Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Śniedek jest chyba nie do wytępienia .Niby wykopuję ,ale co roku jest go więcej i pojawia się w różnych nowych miejscach .Może przenoszę z innymi roślinkami ,a może się sieje . :?

Myślałam ,że nornice czosnku nie ruszają . :?
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Nornic nie zazdroszczę i też byłam pewna , że w czosnku nie gustują. Niektóre z moich tulipanów też są na takim etapie. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu Twoje nornice to jakieś mutanty! ;:202 Czosnek?! ;:202 ;:222
U mnie też pełno śniedka, pojedynczych cebul ale po całym ogrodzie. ;:222 Miałam w zeszłym sezonie tylko jedną cebulę. I bardzo pilnowałam, by przyciąć zaraz po kwitnieniu. A tu widzę teraz co kawałek jego liściory. :roll:

P.S. Wiesz, że Asao tnie się słabo a Justę mocno. Będzie Ci się chciało później doszukiwać w tej gęstwinie, jak już się rozrosną, które pędy które?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu miło powitać taką doświadczoną ogrodniczkę. ;:196 Twój ogród podglądałam anonimowo. Zgapiłam od ciebie obwódkę z żółtej trzmieliny. ;:180 Niewiedza niestety sporo pracy kosztuje. Na początku brałam każdą podarowaną roślinę, śniedek dostałam jako zawciąg. ;:160

Ewelinko nornice u mnie mają wyżerkę, bo w promieniu dwustu metrów same ugory, nie uprawiane od dwudziestu lat. Mają jak w raju, miękka ziemia, więc nawet czosnek im smakuje, o innych cebulkach nie wspomnę. ;:223

Aniu mam szeroki, czworokątny stelaż. W środku będzie róża, od wschodu i zachodu powojniki. Zobaczę, jak taka koncepcja się sprawdzi. ;:218 Obok rośnie krzew więc najwyżej puszczę na niego. Nornice częstuję teraz rarytasami w kostkach, a one i tak wolą świeże cebule i korzenie. Tulipany też roznoszą, bo w dziwnych miejscach wyrastają pojedyncze liście.
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

:wit Piękna wiosna już u Ciebie , rabatki wysprzątane, roślinki podcięte :D
Gratuluję zostania babcią ;:196
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Widocznie Soniu Twoje nornice mają inną od Ciebie koncepcję nasadzeń na rabatach i przesuwają po swojemu. ;:306
Nie wiem czemu ale bardzo rozczulają mnie te tulipanowe liście. Takie już duże. Słodki widok dla mych oczu. ;:333

A powojnikami rzeczywiście się nie przejmuj. Zawsze można przesadzić jakby co, choć z tego co piszesz to nie będzie potrzeby. ;:196
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22

Post »

cyma2704 pisze: ale jak nie przetestuję, nie uwierzę. :;230 ]
Ha.... w pełni rozumiem, też sobie testuje roślinki. W tym roku przegrałam walke z trytomą (wygniła po zimie). Kupując dwie sadzonki zdawałam sobie sprawę, że na mojej glinie zwłaszcza w zimie może z nią być różnie. Pierwszą przetrwała,drugą nie. No cóż rozstaniemy się bez żalu,bo przecież mamy puste miejsce coś się wymyśli.
U mnie tulipany też już na wierzchu, tylko Queen of Night jeszcze nie widać.
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, podoba mi się Twoje podejście do zniszczeń czy to nornicowych, czy też mrozowych. ;:333
Ja też tak mam. Jakaś roślinka wypadnie ... trudno, będzie inna. ;:7 Choć był czas, że każdy ubytek opłakiwałam, ale tak było na początku, gdy jeszcze roślinek miałam malutko. ;:131
Walka z nornicami to jak walka z wiatrakami. U mnie nawet kota im niestraszna. ;:224
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Niestety chyba i u mnie nornice się pojawiły. Do tej pory ich nie miałam.
Na razie nie zauważyłam ubytków roślinnych, ale zobaczymy póxniej
Natomiast nie wiem co mi żyje pod trawnikiem. Mam mase niewielkich wzgórków.
Mam nadzieję, że to dzdżownice, a nie turkucie
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, śniedka się tak łatwo nie pozbędziesz. Możesz wyrwać całe kępy a wystarczy, że gdzieś głęboko w ziemi zostanie jedna maleńka cebulka i ona może nawet nie wyrastać przez kilka lat, a później nagle zaczniesz tam kopać i wyciągniesz ją bliżej powierzchni i ona wtedy wyczuje swój czas i zacznie rosnąć. Uwierz, przerabiałam to. pozostaje przyzwyczaić się do tej rośliny.. ja nawet przesiewałam ziemię na rabacie, głównie z powodu perzu, ale wyrzucałam przy okazji śniedka i białe fiołki, które okazały się równie ekspansywne. I wiesz, że gdzieś coś maleńkiego musiało zostać i nadal się śniedek panoszy :roll:
Zupełnie inna sprawa, że ta nasza odmiana jest taka pospolita, a znalazłam kiedyś na necie różne odmiany śniedka.. i nawet nie wiedziałam jaki on potrafi być piękny ;:oj
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Soniuwalkę ze śniedkiem przerabiałam i ja, bój to nierówny niestety i przegrany z kretesem ;:134 mam wrażenie, że im bardziej próbuję go zwalczyć tym bujniej się rozrasta ;:306
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

adamanna dziękuję, ;:196 świetnie działa taki mały człowieczek na moje chandry. :) Sprzątanie idzie mi ciężko, bo ja jestem wybitnie ciepłolubna. Dziś pozbierałam sporo liści z kolejnych rabat i odkryłam, że już kłosowce rwą się do życia.

