Mój Raj cz. V

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój Raj cz. V

Post »

Soniu Gdy za oknem szaro ,buro,to najlepsze na poprawę nastroju są zdjęcia zeszłoroczne naszych kwiatków ,latem mamy je na codzień,jednak na fotografii widzę je inaczej,
jutro mam zamiar posiać w namiocie foliowym pierwsze nowalijki,sałatę,rzodkiewkę,koperek i szpinak :wit

Wolusiudo cienia goździki raczej nie,moje rosły w pełnym słońcu i ślicznie się wybarwiały,
ostróżka jest wieloletnia,rozmnaża się ją przez podział,moja już jest chyba rozrośnięta ,można by było ją na wiosnę podzielić,przypomnij w kwietniu :wit

Zuziu żeby zdjęcie ładne było gotowa jestem nawet w krzaki wchodzić ;:306
hortensji ogrodowych nie owijam na zimę,zeszła zima była łagodna to i hortensje ładnie kwitły,nie wiem jak w tym roku będzie , wycinam dopiero jak puszczają listki , to widać wtedy które obmarzły,stare kwiatostany to zazwyczaj same oblatują przez zimę :wit
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:196 Fantastycznie ;) W takim razie goździki posieję w słońcu. A Jak zagospodarować teren w cieniu? Masz na to jakąś radę? Miłego wieczoru :wit
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

U Ciebie wspominki nawet jesienne ale jakie cudne. ;:138
Piękne kolory aż się je już chce chwytać. ;:333
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p

Post »

Wolusiu u mnie w cieniu bardzo ładnie rosną hosty i żurawki,proponuję takie roślinki :wit

Kasiula dziękuję za pochwały :wit

mam kilka clematisów w ogrodzie i prawie wszystkie wcześniej kwitnące,nie wiem czy dobry wybór zrobiłam ,czy nie lepiej było by z późno kwitnącymi , a jak u was sprawują się :?:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Grażynko Twoja działeczka pięknie się prezentuje , a jakie masz śliczne powojniki i tak dużo . :wit
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Jak tu ślicznie i kolorowo ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Jak u mnie się sprawują powojniki? :evil: Wcale się nie sprawują.
Kilka prób było i lipa. Pewnie ziemia im nie odpowiada pomimo dogadzania ;:222
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grażynko wiele osób narzeka na uwiąd i inne problemy, a twoje powojniki bajkowo kwitną, cudne. ;:oj Zazdroszczę namiotu, własne nowalijki to rarytas. ;:215
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Jakie cudne wspominki, aż miło. Jakie piękne klematisy a jakie cudne trawy i ile odmian ;:oj och ślicznie. U mnie wprawdzie kwitnie juz oczar, ale czy to wiosna ---oby ;:3 :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p

Post »

Witajcie dziewczynki, krokusiki na wierzchu,tulipany noski też wychyliły,chodzę i obserwuję,nic nie grabię i nic nie wycinam ,uważam że jeszcze zdążę,bo kto wie co ta zima poczyni, jedynie co zrobiłam to posiałam w namiocie nowalijki ,przykryłam włókniną,podleję od czasu do czasu,zamówiłam nasiona warzyw i kwiatków jednorocznych ,takie tam pospolite,
dalej kuruję oko , bo ten paskud półpasiec poczynił małe zmiany

Alu dzięki ,powojniki zeszłoroczne w większości,nie wiadomo jak przetrwają, :wit

Kasiu energetyzuję się kolorkami zeszłorocznymi,bo na tego roczne jeszcze trzeba poczekać :wit

Zuziu z powojnikami to loteria,dwa z wcześniejszych rosną wspaniale a dwa marnie,dogadzam im jednakowo,na wiosnę podlewam roztworem nadmanganianu potasu,podsypuję też skorupkami jajek,całą zimę zbieram suszone skorupki,jeden nawet miał uwiąd ,
ciekawi mnie jak popiszą się ubiegłoroczne nabytki,w tej chwili wyglądają jak suszki :wit

Soniu namiot mamy stary,ale trzyma się dobrze,przykryty jest siatką rybacką z obciążnikami w postaci butelek plastikowych z wodą,to go wzmacnia i wiatr nie podskoczy ,
a nowalijki jemy bardzo wcześnie :wit

kolorki z mojego ogródka,dzisiaj hortensje ,mam trzy ogrodówki i cztery bukietówki, najbardziej polecam bukietówki bo ogrodówki nie zawsze kwitną

