce.
Paweł jasne, że piękności.
Sylwek poszło na pw.
Izka u mnie też usunęłam troche tych niezdyscyplinowanych, jeszcze kilka w hakonechloi, bo chciała pochłonąć Krejciego ;:14
Fotki oczywiście rankiem bo zasypiam już, a rano do pracy. Paaa
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obiecałam fotki to bardzo proszę ;:180 tyle się dzieje w ogródku, że trudno wybrać z sesii zdjęciowej te najciekawsze.
Może z serii działkowe widoczki ....
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zamęczę Was clematisem wielkokwiatowym :tan Daniel Deronda, ale takiego jeszcze nie widziałam. Pełny kwiat ...
Obrazek

i w komplecie
Obrazek

pomiary :;230
Obrazek

Obrazek

CDN ... ;:109
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu clematis bajka, jest niesamowity...ja jakoś do tej pory preferowałam pojedyncze...ale dzięki takim fotkom zaczynam zakochiwać się w tych pełnych....
Moje jeszcze się lenią, na szczęście pojawiły się już pąki....więc pewnie wreszcie niedługo raczą zakwitnąć 8-) :lol:
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Ja mam podobnie jak Agness z pełnymi clemkami ale może trzeba się skusić? Widzę że cieniówka na ogrodzeniu dobrze się trzyma czy zatrzymała Ci nasiona mleczu u mnie były białe obłoki ale wokół mam sady i łąki i tam mniszki kwitną bardzo obficie.
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Jola - piękniasty ten clemek !!!! Widać, że miejsce mu służy bo rośnie jak na drożdzach ;:138
Oczy cięzko odrewac od niego ;:224 no i ten kolorek ;:167
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agusia i Jolu jest jakieś rozwiązanie. Clematisy pełne zwykle mają pierwsze kwitnienie pełne. Kolejne pojedyncze. A moze taki Pilou, który ma i to i to :lol:
Obrazek

Co do cieniówki zauważyłam, że dużo mniej się sieje zza ogrodzenia, polecam ;:108
Aga-necik :D to prawda, przycięty dosyć krótko 30 cm pięknie się zregenerował i kwitnie. A mi dodatkowo podoba się mutacja na jednym z płatków. On jako pierwszy oderwał się od pąka.

Kolejne fotki
Pierwsza lilia, a miała być Miss Feya zgodnie ze znacznikiem :roll:
Obrazek

o i liliowiec Stella d'Oro również jako pierwszy pokazał swoje uroki
Obrazek

Pęcherznica Diabolo zaczyna kwitnąć
Obrazek

a obok dla kontrastu formy i zapachu jaśminowiec się zbiera. To będą wrażenie estetyczno-zapachowe :lol:
Obrazek

Ginkgo już łapie właściwe kolorki
Californian Sunset
Obrazek

Variegata
Obrazek

Tit w tym roku chyba również będzie zielony ;:224
Na zakończenie z cyklu działkowe widoki - seria " Chyba popada" :;230
Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN ... ;:109
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

U mnie chyba na razie nie popada.Z rana się mocno zachmurzyło ale teraz świeci piękne słońce.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu u mnie dzisiaj bezchmurne niebo i upał piekielny. Żadnego wiatru nawet ;:224 Fotki wczorajsze.

Na koniec, żeby nie było tak różowo muszę podzielić się z posiadaczami wierzb moim przykrym doświadczeniem.
Moja palmówka, jak pewnie pamiętacie króciutko przycięta po zimie pięknie odbiła burzą gałązek ;:108
Obrazek

W ubiegłym tygodniu przyszedł ostatni już chyba nabycia drewna do kominka, więc przywieziono metrów kilka i rozstawiono wokół jednej z palmówek. Weekendowy wyjazd ... wracam i oczom własnym trudno uwierzyć ;:111
Obrazek

Obrazek

Obrazek

W pniu kilkanaście otworów, z których wystaja trociny, drzewo płacze, a ja prawie razem z nim. Sytiuacja wymagała dynamicznego działania.
Telefon do przyjaciela :D , pw do pogotowia ogrodniczego i diagnoza identyczna: przeziernik mróweczka, opryska BI-58 ;:108
No nie byłabym sobą, gdybym nie podażała w kierunku uratowania mojej ulubionej palmówki :?
Poszukiwania w sieci dały odpowiedź, która jeszcze bardziej mnie przybiła ;:29 Krytoryjek olchowiec (chrząszcz), roślinę jak najszybciej wyciąć i spalić ;:145
Inne internetowe portale nie były już tak drastyczne, długa walka, ponad dwuletni systematyczny oprysk i jest nadzieja na uratowanie.
Powiecie, a po cóż walczyć o wierzbę za 9 zł ;:14
Pamiętacie ubiegłoroczne huraganowe wiatry i moją inną wierzbę?
Obrazek

Potem jeszcze rdza się przyplątała :evil: Na szczęście dzięki odpowiednim zabiegom w tym roku wyszła na prosta i zdrowo sobie rośnie ;:108
No dobrze, tyle dygresji wracamy do właściwego tematu postu.

