Ziemniaki- wszystko o uprawie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ziemniaczki, ziemniaki- wszystko o uprawie cz.2

Post »

jokaer pisze: I spróbuję, założyć na doniczki jakieś opaski i podsypię je ziemią, to przedłużę im chyba żywotność.
Ja mam w małym worku po nawozie, można najpierw zwinąć krawędzie a później stopniowo rozwijać, polecam na przyszłość.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Ullak, no nie mam worków, ale już wczoraj znalazłam rozwiązanie i jak tylko deszcz przestanie padać to poprzesadzam je.

Dodam jeszcze odnośnie nasion. Otóż wcale tak gminnie nie zawiązują nasion te kolorowe ziemniaki.
Raptem może 2-3 owoce widzę. Jednak jeśli zamysł przedłużenia życia poprzez osypanie się powiedzie
to jesienią powinna być kolejna partia ziemniaków, które dobrze się przechowają.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

:wit Żeby skórka zgrubiała i lepiej się przechowywały, trzeba dwa tygodnie przed zbiorem ściąć łęty. Ew. przykryć czarną folią. Właśnie się dowiedziałam
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Ullak, to ciekawe.
Ja póki co wszystkie ziemniaki przesadziłam i podsypałam wzwyż.
Jeszcze mają całe trzy miesiące.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Marcin_K
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 lis 2013, o 12:23

Post »

Witam,

wracając do tematu kiełkowania - w przypadku ziemniaków wyróżnia się dwa następujące po sobie rodzaje spoczynku:
- bezwzględny (bezpośrednio po zbiorze, niezależnie od warunków środowiska bulwa nie kiełkuje, cecha odmianowa),
- względny (bulwa nie kiełkuje ze względu na nieodpowiednie warunki).
W przypadku dojrzałych bulw może być ciężko zmusić je do kiełkowania zaraz po zbiorze. Inna kwestia w przypadku takich młodych ziemniaków - nie skreślałbym ich definitywnie. Kilka lat temu na początku sierpnia kupiłem młode ziemniaki kilku odmian. Zostawione na świetle zaczęły wypuszczać kiełki (czyli raczej nie były na tyle dojrzałe, żeby przejść w stan spoczynku). Jednak zwątpiłem czy uda mi się je przetrzymać przez zimę jako krzaki, więc kiełki usunąłem i umieściłem w piwnicy. Piwnicę mam jednak trochę zbyt ciepłą lub wspomniane ziemniaki nie miały zamiaru leżeć i czekać. W każdym razie wiosną część była przerośnięta. Z kiełków wsadzonych do doniczek udało mi się wyprowadzić większość odmian (poza pojedynczymi które przelałem - moja wina). W przypadku bulw wysadzonych do gruntu skuteczność miałem około 50% - zapewne bulwy które nie wzeszły wszystko co miały oddały w kiełki.
Tak czy inaczej nie skreślałbym tych bulw tak do końca, szczególnie jeśli to odmiany na których nam zależy. Połowę bym umieścił w chłodnej piwnicy z nadzieją na przetrzymanie a połowę zostawił na świetle do skiełkowania i ewentualnego wysadzenia w tym sezonie (inne pytanie czy takie krzaki zawiążą jeszcze jakieś bulwy i jeśli tak to kiedy). Ewentualnie jeżeli będą kiełkować można spróbować wysadzić do doniczek i spróbować przetrzymać krzaki przez zimę - gdzieś czytałem, że w chłodnej szklarni można je utrzymać do roku (ale mogło chodzić o rośliny z nasion).
Gwarancji żadnych nie daje, w każdym razie spróbować warto szczególnie jeśli ciekawe odmiany.

Pozdrawiam
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Podebrałam trochę kolorowych ziemniaczków, najlepiej na razie wyglądają fioletowe Blue Congo i różowe Red Emmalie :heja
Awatar użytkownika
Iochroma
500p
500p
Od: 6 sty 2012, o 17:23

Post »

U mnie też rote emmalie ma najlepsze bulwy jak na razie.

