Ogród Anny 2017
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Anny 2017
Aniu ,Erythronium dens-canis 'Purple King' śliczny , u Ciebie kwitnie , moje żółte mają tylko liście , kiedyś miałam białe i różowe ale wyginęły .
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fajnie jak jest tak różnorodnie w ogrodzie, bo nie ma przestojów w kolorkach i nie jest nudno (ale czy w ogrodzie może być nudno? nieee).
Co za różyczki dokupiłaś?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
Dziękujęe-genia pisze:Aniu ,Erythronium dens-canis 'Purple King' śliczny , u Ciebie kwitnie , moje żółte mają tylko liście , kiedyś miałam białe i różowe ale wyginęły .

U mnie jakoś rosną, nie wszystkie odmiany kwitną co roku, czasem mają tylko liście.
Akurat 'Purple King' jest rewelacyjny, bo szybko się rozrasta i co roku kwitnie, tak jak i 'Pagoda'.
Witajapus pisze:Fajnie jak jest tak różnorodnie w ogrodzie, bo nie ma przestojów w kolorkach i nie jest nudno (ale czy w ogrodzie może być nudno? nieee).

W ogrodzie nigdy nie jest nudno. Zawsze jest mega dużo pracy

Zamówiłam na wiosnę róże z 3 źródeł: Flo..., Hyż... i All - Bot...
Na poprzednich stronach pokazałam sadzonki. U botanika zamówiłam Alchymista, Red Leonardo, 2 białe miniaturki (prawdopodobnie Grasten), kolejnego Abrahama, 3 sztuki pnącej That's Jazz, Florę Danicę, Bouquet Parfait i Sophia Renaissance ( bo jesienna mi zmarzła)
Po dzisiejszym spisie z natury mam 150 krzewów + szpaler z Rose de Resht na własnych korzeniach.
Witaj Aniu
Ciesze się, że do Ciebie trafiłam. Uwielbiam rośliny kwitnące a u Ciebie ich nie brakuje. Duże kwiecia już u Ciebie, moje roslinki się ociągają. Piekne róże kupiłaś. Moje maja przyjechać jutro i pojutrze. Będę zaglądać bo jest co podziwiać.
Ciesze się, że do Ciebie trafiłam. Uwielbiam rośliny kwitnące a u Ciebie ich nie brakuje. Duże kwiecia już u Ciebie, moje roslinki się ociągają. Piekne róże kupiłaś. Moje maja przyjechać jutro i pojutrze. Będę zaglądać bo jest co podziwiać.

- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Aniu - piszesz, że róze, które wymagały reanimacji przeniosłaś w niewidoczne miejsce. Ja takie miejsce nazywam szpitalem dla róż. Jednego roku reanimowałam 4 sadzonki Ireny, okazało się, że takie przesadzenie przyniosło rewelacyjne wyniki. Róze odżyły i odwdzięczyły się w kolejnym roku fantastycznym kwitnieniem. Piszę Ci o tym, bo fajnie zrobiłaś, że nie pozbyłaś się marnych krzewów ( nawet jeśli ich cena jest atrakcyjna i mozna je wymienic na inne), a dałas im szansę. Może się uda? Powiedz mi jeszcze, czy znasz nazwy tych różyczek? Kiedyś próbowałam poddać identyfikacji róże od botanika, ale nie wszystkie nazwy odkryłam.
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Ja w tym roku kupiłam z Twojego spisu Bouquet Parfait, bardzo jestem ciekawa jak będzie się sprawować... póki co puszcza już noski, więc klimatyzacja przebiega sprawnie.
150 róż? Ładna kolekcja!

150 róż? Ładna kolekcja!

Pozdrawiam, Basia.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Gdybyś miała kilka cebulek na zbyciu to jestem zainteresowana .Annar13 pisze:
Akurat 'Purple King' jest rewelacyjny, bo szybko się rozrasta i co roku kwitnie, tak jak i 'Pagoda'.
Dziękuje Aniu za podpowiedź;:196

- Annar13
- 1000p
Witaj! I jak tam różyczki, co zamówiłaś ?Pashmina pisze:Witaj Aniu
Ja nigdy nie wyrzucam tak szybko różewka36jj pisze:Aniu - piszesz, że róze, które wymagały reanimacji przeniosłaś w niewidoczne miejsce. Ja takie miejsce nazywam szpitalem dla róż. Jednego roku reanimowałam 4 sadzonki Ireny, okazało się, że takie przesadzenie przyniosło rewelacyjne wyniki. Róze odżyły i odwdzięczyły się w kolejnym roku fantastycznym kwitnieniem. Piszę Ci o tym, bo fajnie zrobiłaś, że nie pozbyłaś się marnych krzewów ( nawet jeśli ich cena jest atrakcyjna i mozna je wymienic na inne), a dałas im szansę. Może się uda? Powiedz mi jeszcze, czy znasz nazwy tych różyczek? Kiedyś próbowałam poddać identyfikacji róże od botanika, ale nie wszystkie nazwy odkryłam.

