Moje roślinki... apus - cz. 2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje roślinki... apus - cz. 2
Basiu, mi właśnie przysłali chyba ( trzecie podejście) Lemon Parody, a GT kupowałam w innej szkółce. Całe lato zastanawiałam się, jak obie kwitły, czy to ta sama róża. Jak dla mnie mają inny odcień żółci. I jedna i druga jest piękna, chociaż jak dla mnie GT jest ( przynajmniej u mnie ) bardziej wyprostowany, a LP zwiesza kwiaty.
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Hmm.... przewieszają się? To muszę przemyśleć jeszcze ten zakup.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Basiu chciałam napisać o Grahamie T. ale miłośniczka tej róży Małgosia mnie ubiegła
Ja też patrzę na stan wystających ze śniegu patyczków róż i czarnych jeszcze nie widzę, zielonych wiadomo też nie więc spokojnie czekajmy, bo jest tak zimno że niech lepiej się nie budzą
mają czas
I ja nie kryłam róż, a kopczyki dostały tylko najmłodsze i niektóre wrażliwe, ale że nie było mrozu większego niż -20 st (odczuwalny) więc powinny przetrwać tą zimę 

Ja też patrzę na stan wystających ze śniegu patyczków róż i czarnych jeszcze nie widzę, zielonych wiadomo też nie więc spokojnie czekajmy, bo jest tak zimno że niech lepiej się nie budzą

- Tolinka
- Od: 1 mar 2013, o 23:30
Basiu z Grahamka będziesz zadowolona
ale jak każda angielska dama potrzebuje chwilkę na aklimatyzację ,a później to już ją tylko kochać i kochać
Z róż które wrzuciłaś w koszyk mam jeszcze Ballerinę,u mnie jeszcze młodziutka mam ją w sumie dwa sezony ,ale już ją polubiłam
To taka samoobsługowa róża.

- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Basiu, zapisuję sobie wątek, bo już kilka razy podziwiałam twoje zdjęcia i jakoś uciekło mi wpisywanie
Oczywiście dołączam się do grona miłośników róży Peace. To jedna z pierwszych róż w moim ogrodzie i z roku na rok rośnie zdrowsza i bardziej zachwyca
Co do twojej różanej listy. Mam tylko Ballerinę - strzał w dziesiątkę, normalnie róża terminator, u mnie zdrowa cały sezon i do samych mrozów obsypana kwieciem, rośnie na tzw "patelni"
oraz Graham Thomas - rósł dopiero pierwszy rok, ale kwiaty ma wyjątkowo urocze i ciepłym, żółtym kolorze i również nie chorował przez cały sezon.

Oczywiście dołączam się do grona miłośników róży Peace. To jedna z pierwszych róż w moim ogrodzie i z roku na rok rośnie zdrowsza i bardziej zachwyca

Co do twojej różanej listy. Mam tylko Ballerinę - strzał w dziesiątkę, normalnie róża terminator, u mnie zdrowa cały sezon i do samych mrozów obsypana kwieciem, rośnie na tzw "patelni"

- mimoza55
- Od: 2 wrz 2014, o 20:14
Basiu, mam dwa krzaczki Graham Thomas, przez 3 lata rosly bardzo słabo, potem wystrzeliły i mam dwa dwumetrowe solitery,
wcześniej ich nawet nie okrywałam nie robiłam kopczyków / zimy były łagodne/ tej zimy okryłam zrobiłam kopczyki, i niestety zima była sroga i jeden krzaczek ma czarniutkie pędy, dzis dopatrzyłam się w gąszczu pędów tylko jeden zielony pęd, czyli jest nadzieja ze krzaczek nie przemarzł i po przycięciu wiosną ruszy i pokarze burzę kwiatów i będzie tkał dywanik z płatków wokół krzaczka
wcześniej ich nawet nie okrywałam nie robiłam kopczyków / zimy były łagodne/ tej zimy okryłam zrobiłam kopczyki, i niestety zima była sroga i jeden krzaczek ma czarniutkie pędy, dzis dopatrzyłam się w gąszczu pędów tylko jeden zielony pęd, czyli jest nadzieja ze krzaczek nie przemarzł i po przycięciu wiosną ruszy i pokarze burzę kwiatów i będzie tkał dywanik z płatków wokół krzaczka

-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Moja Gloria jest pierwszakiem, ma jeszcze czas, żeby mnie zachwycić.
Basiu, rozumujesz nieprawidłowo
Koszyk masz otwarty, nie żeby zmienić zamówienie, tylko żeby dorzucić do koszyka
Moja krakowska ciocia też chodzi na pole. Ja pola nie mam, więc wychodzę na dwór
Basiu, rozumujesz nieprawidłowo

