Mój ogród - Ewelina- 1cz.2007r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj, Grzesiu ! Miło,że wpadłeś :D
Co do Twojego pytania- skoro już przesadziłeś krzew rododendrona to myślę ,że teraz , przed zimą , po prostu trzeba go już zostawić w spokoju. Stary krzew z pewnością trudniej się przyjmuje w nowym miejscu ( może stąd żółknięcie i opadanie liści ?) Ale wynika,że zapewniłeś mu właściwe warunki, więc...bądź dobrej myśli. Rododendrony nie korzenią się zbyt głęboko, mnie też zdarzyło się ,że przesadzając krzew " wyjmowałam" go z niewielką bryłą korzeniową .Twój w ciągu niespełna pół roku był przesadzany dwukrotnie... Jeśli chcesz go uratować nic więcej już nie rób, a jeśli przeżyje zimę, to wiosną możesz go delikatnie zasilić ( np. dolistnie).No, możesz też spróbować zaszczepienia mikoryzą dla osłabionych, chorych rododendronów.To powinno w dużym stopniu poprawić strukturę korzeni ( rozbudować system korzeniowy), przez co krzew będzie lepiej pobierał wodę i składniki pokarmowe z podłoża.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Witajcie ! :D
Tak wygląda fragment skalniaka po "renowacji" - oczyszczenie ze śmieci i chwastów, powycinanie Tojeści rozesłanej, która wręcz zarosła kamienie, dosadzenie Rojników . Na ostatnich zdjęciach widać Cyklameny, które zaczęły nieśmiało wychylać z ziemi różowe kwiatuszki :

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
kontrapunkt
100p
100p
Od: 24 mar 2007, o 21:35

Post »

Wielkie dzięki za wyczerpujące informacje - na Tobie jak zawsze jak naZawiszy... :lol: Spróbuję wukorzystać szczepionki ,które posiadamdo róż ,lub może do tulipanów ktore trzeba będzie zacząć niedługo sadzić (co o tym sądzisz ?) i porozglądam się za właściwymi dla rododendronów i wrzosów szczepionkami .Też kilka listków jednego rododentrona żółknie i może uda się zdobyć mikoryzę dla chorowitków, o których pisałaś . W takim razie hortensja niebieska też powinna potraktowana być powwinna mikoryzą dla kwaśnolubnych .
Pozdrowionka
Inka
kontrapunkt
100p
100p
Od: 24 mar 2007, o 21:35

Post »

Ewelinko - przepraszam za byki w moim poście :oops: .Faktycznie muszę wyjść za chwilkę ,a bardzo chciałam Ci podziękować ,no i oczywiście poradzić się
Inka
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Widoczki takie ogólne, coby pokazać , jak ogród wygląda z perspektywy. To późne lato...pomalutku do ogrodu zagląda jesień,zmieniają się kolory rabat, przybywa " długich cieni"...zupełnie , jak u Stachury.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
broniusz
---
Od: 24 mar 2006, o 21:18

Post »

Jak zawsze tylko podziwiać :roll:
Broniusz
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

A to mała sesja zdjęciowa mojej pupilki- pomocniczki, trzeba przyznać ,że ma do mnie i moich pomysłów anielską cierpliwość :D Pies nazywany jest przez nas " systemem wczesnego ostrzegania" , bowiem nieomylnie wyczuwa nadchodzącą burzę dużo wcześniej niż my. Ale dziś jest spokojna i rozleniwiona - co widać - więc chyba nic nam nie grozi...

Obrazek Obrazek Obrazek

I jeszcze dla Ciebie- Inko- Eelinko- taką mikoryzę stosowałam do kwaśnolubnych /wrzosowatych,oczywiście Hortensję też można nią zaszczepić.

Obrazek
asik_jk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 sie 2007, o 21:49

Post »

Witaj Ewelino,

na tym forum jestem od niedawna i właściciwe nie planowałam
na nim pozostać :oops: ( mam świadomość, że w pewnym momencie zaglądanie na forum jest jak narkotyk).

Szczęśliwie się stało, że jako pierwszy zobaczyłam Twój ogród :D
Oglądałam go chyba z dwa dni i już teraz wiem, że będę "częstym" gościem.
Brakuje mi słów, żeby powiedzieć jak bardzo mi się podoba.

Jestem pełna podziwu dla Twojej pracy w ogrodzie. Kiedy na to wszystko znajdujesz czas?