Tak więc podjęłam wczoraj walkę: FASTAC 100 EC, opryskiwacz i strzykawka z igłą
Do boju :uszy
Siedząc na stołeczku oczyszczałam pieniek z trocin i w każdy otwór wprowadziłam 4% zawiesinę preparatu. Potem jeszcze dodatkowy oprysk całej roślinki i ziemi wokół. Na pierwsze efekty długo nie trzeba było czekać. Pierwszy padł ten osobnik z pierwszego zdjęcia i dwa kowaliki.
Ale nie o tym chciałam ;:14 Może ktoś ma juz doświadczenia w tym temacie, czy to nie jest na przykład walka z wiatrakami :roll: Czy preparat właściwy i czy powtórzyc oprysk, bo w nocy popadało :cry:

Zapomniałam dodać, że szkodnika mogą obawiać się jedynie posiadacze olszy czarnej i szarej, a także wierzby białej, iwy, oraz topól ;:108
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jolu ależ paskudztwo wkradło sie do Twojego ogrodu :shock: ależ on okropnie drąży pień ......mam nadzieję, ze nie przejdzie na inne Twoje roślinki, całe szczęście, ze natychmiast zaczęłaś z nim walkę :roll:
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

AGNESS pisze:Jolu ależ paskudztwo wkradło sie do Twojego ogrodu :shock: ależ on okropnie drąży pień ......mam nadzieję, ze nie przejdzie na inne Twoje roślinki, całe szczęście, ze natychmiast zaczęłaś z nim walkę :roll:
Dokładnie !
Człowiek chucha i dmucha, a tu w ciągu dnia jakas paskuda drzewko zniszczy.......... :evil:
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Jolu miałam jakiegoś robala w pniu wierzby - kotkowej iwy.
Nie rozpracowałam tak dokładnie tematu, jak Ty ;:138 .
Podziałałam intuicyjnie, lekko rozdłubałam otwór
i apklikowałam środek, jaki akurat miałam pod ręką, czyli (aerozol) na mszyce.
Zaglądałam, ponawiałam psykanie.
To było trzy lata temu, rana się zabliźniła. :wink:
Szkodnika pewnie przywlokłam wraz z sadzonką, bo zauważyłam zaraz po posadzeniu.
Mnie też szkoda rośliny wywalać, nawet nie chodzi o te kilka złotych, co szkodzi spróbować ratowac??
Wierzba palmowa (pewnie to szczepiona wierzba purpurowa nana) jest taka plastyczna,
gałazki pięknie falują na wietrze - mam kilkuletni egzemplarz "przyziemny" i rok starszą od Twojej "palmówkę".
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Nieźle mnie nastraszyłaś tym paskudnikiem . :shock:
A u mnie sporo drewna ,bo mam piec opalany drewnem .Może u mnie ich nie ma . :? :(
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

Warto, zawsze warto walczyć .
mam nadzieję, że wierzba nie da sie tak łatwo z Twoją pomocą.
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agusie obie :wit wyobraźcie sobie,żze chyba ze względu na słodki wyciek z pnia najpierw rzuciły mi się w oczy mrówki. Pomyślałam mszyce. Więc biegiem do składziku preparat na mrówki i mszyce ;:108 Wykonałam zabiegi, patrzę, a tu w garści zamiast oprysku na mszory preparat przeciw komarom ULTRATONE :;230 :;230 :;230 Jakież bylo moje zdumienie :lol:
W te pędy do składziku po druga butelkę :D
Elu bardzo dziękuję za dobre wiadomości ;:196 napawasz mnie nadzieją ;:180
Juluś nie chciałam straszyć :oops: Zawsze lepiej uczyć się na doświadczeniach innych, niż własnych.
Edytko i tego sobie życzę. Dziękuję za optymizm.
Mam jeszcze w innej częsci działki olszę Lancinata, po pracu do niej popędzę i do Iw też ;:65
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”