U Wiśni

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: U Wiśni

Post »

Monika - ja znowu w związku z gwiazdą :lol:
O co jej chodzi z tym zrzucaniem zielonych liści ?
Kupiłyśmy do pracy piękny, mega duży egzemplarz,
i z bujnej masy zielonych liści zostały tylko ... czerwone parasole :evil:
Góra trzyma się super, a zielonych nie ma wcale !!
Twoja wygląda niemal idealnie !!
Strasznie mi się podoba fikusowy badylek ;:167
No i trafił Ci się śliczny egzemplarz anturium ;:167
Nie mogę też nie wspomnieć o moim ulubionym pędzelku :;230
Całkiem świeżo wygląda, chociaż już się zaczął przebarwiać.
Nie wiem czemu tillandsia miałaby nie wisieć - fajny pomysł !!
Byle miała jasno, ciepło i wilgotno ;:215
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
kasiuta74
500p
500p
Od: 1 sty 2012, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Moniko :wit wpadłam z rewizytą
Masz różnorodne, ładne i zadbane rośliny. Wspaniale kwitną storczyki ;:167 .
Gwiazda Betlejemska czteroletnia... jestem pod wrażeniem ;:224
Próbowałam swoją przetrzymać ale nie wyszło .Powstał brzydki ,łysy badyl i niestety.... musiałyśmy się pożegnać ;:131 .
Z nowości to anturium wpadło mi w oko ,takie ładne i gęste ;:333
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wspaniałe nowe nabytki, a ficus pięknie się rozgałęzia :wit
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Po kwitnieniu gwiazda betlejemska zaczyna zrzucać liście od dołu do czubka. Jak już jej opadną liście, to ja moje przesadzam, przycinam. Po jakimś czasie, znowu wypuszcza nowe liście i rośnie sobie cały rok aż w listopadzie zaczynam proces zaczerwieniania. Tak w naszych warunkach wygląda skrótowo sezon takiej poinsettii. To, że opadły jej liście to nic dziwnego, może raczej dziwić, że stało się to np. za szybko. Najpopularniejszym powodem szybkiego kończenia sezonu jest to, że jej jest za ciepło. Moja ma 20-21 stopni. No i jak ma blisko włączony grzejnik to może jej być za sucho. Gwiazdy różnie kończą sezon, niektóre opadają tuż po Świętach, u mojej babci w zeszłym roku uchowała się prawie do Wielkanocy. Moja w tej chwili już zrzuca pojedyncze liście, więc to taki wynik średni.

Ewo, jakbyś chciała w pracy spróbować, to jak opadną czerwone "parasole" to przytnij i podlewaj standardowo, może odbije (powinna), chociaż zauważyłam, że z mniejszymi jest łatwiej. Ale spróbować możesz, co Ci szkodzi? :D

Kasiu :wit , brzydki łysy badyl, to etap życia poinsettii, może niepotrzebnie wyrzuciłaś? :D

Jak wiosną przytnę moje gwiazdy (5 sztuk mam w tym roku :shock:), to pokażę, jak się będą nowe listki wykluwały. :lol:

Filigranowa27 ;:168 Jeszcze mam dwa fikusy do przycięcia, ale zostawię to na wiosnę :wink:
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

O z pomidorami to tak jest, że lepiej nie siać za dużo, bo ta roślina ma na tyle żywotne nasionka, że zdecydowana większość wschodzi - ja już nie sieję więcej niż 2-3 nasiona jednej odmiany, bo mi później szkoda nawet słabszych siewek. Dopóki są małe to mały problem, ale gdzie trzymać te wszystkie krzaki jak urosną ;:306
Oplątwa ciekawie podwieszona, na pewno jej nie zaszkodzi! No ale mnie najbardziej zaciekawiły te tajemnicze nasiona, będę czekać co z nich wyrośnie! I mandarynki, szalejesz :D
Fikus ci świetnie odbija, u mnie ta roślina coś strasznie wolno rośnie.
No i czekam na zdjęcie hiacynta ;:3
nieulozona-tak
500p
500p
Od: 3 gru 2014, o 11:29

Post »

Storczyki świetne, ale ten na pierwszym zdjęciu bardziej mi się podoba :) taki delikatny.
A może pokażesz swoje cebule?
Gwiazda pięknie Ci trzyma czerwone liście. Moja zaczęła gubić liście, bo miała za suche podłoże. Teraz więcej ją podlewam i jeszcze jakoś się trzyma :)
Super się fikus rozbujał wreszcie :)
Kasia :)
zapraszam
Te co powodują uśmiech
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Moniko też coś wiem na temat, parapet za mały. ;:306
Ale cudeńka nakupiłaś co do gwiazdy to zazdroszczę, teraz nie podejmuje próby ale kiedyś zawsze padała. ;:222
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorota, jak to mówią, mądry Polak po szkodzie - pomidory to był mój debiut, nie spodziewałam się, że każde wrzucone nasionko wzejdzie ;:306
Kasie obie ;:168