Jesteśmy z mężem na etapie budowania ogrodu o powierzchi ok 2.400 m kw.
Budowanie to jak najbardziej stosowne podsumowanie tego co robimy, bo ryjemy w ziemi już jakiś czas i to nie tylko łopatami :wink:

Reasumując, jestem pod dużym wrażeniem tego co stworzyłaś, pozwolisz, że będę nadal zaglądać do Twojego ogrodu, który już teraz jest dla mnie wielką inspiracją.

Z pozdrowieniami
Joanna
asik_jk
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Miło mi , Joasiu :oops: że mnie odwiedziłaś jako pierwszą , ale na tym forum jest wiele ciekawszych ogrodów, które sama podziwiam. Tam też zajrzyj koniecznie ! Zapraszam oczywiście zawsze , gdy tylko czas i ochota. Twój ogród będzie o wiele większy( ja mam w sumie tylko 1500m.), więc i pracy przed Tobą dużo , ale - taka praca, to prawie sama przyjemność ! Może zdecydujesz się i pokażesz nam na forum te początkowe "zmagania z łopatą" tak krok po kroku ?
Awatar użytkownika
kasia176
100p
100p
Od: 2 sie 2007, o 10:19

Post »

Ewelino, nie mogę się wprost napatrzeć na to Twoje królestwo :shock: Wspaniałe rośliny i zakątki. Mam też pytanko - czy dobrze widzę, że na skalniaku rośnie Ci perowskia? A jeśli tak, to jak się uprawia tę roślinkę? U Ciebie są dwie niewielkie roślinki - jak ona się rozrasta? I jak zimuje w gruncie?
Pozdrawiam wiosennie
Kasia
Zapraszam do mojego ogródka
Jan Ogrodnik

Post »

Jestem pełen podziwu :-)
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Cudnie,kolorowo, i czysciutko jak zawsze,wszystko na swoim miejscu .U Ciebie wcale nie widać zblizającej sie jesieni .ja mam liści pół ogrodu :cry: ,grabie poszły w ruch [to jedyna czynność której nienawidzę na działce] :wink:
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Janie -OgrodnikuDzięki za miłe słowa, a tak na marginesie, czy masz może coś spólnego z " Wiernym ogrodnikiem" ( film)? :wink:
Kasiu Perovskia atricifolia( Perowskia łobodolistna, in. bylicowata) to tegoroczny nabytek, toteż sama jestem ciekawa , jak przezimuje. podobno trzeba okryć podstawę rośliny,a jeśli przemarznie - wiosną obciąć tak , jak Budleję Dawida( Omżyn)- nisko nad ziemią, wtedy odbije od korzenia. Podobno jest łatwa w uprawie. Perowskia dorasta do 1m. wys. ale moja to odmiana karłowata, ma osiągnąć ok. 50 cm. wys. Wymaga stanowisk suchych i słonecznych. ;:3
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

grazyna56 pisze:Cudnie,kolorowo, i czysciutko jak zawsze,wszystko na swoim miejscu .U Ciebie wcale nie widać zblizającej się jesieni .ja mam liści pół ogrodu :cry: ,grabie poszły w ruch [to jedyna czynność której nienawidzę na działce] :wink:
Grażynko, ja też już się zaprzyjaźniłam z grabiami ;:112 ,bo choć liści niewiele to zaczynają się sypać igły z sosen...Gdy tak sobie wygrabię 500m trawnika to nawet na siłownię nie muszę już chodzić !( Szkoda ,że z grabieniem u mnie jak z tańcem- umiem tylko w jedną stronę ).

Byłam na zakupach i ... zobaczcie co kupiłam- w sam raz na jesień ( ogród + grzybobranie !)

Obrazek

Wiem, wiem , są nieco kiczi, ale plan jest taki : wychodzę w nich do ogrodu, ślimaki myślą ,że to Różowa Pantera i ...uciekają jak oszalałe ( ciekawe jak wyglądają uciekające, oszalałe ślimaki ? )
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

Ewelinko, ogród jest zjawiskowy (powtórzę po raz enty :wink: ) i nadal letni, co najwyżej późno-letni, lecz jeszcze nie jesienny! Perowskia prezentuje się wspaniale, chyba niedługo będzie to u mnie chciejstwo...
Widziałam, że masz na skalniaku wetkniętą karteczkę z nazwą rośliny - mój pies na pewno by nie pozwolił by taka karteczka długo zagrzała w ziemii miejsce, przyniosłby ją z propozycją wymiany na nagrodę (oczywiście propozycja nie do odrzucenia :wink: ) A Twój pies... ja wymiękam każdorazowo, pokazałam przed chwilą te zdjęcia mojej siostrze, mało nie padła na kolana :D
Kaloszki bomba, daj znać jeśli się sprawdzą w odstraszaniu slimaków, to też sobie takie kupię :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”