Pomidory pod folią cz. 3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz. 3

Post »

Ja oczywiście mam wysianych dużo więcej pomidorów pod folię, zobaczymy w "praniu", ile uda mi się posadzić sadzonek (wygląda mi na to, że będą to prawie odmiany o pomidorach sercowatych);:173. Na pewno nie będę chciała ich posadzić za ciasno, bo boję się choróbsk, a chciałabym je uprawiać bez chemii ;:224
Asia
Pabblo_Pl

Post »

Pelasiu, od czasu kiedy dobrze wietrzę foliak i stosuję OW, nie mam problemu z chorobami, a miałem truskawki w szklarni w doniczkach wiszących.

W tym roku dodatkowo zrobię otwierane całe szczyty, więc problem wietrzenia odpada.
Pamiętaj, nie chcesz mieć problemu w szklarni, to nie zamykaj jej szczelnie od końca maja do września, nawet jak ma padać ;d

Zobaczymy, sadzonki mam na 24-26 szt., oprócz koktajlówek i Betaluxa, bo te idą do pojemników.
Coś muszę dosiać, jak nie wysadzę, to rozdam.
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pabblo_Pl pisze:Zrobiłem przymiarkę i wyszło mi, że do szklarni (folia) 3,2 x 2,2 wejdzie mi na luzie 30 szt.
Na luzie to raczej nie bardzo - ja w folii 2,25x4 miałam w ubiegłym roku 33 szt. i wierz mi - luzu nie było. Na początku owszem, ale jak towarzystwo podrosło, miejscami trzeba było się prawie czołgać. Oczywiście wszystko zależy od pokroju roślin i sposobu prowadzenia. Bo np. na balkon ok. 4,5x1 wepchałam 20 sztuk w donicach, tyle, że tam rosły na różnych poziomach, część wisiała, maskotki po 2 sztuki rosły w koszach na półkach, część wielkoowocowych ogłowiłam po 2 gronie itd.
Z drugiej strony jak dasz po 2 sztuki do cylindra (chyba dobrze zrozumiałam), tak na oko każdy ma po 15 litrów, to nie będą tam miały zbyt wiele miejsca i nie będą szalały ze wzrostem. W ostateczności możesz kilka cylindrów ewakuować z namiotu do gruntu lub pod jakieś zadaszenie.
Dorota
Pabblo_Pl

Post »

Do cylindrów pod folią tylko po 1 szt. plus reżim 1 pęd tylko.
Zaraz pójdę pod folię z miarką i wszystko rozmierzę.
Do pojemników na taras dam po 2 szt. na zasadzie Tigarella plus Betalux...
Czyli wysoki plus karłowy wczesny z zamiarem wycięcia betaluxów ok. 20 lipca czyli po większych zbiorach.
Oczywiście już rosną :)
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

Ludwik, dzięki za wyjaśnienie :D
Byłam pewna, że stosujesz metodę, którą opisał mk1a, czyli najpierw włóknina, a następnie cięcie i roślinka.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Pabblo_Pl pisze:Pelasiu, od czasu kiedy dobrze wietrzę foliak i stosuję OW, nie mam problemu z chorobami,(...)
Witam miło, mam pytanie :) Mam przygotowane składniki na OW i HT i pewnie przygotuję przynajmniej pierwszy roztwór już w weekend i czytałam, że można już na etapie sadzonek opryskiwać, ale nie mogę teraz tego odszukać. Może ktoś z Forumowiczów pamięta, kiedy najwcześniej zacząć tak wzmacniać sadzonki?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Pabblo_Pl

Post »

OW pryskam od momentu rozłożenia liścieni i z rozsadą nic się nie dzieje.

