Asia
Na luzie to raczej nie bardzo - ja w folii 2,25x4 miałam w ubiegłym roku 33 szt. i wierz mi - luzu nie było. Na początku owszem, ale jak towarzystwo podrosło, miejscami trzeba było się prawie czołgać. Oczywiście wszystko zależy od pokroju roślin i sposobu prowadzenia. Bo np. na balkon ok. 4,5x1 wepchałam 20 sztuk w donicach, tyle, że tam rosły na różnych poziomach, część wisiała, maskotki po 2 sztuki rosły w koszach na półkach, część wielkoowocowych ogłowiłam po 2 gronie itd.Pabblo_Pl pisze:Zrobiłem przymiarkę i wyszło mi, że do szklarni (folia) 3,2 x 2,2 wejdzie mi na luzie 30 szt.
Witam miło, mam pytaniePabblo_Pl pisze:Pelasiu, od czasu kiedy dobrze wietrzę foliak i stosuję OW, nie mam problemu z chorobami,(...)
No to pewnie masz coś nie tak z ziemiąannakaja pisze:Jerry, jak Ty to robisz? Aż tyle krzaków na tak małym metrażu? Ja mam folię 20 m na 4 m. Sadzę pomidory 4 sezon i ledwo posmakuję kilka pomidorków. Megagroniasty to miał dosłownie 3 dojrzałe owoce w ub. sezonie. Być może wybieram złe odmiany albo zła ziemia. Sadzę krzaki w odległości 1 m od siebie.
Jerry jak dajesz rzędy wzdłuż?jerry pisze:Ja u siebie sadzę na luzie 32 szt. (4 x 8 szt. ) w szklarni 2,2 m x 4 m.
Testowałem też układ 4 rzędy po 10 szt. - było trochę ciasno, ale dało radę.
Jednak przy tych 32 szt. jest dla mnie optymalnie.