Oczarowana - nolina
- theoria_
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Oczarowana - nolina
Chyba rzeczywiście trafił Ci się wredny egzemplarz. Mój tegoroczny zakup pączkuje i daje odrosty jednocześnie - nie wiem jeszcze co z tego wyniknie. Wstawię u siebie fotkę jak mi w końcu jakaś wyjdzie w miarę ostra.
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
zjadło Ci "a" , miało chyba być "pokusa" by kupić nowątheoria_ pisze:Dziewczyny jeżeli Was to pocieszy to moja bocasana wcale nie chce rosnąć i sprawia wrażenie jakby chciała przenieść się do krainy wiecznego słońca. Także brak krzewienia to jest w tym przypadku pokuś.

-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Bardzo wam współczuje ,że wam nie kwitną,bo moja Bocasana pięknie mi w tym roku zakwitła,ale też nie chciała
przez cztery latka zakwitnąć , może przez odcięcie odrostów tak zakwitła,bo i przez to bardzo dużo urosła
poz.Leszek
przez cztery latka zakwitnąć , może przez odcięcie odrostów tak zakwitła,bo i przez to bardzo dużo urosła

poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Leszku mnie bocasane kwitnie co roku i to długo tylko nie chce skubana się krzewić 

- przemo1413
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Kontakt:
U mnie Bocasana kwitnie od wiosny jak głupia i ani myśli przestać więc chyba będzie kwitła do jesieni 

- fera64
- 500p
- Od: 5 sty 2011, o 08:15
Mi bocasana też kwitnie co roku. Widzisz. Ty masz wredna bocasana, a ja sheldona... w końcu kobieta zmienną jest 

Fanka Mammillarii
Pozdrawiam Kasia.

- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Kontakt:
Miało być pikuś, ale Twoja wersja bardziej mi się podobaejacek pisze:zjadło Ci "a" , miało chyba być "pokusa" by kupić nowątheoria_ pisze:Dziewczyny jeżeli Was to pocieszy to moja bocasana wcale nie chce rosnąć i sprawia wrażenie jakby chciała przenieść się do krainy wiecznego słońca. Także brak krzewienia to jest w tym przypadku pokuś.

Kasiu, jak widać każdemu może się trafić jakaś wredna sztuka. To tegoroczny nabytek, więc póki co się nie martwię.
Nolino, jak masz zidentyfikowaną tę mammillarię? Mam identyczną kilka lat i wciąż nie wiem jak dokładnie jej na imię

- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Ja też mam taką i to już wiekowy egz. jak znajdziecie jej pełną nazwę chętnie również ją podpiszę 

- chaveiro
- Od: 26 sie 2011, o 17:08
Witam, według mnie ta mamilaria jest bardzo podobna do Mammillaria backebergiana ssp. ernestii, ale pewności na 100% nie mam
Hmmm... u mnie to jednak chyba nie to....
moja niektóre ciernie ma zakończone haczykami, ciernie są rude. W ogóle to olbrzymi okaz jak na Mammillarię wys. 14 cm, średnica około 8 cm ....
Nolino, przepraszam za offtopic

Nolino, przepraszam za offtopic

- chaveiro
- Od: 26 sie 2011, o 17:08
Gosia chyba nie będzie miała nic przeciwko, mam taką nadzieję. Ja dlatego podkreśliłem "bardzo podobna", natomiast jeżeli zakupione roślinki były w markecie lub jakiejś kwiaciarni, a ich pochodzenie nie jest do końca znane może się okazać, że nie jest to w 100% czysty gatunek i dlatego pojawiają się haczykowate ciernie
Jasne, nigdy nie mamy pewności co do czystości gatunku, w każdym bądź razie dzięki za podpowiedź
mamy też zmienność w obrębie gatunku...
Heh ta mammillaria jest moim jedynym nierozszyfrowanym gatunkiem

Heh ta mammillaria jest moim jedynym nierozszyfrowanym gatunkiem

- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Małgosiu dostałam
dostałam paczuchę, czy już wiesz?

- fera64
- 500p
- Od: 5 sty 2011, o 08:15
To jest jakiś mieszaniec Mammillaria backebergiana ssp. - tak sobie wpisz ;)chaveiro pisze:Witam, według mnie ta mamilaria jest bardzo podobna do Mammillaria backebergiana ssp. ernestii, ale pewności na 100% nie mam
Fanka Mammillarii
Pozdrawiam Kasia.