Kolejne lato w ROD-owym ogródku...CD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolejne lato w ROD-owym ogródku...CD

Post »

Witaj,tak patrzę na fotkę z rozplenicą Rubrum ,pisałaś że przezimowałaś ,na parapecie? a przyciętą czy nie? teraz rośnie w donicy prawda?moja też ale jakoś źdźbła niektóre usychają i nie wiem czy za sucho czy za mokro czy w cieniu czy w słońcu powinna stać
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Maryniu :wit
Lato w twoim ogrodzie i wydaniu zdjęciowym jest piękne ;:63 ;:63
dużo różnych kwitnień.Tak jak ja i lubię ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Oj masz rację, To byli czasy, ale się skończyli. Cóż wszystko się zmienia ;:224 .
Dzisiaj jest u nas sauna, więc nie wysadzam nosa z domu, bo nie znoszę takiego gorąca ;:185 ;:185 ;:185 . Poza tym eM zorganizował mi zajęcie w postaci mechaników do pieca i pralki. Każdy o innej godzinie, dobrze, że raniutko zrobiłam zakupy - było jeszcze w miarę chłodno. Czekam na ochłodzenie, bo mam róże do sadzenia ;:14 .

Mój przetacznik zdechł, kupiłam nowy ale bez tej fajnej 'czapeczki' - zobaczymy.
Zakwitła jedna lilia porządnie, reszta ma po 1-2 kwiatki. Wykopię i posadzę w inne miejsce. Liczyłam na mnóstwo kwiatów, a tu same badyle ;:145 .
U Ciebie widzę sporo lilii ;:63 . Floksy najlepiej kwitną te dawne - masz rację ;:108 . Nic ich nie rusza.
;:167
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Dorciu zgadza się tak , przezimowałam ją 3 raz na parapecie . Uprawiam ją dlatego w donicy i potem bez problemu jesienią zabieram do domciu...Od czasu do czasu podlewam jak inne doniczkowe . Przycinam całość dopiero w marcu , oczyszczam z pożółkłych nielicznych trawek , zasilę jakimś nawozem do balkonowych choćby, wynoszę na balkon i...rośnie ..nie ma innego wyjścia! :D W maju jedzie na działkę , stała już w półcieniu, obecnie w pełnym słońcu ,podlewam, czasem nawożę jakimś nawozem do kwitnących...Pielęgnuję ją od początku intuicyjnie...a ona się odwdzięcza... W tej chwili jest cudowna...zaczyna się kłosić i jest pięknie wybarwiona i zdrowa!

tak wyglądała 10.02.
Obrazek

anabuko1 Aniu lubię kolor w ogrodzie ale unikam pstrokacizny bo tej nie lubię...Jaskrawe rośliny i ich zestawienia jakoś mi nie leżą ...Miło mi, że podoba Ci się moje lato! ;:196

Aniu Pulpa222 no tośmy sobie powspominały stare czasy... ;:173 Ja spędziłam dzień na działce mimo 33 st.C.Na szczęście wiał dość silny wiatr, który mieszał to gorące powietrze i było całkiem znośnie choć raczej do południa w cieniu pracowałam spokojnie...Koniec tygodnia ma być u mnie chłodniejszy a w przyszłym tygodniu 35 st... ;:145 Znowu będzie siedzenie w domu przy wentylatorze...

A w ogródku ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
wczoraj pracowałam tutaj, w cieniku..
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Chyba, że w 'cieniku' pracowałaś, bo cienia jako takiego, to ja na tej rabacie nie widzę ;:3. Skoro jednak przeżyłaś, nie było źle ;:136 .
Floksy, jak widzę, rozkręcają się u Ciebie, u mnie słabiej, bo więcej cienia ;:131 .
Narobiłam sobie pracy z tymi różami, są wprawdzie w doniczkach, ale tam sam torf, a ja takich nie umiem podlewać, to już lepiej je posadzę ;:224 . Chociaż dwie muszą poczekać na miejscówki ;:223 .

