Nowy ogród Jacka 2010/11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2010/11

Post »

Agness, trochę się rozłażą niektóre gatunki astrów. Nowobelgijskie nawet zagłuszają inne byliny ale dzięki nim ogród wrześniowy i październikowy jest nie mniej kolorowy niż w poprzednich miesiącach. Jeśli chcesz je sadzić pod krzewami to pamiętaj, że lubią pełne słońce. Już raz bym stracił pokazywaną odmianę, bo zacieniły ją wysokie astry ale po przesadzeniu powróciły do formy 8-)

Dziękuję Moniko :) Adresik już wysłany.

Grażynko, ja też dziwiłem się, co to za cudak z tego zimowita. Tym bardziej, że dostałem go z takimi nasiennikami. Może kiedyś uda mi się poczytać coś więcej na jego temat.

Ewelinko, bardzo dziękuję za wszystkie pochwały :) Próbuję pokazać, że ten okres jest równie bogaty i kolorowy w ogrodzie jak inne :) Kwestia odpowiednich (różnorodnych) nasadzeń i .... naszego nastawienia 8-)

Krysiu, to ten sam niecierpek. Te synonimy zarówno łacińskie jak i polskie i mnie zmyliły. Wczoraj więc zamiast odpisywać na posty szukałem w necie i zgłębiałem temat niecierpków. Dowiedziałem się np., że niecierpek himalajski jest gatunkiem inwazyjnym. I nie chodzi tylko o ekspansywność ale również o większą zawartość cukru w nektarze, co zniechęca owady do odwiedzania innych, rodzimych roślin. Ale to dotyczy niekontrolowanemu rozsiewaniu się. U mnie pod pełną kontrolą :)
Co do krokosmii, mam ją drugi rok. W ub. roku nie zakwitła wcale.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

JacekP pisze:Agness, trochę się rozłażą niektóre gatunki astrów. Nowobelgijskie nawet zagłuszają inne byliny ale dzięki nim ogród wrześniowy i październikowy jest nie mniej kolorowy niż w poprzednich miesiącach. Jeśli chcesz je sadzić pod krzewami to pamiętaj, że lubią pełne słońce. Już raz bym stracił pokazywaną odmianę, bo zacieniły ją wysokie astry ale po przesadzeniu powróciły do formy 8-)
Jacku one będą miały u mnie słoneczko :D Cienia mam niewiele i.....już zajęty 8-) :lol:
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacek ale Ty jesteś dociekliwy ... chyba bardziej niż ja.
Ostatnio mam mniej czasu na komputer więc tylko pilne sprawy i koniec.
Wiesz - ciągle fascynuje mnie przyroda i często zaskakuje niesamowitymi zdolnościami, np czymś takim jak opisujesz u Niecierpka.
Odłożę dla Ciebie kilka cebulek swojej Krokosmii ... przecież jeden kwiat nie może wyczerpać zasobów Twej cierpliwości i wyrozumiałości skoro ogród jest pełen innych roślin ... :;230
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Niecierpek gigant u mnie,niestety,poza kontrolą.Wyskakuje w miejscach,które uważałam za wyczyszczone :lol: A z tym cukrem,to cwaniak....
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, astry na pewno będą świetnie u Ciebie rosły :)

Krysiu, czasem fajnie jest zgłębić temat 8-) Dla mnie laika są to fascynujące odkrycia.
Cieszę się z krokosmii :tan Może Twoje będą lepsze niż "lidlowe" :wink:

Miriam na rabatach mam już niewiele niecierpka, bo tylko w pierwszym roku dobrze tam rósł. Natomiast robi za żywopłot wzdłuż drogi, zanim iglaki urosną :) Ale po tym, co przeczytałem, nie pozwolę mu się panoszyć bez kontroli :twisted:
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku, dziękuję za adresik ;:167 Ogromnie się wstydzę, że do tej pory nie zapisałam go w notesie... :oops: W poniedziałek wyślę- boję się, że jutro mogłaby gdzieś utknąć przed weekendem. Czy dołożyc zawilców pajęczynowatych?
Pozdrawiam Cię serdecznie :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, poproszę te zawilce, bo chyba ich nie mam. Bardzo dziękuję :)