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Grażynko, pięknie wybarwione hortensje ;:196 U mnie też wiosnę już widać ;:333
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Grażynko, już dłuższy czas nie byłam u ciebie, ale nadrabiam i oczywiście nie obędzie się bez pochwalenia twojej działeczki.
Na pierwszy ogień powojniki ;:oj ;:oj Widać, że muszą znaleźć swoje miejsce i jak się już zadomowią to wyglądają obłędnie. U mnie coś się nie udają. Taka miłość jednostronna :lol: . Co roku dosadzam kolejne, a potem cierpię ze złamanym sercem, że uwiąd je załatwia, albo jakaś inna bieda nie pozwala im zakwitnąć ;:145
Co się tyczy bylin, to tak jak ty nie potrafię zrezygnować z goździków.. Różnorodność kolorów jest nie do przebicia i ten zapach ;:224
Biała ostróżka jest u mnie na celowniku. W tamtym roku wysiałam paczkę nasion mix kolorystyczny.. zakwitły.. mam kilka odcieni niebieskiego i granatowego, a ani sztuki białej ;:223 Ale nie myśl sobie, że ja się tak łatwo poddaję, w tym roku zakupiłam dwie paczki nasionek z dwóch różnych firm i będę uskuteczniała sianie ;:306 ;:306 Aż do skutku. W razie czego zostanę pierwszą osobą na FO rozdającą na prawo i lewo nadwyżki ostróżkowe w odcieniach blue :;230 :;230
Na koniec zostawiłam sobie twoje hortensje.. No wiesz Grażynko.. jak ty tak możesz takie ogromne okazy wstawiać i to kwiaty większe niż dłoń ;:oj ;:oj Czym je podlewałaś?? Niesamowite ;:167 Moje zostały brutalnie wykończone przez suszę.. Kwiaty miały takie, że przez moment zastanawiałam się czy to nie jakieś oszukane miniaturki :lol: O wybarwianiu mogłam jedynie pomarzyć. Najpierw białe potem od razu brązowiały.. bardzo kiepski rok. Twoje pięknie dały radę.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oczko dalej kurujesz, bidulo, paskudztwo się przyplątało, a hortensje masz cudne, wielkie ;:215
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Grażka, jakież Ty masz hortensje ;:oj
Jeśli to foto z zeszłego roku, to faktycznie miałaś piękne kwitnienia. U mnie jak u Sabinki - kwiaty były małe i szybko brązowiały ;:222
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p

Post »

Wolusiu gdyby nie ten wiatr to było by całkiem przyjemnie,pod blokiem sąsiadów zakwitły już śnieżyczki,mają tam dobrze bo zacisznie, u mnie na działce muszę jeszcze na nie troszkę poczekać :wit

Sabinko miło że do mnie wpadłaś,jeśli chodzi o powojniki to tak jak pisałam wcześniej ,dwa są takie żelazne,reszta to wielka niewiadoma,bo w jednym roku mogą pięknie kwitnąc ,lecz na drugi już mogą ulec chorobie,jeśli u mnie te najnowsze będą marne to nie będę na takie kwiaty kładła nacisk,
w to miejsce będą inne,
goździki brodate to wspomnienie mojego dzieciństwa,w ogródku mamy zawsze miały miejsce,
pamiętam też maciejkę,prymule,piwonie ,jaśmin ,żelazne kwiaty , na mojej działce muszę koniecznie powiększyć grono prymul bo mam ich stanowczo za mało a także marzy mi się pachnący jaśmin,
ostróżkę białą jak będę dzielić to mogę kłącze podesłać Tobie
jeśli chodzi o hortensje to u mnie rosną wszystkie w półcieniu,więc susza aż tak bardzo nie dała im się we znaki ,były też przeze mnie podlewane,wszystkie też na wiosnę dostają nawóz dla kwasolubnych i to cała moja pielęgnacja, :wit

Iwonko oko kuruję,muszę uważać żeby nie zapruszyć,jak jestem na działce to aż mnie świeżbi żeby robić już wiosenne porządki,lecz rozsądek podpowiada jeszcze poczekaj musisz mieć dwoje zdrowych oczu żeby podziwiać kwiatuchy, hortensje
w zeszłym roku rzeczywiście cieszyły moje oczy,zobaczymy jak to będzie w tym :wit

Zuziu zdjęcia hortensji zeszłoroczne,nie mogę narzekać, pokazały swoje piękno :wit

dzisiaj jeżówki ,niezbyt były ciekawe w zeszłym roku

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”