Zapowiadane burze na szczęście nie dotarły,ale deszczu też nie było - nie ma tak dobrze ;:185 . O 5.00 rano było + 20 stopni.
;:97
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie za oknem termometr w cieniu wskazuje 31 st,...Zapewniam, że cieniku ;:306 tam sporo bo daje go rozłożysta jabłonka utrzymywana przy życiu tylko dla tego cienia! Bo jabłka odm. close spadają i gniją i są byle jakie to pierwsza 35 letnia jabłoń. U mnie floksy w cieniu bardziej rozwinięte niż te w słońcu ale to chyba kwestia odmiany , w cieniu samosiejki...
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Tak patrzę na Twoje piękne paprocie i myślę, że też przydałyby mi się jakieś na działce :wink: Mam do obsadzenia jedno cieniste, wilgotne miejsce, na razie króluje tam bluszcz od sąsiada i nieliczne pokrzywy. Zastanawiam się, co jeszcze byłoby dobre w takie miejsce?
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ślicznie u Ciebie jak zawsze :) Mnie najbardziej podobają się jeżówki, rudbekie i paprocie. No i ta nowa rabatka paprociowa z korzeniem ;:138
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Te brązowo - żółte rudbekie śliczne! ;:63
Wcześnie w tym roku zakwitają, a w zasadzie już rozkwitły. Trochę im się miesiące pomyliły? ;:218
Bardzo mi się podobają wszystkie Twoje zdjęcia, ale tym razem zwróciłam szczególną uwagę na fotki roślinek dziko żyjących. Przypomniało mi się, jak brodząc wśród wysokich traw, zrywałam na łące kolorowe kwiatuszki dla mamuni i dla babuni. ;:131
Lekkiego ochłodzenia życzę Ci, Maryniu. ;:167
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Natalio dziękuję za odwiedziny! Paprocie u mnie to sztandarowe rośliny,mam ich troszkę i ciągle przybywają nowe odmiany ... Ostatnio i na FO przybywa ich zwolenników , już nie tylko róże ale i paprocie budzą chęci posiadania ! :)
W cienistych miejscach u mnie królują oprócz paproci ; hosty,brunery,epimedia,świecznica , języczki, floksy,hortensje ogrodowe, różaneczniki i tawułki mają się dobrze... i jeszcze różna drobnica..Wybór jest wbrew pozorom duży. ;:108

Izka- lemonka miło, że zajrzałaś i cieszy mnie, że Ci się podoba! ;:180 Rabatka z konarem powstała przypadkiem bo musiałam go przenieść z innego miejsca chwilowo i tam go walnęłam... ;:7 ,zobaczyłam, że dobrze mu tam i jest widoczny bo to część rabaty wejściowej a że to mój ulubieniec /podarunek od dobrej znajomej,która go dla mnie przywiozła kilkadziesiąt km ;:167 / pozostał na oku i chyba tam zostanie, bo pasuje jak ulał!...

Lucynko ;:180 rudbekie w tym roku rzeczywiście wcześnie wystartowały i przybyło nowych siewek m.in.te brązowe, co mnie cieszy bo takich nie miałam...Dzikie roślinki uwielbiam oglądać i czasem fotografować jadąc na działkę ... Piękne naturalistyczne widoki ale deweloper już na nich łapę położył...tylko patrzeć jak rozpocznie budowę ale może i dzika zwierzyna się przeniesie na inne tereny...Dzisiaj pochmurno ale czy spadnie deszcz ???Słyszę , że w stolicy pada zdrowo...