Moja krakowska ciocia też chodzi na pole. Ja pola nie mam, więc wychodzę na dwór

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Ghislaine de Feligonde - mam dwie sztuki od roku. Drobniutkie kwiatki, ale podobno ma mieć dużo. U mnie na razie buduje krzaczek. Posadziłam w półcieniu, bo ponoć tak lubi, ale czuję, że wolałaby słońce. Nie wiem, co o niej sądzić. Może trzeba jeszcze z rok poczekać na ocenę.
Ballerina - moja w półcieniu, piękna efektowna odmiana. Moja córka kiedyś zapytała, czy to też róża? Chętnie kwitnie, powtarza. Polecam jak najbardziej.
Graham Thomas - to była moja pierwsza angielka. Tak bardzo się nią zachwyciłam, że mam teraz 4 sztuki. Powtarza i ma radosny kolor. Trzeba mocno ciąć, bo inaczej ma łysy dół. Basiu, koniecznie musisz ją mieć.
Ballerina - moja w półcieniu, piękna efektowna odmiana. Moja córka kiedyś zapytała, czy to też róża? Chętnie kwitnie, powtarza. Polecam jak najbardziej.
Graham Thomas - to była moja pierwsza angielka. Tak bardzo się nią zachwyciłam, że mam teraz 4 sztuki. Powtarza i ma radosny kolor. Trzeba mocno ciąć, bo inaczej ma łysy dół. Basiu, koniecznie musisz ją mieć.
- mimoza55
- Od: 2 wrz 2014, o 20:14
Basiu, ja też wychodzę na pole
Ghislaine de Feligonde mam dopiero od jesieni, wiec z niecierpliwością czekam na pierwsze
kwiaty i jak rozbuduje krzaczek, posadziłam różyczkę przy jodle pospolitej , jodła ma łysą koronę z południowej strony i mam nadzieje że
Ghiselka zatuszuje tą łysinkę na jodle.

kwiaty i jak rozbuduje krzaczek, posadziłam różyczkę przy jodle pospolitej , jodła ma łysą koronę z południowej strony i mam nadzieje że
Ghiselka zatuszuje tą łysinkę na jodle.

- apus
Wczoraj robiąc "duże sobotnie" zakupy w jednym z popularnych marketów na literkę L kupiłam pietruszkę w donicy, bardzo zadowolona z siebie, że wreszcie będę miała natkę na bieżąco postawiłam na oknie kuchennym, przepłukałam wodą, podlałam i.... na kolację dorzuciłam do kanapki parę listków - ohyda!!!!!!!!!!!
Tego nie idzie zjeść, w pierwszym momencie pomyślałam, że może to od wcześniej wypitego wina taki paskudny posmak?
Dzisiaj rano jeszcze raz wypłukałam liście i spróbowałam... Ta natka ma ohydny i na pewno nie pietruszkowy smak!
Dlaczego...
Dziękuję Wam pięknie za informacje o Waszych (moich) różach!
Jadziu, to Ty spokojniejsza jesteś
Marysiu czekajmy, może ja trochę histeryzuję, ale masz rację - jeszcze czas na oceny stanu naszych roślinek.
Tolinka ja takie trochę podglądacz, widziałam GT w Waszych ogrodach i pomimo, że wstrzymywałam się przed żółtymi różami, to jak widać, mój opór trwał cały sezon
Balerina chyba pójdzie na skalniak, w sumie dwie sztuki, chyba że zmienię zdanie i wyląduje w donicy... waham się jeszcze, co do miejsca dla niej.
Sabinko, milo Cię gościć w moich skromnych progach!
Gloria u mnie, to też jedna z pierwszych róż, a odkąd poznałam, że ona to ona i wiem jak ją traktować, to odwdzięcza mi się uroczym kwitnieniem i nawet zdrowa jest - dołem trochę plamistość, ale do opanowania.
Graham chyba będzie miał miejsce w przedogródku, będę mogła na niego patrzeć z okna kuchennego robiąc poranną kawę...
Wandziu - mimoza55 może jednak nie całkiem umarzł? Dajmy sobie czas z oceną, chociaż ja tak jak Ty biegam po ogródku z histerią w oczach i zaglądam w krzaczki. Trochę przybimbałam sobie, nie nakrywając kilku róż i nie robiąc wszystkim kopca... ech... Ale dobrze będzie!
Ja Gizelkę chce posadzić przy drewutni, żeby tam robiła za parawan.
Iwonkooooo... Ty kusicielko...
Raczej nie będę już nic dobierać, muszę jeszcze oszczędności na bylinki wydać, wszak nie samą różyczką człowiek żyje
Planuję do róż lawendę, ostróżki, bo jeszcze ich nie mam, a zachwycają mnie w Waszych ogrodach, dzwonki, chcę też powiększyć kolekcję szałwii, bo przecież ?tego kostucha nie ubodzie, u kogo szałwia w ogrodzie?.
Wandziu - Wanda7 dziękuję
Gizela, kwitła u Ciebie w pierwszym roku? Bo różnie czytam o niej, że na pędach dwuletnich, że nie powtarza kwitnienia itd. A w innym miejscu wprost odwrotnie... Nie bardzo wiem w co wierzyć już.
Mocno ciąć, tzn 1/3 pędów czy więcej?
Pomponiki:

