Przydomowy ogródek Eweliny , część II.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Przydomowy ogródek Eweliny , część II.

Post »

Ewelinko trzymaj się i mam nadzieję, że byłaś u lekarza, bo angina jak ktoś napisał kąsa serce :wink:
Obejrzałam śliczne zdjęcia roślin i tą piękną kolorową ostróżkę ;:333 Doszłam do wniosku, że chyba nie masz floksów? One teraz dodają barwy ogrodom. Życzę dużo zdrowia i pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko zdrowiej szybko. ;:168 Pięknie pokazałaś ogród, jak niesamowicie dużo zrobiłaś. ;:180 Białe dalie warto dalej zachować, są śliczne. ;:108 Hortensje bardzo ładnie się prezentują. ;:215 Niestety na ładną koronę piennych trzeba długo czekać. ;:65 Czy to trzcinnik już z takimi kłosami?
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj. Ewelino. Jak zwykle - chodzę po twoim ogrodzie i się zachwycam. Tm razem ostróżką jednoroczną - zapomnianym kwiatkiem mojego dzieciństwa. Mama moja siała - sadziła te ostróżki na zagonkach pomiędzy warzywami. Do dziś mam przed oczami ten widok - warzywnik za domem, marchewka, pietruszka, szczypior, a w środku fioletowe i białe ostróżki.
Czerwona hortensja w donicy przepiękna. Ja swoje stare hortensje przesadziłam z gruntu do donic i w oczach się rozwinęły, a były słabe, blade i wiotkie. Teraz mam kolosy, i dobry matecznik, ponieważ zajmuję się "produkcją " hortensji z bardzo dobrym skutkiem. Powiem nawet, że popadłam w uzależnienie i muszę to ograniczyć.
Mam pytanie do Ciebie - na tej gołej, czystej ziemi pomiędzy roślinami, gdzie NIE MA CHWASTÓW, będzie coś czy nic? A może nadal NIE BĘDZIE CHWASTÓW?
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Od samego rana grzeje ;:3 no ale może w końcu popada bo coś ostatnio omijają nas te deszcze . W taką pogodę najbardziej cieszą się owady ;:108 , lawenda jeszcze kwitnie ostatkiem sił i przyciąga mnóstwo motyli, trzmieli i pszczół.

Olu bardzo lubię hortensje bo właściwie są bezproblemowe. Szkoda tylko, że te ogrodowe lubią przymarzać ;:131 . W każdym razie nie wyobrażam sobie ogrodu bez nich. Kuruję się , kuruję ;:108 . Całe szczęście, że przy anginie nie trzeba leżeć w łóżku. Poza tym aż tak mnie nie zmogło, osłabienie czuję w godzinach wieczornych a w dzień jest całkiem dobrze ;:108 .

Takiego gościa udało mi się sfotografować ;:224 . Ujęcie trochę niewyraźne ale nabiegałam się za nim uwierzcie ;:306 .

Obrazek

Marysiu mam floksy ale te moje już przekwitają a te co dopiero rozkwitły to mam młode sadzonki i jeszcze nie tworzą ładnych kępek. U lekarza byłam bo jak poczytałam, że anginy nie można bagatelizować to przestraszyłam się prawdę mówiąc. Z reguły rzadko chodzę do lekarza bo i chorowałam rzadko ale jak poczułam te "kluchy" w gardle i ten posmak goryczy to poszłam jak najszybciej po leki ;:333 . Dziękuję Ci bardzo ;:196 .

"Bonica".

Obrazek

Soniu białe dalie zachowam bo ładnie kwitną i pięknie się rozrastają ;:108 . Tą hortensję na pniu kupiłam w zeszłym roku po promocji i też miała tylko trzy kwiaty. Liczyłam, że w tym roku będzie po przycięciu miała ich więcej no nic muszę uzbroić się w cierpliwość. Tak, ten z kłosami to trzcinnik. Bardzo lubię te trawy bo szybko zaczynają wegetację w porównaniu z innymi trawami i szybko kwitną ;:108 .

Jeżówki NN.

Obrazek

Izabelo a ja jak zwykle bardzo dziękuję Ci za takie miłe słowa ;:168 . W tym roku po raz pierwszy wysiałam ostróżki jednoroczne ale na pewno nie po raz ostatni bo bardzo mi się spodobały ;:108 . Zagoszczą u mnie na pewno na dłużej tak jak i inne jednoroczne, które chcę wprowadzić do ogródka. Zazdroszczę Ci smykałki do rozmnażania, bo mi udało się tylko rozmnożyć bukietowe, ogrodowych nie ;:222 . Hmm dobre pytanie, postaram się by dalej nie było chwastów ;:173 .

A to jeżówka "Tomato Soup".

Obrazek

Naparstnice powtarzają kwitnienie.

Obrazek

"Ballerina".

Obrazek

Komarzyca i biały niecierpek.

Obrazek

Kolejna młoda tegoroczna budleja, tym razem " Nanho Purple".

Obrazek

Lilia OT NN.

Obrazek

Obrazek

Lilia OT "Zambezi".

Obrazek

Róża NN, ostróżki, dalie, lilie.

Obrazek

Las ostróżek mnie zachwyca.

Obrazek

Powojnik " Arabella".

Obrazek

Godecja wielkokwiatowa , kolejne jednoroczne cudeńka.

