Anusiny balkonik

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Anusiny balkonik

Post »

Dużo zdrówka dla Jedynki , aby szybko doszła do siebie i mogła wesoło brykać... ;:196
Ale tych nasionek masz! Gdzie ty te wszystkie kuwetki będziesz trzymała? Chyba że osobny pokój masz dla nasionek.... ;:224 ;:306
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fajne zakupy. Kiedy będziesz siać rodzynka? W innych językach na torebce brzmi jak miechunka peruwiańska? Bo nie widzę dokladnie.

Dużo zdrowia dla Jedynki :wit .
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
Anah
100p
100p
Od: 26 maja 2016, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Olu, u mnie to jest tak, że mieszkanie mam dwupokojowe, więc na czas wysiewu i tworzenia rozsad, wszystkie rośliny z sypialni przenoszę do salonu, a parapet wykorzystuję do kuwet. Na razie zmieściły się na nim wszystkie wielodoniczki, które zapełniłam do tej pory, ale na marcowe nie mam już za bardzo miejsca. Wymyśliłam więc, że kupię najtańszy składany stolik o jak największej powierzchni blatu i dostawię go obok parapetu. Akurat wejście do pokoju, najczęściej używana szafa i łóżko są niejako w drugiej części pokoju - będzie więc zaklamocone, ale da się mieszkać :)

Asiu, rodzynka już wysiałam, wczoraj ;:108 I faktycznie, nazywany bywa także miechunką peruwiańską. Inne jego nazwy to: miechunka jadalna, wiśnia peruwiańska, jagoda inkaska, jagoda peruwiańska, topo-tono (wszystkie za Wikipedią :)

A Jedynka właśnie zasnęła - chyba ukoiły ją Wasze ciepłe myśli! ;:168
Zapraszam na Anusiny balkonik :)
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niech śpi kociątko i się kuruje.

Dziękuję za informację o rodzynk-miechunce. Mam taką miechunkę i fajna jest. Nawet niezła w smaku. Będę siać w marcu raczej, chyba, że mnie podkusi wczesniej :wink: .
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
Anah
100p
100p

Post »

A ja powiem Ci szczerze, jeszcze nie próbowałam nie tylko siewu, ale i w ogóle samego owocu. Tylko słyszałam, że jest bardzo smaczny :) Co zaś się tyczy wysiewania nasion, to akurat w tym przypadku wcale się nie pospieszyłam. Producent na opakowaniu określił termin wysiewu na luty i marzec. Tak więc jeśli masz tylko ochotę, możesz szaleć :)
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Skoanna.
Tak Aniu to Ciebie miałem na myśli. :wit Nie wiem jakie smaki pomidorów najbardziej lubisz,ale Red Pear u mnie mieści się w pierwszej trójce. ;:333 Krzak rośnie wysoki a jak dostanie jeść to owoców jest na nim i dużo i słusznych rozmiarów. ;:108

Anah.
Aniu. Same Anki. ;:306 Moją młodsza córa też ma tak na imię. ;:173
Jak jeszcze nie chodziła do szkoły pewnego dnia nie mówiąc nic nikomu postanowiła się wybrać w podróż przed siebie,byle dalej a zaszła prawie na most nad pobliską rzeczką przy ruchliwej drodze.Na całe szczęście tam nie dotarła gdyż głośne ujadanie naszej suni postawiło nas wszystkich natychmiast na nogi.Nie widziała,ale wyczuła że dziecko nie powinno w tamtym kierunku iść i poszła za nią głośno skowycząc.Mieliśmy ją od szczeniaka.W tamtym roku po 15 latach niestety odeszła.

