Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika

Post »

Dzięki, wzajemnie! :wit

A oto zdjęcie w trakcie sadzenia kartofli, w sam raz do naszego działu "Mój piękny ogród" ;:306

Obrazek
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Te kartofle potem przysypujesz czy tak sobie leżą w słomie?

-- 12 kwi 2018, o 11:15 --

Te kartofle potem przysypujesz czy tak sobie leżą w słomie?
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niektóre tylko przykrywam sianem, ale większość chociaż trochę saperką zagrzebuję.

Dziś posiałam buraczki, dosadziłam trochę kartofli, zlikwidowałam stare rusztowanie na fasolkę i wysiałam trochę dyni do opasek.
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27

Post »

Kartoflane zdjęcie bardzo fajne ;:215 . Też takie robię :), też sianem (przeleżałym przez zimę) przykryję. Tylko ziemniaków mam kilka sztuk zaledwie, na próbę.
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Próba powinna się udać, tylko trzeba pamiętać o dołożeniu siana, żeby nie były zielone.

Kolejne piękne zdjęcie - produkcja ściółki może trochę bardziej reprezentacyjnej niż słoma. Przed:

Obrazek

A tu zaraz po zmieleniu na rabatce:

Obrazek

Dziś miałam taką przyjemną niespodziankę w ogródku:

Obrazek

A jeszcze bardziej się cieszę z sianych z własnych nasion, wysadzonych w zeszłym roku, które chyba nagle wyskoczyły spod ziemi i ruszyły w górę:

Obrazek
USDA
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jestem w trakcie robienia kompostu "18-dniowego", metodą opisaną pokrótce w wątku Kompostownik i jego rola na stronie 46. Jeśli ktoś lubi przerzucać, to polecam :wink:

Rozwalona pryzma w trakcie przerzucania. Gorący rdzeń lekko paruje.

Obrazek

A tu już na nowym miejscu czeka na przykrycie plandeką. W tle główny materiał wyjściowy, czyli obornik krowi na słomie. Plus kurzeniec, trociny drobne, siano, liście, garstka pokrzyw.

Obrazek
USDA
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Porównanie truskawek "odmłodzonych" przez zasypanie ściółką (widać chyba wyraźnie, to te z lewej) ze starymi, zagęszczonymi (z prawej).

Obrazek

Te zostały zawalone na jesieni zeszłego roku sianem, które dostałam od sąsiadki, i jeszcze się nie pokazują. Polecam tę metodę, mało pracy przy niej, jednocześnie ogranicza się rozwój chwastów, odmładza truskawki i nawozi ziemię.

Obrazek
USDA
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tym roku żyto jakoś szybko poszło w kłos, już zlikwidowałam, chociaż dopiero do pasa mi sięgało. W zeszłym roku było wyższe (czyli więcej słomy), ale najważniejsze, żeby przez cały były żywy korzenie w glebie, karmiące korzystne mikroorganizmy.

Obrazek

W tym roku przez zimę ściółka mi się mocno przerzedziła, bo przez lenistwo jej nie uzupełniłam w porę. Ma to swoje zalety w postaci urodzaju samosiejek. Mam całe łany koperku, buraczków, nagietków, fenkułu, rukoli, lubczyku. Takie coś to lubię.

Gotowa sałatka - buraczki w cebulce.

Obrazek
USDA
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p
Od: 20 sty 2012, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak wygląda u Ciebie sprawa ślimaków ? Wszędzie tam gdzie leży u mnie słoma mam masę ślimaków ;:223
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zależy od sezonu. U mnie też w pierwszym roku była inwazja. Próbowałam zwalczać je biologicznie tak jak w tym wątku opisałam viewtopic.php?f=18&t=53&start=672
W następnych latach było dużo lepiej. W tym chyba jeszcze za wcześnie, żeby coś powiedzieć. Na razie sałata stoi nie ruszona. Wczoraj wyszłam z latarką i znalazłam dwa w chrzanie. Chrzan to sobie mogą szamać do woli. Za to za każdym razem, gdy przerzucam kompost (a robię to często) wyskakuje z niego jaszczurka :D Mam nadzieję, że i pod ściółką mają teraz dużo innych naturalnych wrogów. Jeśli u Ciebie to pierwszy rok pod ściółką, jest nadzieja, że też się to z czasem ustabilizuje.
USDA
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tym roku nie chciało mi się elegancko formować babeczek, to tylko po prostu ugniotłam kulki w ręce. No i jakoś rośnie. Tak że jeśli komuś zabraknie kiedyś pojemniczków, i tak może sobie coś wysiać ;:oj

Tylko musiałam siać drugi raz, bo pierwszą partię wystawiłam do szklarenki i tam mysz mi zrobiła porządek, wszystkie nasionka były wybrane, ziemia porozrzucana. Suchych nasion leżących luzem nie rusza, pułapek nie tknie, tylko miękkie, kiełkujące nasionka ogórka, dyni, cukinii jada, koneserka jedna.

Obrazek Obrazek
USDA
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2017, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wie, co dobre ;)

Ciekawy sposób z tymi kulkami. Nie rozpadają się po podlaniu?
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O ziemię trzeba porządnie zadbać, musi być bardzo żywa, by takie kuleczki się trzymały :) I jak widać- jest!
U mnie też jest naturalna sałatka, buraczki z czosnkiem ;)
Ciekawe co piszesz ze ślimakami, po prostu cierpliwość popłaca ;:333
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakoś się nie rozpadają. To zwykła kupna ziemia z worka z dodatkiem kompostu i zmielonych, przesianych liści. Na zdjęciu jest dosyć wilgotna po podlaniu. Po przesuszeniu jest twarda. Powinny stać na kratce, żeby powietrze przycinało korzenie ze wszystkich stron. Nie zawijają się wtedy tak jak w doniczkach i według teorii mają się lepiej przyjmować.

Wczoraj pozyskiwałam świeży materiał...

Obrazek

na uzupełnienie ściółki. Dam tu chyba pomidorki.

Obrazek
USDA
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba jednak będę musiała zacząć wychodzić z latarką :roll:

Obrazek

Ale przynajmniej rozsady mi tak nie żółkną po wysadzeniu jak w zeszłym roku. Używam tego świeżego, na wpół przerobionego kompostu do wysadzania.

Poletko przygotowywane pod pory i selery.

Obrazek

No i o dziwo chyba się przyjmują.

Obrazek

A kwitnie sobie

Obrazek

Kto zgadnie jaką będę mieć dziś na obiad zupę?

Obrazek
USDA
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”