Tego nie idzie zjeść, w pierwszym momencie pomyślałam, że może to od wcześniej wypitego wina taki paskudny posmak?
Dzisiaj rano jeszcze raz wypłukałam liście i spróbowałam... Ta natka ma ohydny i na pewno nie pietruszkowy smak!

Dziękuję Wam pięknie za informacje o Waszych (moich) różach!

Jadziu, to Ty spokojniejsza jesteś

Marysiu czekajmy, może ja trochę histeryzuję, ale masz rację - jeszcze czas na oceny stanu naszych roślinek.
Tolinka ja takie trochę podglądacz, widziałam GT w Waszych ogrodach i pomimo, że wstrzymywałam się przed żółtymi różami, to jak widać, mój opór trwał cały sezon

Balerina chyba pójdzie na skalniak, w sumie dwie sztuki, chyba że zmienię zdanie i wyląduje w donicy... waham się jeszcze, co do miejsca dla niej.
Sabinko, milo Cię gościć w moich skromnych progach!

Gloria u mnie, to też jedna z pierwszych róż, a odkąd poznałam, że ona to ona i wiem jak ją traktować, to odwdzięcza mi się uroczym kwitnieniem i nawet zdrowa jest - dołem trochę plamistość, ale do opanowania.
Graham chyba będzie miał miejsce w przedogródku, będę mogła na niego patrzeć z okna kuchennego robiąc poranną kawę...

Wandziu - mimoza55 może jednak nie całkiem umarzł? Dajmy sobie czas z oceną, chociaż ja tak jak Ty biegam po ogródku z histerią w oczach i zaglądam w krzaczki. Trochę przybimbałam sobie, nie nakrywając kilku róż i nie robiąc wszystkim kopca... ech... Ale dobrze będzie!

Ja Gizelkę chce posadzić przy drewutni, żeby tam robiła za parawan.
Iwonkooooo... Ty kusicielko...

Planuję do róż lawendę, ostróżki, bo jeszcze ich nie mam, a zachwycają mnie w Waszych ogrodach, dzwonki, chcę też powiększyć kolekcję szałwii, bo przecież ?tego kostucha nie ubodzie, u kogo szałwia w ogrodzie?.
Wandziu - Wanda7 dziękuję

Mocno ciąć, tzn 1/3 pędów czy więcej?
Pomponiki:

Pozdrawiam, Basia.
- Maska
- Kontakt:
A trzeba było kupić na placu pół kilo pietruszki i wsadzić do doniczki z ziemią, miałabyś natkę za parę dni! Oj Basiu
to pewnie była pietruszka ozdobna

- apus
Nie Marysiu, to klasyczna (z wyglądu liści) pietruszka, albo coś pietruszko podobne... masakra 
Jutro pójdzie na pokarm dla ptaków, może im posmakuje
Ale tak jak piszesz, kupię korzeni wsadzę do ziemi, tęskno mi już do takiej zieleniny....

Jutro pójdzie na pokarm dla ptaków, może im posmakuje

Ale tak jak piszesz, kupię korzeni wsadzę do ziemi, tęskno mi już do takiej zieleniny....
Pozdrawiam, Basia.
- Maska
- Kontakt:
Basiu mnie też brakuje swieżości i od lat pierwszy raz kupuję pomidory, próbuję różne pod wpływem FO. Najlepiej smakują mi z Auch w plastikowym kubeczku daktylowe 

- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
A tak na szybkiego to można uciąć korzeń pietruszki na wysokość ok. 2 cm i dać do pojemnika z wodą. W taki przejściowy czas stosuję to już od wielu, wielu lat. Zieleninka szybko się pojawia. Najczęściej w warzywniaku wybieram już takie "podkiełkowane"
Tak samo Basiu robię teraz z cebulą...
Śliczne masz te dalie, mnie z takich dostała się tylko żółta.
Tak samo Basiu robię teraz z cebulą...
Śliczne masz te dalie, mnie z takich dostała się tylko żółta.