Obrazek
Twoja jedynka najgorsze ma już za sobą.Teraz z każdym dniem będzie lepiej i z czasem zapomni. ;:108
Wiosna z wschodzących roślinek u Ciebie na całego widzę. ;:333 pomimo że za oknem,przynajmniej u mnie zima na całego. Begonie i koleusy u mnie też już powschodziły a petunie dopiero zamierzam siać.Na ilość torebek nasion Twoich pomidorów mogę tylko powiedzieć ;:oj ;:63 Corazon,VP1 i Cornabela już kiedyś sadziłem i w tym roku też je będę miał oprócz innych. Faktycznie w fazie siania i rozsad w mieszkaniu masz niezły ścisk.Skąd ja to znam. ;:306
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Jedynka szybko dojdzie do siebie.
Wszystkie moje kocice były sterylizowane i już po kilku dniach szalały, jakby nigdy nic.
Pierwsze dwie doby są trudne, ale już na trzeci dzień po zabiegu widać, że stworzenie wyraźnie wraca do formy.
Jedynka ma ubranko?
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Aniu Jedynkę przytul jak się obudzi, nasza Monia po zabiegu chodziła jak pijana i spała na ruterze ;:oj ale do dwóch dni było po wszystkim :uszy
Patrzę na to Twoje zamówienie i powiem szczerze jadę kursorem w dół, a tu liczba torebek zawrotna i końca nie widać :D Choćbyś po jednym nasionku wysiała to i tak krzaczków moc! a przecież masz już coś, i to wcale nie mało wysiane ;:306 Jakby co to ja mam spory kawał nieużytku, tylko trzeba przekopać i nawieźć ;:306
Z torebkowych pomidorów spodobał mi się Corazon, ale oczywiście te w dilerkach w większości nie są mi znane ;:306
Może zamiast stolika składanego sprawisz sobie taka składaną szklarenkę pokojową. Ja mam takie dwie i jestem z nich bardzo zadowolona. Rozkładam je tylko w zimie ale u Ciebie nie wiem czy nie przydałyby się na balkonie :D
Muszę poszukać zdjęcia, a wylicytowałam je kiedyś na Al.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Jakby to powiedzieć ..... no cóż, powiem prosto z mostu:
ja i Twój kocio czytamy tę samą lekturę ;:172
Widzę, ze kotek jest na bieżąco, ma aktualny egzemplarz ;:304 Kupuję od wielu, wielu lat ten kalendarz, ale w tym roku na prawdę bardzo mi się spodobały wszelkie w nim opisy.
Przesyłka nasionek - ;:215
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Aniu i jak czuje się Jedynka? mam nadzieję że może nie na karnisz, ale na półeczki wskakuje :;230
Mizianko dla Jedynki i Luckyego! ;:167 a dla Ciebie przyjemnego wieczoru ;:168
Awatar użytkownika
Anah
100p
100p

Post »

Witajcie kochani po krótkiej przerwie!

Końcówkę tygodnia miałam bardzo intensywną i dopiero dziś tak naprawdę mam chwilę dla siebie. Wobec czego czym prędzej spieszę nadrabiać wszystkie zaległości :)

Witku, piękna psina! I piękna historia. Serce się kraje na myśl, że nasi psi i koci przyjaciele nie mogą nam dłużej towarzyszyć. Wiek, jakiego dożywają jest stanowczo za krótki ;:185 Wspominałeś jednak, że masz jeszcze kilku psich towarzyszy - możemy ich poznać? :)

Madziu, nie, Jedynka nie ma ubranka, ale szczerze - nawet go nie potrzebuje, bo zupełnie nie grzebie przy ranie. Te dwie doby po zabiegu praktycznie non stop przespała. Od wczoraj jednak wraca do siebie i już zaczyna śmigać po wysokościach. Marysiu, karnisz i lampa już zaliczone, tak więc będzie dobrze :D Wczoraj byłyśmy na kontroli i lekarz mówi, że rana goi się wręcz podręcznikowo. Dostała antybiotyk i we środę mamy pojawić się ponownie. Szwy ma rozpuszczalne, ale wchłaniają się do 3 miesięcy, więc aby przez ten czas jej nadmiernie nie napinały, weterynarz rozetnie jej dwa zewnętrzne. A jak to napięcie zniknie, to już faktycznie nawet nie będzie pamiętać, co się wydarzyło. A przynajmniej mam taką nadzieję :)

Marysiu, jest ich sporo, a wczoraj przyszła druga paczka z samymi pomidorami. I jest dramat. Bo wysiałabym wszystko, a nie mam gdzie :;230 Wyciągnęłam wszystkie nasiona jakie mam i pół wieczoru spędziłam na tym, żeby wybrać te, które wysieję w tym sezonie. Resztę zamknęłam na kłódkę i schowałam głęboko do szafy. Rezultat wczorajszych przemyśleń, poniżej. A jak tego i tak wyrośnie za dużo to chętnie obsadzę Ci Twój nieużytek ;:306 Gdyby udało Ci się znaleźć zdjęcie/namiary na szklarenkę, to by było super, bo też się wcześniej nad czymś takim zastanawiałam i może faktycznie warto wrócić do tego pomysłu.

Beatko, ja też lubię ten kalendarz, bo dzięki niemu wreszcie się nie gubię co, kiedy, gdzie, jak i dlaczego :) A aktualne wydanie jest rzeczywiście bardzo udane ;:108

Ula, cudna ta Twoja Połówka! Kapitalną ma tą plamkę nad pyszczkiem! Pozdrów ją proszę od Jedynki, a ode mnie serdecznie wymiziaj :) Wszelkie samowolki zdjęciowe mile widziane - jeśli masz więcej fot, wklejaj śmiało :D

A u nas na parapecie coraz bardziej zielono. Siewki nabierają masy, wykluwają się nowe pomidorki. Kocia trawa wyrosła... i już zmiotła ją kosiarka ;:306

Obrazek

Zrobiłam dosiewki. Wysiałam też (po raz pierwszy w życiu) mieszankę cebul i mimozę. Ta ostatnia już kiedyś mi wzeszła, ale mój M. co przechodził koło niej, to się nią bawił, i w efekcie padła. Mam nadzieję, że teraz - jeśli wzejdzie - uda mi się ją uchronić przez ciekawskim palcem :) (Ablicja się moczy i czeka na wysianie :)

