Ogród pod wierzbą

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród pod wierzbą

Post »

Martusiu, przytłaczający to widok dociśniętych ciężkim śniegiem kwitnących roślinek. ;:174
Zdecydowanie przyjemniej ogląda się radośnie kwitnące w jasnych promieniach słońca pierwiosnki, narcyzy, ciemierniki i wszelkie inne piękności. :tan ;:138
Miejmy nadzieję, że ostatecznie wiosna wygra walkę z zimą i wreszcie pozwoli nam cieszyć się kolorowymi ogrodami i działkami, czego Tobie, sobie i wszystkim nam życzę z całego serca. ;:167 ;:3 ;:3 ;:3 ;:3
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marto, moje roślinki też śniegiem przykryte, ale zdecydowanie bardziej podobają mi się te Twoje słoneczne foteczki i pierwiosnkowa łączka. ;:63 ;:138 Zawilcom się spodobało, bo rozgościły się na całego a ciemiężyca to piękna roślina. ;:215
Zachwycające masz ciemierniki, bardzo je lubię ale na kolejne, u mnie już miejsca brak. ;:433 ;:433
Pozdrawiam, zdróweczka życząc i słoneczka cieplutkiego. ;:168 ;:167 ;:196 ;:3
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marto roślinkom przysypanym śniegiem nie jest dobrze, takim widokom mówię dość, wystarczy. Jutro ma być ciut cieplej, może i deszcz zwolni, tego się trzymajmy.
Ciemiężyca bardzo ładnie startuje, czy ja od Ciebie dostałam jej nasionka nie pamiętam.
Pogody słonecznej na weekend życzę ;:3
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu! a ja się zaparłam i nie będę w kwietniu wspominała minionego roku...ale kto wie do czego zmusi nas ta aura!
Cieszę się z ciemiężycy chociaż teraz leży pod śniegiem, ale mrozu nie ma więc nic jej się nie powinno stać. Przed atakiem zimy podsypałam ją kurzeńcem i kompostem więc liczę na spektakularny wzrost :D
Ogród tonie w błocie a co rano wstaję widzę bielusieńko za oknem...rozlega się nieparlamentarne słowo i znowu dzień stracony ;:306
Trzymaj się cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Martuniu serce się kroi na kawałeczki patrząc jak ten śnieg ciągle poniewiera te piękne kwiaty ;:145
U mnie już tylko deszcz non stop pada i tak ma być jeszcze przez tydzień,idzie się załamać :cry:
Pozdrawiam cieplutko i życzę ;:3 ;:168
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Tak patrzę na te fotki z Twojego ogrodu i przypomina mi się dowcip, który wczoraj widziałem w czeluściach internetu: ?meteorolodzy zapowiadają maj tak ciepły, że po śniegu w klapkach będziemy chodzić?.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Danusiu, dziękuję ;:196 , niech tylko trochę się ociepli, będę chwalić moje kwiatuszki, bo po tej zimnicy będą potrzebowały ciepłych słów, żeby odzyskać wigor!
Pierwiosnki rosną samopas siejąc się w trawie, tworząc sobie rabatkę i o dziwo, mój eM je omija i nie kazał ich ruszać, kiedy chciałam przesadzić, chyba jemu też się podobają ;:138
Miłego dnia ;:168

Lucynko, mam tak samo, wolę oglądać zdjęcia, niż patrzeć za okno ;:145
Wiosenna pogoda musi wrócić, nie ma innej opcji, chociaż prognozy nie są najlepsze ;:185 , liczę na jakieś przejaśnienia, a nawet na zupełną zmianę na słoneczną pogodę ;:215
Takie życzenia zachłannie przygarniam i z całego serca odwzajemniam, licząc na szybką możliwość spacerowania po ogrodzie w słoneczku ;:196

Stasiu, mam wrażenie, że zawilce każdego roku, podwajają swój zasięg, a pierwiosnki nie chcą być od nich gorsze. Nie mam nic przeciwko, bo na razie zajmują nasz pseudotrawnik. ;:306
Ciemiężyca, przez lata była u mnie za ładną rozetę liści, ale kiedy zakwitła, zaczęło mi na niej bardzo zależeć :D .
Ciemierniki są piękne i bardzo się cieszę, że mam dla nich miejsce, a może i Ty skusisz się na takie ciemniejsze kolorki? Może przy brzeżku warzywnika? Sadzoneczka nie potrzebuje dużo miejsca, a potem już sobie poradzi :;230
Życzenia przygarniam ;:167 wzajemnie życząc zdrówka i poprawy pogody ;:196