Późnym popołudniem udałam się na działkę podlać umęczone skwarem rośliny a one radzą sobie całkiem,całkiem ...wykorzystałam oczywiście i aparat i obfociłam rabaty w promieniach zachodzącego słońca...
Było cudnie ... nie upalnie ale przyjemnie cieplutko i...pachnąco !

vanilla fraise
Obrazek

Obrazek
rudbekie panoszą się na jednej z rabat i tworzą sielskie kompozycje ;:167 ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek
tojeść orszelinowa dostała popalić tej zimy i ledwie się pozbierała,moim koleżankom moja ubiegłoroczna nie przetrwała
Obrazek
floksy też potrafią sobie dobrać doborowe towarzystwo
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
jakieś tam róże o zachodzie słońca
Obrazek

Obrazek

jakaś tam lilia tym razem działkowa
Obrazek

lilia też w towarzystwie
Obrazek

aspera
Obrazek
i jeszcze przedstawiciel liliowców

Obrazek

i hosty
Obrazek

i trawki się kłoszą
Obrazek
jeżowki powolutku...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Cudne zdjęcie kwiatostanu trawy. Przepiękne!
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Rozplenica daje czadu ;:138 hosty jak zawsze wspaniale się prezentują, tak samo jak różnokolorowe floxy a jeżówki już dołączają. ;:215 ;:215
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jak zwykle narzekasz na brak gości, a ja tu widzę tłumy
Wakacje jakoś faktycznie nie sprzyjają forumowaniu, bo dużo osób wyjeżdża.
Ja po prostu nie mam czasu. Nie mam czasu nawet na samotne studiowanie obsługi aparatu
Chciałbym, żeby ktoś przy mnie usiadł i wyłożył co i jak, bo takie pojęcia jak ustawienie migawki, przesłony i innych to dla mnie abstrakcja.
Ale już troszeczkę poczytałam i zaczęłam się bawić ustawieniami w swoim starym aparacie. Powoli chyba zdjęcia mi wychodzą, chociaż jeszcze musze się dużo nauczyć.
Stwierdziłam, ze dopóki nie nauczę się starego, nie kupię nowego
Dlatego mimo wszystko mi pomogłaś. ;:196
Patrząc na twoje zdjęcia myślę, że ja mam jednak za mało gęsto posadzone rosliny. Twoje są tak pięknie wymieszane, u mnie jakiś dziury na zdjęciach, ale jak chodzę koło rabatek, wydaje mi się znowu, że jest za gęsto
I weź tu dogódź kobicie ;:223
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj w nocy przeszła u mnie burza ale całkiem łagodnie..pobłyskało,pogrzmiało,trochę ulewnego deszczu spadło i to tyle.. W ciągu dnia opady zapowiadane więc dylemat..wybierać się na działkę czy nie... ;:7
Moim Gościom serdeczne podziękowania za odwiedziny! ;:180

Dorotko,Stasiu, ;:180 miło mi, że zechciałyście mnie odwiedzić! :D
Gosiu - ...nie narzekam na brak gości..u siebie /...jak zwykle :oops: .../! Oczekiwania mam w tym względzie nie wygórowane ;:173 ..Stałych odwiedzających / z wzajemnością/ mam garstkę trudno oczekiwać :oops: codziennych ich czynnych odwiedzin akurat w moim wątku ...Bez przesadyzmu, Gosiu! Gdybym odzywała się u siebie sporadycznie to w międzyczasie odwiedzających zaliczyła bym komplet.. ;:306 Są różne praktyki w tym zakresie...jak komu pasuje!
Stwierdzam ogólną stagnację /urlopową?/ na FO. I to wszystko...
Miło mi, że Tobie pomogłam ..mimo wszystko względem aparatu; :;230 ...tak trzymaj, jesteś na dobrej drodze do celu ! Często nasze aspiracje nie podążają za możliwościami ...trzeba wybierać złoty środek!
Miłego dnia!
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Dziękuję za odpowiedź ;:196 w tamtym miejscu trochę boję się posadzić hosty, ślimaki je sobie upodobały ;:223 może jak doprowadzę je do porządku i usunę chaszcze za płotem będzie trochę lepiej ;:218 A cień tam głęboki, drzewa owocowe trochę się przytnie ale orzech włoski i leszczyny to już nie ;:185
Znowu piękne widoki pokazujesz ;:333 rudbekie są śliczne, zwłaszcza w dużych ilościach, tak ładnie rozświetlają ogród ;:167
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”