Obrazek

Tak, jak już wspominałam, zrobiłam też plany na najbliższy sezon. Mimo iż mam wiele nasion (a podoba mi się jeszcze więcej roślin), w tym roku chciałabym uniknąć nieporządku na balkonie. Stąd wstępne rozplanowanie zawartości donic. Tak, jak zapowiadałam, zdominowane będą przez owoce i warzywa :)

Chcę mieć dwie donice z marchwią (to kolejna roślina, którą będę wysiewać po raz pierwszy) - w jednej wcześniej wschodzące odmiany, w drugiej - później. Zdecydowałam się na poniższe:

Obrazek

Oprócz tego w 2-3 donicach chciałabym posadzić dwie odmiany bobu. A w jednej - po raz pierwszy - orzeszki ziemne (z czystej ciekawości :)

Obrazek

Do tego wysieję (ostatnie już w tym sezonie) baaaaaardzo ciekawe odmiany pomidorów:

Obrazek

Obrazek

Oraz, oczywiście, zioła:

Obrazek

Nie wiem, czy jeszcze nie skuszę się na lubczyk (do rosołu) i kocimiętkę (dla Jedynki). Na pewno spróbuję wysiać lawendę (może nareszcie mi się to uda, dotychczas rozmnażałam ją z sadzonek, ale żadna nie przetrwała mojej nieobecności ;:174 oraz obowiązkowo moje ulubione poziomki (których nigdy dość :D

Obrazek

Jeśli chodzi o rośliny jednoroczne, to w jednej donicy chciałabym posadzić kilka odmian groszku pachnącego (którego zapach absolutnie uwielbiam) - wysokopnące pójdą na podporę, niska - do podsadzenia.

Obrazek

W drugiej - ciekawą odmianę wilca, którą podsadzę mrozami, szarłatem trójbarwnym i kurzyśladem.

Obrazek

Na parapet zaś trafi najdłuższa donica, w której chciałabym zasadzić kolejno: nasturcję karłową Alaska Salmon Orange, rącznika, leptosifon, słonecznik ozdobny i nasturcję większą Whirly Bird Cherry Rose. Mam wrażenie, że stworzą razem bardzo ciekawą kompozycję :)

Obrazek

Spróbuję też wysiać maciejkę (w zeszłym roku mi się nie udała) oraz dwie byliny z nasion: powojnika tanguckiego i tawułkę Arendsa:

Obrazek

I na tym koniec. Wszystkie powyższe rośliny wysieję najprawdopodobniej w okolicach 15 marca :tan
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Zwracaj uwagę, co Jedynka będzie robiła około 5-7 doby od zabiegu.
Rana wtedy zaczyna mocno swędzieć i okazuje się, że u niektórych kotek dopiero wtedy ubranko staje się niezbędne.
Jedna z moich kotek właśnie w tym czasie powyrywała sobie prawie wszystkie szwy, zresztą rozpuszczalne.
Na szczęście obyło się bez ,,cerowania", bo rana była już nieźle zespojona.
Jednak trzeba było założyć ubranko i przedłużyć antybiotyk.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Anah
100p
100p

Post »

Dziękuję za podpowiedź! Zabieg był we wtorek, czyli teoretycznie swędzenie powinno zacząć się jutro lub pojutrze. Przylepa cały czas mi towarzyszy, więc jak zacznie gmerać to od razu zauważę. Liczę jednak na to, że przetrwamy to wszystko bezproblemowo. Już się swoje nacierpiała i mam nadzieję, że już nic jej nie będzie doskwierać :)
Awatar użytkownika
bastis
200p
200p
Od: 19 paź 2015, o 13:20

Post »

Aniu, nie pozwalaj zbytnio skakać Jedynce, chodzi o szwy wewnętrzne i tak jak napisała Madziagos, jak zacznie ją swędzić to będzie się wygryzać. Może na noc i jak zostaje sama w domu zakładaj ubranko. Mizianki i przytulanki od Połówki :D
Pozdrawiam
Ula
Awatar użytkownika
Anah
100p
100p

Post »

Tak się szczęśliwie złożyło, że non stop któreś z nas jest z nią w domu i możemy ją mieć stale na oku. Staramy się ją kiziać i miziać, żeby grzecznie leżała, ale wiadomo - trudno ją zawsze upilnować. Widzę jednak, że jak sama poczuje, że ją zaczyna boleć, to odpuszcza. Na szafkę wskakuje, ale już znowu na karnisz się nie pcha. Myślę, że sama też wie, co jest dla niej dobre. Krytyczne doby jak się okazuje przed nami. W razie gdyby zaczęła inaczej się zachowywać, na pewno będę się do Was uśmiechać o wszelkie rady :) Jeszcze raz dziękuję za każdą podpowiedź! ;:168
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”