Dorotko, niestety, roślinki ugięły się pod ciężarem śniegu i chociaż deszcz ze śniegiem biel zmył, to ciągłe opady nie pozwalają im się podnieść!
Wydaje mi się, że wysłałam Ci nasionka ciemiężycy, ale pewności nie mam :oops: W dodatku nie mam doświadczenia w jej wysiewie i nie mogę Ci napisać jak wyglądają siewki. Jeśli tylko coś się pokaże w doniczce, gdzie ją posiałam, dam znać. ;:196

Marysiu, te zdjęcia są pstryknięte w ubiegłym tygodniu i w ostatni weekend tak już było pięknie!
Może to ochłodzenie potrzebne, bo gdyby takie wysokie temperstury zostały, to do maja byłoby po wiosennych kwitnieniach, tylko po co aż tak zimno i śnieg ;:14
Ciemiężyca po takim żarełku powinna zdecydowanie przyrosnąć!
Dołączając kilka inwektyw pod adresem aury, gorąco pozdrawiam. ;:196

Halinko, u mnie jeszcze wczoraj tak sypało cały dzień, że świat pobielał ;:145 Dzisiaj jest jakby cieplej i pada sam deszcz. Pozytyw jest taki, że nie musimy ganiać z konewkami, zawsze to lżej, a kwiatuszki jeszcze zdążą nas ucieszyć, po powrocie wiosny.
Tobie również życzę słońca i ciepła ;:196

Loki, nawet nie żartuj o śniegu w maju! ;:124
Gdyby jeszcze można było w klapkach, a tu trzeba było z klapek wskoczyć w zimówki ;:oj

Deszcz przestał padać, ale wszystko zmoknięte i błotko.

Obrazek

Pierwiosnki otrząsnęły się najszybciej.

Obrazek

Może pamiętacie siewkę ciemiernika kwitnącą pełnym kwiatkiem w ubiegłym roku? Teraz zakwitła większą ilością kwiatków, ale są nieduże i puste!

Obrazek

Hiacynty pięknie rozkwitały zanim przysypał je śnieg.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W miodunkach wrzało jak w ulu, tyle w nich było bujanek, pszczółek i trzmieli, tylko wszystkie przenosiły się na inny krzaczek, zanim ustawiłam aparat!

Obrazek

Resztki moich pierwiosnków gruzińskich.

Obrazek

Obrazek

Znalazłam siewkę z takim zielonkawym środeczkiem.

Obrazek

Spóźnione krokusiki chciały jeszcze kwitnąć, ale śnieg im nie pozwolił.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Marto a gdzie Ty u mnie widziałaś warzywnik, chyba na kompoście obok cukinii. ;:oj ;:oj ;:oj
W szklarni i namiocie ich nie posadzę, choć bardzo mi się podobają, chyba że areałem się podzielisz. ;:306 :;230
Zawilcom smętnie zwisają kwiatki, pozostałe świetnie sobie radzą. ;:215 Musimy przetrwać te kaprysy, za to gleba będzie nawodniona. ;:113
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Martuś mimo zimna ogród i tak kolorowy. ;:138 Zazdroszczę siejących się prymulek. Moje zjadają opuchlaki, a o wysiewaniu się nawet nie marzę.
Narcyzy jak słońca na rabatach świecą. ;:oj
Czy ułudka kwitnie obficie? Moja się strasznie rozłazi, ale kwiatków ma mało. ;:222
Życzę zdrowia i ciepła na miłe spędzanie czasu w ogrodzie. ;:168
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Martuniu może w końcu ten śnieg odszedł na dobre, bo zdecydowanie dla oczu kwiatki piękniejsze, aż miło pospacerować i podziwiać kwitnące łany ;:215 ;:215
Pozdrawiam cieplutko i życzę ;:3 dnia ;:168 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Śniegu nie zazdroszczę .Dokucza nam już ta wiosna tymi chłodami i śniegiem.
Kwitnień u ciebie dużo więcej niż u mnie.
Piękne wszystko.
Dużo pięknych narcyzków. Hiacynty, które tak lucię.
I śliczne ciemierniki.Ten ciemny jest cudny .
Pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Taka ilość pierwiosnków u Ciebie imponująca! ;:215 Wijąca się rzeczka bądź strumyczek robią wrażenie bo to i pora wczesna i te kolory... ;:oj ;:138 ;:138 ;:138
Byłam wczoraj na działce ,bardzo mokro, szału nie ma ale na szczęście zniszczeń także!