Obrazek

"Summer Snow" .

Obrazek

Ostatnie tchnienie odętek.

Obrazek

Róża NN.

Obrazek

Ostróżki niebawem zakwitną ponownie ;:224 .

Obrazek

Budleja w tle .

Obrazek

Kolejna NN w duecie z budleją.

Obrazek

Jeżówka z kłosowcem " Golden Jubilee".

Obrazek

Na tym zakończę swoją fotorelację, muszę zatrzymać sobie coś na później :wink: .

Pozdrawiam Wszystkich i życzę udanego dnia :wit .
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p

Post »

Ewelinko, pierwsze słyszę, że przy anginie nie potrzeba leżeć w łóżku. Lepiej uważaj, bo bywa, że to podstępna choroba i rzuci się na serce.
Paź żeglarek daje popalić, żeby go nie sfotografować. Piękne ujęcie, udało Ci się. U mnie też bywa, a po raz pierwszy go ujrzałam kilka lat temu, gdy dosłownie żeglował wokół mojego wielkiego domu, przysiadając na cyniach. Najpierw myslałam, że to ptak, potem juz wiedziałam, kto zacz, więc zaczęłam za nim biegać. Krążył i krążył, w końcu udało mi się go dopaść. Oto on:

Obrazek

Pozdrawiam Cię serdecznie i wciąż zapewniam, że Twoje rośliny na tle eternitowych dachów, szop i siatki wyglądają interesująco.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewelinko to dobrze że wszystko masz pod kontrolą :D Ten wspaniały gość to motyl czy ćma? Skarżyłaś się na brak koloru a przecież jest go mnóstwo. Lilie u mnie już kończą kwitnienie a u Ciebie w pełni! Te ostróżki wspaniale wyglądają, siałaś je czy same się tak wysiały? Godecję tez odkryłam rok temu i wiesz zebrałam nasiona wysiałam i mam dwa razy tyle ;:333 Piękne lato, dobrego weekendu :wit
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izabelo tak czytałam, że nie trzeba leżeć a i przy moich dzieciach to i tak nie da się poleżeć. W każdym razie leki zażywam i mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Co do tego motyla to widzę, że ten mój gość to chyba nie jest paz ;:185. Widać zdecydowane różnice w kształcie skrzydełek. Ten z Twojego zdjęcia jest śliczny ;:138.

Marysiu z początku myślałam, że to paz ale jednak to nie on. Widać ma inny kształt skrzydełek ;:108 . Ostróżki jednoroczne tak wysiałam wprost do gruntu w różnych miejscach ale tylko tam wyszły. Z godecji też planuję zbierać nasionka , to fajne rośliny ;:215 .
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ale cudna kępa kłosowca ;:138
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Bardo ładny masz widok z balkonu Ewelinko :) Pięknie kwitną Ci klematisy. Ostróżki są warte zainteresowania w przyszłości :) Czy wiesz może jak nazywa się roślina po prawej stronie (o biało-zielonych liściach) na zdjęciu nad Lilią Zambezi? Mam ją, ale zapomniałam co to jest.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko kłosowiec szybko tworzy ładną kępkę i w dodatku ten o złotych liściach widoczny jest z daleka ;:108 .

Olu dziękuję ;:196, a ta roślina o którą pytasz to odętka variegata.
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p

Post »

Ewelinko, zawzięłam się i odrobiłam lekcje względem pazia - niepazia.. Zajrzałam do atlasu motyli, znalazłam stosowne info, zrobiłam zdjęcie strony i oto ukazał się taki sam paź, jak Twój. Czyli to jest paź żeglarek. Ma tak samo ułożone czarne smugi na skrzydłach, tylko u Twojego niebieskości. Oto on, ten z atlasu:

Obrazek

A mój wygląda na pazia królowej, jest smukły, żółtawy i nie ma smug na skrzydłach.
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

EWE,nazbierało Ci się roślin :!:
Zazdroszczę szczególnie powojników,bo u mnie coś nie bardzo :wink:
Róże,lilie i budleje też ładnie kwitną ;:108
Pozdrawiam,
Sławek
Ps.W kwestii paziów dodam tylko,że paź królowej to rzadki gość,a paź żeglarz
to dopiero unikat :!:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko godecja śliczna, ;:oj czy sama siałaś? Ostróżki jednoroczne pięknie wyglądają wśród róż, są takie ażurowe. ;:215
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Ewelinko piszesz że do tej pory udało ci się ukorzenić tylko bukietówki... ;:173
Hortensje ogrodowe są jeszcze łatwiejsze.Ja naginam z krzaczka najdłuższy pęd do ziemi. Przysypuję go ziemią tak jakby z niej wyrastał. Zostawiam tak do wiosny a wtedy mogę go odciąć od matki, bo ma już swoje korzenie.
Tylko na zimę okrywam cały krzak agrowłókniną...Takim sposobem dorobiłam się już trzech dużych ogrodówek. ;:333
Super motyli gość cię odwiedził. ;:108
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hejka :wit
Świetny jest ten powojnik Carnaby ;:108
Różanecznik ma strasznie ładny i piękny kolor przyrostu młodoliścianego! ;:306
No i co tam wymieniać,wszystko ładne pięknie kolorowo ;:173
Kup dużo cebulek i dobrej pogody,Tulapek :wit ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”