Przydomowy ogródek Eweliny, część V.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2015, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część V.

Post »

Witam w Nowym Roku :wit

Dawno mnie na forum nie było,ale do Ciebie zawsze miło zaglądnąć :D ogród piękny! widzę ,że trawy też Cię zauroczyły jak i mnie w zeszłym roku dokupiłam kilka nowych gatunków.
Tak przeglądam strony Twojego wątku i nie mogę wyjść z podziwu ,że ogarniasz taki ogród przy dwóch psach i dwójce dzieci, szacun :D
Masz ostnicę Pony Tails w swoim ogrodzie? :?:
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzę, że ścianę odgradzającą od wzroku ciekawskich ludzi zrobiłaś z traw ozdobnych. Są niesamowicie dorodne, przepięknie rosną. A ja wpadłem na pomysł z bambusami. Np taka odmiana rufa, kępowa, z przewieszającymi się pędami wyglądałaby zjawiskowo . I one utrzymują liście cały rok :)
Z dzieciakami są niestety ciągłe historie :lol: Moi siostrzeńcy też rozrabiają .
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Bardzo długo mnie nie było :oops: ale powoli, powolutku budzę się z tego zimowego snu. Co prawda u nas na Podkarpaciu zima na całego ale ja już zaczynam myśleć o wiośnie :lol: . Koniec roku był dla mnie baaardzo intensywny ale nie będę wdawała się w szczegóły. Było trochę pracy w ogrodzie, trochę remontów . Potem szybko przyszły Święta , Nowy Rok i tak zleciał cały styczeń. Jakoś nie miałam weny na przesiadywanie przed komputerem :oops: . Doszłam jednak do wniosku, że czas odświeżyć wątek i pokazać Wam naszą cudowną zimę . Odpowiem jeszcze na zaległe odpowiedzi ;:196 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lucynko pisałaś w listopadzie, więc dawno temu powinnam była odpisać :oops: . Cóż, odpisuję dopiero teraz :oops: . Masz rację, trawy były boskie i do tej pory fajnie wyglądają. Na święta kilka z nich ubrałam w piękne satynowe, czerwone kokardy ;:138 . Pieski urocze ale akurat jedna z nich uparła się, że te kokardy będzie mi ściągać :;230 i tak walczyłam , walczyłam i nie dałam za wygraną. Co kilka dni wiązałam od nowa . Dziękuję i również życzę dużo zdrówka ;:196 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu - nena08 róże na skarpie sadziłam plamami . Mam nadzieję, że tego roku pokażą mi choć odrobinę koloru. Ta róża z mnóstwem owocków to Ballerina . Miskantów już trochę nazbierałam i na pewno jeszcze gdzieniegdzie zagoszczą na działce. Fajnie wyglądają przez całą jesień a i zimą oszronione świetnie się prezentują. Warto je mieć ;:333 . Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Małgosiu rzeczywiście psy wyjątkowo pięknie mi zapozowały i bardzo podoba mi się to zdjęcie . Fajnie wyglądają przebarwiające się trawy i nawet ten niedokończony domek w tle . Trawy bardzo lubię i na pewno jeszcze gdzieś kilka wcisnę :lol: . Pozdrawiam cieplutko :wit .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stasiu bardzo dziękuję za tyle komplementów ;:196 . U nas zima a ja już zaczynam tęsknić za ogrodem i za wiosną. Psy wyjątkowo mi zapozowały a to zdarza się raczej rzadko. Trawy uwielbiam i mam nadzieję, że będą mi tak pięknie rosły i co roku zdobiły moją działkę. Na nowe nabytki już czekam z niecierpliwością ;:65 . Mam nadzieję, że nie będzie strat. Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dorotko mąż już od ponad miesiąca jest w domu i wszystko u nas w porządku. Zdrowie jak na razie też dobrze więc nie ma co narzekać. Trawy bardzo lubię i polecam z całego serca odmianę Gracillimus oraz Kleine Fontane (przebarwia się przepięknie na żółto) . Mam również odmiany takie jak Herman Mussel , Zebrinus, Strictus, kilka nn a jesienią dosadziłam całkiem sporo nowych odmian ale na razie nie wypowiem się na ich temat. Mam nadzieję, że przetrwają zimę ;:108 . Pozdrawiam serdecznie .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu- Annes 77 życiowe perypetia każdy chyba zna. Nigdy nie jest idealnie, zawsze coś się dzieje ;:224 . Mimo wszystko nie ma co narzekać, przetrwaliśmy i zamknęliśmy ten dziwny 2020 rok. Mam nadzieję, że ten będzie trochę lepszy. Na różaną skarpę czekam z niecierpliwością. U podnóża posadzę też lawendy, szałwie i kocimiętki. Marzy mi się taka romantyczna skarpa ;:173 . Na efekty będę musiała poczekać ze 2 lata ale na pewno warto. Dziękuję i wzajemnie życzę zdrówka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu-PEPSI dziękuję za dobre słowo. Róża z owocami o którą pytałaś to Ballerina ;:108 . Na skarpie posadziłam kilka irg a reszta to już tylko róże okrywowe ;:167 . U podnóża posadzę szałwie, lawendy i kocimiętki. Ta skarpa ma tonąć w kwiatach i kolorze. Psy świetnie mi zapozowały i bardzo lubię tą fotkę. Pozdrawiam .