Obrazek

Coś takiego zrobiłam z jednym jedynym sadzeniaczkiem cennego kartofelka. Zaczynałam od połowy szarej donicy, stopniowo dosypując ziemi i podnosząc poziom wiaderkami bez dna. Tym najmniejszym najpierw cieniuję pędy, gdy odpowiednio się , daję większe wiadro i od nowa. Rośnie na końskim złocie. Ma świetnie, zobaczymy jakie będą plony.
Ziemniaki w ogóle nie chcą mi wiązać nasion nad czym strasznie ubolewam, juz parę lat mam wielką chętkę na takie eksperymenty.
Udanych plonów.
Magda
Awatar użytkownika
Marcin_K
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Ciekawy pomysł z tą "piramidą". Krzak wygląda na szczęśliwy. :wink: Zobaczymy czy to szczęście przełoży się na bulwy. Poproszę o raport na koniec sezonu w których miejscach piramidy zawiąże bulwy. Muszę poszukać informacji, czy długość okresu wegetacji odmiany przekłada się na możliwość uprawy pojemnikowej i wielkość plonów. I z ciekawości jeśli można - jaka to ta cenna odmiana?
Co do nasion chyba wiele zależy też od warunków pogodowych. W 2013 mogłem u rodziców w jednej części pola zbierać garściami owoce z Irgi (żałuję, że tego nie robiłem). W zeszłym roku znalazłem owoce na dosłownie jednym krzaku po obejściu całego pola. O ile odmiana nie jest wyrodzona, lub nie zrzuca pąków/kwiatów/owoców bo taka jej uroda to może przy odpowiednich warunkach zakwitnie. Jeśli przy odrobinie szczęścia nie jest męskosterylna (nie mówiąc o innych dewiacjach) to jest szansa, że zawiąże nasiona. Inaczej trzeba się pobawić w krzyżówki. Zresztą wybór pomiędzy pozyskiwaniem nasion ze swobodnego zapylenia (OP - ale w przypadku ziemniaka to i tak raczej z samozapylenia) a z krzyżówki to zupełnie inny temat.
Moje Rote Emmalie w tym roku coś od początku niedomagają. A nawet gdyby nie były rachityczne, to ze względu na miejsce posadziłem tylko po 4-5 sadzeniaków z każdej odmiany i do tego wciąż liczę że będą jakieś owoce. Więc mogę obejść się smakiem. Może na koniec sezonu jakaś skromna degustacja mi zostanie.
Pozdrawiam
Marcin_K
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Będzie kartoflanka :heja
Obrazek

Obrazek
Tak mało jest niebieskiego jedzenia ;:170
Awatar użytkownika
Iochroma
500p
500p
Od: 6 sty 2012, o 17:23

Post »