Pozdrawiam
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

annakaja pisze:Jerry, jak Ty to robisz? Aż tyle krzaków na tak małym metrażu? Ja mam folię 20 m na 4 m. Sadzę pomidory 4 sezon i ledwo posmakuję kilka pomidorków. Megagroniasty to miał dosłownie 3 dojrzałe owoce w ub. sezonie. Być może wybieram złe odmiany albo zła ziemia. Sadzę krzaki w odległości 1 m od siebie.
No to pewnie masz coś nie tak z ziemią :roll: A dajesz im coś do dołka? Jak je nawozisz? Jakaś przyczyna musi być Twoich niskich plonów.
Ja w tym roku wysłałam próbkę ziemi do badania, chociaż nie narzekam na plony. Czekam na wyniki, nie mogę się doczekać co mi tam napiszą o mojej glebie. ;:oj
Pabblo_Pl

Post »

jerry pisze:Ja u siebie sadzę na luzie 32 szt. (4 x 8 szt. ) w szklarni 2,2 m x 4 m.
Testowałem też układ 4 rzędy po 10 szt. - było trochę ciasno, ale dało radę.
Jednak przy tych 32 szt. jest dla mnie optymalnie.
Jerry jak dajesz rzędy wzdłuż?
Też mam szerokość 2,2 i ok 0,9 m szerokość grządki, jedynie długość to ok. 3,2 m.

W tym roku rzędy dam w poprzek po 3 szt. i w ten sposób wchodzi 30 szt., ale jestem ciekaw jak ty sadzisz że tyle Ci się mieści.
annakaja
50p
50p
Od: 25 sie 2011, o 00:09

Post »

Pelasia gdzie można wysłać próbki ziemi do badania?
W tunelu nawożę ziemie obornikiem końskim, mam go pod dostatkiem, niemniej wybierałam chyba mało plenne odmiany w ubiegłym sezonie, i być może było za mało nawadniania. No ale głowa do góry....nie poddaję się. Wysiałam razem z Twoją persimonową sakiewką 30 odmian. Zobaczę co to będzie ;:oj
Anna
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Próbki wysyła się do najbliższej Okręgowej stacji rolniczo chemicznej. Moja jest we Wrocławiu :) Zapłaciłam 78 zł ,bo zleciłam badanie razem z zaleceniami...A co do nawożenia ,to raczej obornik koński powinien wystarczyć :roll: Może ktoś mądrzejszy się wypowie na ten temat :wink:
Asia
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pabblo_Pl, pomidory w szklarni uprawiam w cylindrach fi 25 cm.
Mam to ustawione u siebie tak jak napisałem: 4 rzędy po 8 szt., a w rzędzie co 45 cm.
Przejście środkiem szerokości 60 cm, a rzędy po dwa, po obu stronach w odstępie co 50 cm.
Wszystkie krzaki staram się prowadzić na jeden pęd ale nie zawsze się to udaje ... :wink:
Trzeba tego trochę pilnować, aby się nadmiernie nie zagęszczało, ale jest więcej pomidorów niż 3-4 w sezonie :D

Annakaja, może te Twoje krzaki idą bardziej w liście niż w owoce?
Dajesz w tunelu, jak piszesz obornik koński - może jest go za dużo na starcie (chodzi mi tu o nadmiar azotu)
i pomidory rosną ci w sposób wegetatywny.
Pozdrawiam
Jerry
Pabblo_Pl

Post »

Jerry, też w tym roku pomidorki dam do cylindrów 25/25 i może głupie pytanie, ale odległość liczysz od środka cylindra do środka następnego, czy od brzegu cylindra do brzegu cylindra?

Ja liczę od środka cylindra i w ten sposób rzędy mam co 80 cm, a w rzędzie co 50 - 60 cm.

Ja przejście pośrodku mam na jedną płytkę chodnikową małą ok. 30 cm i daję radę ;d Co roku miałem 4 rzędy ok. 24 szt., z tym, że więcej miejsca wolnego w rzędzie.
Ale fakt, niektóre odmiany rosły na 2 pędy.
Dzięki za odpowiedź.
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Liczę od środka cylindra.
I tak ustawiłem całość, aby wszędzie był porównywalny odstęp od boków szklarni.
Ruchome mam za to poprzeczki do podwiązywania - mogę je przesunąć do środka i cały rząd ma wtedy więcej miejsca, jak zbyt bardzo się góra krzaka rozbuduje.
Przejście 30 cm to trochę mało, ale pewnie bardzo szczupły jesteś ... bo tak tylko na samych pomidorach w lato ... :D
Pozdrawiam
Jerry
Pabblo_Pl

Post »

Szczupły raczej nie, ale przecież pomidorki do brzegu chodnika mają z 10 cm wolnego to razem daje ok. 50 cm na przejście daje radę, dodatkowo sznurki na drutach mogę suwać..

Dzięki za informację, sadzę tak jak sobie umyślałem.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”