Tak jak się spodziewałam, hiacynt obfity nie jest. Miał wystawić łeb wiosną, a że się pospieszył...
Obrazek
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Jak czuje ciepło to i rośnie. ;:138
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Ale dobrze, że i tak ma kwiatka :wink: a na parapetach masz bardzo ładnie ;:138
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Trzymam kciuki za fikusa. Jakoś ostatnio je polubiłam, niestety bez wzajemności.
Teraz jest chyba czas na przeceny Anturium, bo ja tez kupiłam na obniżce.
Czy po przycięciu E. pulcherrima nie masz problemu w jej utrzymaniu przy życiu i powtórnym doprowadzeniu do kwitnienia?
Czy pisząc "stara" masz na myśli zeszły sezon?
Awatar użytkownika
skarpetka
100p
100p
Od: 25 kwie 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

wisnia897 pisze:
Jeśli chodzi o gwiazdę betlejemską, to trzyma się zacięcie, chociaż zaczęły jej opadać już zielone liście. Na zdjęciu od lewej: moja "stara" gwiazda betlejemska, grudnik przymierzający się do bisu, dwie gwiazdy - nówki i gerbera.
Obrazek
Czy możesz mi wytłumaczyć jak przebiega cały cykl wegetacji poinsencji i w jaki sposób z nią w danym momencie postępujesz? Dostałam taką w prezencie i nie wiem za bardzo jak ją przetrzymać i zachęcić do "kwitnienia" w przyszłym roku.
;:7
?Uważamy kaktusa za roślinę, która walczy o przetrwanie we wrogim otoczeniu.?
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najpierw zauważę jedną rzecz: te czerwone liście to nie są kwiaty, kwiaty to są takie malutkie "kuleczki" są malutkie na końcu pędu i raczej nie zwracamy na nie uwagi :D

Iwono :wit :
Pisząc "stara" tak, mam na myśli taką kupioną w grudniu 2014 lub wcześniej. Ta "stara" na zdjęciu akurat jest z grudnia 2014.
Co do utrzymania, to zdarzyło mi się raz czy dwa, że poinsettia po przycięciu nie odbiła i padła. Zazwyczaj jednak nie mam z nimi żadnego problemu. W kwestii kwitnienia - dysponuję pomieszczeniem nieużywanym wieczorami, dzięki temu mam tam naturalnie "krótki dzień" i łatwo mogę je doprowadzić do wybarwienia liści praktycznie bez żadnego wysiłku z mojej strony, wystarczy, że je tam postawię. Zdarza się, że osoby nie mające takiej możliwości zaciemniają rośliny kartonem i też się udaje.

Skarpetko, pozwolę sobie siebie zacytować:
Co robię z gwiazdą betlejemską:
-stoi sobie, aż wczesną wiosną zaczynają opadać jej liście,
-jak opadną (prawie)wszystkie liście, przycinam (z pierwszorocznej zostaje kilkucentymetrowy badyl) i przesadzam do troszkę większej doniczki,
-gwiazda wypuszcza nowe pędy i rośnie sobie :) ,
-w październiku przenoszę ją do pokoju, gdzie wieczorem nikt nie siedzi, czyli nie świeci się światło, gwiazda ma tylko światło dzienne od wschodu do zachodu słońca,
-miesiąc, dwa i są czerwone liście :heja
Wbrew pozorom, wieloletnia uprawa E. pulcherrima wcale nie jest aż taka skomplikowana. Trzeba tylko przezwyciężyć dwie sprawy:
- po pierwsze: nie dać się zwieść, kiedy roślina zacznie opuszczać liście i zostanie "łysa",
- po drugie: wybarwienie liści.
Przy czym druga sprawa nie jest warunkiem absolutnie koniecznym do przeżycia, uważam, że jako zielona również jest dekoracyjna.
Przycinanie też nie jest konieczne, ale roślina po prostu "mądrzej wygląda". Bez przycięcia pędy będą wyglądać trochę jak palma: łysy badyl od dołu i liściowy parasol na czubku. Chyba wygląda ładniej ulistniona od stóp do głów :wink:

Skarpetko, póki co, Twoja roślina na pewno wygląda jak market nakazał. Zachęcam Cię do zaglądania do mnie, na pewno pokażę, jak ten wiosenny etap u moich poinsettii wygląda, gdzieś na początku lutego, może nawet później ;:108
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Ja z ciekawością zobaczę. :)
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Ja również Moniko, bo i kiedyś (być może właśnie niepotrzebnie) pożegnałam taką łysą. Właściwie w pracy sama się z nami pożegnała, ale chętnie będę gromadzić wiadomości na jej temat ;:108
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”