Obrazek

Obrazek

Beatko wrzośce przyjęły się całkiem dobrze. Kilka niedobitków wygląda gorzej ale widocznie trafiłam na słabsze sadzonki. W grudniu już mi kwitły i byłam tym bardzo zdziwiona. Obecnie są przykryte grubą warstwą śniegu ale mam nadzieję, że pokażą mi kolorek . Tworzenie ogrodu wymaga sporo pracy ale efekty mówią same za siebie - warto . Zmiany jakie zaszły u nas w ciągu tego 2020 roku są dla mnie na plus i czekam na więcej ;:138 . Dziękuję i pozdrawiam .

Obrazek

Obrazek

Kasiu dziękuję ;:196 . Faktycznie - nie każdy ma skarpy . Na początku trochę mnie martwiła ta różnica w poziomach na działce ale teraz uważam, że to jest na plus. Jest inaczej, ciekawiej. Czekam tylko aż rośliny rozrosną się i zakryją skarpy. Na razie nie wygląda to zbyt pięknie ale za 3,4 lata na pewno będzie lepiej. Musimy jeszcze tylko zabrać się za ten murek oporowy przy dużej skarpie ;:108 . Może uda się w tym roku. Pozdrawiam .

Obrazek

Obrazek

Halino witam Cię serdecznie :wit . Dziękuję i zapraszam .

Marysiu dziękuję serdecznie za życzenia. Czytam je po czasie , wybacz ;:196 . Tobie również życzę wszystkiego dobrego w tym 2021 roku ;:196 .

Obrazek

Obrazek

Florianie dziękuję ;:196 . Mam nadzieję, że z roku na rok będzie coraz lepiej. Pozdrawiam .

Małgosiu- clem3 bardzo Ci dziękuję za życzenia chociaż odczytałam je "po fakcie" :oops: . Rabatki rosną w oczach i sama nie mogę się nadziwić jak to wszystko od wiosny mi porosło. Czekam na ten sezon z niecierpliwością bo jeszcze sporo planów mam do zrealizowania. Oby tylko zdrowie było bo to najważniejsze. Dziękuję, również pozdrawiam i życzę Ci wszystkiego dobrego w 2021 roku.