Odmiana to Bamberger. Wiążę z nią duże nadzieje co do smaku. Jutro będę dokładać kolejne piętro, spróbuję podejrzeć co jest w niższych-z pobieżnego podejrzenia widać dużo białych korzonków z wierzchu bryły, środka nie sprawdzałam.
Ario:) rote emmalie,Blue salad i Blue kongo?
Udanych plonów.
Magda
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak :D , tylko bez Blue salad. Pierwsza degustacja już za nami, smaczne i robią wrażenie kolorkiem, jednak mnie najbardziej smakują Vitelotte ;:36 Moje Bambergery jeszcze nie kwitną i bulwki jeszcze malutkie.
Awatar użytkownika
Marcin_K
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Chwilę poszukałem na anglojęzycznych stronach odnośnie uprawiania ziemniaków w pojemnikach i najczęściej sugerowane są odmiany wczesne. Jednak po trochę dokładniejszych poszukiwaniach okazuje się, że trop z długością wegetacji a uprawą w pojemnikach miał trochę sensu. W pewnym uogólnieniu ziemniaki dzielimy (podobnie jak pomidory) na samokończące i na takie o nieograniczonym typie wzrostu. Według wyszukanych informacji ma to w pewnym stopniu pokrywać się to z długością wegetacji odmian ziemniaka - wczesne = samokończące, późne (zakładam, że raczej bardzo późne - Tom Wagner wspomina nawet o 150-180 dniach wegetacji...) = nieograniczony typ wzrostu.
W każdym razie odmiany samokończące (czyli zapewne większość z szerzej dostępnych) rosną tylko do pewnego momentu i tworzą stolony w jednym rejonie. Stąd częsta sugestia uprawy w pojemnikach wczesnych odmian - szybko rosną i szybko zbieramy. W przypadku późniejszych odmian uprawiamy dłużej (czyli mamy zdecydowanie więcej zachodu), ale bulwy i tak zawiązują się w jednym rejonie (czyli efekt mizerny do nakładu pracy). Tutaj dochodzimy też do konkluzji, że nie warto takich odmian uprawiać w piramidach.
Natomiast odmiany o niekończącym się typie wzrostu rosną przez cały okres wegetacji i powinny (ale to też nie jest reguła) wytwarzać stolony wzdłuż pędów. Takie odmiany byłyby zdecydowanie bardziej zalecane do uprawy w piramidach. Pomijając jednak problem długości wegetacji Tom Wagner twierdzi, że taki ziemniak:
- wytworzy więcej bulw ale mniejszych (jeżeli potrzebujemy sadzeniaków to akurat nie byłby problem, a i na młode nie muszą być ogromne),
- powstałe bulwy będą różniły się stopniem dojrzałości (co też może być problemem u odmian z bulwami wrażliwymi na choroby odglebowe).
W przypadku punktu drugiego zastanawia mnie jeszcze czy taki problem z różną dojrzałością bulw rzeczywiście występuje i czy w ma to miejsce u odmian dnia krótkiego (czyli zawiązujących bulwy dopiero jesienią). Oczywiście ze względu na pogodę u nas mógłby być problem z dożyciem roślin do tuberyzacji, ale pofantazjować mogę. Może kiedyś czegoś poszukam na ten temat, albo sprawdzę w praktyce jeśli nadarzy się odpowiednia odmiana.
W każdym bądź razie, jeżeli ktoś ma doświadczenia z uprawą w pojemnikach różnych odmian ziemniaka to zapraszam do dzielenia się uwagami. Może wtedy uda nam się wytypować konkretne odmiany przydatne do takiej uprawy z podziałem na pojemniki niskie i wysokie.
Pozdrawiam
Marcin_K
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23

Post »

A ja mam z goła inne pytanko , pierwszy raz dochowałem się owoców ziemniaka (wcześniej ZZ powalała wszystko ) jaki mają kolor te "pomidorki" jak są dojrzałe ? Odmiana ziemniaka pospolita krajowa . :wink:
Awatar użytkownika
Marcin_K
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

NOWY 83 pisze:jaki mają kolor te "pomidorki" jak są dojrzałe ?
To zależy też trochę od barwy wyjściowej owocu (odmiany o niebieskich bulwach mają często ciemne przebarwienia na owocach). Ale większość jest po prostu zielona. Jak dla mnie dojrzałe owoce lekko żółkną czyli generalnie przechodzą w zgniłe zielenie. O ile zaraza nie zniszczy roślin to z reguły czekam aż same zaczynają opadać. Są dość trwałe, więc lepiej dla pewności zostawić, żeby sobie jeszcze trochę dojrzały (nasiona mają pewien okres spoczynku, więc nie kiełkują w owocach). Najczęściej po prostu czekam aż zebrane owoce zaczynają robić się miękkie i wtedy dopiero pozyskuję nasiona (czasem leżały i miesiąc). Przy większej ilości pomagam sobie z rozdrabnianiem mikserem. Niektórzy sugerują też fermentowanie podobnie jak w przypadku pomidorów - nie jest konieczne, ale też nie powinno zaszkodzić. Udanych zbiorów życzę w takim razie!
Pozdrawiam
Marcin_K
szejmas
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 mar 2016, o 21:40

Tegoroczne ziemniaki

Post »

Już od miesiąca zbieram tegoroczne ziemniaczki. Wygospodarowałem na nie dwie grządki na działce. Załatwiłem trochę obornika który był położony na jesieni. Ziemniaki do ciepłej ziemi zasadzone jako skiełkowane, nawet nie wiem jaka odmiana, takie żółte, pod zlewem by zmarniały. Rosły bardzo ładne krzaki, a teraz bardzo ładne bulwy zbieram. Naprawdę smaczne i bez chemii a nawet ich stonka nie znalazła. Ziemia ze 20 lat nie doglądana od dwóch lat ją przywracam do życia. Sukces ziemniaka to obornik- jest wymagający, wygrzana ziemia i trochę opadów.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”