Ogród kocicy cz.1
- kocica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Nandinę kupiłam w miejscowości Kurów w szkółce. Bardzo często bywam w temtej okolicy, przynajmniej co 2 tygodnie, ale nie mam pojęcia czy mają tę roślinkę. Oni pewne gatunki uprawiają w niewielkich ilościach albo próbnie i jeśli okaże się, że roślina źle znosi zimowanie (przechowują rośliny położone na ziemi i zakryte czymś) to rezygnują z uprawy. Tak zrobili z głogownikiem Red Robin. W jednym roku sprzedawali go, a w drugim mieli tylko to co nie zgniło. Nie mają czasu na inny sposób zimowania więc odrzucają pewne gatunki i tyle. Moja nandinka ma w tej chwili nad czerwonymi listkami pióropusz jasozielonych, młodych listków:-). Wygląda jakby miała peruczkę. Potem wyjdę do ogródka i pstryknę ją.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie była ta zima zbyt łaskawa dla nas, duzo osób chorowało i to dość długo. Ale teraz będzie coraz cieplej i mam nadzieję, ze te wszystkie choróbska już są za nami! 
Rzeczywiście zielono juz u Ciebie Ewo
Pieris taki nieduzy, a kwitnie! Wkrótce zakwitną te narcyzy, które widać w donicach. Będzie ślicznie!
Mam nadzieję, ze podasz nazwy roslinek na skalniaku przy okazji kolejnych zdjęć, bo już widzę tam ciekawe roslinki. Mam przeczucie, ze poznam u Ciebie sporo nowych gatunków ;)
Może zobaczę też jeszcze wiewióraska

Rzeczywiście zielono juz u Ciebie Ewo

Mam nadzieję, ze podasz nazwy roslinek na skalniaku przy okazji kolejnych zdjęć, bo już widzę tam ciekawe roslinki. Mam przeczucie, ze poznam u Ciebie sporo nowych gatunków ;)
Może zobaczę też jeszcze wiewióraska

- kocica
- Kontakt:
Jak miło, że tyle osób tu do mnie zajrzało:-). Nazwy roślin ze skalniaka postaram się odkopać, a dziś wstawię kilka kwitnących prawie, bądź kolorowych roślinek w moim ogródku. Rośliny cebulowe sadzę w koszykach bo mam tu zatrzęsienie kretów, wiosną mogę je dzięki temu dopasować sobie w dowolne miejsce. NA jesieni zrobiłam sobie z tyłu ogrodu szpaler koszyków z cebulami, a teraz będę je powoli zakopywała na miejsca stałe:-).

zdjęcia: nandina, tulipaniki niskie (nazwę mam ale w tulipanach), magnolia gwiaździsta juz prawie przekwitająca - czeka na miejsce docelowe, świdośliwka kłosowa, która już pięknie kwitnie.

zdjęcia: nandina, tulipaniki niskie (nazwę mam ale w tulipanach), magnolia gwiaździsta juz prawie przekwitająca - czeka na miejsce docelowe, świdośliwka kłosowa, która już pięknie kwitnie.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- kocica
- Kontakt:
A dziś kilka zdjęć budzącego się ogródeczka, gdyby tylko słoneczko zechciało się pojawić....a tu ponuro, deszczowo i mgła potworna.

Kwitnąca miodunka, tawułki i róża pnąca przy powstającym ogrodzeniu, skalniaczek tez zaczyna żyć:-), piękne pąki na kalinie burkwoodii

Kwitnąca miodunka, tawułki i róża pnąca przy powstającym ogrodzeniu, skalniaczek tez zaczyna żyć:-), piękne pąki na kalinie burkwoodii
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- kocica
- Kontakt:
A tu kawalątek mojego nowego ogródeczka, jakoś zaczyna to wyglądać, ale to mikrusi kawałeczek, czeka mnie w tym roku mnóstwo pracy i nawet poczyniłam pewne plany.

Na zdjęciu 2 kwitnie już różanecznik dahurski, a na 3 rozwijają sie niebiesko-fioletowe kwiaty różanecznika Blue Tit

Na zdjęciu 2 kwitnie już różanecznik dahurski, a na 3 rozwijają sie niebiesko-fioletowe kwiaty różanecznika Blue Tit
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- kocica
- Kontakt:
Tak, to miodunka, zerkne może gdzieś mam nazwę tej odmiany. A na drugim zdjęciu to różanecznik dahurski, taki będzie powyginany, śmieszny i kwitnie bardzo wcześnie.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- kocica
- Kontakt:
Bo ja tak wygrzebuję w różnych szkółkach zaprzyjaźnionych, chodzę i sępię i marudzę żeby mi coś ciekawego sprzedali:-).
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- kocica
- Kontakt:
Myślałam, że dziś pogrzebię z rana w ogródku, a tu czarne chmury nadciągają i zaraz będzie lało jak diabli. Porażka jakaś. Chatte, mam dla Ciebie roślinki i myślę, że wyślę je w przyszłym tygodniu, miały byc nadane w tym, ale padł mi samochód i jestem uwięziona na wsi:-). Może dziś uda się go odebrać to zaczniemy normalnie funkcjonować.... W każdym razie dam Ci znać jak nadam.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
-
- 500p
- Od: 2 lut 2008, o 17:12