Borówka amerykańska - 2cz
-
- 50p
- Od: 17 lip 2012, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Borówka amerykańska - 2cz
CO można dodawać do wody żeby nie zmianiała pH+ bo mam dostep tylko do bieżacej:/
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jakoś nie mogę znaleźć czasu na zrobienie fotek.hunters92 pisze:to bynajmniej nie bedziesz miec problemów z podlewaniem:]
jak bys mógł to wrzuć zdjęcia borówek:)
ciekaw jestem czy tak samo wyglądają jak moje
Jak mi się urwie chwila to zrobię i wrzucę

Pozdrawiam, Jacek
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam pytanie odnośnie sporządzenia kompostu odpowiedniego dla borówki.
Chciałbym przekompostować trochę trocin i podsypać tym za rok moje roślinki i nasuwa mi się kilka, być może naiwnych pytań, więc proszę o wyrozumiałość
Jako że trocin będę miał nie wiele zastanawiam się czy nie mógł bym pomieszać ich z igliwiem i korą sosnową coby więcej było ;)
Czy są jakieś wymagania co do minimalnej ilości, wysokości warstwy trocin aby kompost się udał?
Jutro biorę się za budowę kompostownika, który podzielę na dwie części i w jednej mniejszej ( powiedzmy 100x60 cm ) chciałbym zakisić trociny
Skoro kompostownik dopiero powstanie zastanawia mnie czy lepiej zbudować go tak, aby kompostowane trociny miały większą powierzchnię, czy tak aby miały większą wysokość?
Co ewentualnie mógłbym jeszcze dodać, aby zwiększyć ilość kompostu i aby ciągle miał kwaśny odczyn?
Z tego co wiem trzeba dodać nawóz azotowy, ale nie wiem czy konieczne jest dodanie jakiegoś "kompostera"?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Chciałbym przekompostować trochę trocin i podsypać tym za rok moje roślinki i nasuwa mi się kilka, być może naiwnych pytań, więc proszę o wyrozumiałość

Jako że trocin będę miał nie wiele zastanawiam się czy nie mógł bym pomieszać ich z igliwiem i korą sosnową coby więcej było ;)
Czy są jakieś wymagania co do minimalnej ilości, wysokości warstwy trocin aby kompost się udał?
Jutro biorę się za budowę kompostownika, który podzielę na dwie części i w jednej mniejszej ( powiedzmy 100x60 cm ) chciałbym zakisić trociny

Skoro kompostownik dopiero powstanie zastanawia mnie czy lepiej zbudować go tak, aby kompostowane trociny miały większą powierzchnię, czy tak aby miały większą wysokość?
Co ewentualnie mógłbym jeszcze dodać, aby zwiększyć ilość kompostu i aby ciągle miał kwaśny odczyn?
Z tego co wiem trzeba dodać nawóz azotowy, ale nie wiem czy konieczne jest dodanie jakiegoś "kompostera"?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam, Jacek
- Iwonka38
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 sie 2012, o 15:08
Witam! Mam pytanie tydzień temu posadzilam 3 krzaczki borowki Bllugold , Blucrop i Sierra , chciałam jeszcze dokupić z 2 szt i jaka odmiana by była dla nich najlepsza ? I mam jeszcze jedno zapytanie one trafiły w miejsce tymczasowe koło domu , a jak ogrodzimy dalsza cześć to tam bym chciała je przesadzić i kiedy by była najlepsza pora wiosna czy jesień i czy po przesadzenii można je czymś nawieźć? Proszę o paradę .
Pozdrowienia .
Pozdrowienia .

Najlepiej nie przesadzać, ale jak już jest taka konieczność, to na wiosnę. By rośliny zdążyły się ukorzenić powtórnie przed nadejściem zimy.
- Iwonka38
- 0p - Nowonarodzony
Dziękuje za odpowiedz . A na wiosnę to kwiecień będzie odpowiedni i czy teraz mam czymś zakwaszac przy podlewaniu czy starczy ten torf zmieszany z ziemia bo tak zrobiłam miałam 80 l torfu o odczynie pH 3-4.5 na te 3 krzaczki . Kupiłam miernik pH ale jakiś wadliwy i cały czas pokazywał 7 pH
proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam .

Pozdrawiam .
Tak, kwiecień będzie dobrym miesiącem.Skoro wsadziłaś do kwaśnego torfu nie masz potrzeby teraz zakwaszać ziemi .
- Iwonka38
- 0p - Nowonarodzony

forumowicz pisze:Tak, kwiecień będzie dobrym miesiącem.Skoro wsadziłaś do kwaśnego torfu nie masz potrzeby teraz zakwaszać ziemi .

Borówka amerykańska - 3cz
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 34&t=59713
- twojogrodnik
- 100p
- Od: 25 lut 2013, o 23:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Borówki, pH ziemi poniżej skali, chorobowy wygląd rośliny.
Jeśli krzaków nie jest wiele. Polecam szczepionki mikoryzowe dla borówki. Polecam firmy mykoflor.
W przygotowaniu...
Re: Borówki, pH ziemi poniżej skali, chorobowy wygląd rośliny.
Fajnie było by gdybyś na etapie sadzenia roślin dołował je w mieszance ziemi zaprawianej kwaśnym torfem. Niedobory azotu jak również innych składników niejednokrotnie pojawiają się po okresie zimowym. Z ziemi np. po intensywnych deszczach są zwyczajnie wypłukiwane. Mam plantacje i w jednym miejscu co roku obserwuje takie zjawisko. Dodatkowo przy roztopach pojawia się tam sporo wody, która zabiera ze sobą to co mają dobrego w ściółce. Regularnie musisz wspomagać borówkę. Siarczan amonu + np. raz w sezonie nawóz YARA hydrokomplex. Dodatkowo ściółkowanie i umiejętne przycinanie krzewów a wówczas powinno być OK. Mikoryzę to możesz sobie przynieść z runa leśnego (iglastego). O rzekome zarazki w nim występujące tak bardzo bym się nie martwił. Pozdrawiam.