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Stasiu, zasugerowałam się grządką selerów ;:306 .
Chętnie udostępnię Ci kawałek jeśli tylko odległość Cię nie zniechęci. :D Gdybyś jednak nie chciała dojeżdżać tak daleko, to kilka siewek posadzę na obwódkę jednej rabatki i to będą "ciemierniki Stasi", zgadzasz się?
Gleba u mnie już jest nawodniona do wypęku, nawet w piwnicy zaczyna posadzka wilgotnieć, to wyglądam każdej chwili przejaśnienia, bo prognozy są nieciekawe, chociaż długoterminowa jest dużo lepsza!
Jak najwięcej słońca na niebie, Stasiu ;:196

Soniu, nam zimno przeszkadza, ale roślinom najwyraźniej niestraszne, rosną i kwitną nie czekając na ocieplenie.
Zadałaś mi trudne pytanie ;:oj . Nie potrafię na nie odpowiedzieć, muszę poobserwować w tym roku ułudkę. Szukałam w zdjęciach, ale nie znalazłam, zawsze robię zdjęcie jej pierwszym kwiatuszkom, a później najwyraźniej już nie. ;:306 Teraz będę ją fotografować częściej!
Życzenia przygarniam i odwzajemniam, żeby nareszcie ciepło zagościło na dobre. ;:196

Halinko, już nawet nie chcę słyszeć o śniegu, a nawet deszczu już nie chcę. ;:185 Rozkwitają narcyzy, a deszcz przyciska je do ziemi i kwiatki uciapkane błotem i podziurawione przez ślimaki. W niedzielę wybierałam po kilka małych z każdego kwiatka. ;:14
Może to dla wielu herezja, ale w moim ogrodzie najpiękniejsza wiosna była w 2018r., kiedy to od początku kwietnia, nie spadła ani kropla deszczu do lipca ;:138
Słonecznego dnia, Halinko. ;:196

Aniu, :wit
Dziękuję za pochwały dla moich kwiatków. ;:196 Starają się jak mogą, mimo okropnej pogody. U Ciebie było chyba trochę zimniej, ale już za chwileczkę Twój cudny ogród wybuchnie kolorami. ;:196

Maryniu, dziękuję za uznanie dla moich pierwiosnków ;:196
W tym miejscu rosły już od początku budowy domu, różne pierwiosnki przeniesione z mojego ogródka u rodziców, a została jakaś mieszanka, której nie umiem dopasować nazwy, ale są niezawodne, kwitną bardzo wcześnie, a siewki zaskakują kolorami.
Szczęśliwie dla ogrodów, ten zimowy epizod nie był tak mroźny jak zapowiadali. Najgorzej mają się u mnie chryzantemy, bo, wystraszona mrozem, okryłam je stroiszem, a tam ślimaki miały raj, dużo pędów ogryzionych do ziemi. ;:145
Poranek słoneczny, to niech już tak zostanie ;:196 :wit

Niedziela, po mglistym poranku, rozjaśniła się słońcem i od razu w ogrodzie przybyło kwitnień.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Udało mi się nawet, w miarę wyraźnie, sfotografować oszołomioną pszczółkę, w przekwitających już ciemiernikach. ;:333

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Taka siewka wyrosła w środku bordowego i jak ją stamtąd wydobyć ;:oj

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Słonecznego dnia :wit
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Tym roślinom akurat taka pogoda odpowiada.Szybko przekwitną jak będą wysokie temperatury.Jak często sadzisz narcyzy ? Są na kilka lat ?
U mnie jednoroczne.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Martusiu, narcyzy się u Ciebie wprost rozszalały! ;:138 Wszystkie już zakwitły?
U mnie skromniej te rośliny się postarały, ale widzę pąki, jest więc nadzieja. ;:108
Ciemierniki cudne ;:215 , a tego sierotka, który znalazł sobie miejsce w objęciach bordowego ciemiernika zostawiłabym tam. ;:131 Skoro takie miejsce sobie wybrał, to zapewne lubi być przytulany. ;:168
Bardzo ładnie kwitną Ci też pierwiosnki i hiacynty. ;:215 ;:303
Nawet pciółkę udało Ci się upolować! ;:63 ;:63

Podobno znowu ma być chłodniej, w takim razie dłużej pokwitną wszystkie aktualnie kwitnące wiosenniki. ;:63
A tymczasem trzymaj się zdrowo i nie trać pogody ducha. ;:cm ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”