Danusia. Mój ogród cz 5
- Tacca
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Danusia. Mój ogród cz 5
Marysiu, a waciki wkładam do malutkich miseczek, albo kieliszków, na wierzch nakładam filię spożywczą, dziurkuję folię porządnie wykałaczką. Woda nie odparowuje tak szybko i jest przewiewnie.
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Danusiu a w czym wysiałaś te swoje papryczki ?? bo to nie sama woda
Pozdrawiam i dużo zdrówka życzę

Pozdrawiam i dużo zdrówka życzę

- Tacca
- Kontakt:
Tereniu, w ubiegłych latach do kiełkowania dodawałam po 2 krople wody utlenionej. W tym roku do wody dodaję odrobinkę saletry potasowej, takiej do peklowania mięsa, bo taką mam pod ręką.
Danusiu, jak zdrówko po zabiegach?
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Danusiu co u Ciebie kobieto?, jak zabiegi?
- Tacca
- Kontakt:
Agnieszko, Iwonko, po zabiegach ani lepiej, ani gorzej.
Wczoraj widziałam trzy razy dzikie gęsi. To już chyba wiosna blisko.
Wczoraj widziałam trzy razy dzikie gęsi. To już chyba wiosna blisko.
- iwona0042
Ja też słyszałam, widziałam już kilka kluczy, oby Danusiu, oby to już wiosna 

- Tacca
- Kontakt:
Iwonko, ja już na rabatkach widzę oznaki wiosny. Pory i selery już wychodzą posiane w szklarni. Wczoraj wysiałam kilka odmian sałaty, może na święta będzie troszkę zielonego. Jesienią zmarzły mi pory naciowe, nie miałam jakoś natchnienia żeby je oprzątnąć, Boguś kilka dno temu sprzątną zmarznięte łodygi a dziś zobaczyłam młode listki wyrastające ze starych korzeni. Pod koniec zimy zebrałam parę kulek Calikarpy, wysiałam dwa tygodnie temu i już wszystkie są na wierzchu . Zapomniałam że kolendrę też posiałam w domu do sporej doniczki, ładnie wyszła ale zaczęła się wyciągać to wystawiłam na regał do szklarni. ładnie się trzyma tylko wolno rośnie, czeka na słoneczko. Część papryk pikantnych siedzi już w doniczkach a słodkie dopiero posiałam. Jutro chyba zrobię sesję zdjęciową. Ta mała szklarnia ratuje mnie z opresji. Wszystko co wykiełkuję to do niej wynoszę oprócz ciepłolubnych. Na noc regał dodatkowo przykrywam folią bombelkową. Na razie przymrozków nie ma więc jest dobrze.
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Danusiu jakie to pory naciowe? czytam że tyle nasion Ci wykiełkowało
A jakie spostrzeżenia masz na temat kiełkowania papryk? No i oczywiście zapytuje o zdrowie czyli jakie efekty są po akupunkturze?
Dobrze że jest na tyle ciepło nocami że roślinki w szklarni żyją, bo to chyba nie ogrzewana szklarnia.

Dobrze że jest na tyle ciepło nocami że roślinki w szklarni żyją, bo to chyba nie ogrzewana szklarnia.
- Tacca
- Kontakt:
Marysiu, pomroczność jakaś mnie dopadła, oczywiście selery nie pory.

Co do papryki , to ona musi mieć do kiełkowania bardzo wysoką temperaturę przynajmniej przez kilka godzin nawet do 30 st. Światło potrzebne jest dopiero po wykiełkowaniu.

Szklarnie mam nieogrzewaną. Wysiałam tam rośliny wymagające stratyfikowania, niska temperatura im nie przeszkadza. Doniczki trzymam w skrzynce, gdyby temperatura w nicy miała spaść znacznie poniżej zera skrzynki przeniosę do domu. W jednej skrzynce mam 12 doniczek. Do doniczek wysiewam po kilka nasion, potem będą pikowane. Niska temperatura i równe światło ogranicza wybieganie ( mam nadzieję). Oczywiście tak wcześnie wyniosłam do szklarni tylko dla tego że mamy wyjątkowy luty. Może się zdarzyć że w marcu rośliny będą stały w domu. Zobaczymy co pogoda nam przyniesie, słońce czy mróz.

A tu mam dowód że wiosna jest tuż tuż.

Co do papryki , to ona musi mieć do kiełkowania bardzo wysoką temperaturę przynajmniej przez kilka godzin nawet do 30 st. Światło potrzebne jest dopiero po wykiełkowaniu.

Szklarnie mam nieogrzewaną. Wysiałam tam rośliny wymagające stratyfikowania, niska temperatura im nie przeszkadza. Doniczki trzymam w skrzynce, gdyby temperatura w nicy miała spaść znacznie poniżej zera skrzynki przeniosę do domu. W jednej skrzynce mam 12 doniczek. Do doniczek wysiewam po kilka nasion, potem będą pikowane. Niska temperatura i równe światło ogranicza wybieganie ( mam nadzieję). Oczywiście tak wcześnie wyniosłam do szklarni tylko dla tego że mamy wyjątkowy luty. Może się zdarzyć że w marcu rośliny będą stały w domu. Zobaczymy co pogoda nam przyniesie, słońce czy mróz.

A tu mam dowód że wiosna jest tuż tuż.

- iwona0042
No to znaczy, że już tuż, tuż, a z tą szklarenką masz super
, ja do namiotu wynoszę te co potrzebują zimna, ale on już trochę dziurawy, łatam, ale po każdej wichurze znowu dziury, muszę nową folię kupić 

- Tacca
- Kontakt:
Tak Iwonko, bardzo jestem ze szklarni zadowolona. Połowę szklarni zajmuje regał, który jest bardzo przydatny wiosną. eM zamontował go na stałe więc latem szklarnia jest mało funkcjonalna. Przy takim słoneczku jak dziś w szklarni mam cieplutko. Dziś wysiałam jeszcze kapustę chińską i buraka liściowego. Do czasu aż wykiełkują zostaną w domu, potem wyniosę do szklarni, jak trochę podrosną to przepikuję do skrzyń. Takie mam plany, jak wyjdzie czas pokarze. Nie wytrzymałam i posiałam kilka pomidorków koktajlowych. Stały kilka dni na wacikach, ale dziś zobaczyłam kiełki i przeniosłam nasiona do doniczki. Nasiona koktajlowych są strasznie drobne, bałam się ze przegapię kiełkowanie i wrosną w watę.
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Danusiu nie wyraziłam się precyzyjnie, ale chodziło mi o efekty siewu z dodaniem saletry potasowej