Zawsze je próbuję uratować.
Cieszę się, bo udało mi się rozmnożyć kilka róż z patyczków i mają już zielone listki

Niestety nie wszystkie róże od Botanika udało mi się rozszyfrować, ale większość jest oznaczona. Czasem naprawdę można coś wyjątkowego upolować

Bouquet Parfait mam dwie. Jedną sadziłam jesienią, drugą terazapus pisze:Ja w tym roku kupiłam z Twojego spisu Bouquet Parfait, bardzo jestem ciekawa jak będzie się sprawować... póki co puszcza już noski, więc klimatyzacja przebiega sprawnie.
150 róż? Ładna kolekcja!![]()

Bardzo mi się podoba ta odmiana. Mam nadzieję, że będą szybko i zdrowo rosły

e-genia pisze:Gdybyś miała kilka cebulek na zbyciu to jestem zainteresowana .Annar13 pisze: Akurat 'Purple King' jest rewelacyjny, bo szybko się rozrasta i co roku kwitnie, tak jak i 'Pagoda'.

Kilka dni deszczowych też się przydaje. Przynajmniej udało mi się posprzątać dom

Powojniki gotowe do sadzenia

Prawie wszystkie róże mają już spore listki

- maniolek
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Aniu widzę też sporo powojników zamówiłaś
pięknie będzie jak zakwitną
działeczka budzi się do życia i chyba magnolia rozkwita również 

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
A u mnie z listkami na różach jest różnie.
Jedne mają spore listki a inne dopiero dziobki.
Okazało się, że te co wyglądały na świeże miały przemrożone pąki i będą na nowo wypuszczać pąki.
Czeka mnie drugie cięcie róż.
Twoje wyglądają super, będzie na co popatrzeć.
Okazało się, że te co wyglądały na świeże miały przemrożone pąki i będą na nowo wypuszczać pąki.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Aniu jakie mega zakupy
Wiosną aż chce się nowych zakupów.Róże gęste mają korzenie,a powojniki też bym sobie kupiła.
Na razie dałam sobie z nimi spokój,ale jak tylko zobaczę u innych to już mam znów na nie ochotę
Róże ładnie Ci przezimowały

Na razie dałam sobie z nimi spokój,ale jak tylko zobaczę u innych to już mam znów na nie ochotę

- Annar13
- 1000p
Magnolia w pełni kwitnie, jest piękna!maniolek pisze:Aniu widzę też sporo powojników zamówiłaśpięknie będzie jak zakwitną
działeczka budzi się do życia i chyba magnolia rozkwita również
Nowe powojniki są botaniczne i bylinowe

U mnie dzióbki mają tylko świeżo posadzone, 'stare' w listkach, niektóre już naprawdę są bardzo mocno rozwiniętekogra pisze:A u mnie z listkami na różach jest różnie.

Jutro muszę zrobić oprysk na mszyce bo i te się pojawiły... niestety!

DziękujęAnnes 77 pisze:Aniu jakie mega zakupyWiosną aż chce się nowych zakupów.Róże gęste mają korzenie,a powojniki też bym sobie kupiła.
Na razie dałam sobie z nimi spokój,ale jak tylko zobaczę u innych to już mam znów na nie ochotę![]()

Na wiosnę, a właściwie zimą człowiek szaleje z zakupami, a potem się martwi po co to zrobił.
Zamówiłam sobie mnóstwo nowych fuksji, a jak dziś wyniosłam z piwnicy 20 starych donic z piwnicy, to chwyciłam się za głowę

Po co mi znowu dodatkowa praca z doniczkami...i gdzie ja to ustawię. Popełniłam głupotę

Wiosenka szaleje

- Annar13
- 1000p
Dzisiaj zimnica od rana.
Wczoraj zrobiłam mnóstwo fotek i pewnie w tym tygodniu więcej nie zrobię.
Zauważyłam pierwszego storczyka.

Trójlisty

Hiacynty upojnie pachną

Dziś przyjechała paczucha z fuksjami.
Ostatni dzień wolnego przed świętami, a ja zamiast sprzątać, roślinki sadzę i pikuję pomidory...

Moja kolekcja powiększyła się do 26 odmian. Narobiłam sobie znowu pracy
Wczoraj zrobiłam mnóstwo fotek i pewnie w tym tygodniu więcej nie zrobię.
Zauważyłam pierwszego storczyka.

Trójlisty

Hiacynty upojnie pachną

Dziś przyjechała paczucha z fuksjami.
Ostatni dzień wolnego przed świętami, a ja zamiast sprzątać, roślinki sadzę i pikuję pomidory...

Moja kolekcja powiększyła się do 26 odmian. Narobiłam sobie znowu pracy

- maniolek
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Aniu te Twoje hiacynty to takie olbrzymki wysokie
pięknie i kolorowo się zrobiło, no kolekcja fuksji imponująca 

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Aniu jakie masz piękne hiacynty błękitne
Jeśli pamiętasz gdzie kupiłaś proszę o cynk
Fuksji sporo,ciekawe jakie kolorki wybrałaś?

Fuksji sporo,ciekawe jakie kolorki wybrałaś?