Kochani, witam Was w niedzielne popołudnie.
Cieplutko na dworze, gorąco w domu, ale dzisiaj na działce nie byłam z powodów rodzinnych.
Teraz odpowiem na nowe posty, a potem pójdę sobie na spacerek po Waszych ogrodach i ogródkach.
Dorotko 71 - mówisz i masz! A raczej będziesz mieć, bo wyślę Ci we wtorek. Tak więc od środy wyglądaj listonoszki.

Powtarza kwitnienie powojnik botaniczny.
Krysiu [christinkrysia] - na PW już odpowiedziałam. Mam nadzieję, że dość wyczerpująco...
Krysiu, kochana, ja nie mam trojeści. Możliwe, że jakaś moja roślina ją przypomina.

(
Ale mi się rymło.)
Pozdrawiam również i także przesyłam

Także zawilec wielkokwiatowy powtarza kwitnienie. Bardzo wcześnie w tym roku.
Soniu -

Masz słuszność.

Lepiej przestawić się na przewagę bylin na rabatach. I tak też zrobię.
Jukki z makami już się, niestety, przestały wspólnie prezentować, ale przebolałam, bez maków jukki też piękne. Tylko żal, że już gubią kwiatki.
Ciemnych rozchodników do nie tylko nie znałam, ale też w żadnym ogrodniczym dotąd nie widziałam. A muszę przyznać, że bardzo mi się podobają.
Fajne są roślinki ozdobne nie tylko z kwiatów, ale też z liści, a niekiedy głównie z liści, jak choćby taka roślina:
A jest to szałwia lirolistna 'Purple Knockout'

Jest niekłopotliwa, na zimę ginie i się nie odradza, ale sieje się tak, że po całej działce zbieram sieweczki i znoszę je w jedno miejsce, tworząc kepkę, bo właśnie w kępie najładniej się prezentuje.