Dziś dowiedziałem się, że przez środek mojego ogrodu poleci rura kanalizacyjna. Zgoda została wydana już dwa lata temu ale ja o niczym nie wiedziałem. Wziąłbym to pod uwagę przy sadzeniu roślin, urządzaniu ogrodu. A tak, już za miesiąc wjadą ciężkie maszyny do ogrodu i nikt nie będzie się przejmował jakimiś bylinkami, cebulkami. Na dzień dzisiejszy odechciewa mi się wszystkiego. Przepraszam Was; nie mam siły.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Jacku - szczerze współczuję! Trzymaj się! ;:196
To straszne. Tyle ciężkiej pracy i serca włożyłeś w tworzenie ogrodu...Poproś kogoś o pomoc i przesadź wszystko co się da lub zadoniczkuj.
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak mi przykro. Ale na pewno dasz radę wiele okazów uratować. Trzymaj się.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Przykro mi bardzo z powodu tego co Cię czeka w ogodzie. ;:196
Na pewno nie będzie tak żle, jak myślisz :D
Może są dostępne do wglądu jakieś plany przyszłego przebiegu tej kanalizacji .
Można by było przewidzieć miejsce najgorszych manewrów i ocalić roślinki.
Na pocieszenie u mojej babci na wsi na drugi rok po budowie szamba w ogrodzie już nie było nic znać, mimo pokażnych zniszczeń.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Jacku za to, że będzie rura kanalizacyjna możesz domagać się odszkodowania i corocznej opłaty od właściciela rury, za użyczenie gruntu. Trzeba podpisać stosowną umowę. Poza tym właściciel kanalizacji po zakończeniu robót musi zrekultywować teren, np. posiać tam trawę!

Głowa do góry, nie będzie tak źle.

U mnie cały ogród był rozkopany, wszędzie rury i piach, ale już rekultywuję teren na bieżąco ;) pilnuję też, żeby najurodzajniejsza ziemia nie trafiała na dno wykopu tylko na sam wierzch. To bardzo ważne.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Rura kanalizacyjna ... uuu... to nie jest dobra wiadomość . To nie do " przeskoczenia" ? Musi przebiegać przez Twój ogród ?
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
x-d-a

Post »

Jacku, współczuję tej rury, ale ...może nie będzie tak źle? Tego Ci życzę z całego serca, bo sama nie tak dawno przeżywałam najazd fachowców na ogród, i wiem jak boli zniszczenie każdej roślinki, każdego ździebełka trawy :(
Na szczęście większość roślin się regeneruje, inne można zastąpić. Nie martw się :!:
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Jacku jesteśmy z Tobą w tej trudnej sytuacji.
Miesiąc to krótki czas ale jak dobrze sie zorganizujesz jesteś w stanie przygotować sie zanim wkroczy sprzęt.Przenoszenie roślin i doniczkowanie pozwoli ocalić większość nasadzeń bo jesienna pora Ci sprzyja. Czeka Cię ogrom pracy.
Oczywiście w międzyczasie skorzystaj z rad Madzi i wdepnij do odpowiednich urzędów.
Skoro sa ustawy to trzeba z nich korzystać.
Powodzenia
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Strasznie mi przykro, z powodu tej rury, ale miesiąc to jednak jest trochę czasu. Moze uda Ci się poprzesadzać gdziekolwiek rosliny z zagrozonego terenu? To duzo pracy, ale może zdążysz. Nie załamuj się, Jacuś ;:196 Dasz sobie radę! Najwyzej jak czegoś nie zdążysz przesadzić, to życzliwe forumki pomogą uzupełnić braki :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”