Obrazek

Wiolu tak, posadziłam świerki serbskie i z tego co pamiętam odległość między nimi to 120 cm. Sadzonki kupowałam w okolicy od osoby prywatnej. Udało mi się nabyć bardzo duże okazy w dobrej cenie ;:333 . Zależało mi aby w miarę szybko zrobiły wysoki parawan i osłonę przed wiatrem. Niestety miały ciężki start z powodu suszy, potem trochę się zebrały w sobie ale nadal nie wyglądają tak jak powinny. Myślę, że muszą odchorować to przesadzanie i wytworzyć więcej korzeni. Faktycznie trawy wyglądają bardzo fajnie i warto je mieć. Jak tylko znajdziesz miejsce to sadz ;:108 . Pozdrawiam .

Obrazek

Obrazek

Krysiu oj tak, dawno mnie tutaj nie było ale w końcu pasowało się odezwać. Póki co nie będzie kolorowych zdjęć bo zima za oknem i trzeba ją trochę uwiecznić. Dziękuję za życzenia i Tobie również życzę wszystkiego dobrego w tym roku . Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Obrazek

Lenko mnie również dawno nie było :oops: . Trawy warto mieć bo fajnie wyglądają i są prawie bezobsługowe. Oj, z tym ogarnianiem ogrodu przy dzieciach i psach to różnie bywa. W tamtym roku miałam z tym spory problem i najczęściej brakowało mi czasu na pielenie. Mam nadzieję, że w tym roku będę miała trochę więcej luzu. Zdalna nauka nie była fajna i mam nadzieję, że dzieciaki nie wrócą już do takiej formy nauki. Ostnicy Pony Tails nie posiadam ;:185 . Pozdrawiam .

Obrazek

Obrazek

Seba fajny pomysł z bambusem ;:333 . U mnie wszystkie miejsca, które mają odgradzać mnie od ciekawskich spojrzeń są już w zasadzie zaaranżowane. No , może jeszcze będzie w dwóch miejscach taki mini roślinny parawan ale to już w przyszłości. Póki co pozostaje mi czekać aż te moje przegrody , żywopłoty porosną do tych 150 cm przynajmniej bo na razie nie wyglądają jak zielone mury :;230 . Oj tak, z dziećmi to jest niekończąca się historia. Trzeba mieć cierpliwość i nerwy ze stali . Pozdrawiam .

Trochę mnie poniosło z tymi zdjęciami, wybaczcie ale nie mogłam się oprzeć :;230 .

Pozdrawiam i udanego dnia Wszystkim życzę :wit .
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Ewelinko ;:196
przepiękne zimowe fotki. ;:138 ;:138 ;:138
Zwróciłam uwagę na fajnie powiązane trawy. Świetnie to wygląda w połączeniu ze śnieżnymi czapeczkami.
Zdrowia i wszystkiego najlepszego w nowym roku. ;:cm ;:cm
:wit
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Zimy w tym roku nie brakuje! Super krajobrazy!
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Piszesz o skarpie. Ja na swojej nowej działce też mam takie nieiwelkie zbocze i bardzo się z tego cieszę. W ogóle każdą nirównbość terenu uważam za wielkie dobrodziejstwo. Nie pamiętam, czym sobie tę skarpę obsadziłaś, ale wiosną będę śledzić Twoje opisy. Ja na razie zaplanowałam na to swoje miejsce lawendę.
Czy na tej ceglanej ścianie oświetlonej tak ładnie promieniami słońca masz posadzony powojnik, bo teraz to suche pnącze jednak trudno mi rozpoznać?
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Muszę przyznać, że ogród w szacie zimowej wygląda rewelacyjnie:)
Jednak mimo wszystko wolę wiosnę, a to już niebawem.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ależ piękna zima w Twoim ogrodzie, Ewelinko! ;:138 ;:138
Takie widoki kocham. ;:303 M mówi, że ze mną jest coś nie tak, skoro zachwycam się zimową szatą. ;:131 No, ale ja nie muszę codziennie iść na działkę, bo gołębie są jego. ;:306
Do wiosny coraz bliżej i jej też się już nie mogę doczekać. ;:108 Jednak każda pora roku ma swoje prawa, a zima też potrafi zauroczyć. ;:215
Pozdrawiam cieplutko i życzę zdrówka wszystkim domownikom. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit .

