Wybaczcie, wieki mnie nie było. Niestety dopadło mnie coś i wycięło mi z życiorysu kawał czasu

Grażynko witam Cię w moim zaniedbanym wątku i na blogu, równie zaniedbanym przez te zawirowania zdrowotne.
Postaram się szybciorem nadrobić zaległości.
Po długiej zimowiośnie, która nie chciała odpuścić, taras bardzo powoli nabierał zieloności.
W tym roku poszłam po bandzie i zrobiłam takie mnóstwo rozsad, że

nadal mam ich zatrzęsienie,bo nie nadążam z wysadzanem. Niestety brak światła i nie możność hartowania spowodowały, że miały moment słabości, pojawiły się nekrozy na liściach, dziwne plamy i zażółcenia. Szczególnie poszkodowane były pomidory, ale już jest lepiej.
Oto stół z tymi którzy czekają jeszcze grzecznie na swoją kolej.

Drugi taki stoi w lesie
Wczoraj robiłam pierwszy oprysk profilaktyczny z fito doktora, stąd to zgromadzenie.
W skrócie o odmianach i gatunkach w uprawie skrzynkowej na ten sezon:
Bób - trzy odmiany - Jankiel, Bizon i Karmazyn
Wszystkie w skrzynkach zbierają się już do kwitnienia.

Sałaty i inne listki - tego jest tak dużo że aż szkoda wymieniać - już powinny zniknąć ze skrzynek by dać miejsce fasolce szparagowej, ale niestety, nadal są nie zjedzone, dopiero w ostatnich ciepłych dniach nabrały ciałka

Oczywiście pomidory i papryki

Okra dzięki Darii-Elizie w nowych czerwonych odmianach
Bakłażany- tych mam ok. 20 odmian po jednej sztuce. Oczywiście nie zmieszczą się wszystkie na tarasie, ale wszystkie będą chowu skrzynkowego. Tutaj odmiana Patio F1
Na wysadzenie czekają arbuzy o miniaturowych owocach i batat
Były oczywiście rzodkiewki

Dziś wyrwę ich resztkę i w to miejsce pójdą bazylie
Ogórki wysiane w dwóch odmianach: Gracjus Gładki i Apple, na razie nie wyszły z ziemi, wysieję jeszcze Mauritusa i wężowego oraz Barę.
Dynie też oprócz jednej nie pokazały się z ziemi: Jack by Little, i Baby Pam bedą godnie reprezentować swój gatunek w skrzyniach
Rzecz jasna jest Cyklantera, i nowość - Malabar.
Szczypiory, cebule, poziomki, truskawki i inne... W wolnej chwili jak wszystko sfotografuję będę dodawać po kolei z opisami.
Na dziś tyle, pozdrawiam wszystkich, którzy zaglądali tu z nadzieją