Nic nie pisałeś o ziemi w tunelu. Kierowałem się wyłącznie kierunkiem. Wg mnie lepszy wschód-południe dla sadzonki. Ale to moja osobista opinia. Jak lepsza ziemia w tamtym, to sadź tam.
Irek6820 pisze:Dzisiejsze zmagania poletko ma 6 metrów szerokości na 15 metrów długości
Ja też chciałem jeszcze powalczyć z ziemią pod dynie w tym tygodniu ale niestety pogoda znowu nie pozwala, jak dosypało śniegiem przed świętami tak trzyma do dziś (ale w sumie nie ma co narzekać, śnieg na grudniowe święta to jest fajna sprawa, a na wiosnę jeszcze będzie czas na przygotowania).
Za to dziś przyjechały do mnie nasionka z Kanady, miały być po 4 nasionka w każdym z 2 pakietów a okazało się, że w jednym są podwójne więc w sumie zamiast 8 jest 12 sztuk .
Pozdrawiam, Mateusz Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko mało prawdopodobne.
Z dyniami mam zawsze problem taki, że po zapyleniu długo czekają na wzrost, praktycznie niezależnie od temperatury. Często trzeba czekać 5 dni żeby zauważyć różnicę. Czym to może być spowodowane?
Szczerze to nigdy aż tak dogłębnie nie sprawdzam kiedy dynia rusza ze wzrostem. Bardziej rozglądam się za kolejnym żeńskim na tym krzaku. Wydaje mi się, że sprawdzam dopiero 10DAP ale musiałbym się upewnić w notatkach.
Najpierw należałoby określić co to znaczy "startuje" ale u mnie nie zauważyłem takiego zjawiska, żeby dynie nie rosły po zapyleniu (choćby minimalnie ale rosną). Mogę podzielić się moimi zapiskami z początkowych dni po zapyleniu.
Powyżej obwody dyni, w cm, począwszy od dnia zapylenia aż do DAP14. Na pewno znaczenie ma temperatura. W 2015 roku dynie były zapylone dopiero w drugiej połowie lipca i widać większe przyrosty niż w roku 2016, w którym dynie byłe zapylane początkiem lipca.
Pozdrawiam, Mateusz Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko mało prawdopodobne.
Wiadomo że mała dynia nie będzie rosła szybko gdyż nie wyrobi . U Dominika w tym roku chyba każdy wie co się stało dynia nie wyrobiła i pękła, niestety ryzyko zawodowe Żeby przybierać coraz więcej na wadzę musi najpierw urosnąć . Tak jak kolega wyżej napisał rośnie ale minimalnie później się rozkręca
Ja nie mówię że ma przybywać od razu kilogramami , ale po prostu stoi. Po kilku dniach widać że zaczyna szybciej rosnąć. Muszę w tym roku dobrze obserwować swoje dynie. Mi się wydaje, że może brakować potasu lub fosforu.