Dzisiaj miałam luźny dzień i wybrałam się z psami na długi spacer. Pokrywa śnieżna powoli się kurczy więc trzeba było wykorzystać okazję zanim przyjdzie mi brodzić z psami w błocie :;230 . Nie mogłam się oprzeć i kupiłam też kilka nowych różyczek przez internet :tan .

Obrazek

Krysiu pomysł z kokardami zaczerpnęłam z internetu ;:108 . Mi też przypadł do gustu ,chociaż musiałam stoczyć niejedną walkę z psicą, która ciągle je ściągała kiedy nie patrzyłam :;230 . Dziękuję i wzajemnie :wit .

Florianie oj tak, jest na co popatrzeć a w dodatku dzieci wreszcie miały ferie zimowe ze śniegiem ;:215 . Można było szaleć na sankach i robić kuligi ;:108 . Pozdrawiam .

Wandziu witaj :wit . Tak , na ceglanej ścianie jest powojnik Summer Snow ( Paul Farges ) ;:108 . Bardzo polecam . Rośnie szybko, nie marudzi i fajnie pachnie ;:108 . Na działce mam dwie skarpy - jedna dość stroma i bardzo długo a druga taka trochę mniejsza. Ta długa czeka na murek oporowy z cegły rozbiórkowej i tam posadziłam głównie zimozielone rośliny - trzmielinę, jałowce, barwinek . Dosadziłam też kilka krzewów żeby trochę urozmaicić formę a jak to wyjdzie zobaczymy za kilka lat. Druga skarpa, ta mniejsza z założenia ma być kolorowa i pachnąca dlatego posadziłam tam głównie róże okrywowe a u podnóża będą byliny takie jak szałwie, kocimiętka i lawenda. Pomysłów na skarpę jest bardzo dużo i ciężko się zdecydować. Lawenda to fajny pomysł ;:215 - popieram. Pozdrawiam :wit .

Madziu faktycznie zima gdy jest biała wygląda fajnie ale też wolę wiosnę ;:224 . Pozdrawiam :wit .

Lucynko jestem tego samego zdania - każda pora roku ma swój urok ;:108 . Mimo wszystko powoli tęskno mi do wiosny a ta już niebawem ;:138 . Dziękuję również pozdrawiam i życzę zdrowia :wit .

Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Ta biała pustynia, niebieskie niebo i sebrne chmurki i psy rewelacyjna! Pieski pozują jak zawodowi modele :D
Super że rodzina w komplecie! Jesienne trawy i ogród ma również swoj cudny urok!
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Ewelinko, nie tylko latem jest u Was pięknie, zimowy ogród wygląda tajemniczo, bajkowo a te fikuśne kokardy dodają mu rumieńców. ;:215
Dobrze że piesek w końcu odpuścił ,ale walczyłaś dzielnie. ;:433 ;:433
Fantastyczna fotka ze spaceru, tylko Ty, psy i bezkresna biel, jak na bezludziu. ;:63 ;:138 ;:215
Dobrze że tamten rok już za Wami i rodzinka w komplecie, niech ten Nowy niesie zdrowie i spełnia marzenia, również te ogrodowe. ;:167 ;:cm
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Spryciula z Ciebie ;:306 Tak na jednym spacerze i z psami się wyszaleć i różyczki zamówić ;:oj No, no....jestem pod wrażeniem.
Zasypało Cię nieźle, sanki, bałwanki- przy takiej ilości śniegu możliwości są nieograniczone. Kaprys uwielbiał tarzać się w śniegu, spacery zimową porą przeciągały się w nieskończoność, bo raz za razem robił anioła na śniegu. Twoje sunie też tak robią?
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Kobieto, ile Ty masz energii i pomysłów! I ile na głowie! Podziwiam.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Spacer z psami ukochanymi z muzyką w tle i jeszcze te różyczki no pełny relaks ;:oj
Rewelacyjna fotka :uszy
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”