Obrazek

Aniu dziś zajrzałam w różne zakamarki i przekonałam się, jak nornice rozwlokły mi cebulowe po rabatkach. ;:223 W tym roku zaszalałam i posadziłam tulipany do pięciu donic. Najwyższe sadzone w listopadzie, kolejne w grudniu i styczniu. Kto to będzie przenosił. ;:14

Obrazek

Basiu moje Queen of Night najbardziej rozrzucone przez nornice, ale kilka już ma z 10 cm. ;:215 Dla ciebie przylaszczka, którą nadal coś podjada, a to jedyny kolor w moim ogrodzie. ;:174

Obrazek

Lucynko szkoda zniszczonych przez gryzonie roślin, ale wiem, że z przyrodą nie ma co walczyć. ;:108 Mam trochę nieludzkie podejście do roślin. :oops: Jak nie mam komu oddać, a coś mi się nie podoba, albo słabo sobie radzi, to ląduje w kompostowniku. Twoim siewkom nic nie dorówna, ale też udało mi się wczoraj przepikować rozplenice i kleome. :tan

Obrazek

Gosiu dziś godzinę sprzątałam na rabatach i odkryłam kolejne wejścia i korytarze. ;:202 Cztery żurawki wyrzuciłam, były bez korzeni, pewnie opuchlaki lub nornice. Nie miałam czasu przekopać głębiej ziemi, może jutro sprawdzę. Pod trawnikiem też pewnie pędraki się rozpanoszyły, bo kret pracował zygzakiem kilka dni przekopując ze trzydzieści metrów kwadratowych. Czosnkom wysokim nic nie zaszkodziło. :)

Obrazek

Sabinko już żadnej odmiany śniedka nie chcę, żeby była najpiękniejsza. Dziś się zaparłam i wykopałam kilkanaście cebulek. ;:134 Wrzosiec to druga roślina, która ma kwiaty. Reszta stoi, jak zaklęta. Zimno dziś było wyjątkowo niemiłe, więc nic nie chce kwitnąć. ;:222

Obrazek

Małgosiu nie poddam się i będę śniedka zwalczać, bo jego ekspansywność mnie przeraża.

Dziś po pozbieraniu liści odkryłam, że gipsówka rośnie. Czy to normalne, trzeba ją ponownie przykryć. :?:

Obrazek

Róża Bonica i Artemis mają spore pąki. Posadzone jesienią świeżaki też. ;:202

Obrazek
Awatar użytkownika
Iryseq
200p
200p
Od: 15 maja 2011, o 13:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu Wiosna idzie idzie do nas wielkimi krokami, tylko coś słoneczka mało . U nas dzisiaj były straszne mgły i zimno brrrr. Jeszcze z 2-3 tygodnie i zazieleni się :D. Uwielbiam ten moment jak w momencie jest zielono i pojawiaja sie kolory :D. Jakie kolory masz tulipanów?:D
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Soniu. Wiosna u Ciebie jak ta lala ;:108 . U mnie też kłosowiec już puszcza, róże też mają takie pąki, a niektóre nawet listki ;:oj . Wszystko budzi się do życia, tylko niektóre rośliny jeszcze śpią ale mam nadzieję, że też się obudzą. Dzisiaj też zauważyłam, że w jednym miejscu nornice zrobiły ambaras i chyba po tulipanach w tamtym miejscu ;:222 . Szkoda bo posadziłam ich tam sporo ;:145 . Mam nadzieję, że więcej strat nie będzie a te nornice trzeba jakoś mądrze wypędzić . Nie rozumiem tylko dlaczego widuję ich korytarze tylko w jednym miejscu. Oczywiście dla mnie to dobrze tylko oby faktycznie nie szły na inne rabaty. Pozdrawiam i słoneczka życzę :wit .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu jakoś mało tego ciepła, a słońca od dawna nie widziałam. Dziś wyszłam sprzątać na chwilę, ale szybko uciekałam, bo wiał przejmujący wiatr. To jednak dopiero początek marca. ;:108 Tulipany w donicach białe i ciemnopurpurowe.

Ewelinko u mnie róże dwuletnie też mają małe listki. ;:202 Im jakoś zimno nie przeszkadza, a krokusy i irysy od dwu tygodni na wierzchu, a koloru nie pokazują. ;:65 Mnie nie szkoda kilku zjedzonych cebul, tylko przeoranych wzdłuż i wszerz rabat. Wiele roślin cierpi, jak wiszą w powietrzu, bo nornice kopią tunele. ;:223
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”