Dzika skarpa i nie tylko 3 :)
- Dorota71
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dzika skarpa i nie tylko 3 :)
Wszystkim ckni się do wiosny. 

- Ewakora
- Od: 17 maja 2010, o 14:13
Witaj Misiu.
U Ciebie już piękna kwitnącą i pachnąca wiosna.
U mnie paskudnie i ponuro. Muszę chyba za Twoim przykładem naciąć forsycji do wazonu.
Wszyscy tesknimy już do takiej prawdziwej wiosny. W ogrodach pierwsze oznaki widać, ale to jeszcze nie to.
Pozdrawiam serdecznie.

U Ciebie już piękna kwitnącą i pachnąca wiosna.

U mnie paskudnie i ponuro. Muszę chyba za Twoim przykładem naciąć forsycji do wazonu.
Wszyscy tesknimy już do takiej prawdziwej wiosny. W ogrodach pierwsze oznaki widać, ale to jeszcze nie to.
Pozdrawiam serdecznie.

Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Misiu bardzo ładne brateczki
a jak zakwitną to będzie radośnie! czy już masz wybrane dla nich miejsce?

- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43

Maryś bratki jutro przesadzę do pojemników już na stałe i sobie na oknie będą rosły a potem na ganeczek pójdą.
Ewuniu utnij gałązki naprawdę jest milej dla oka jak wstajesz i widzisz żółte kwiatuszki a u mnie już i zielone przyrosty pokazały się , ciekawe czy korzonki będą to wtedy miałabym nowe sadzonki

Dorotko oj tak, tak

- Dorota71
- Kontakt:
Misiu, ja taką forsycję z wazonu zawsze do ziemi wkładam i one rosną. Sa tak napite wodą i mają tak napęczniałe łodyżki, że się pięknie ukorzeniają. Wierzby też natnij. Z nią ta sama historia. A później zrobisz sobie kawałek ozdobnego żywopłotu. Forsycja na przemian z wierzbą. 

- lora
He, he wierzby to ja nie mam i nie mam gdzie jej naciąć.
- Dorota71
- Kontakt:
Misiu, tu masz ściągę do przetaczników.
Odchwaść glebę
Pozbywamy się dokładnie chwastów, by nie konkurowały z nowo posadzoną rośliną o wodę, światło i składniki pokarmowe. Stosując dodatkowo na rabacie agrowłókninę lub ściółkowanie, ograniczamy znacznie konieczność pielenia chwastów w przyszłości.
W obrębie stanowiska usuwamy chwasty ręcznie lub chemicznie za pomocą herbicydu.
Ważne: stosując herbicyd, należy przeczytać informacje dotyczące okresu karencji, by nie zaszkodzić nowej roślinie.
2
Wykop dołek
o szerokości 20~30 cm oraz o głębokości 20~45 cm
Dołek musi być na tyle duży, by swobodnie wsadzić tam roślinę i obsypać bryłę korzeniową dookoła ziemią.
Wygodniej będzie użyć szpadla niż zwykłej łopaty.
3
Wzrusz glebę na dnie i ścianach dołka
o głębokości 5~10 cm
Czynność ułatwi roślinie wrośnięcie korzeniami w glebę, głębiej się też zakorzeni.
Najprościej będzie mocnymi prostopadłymi pchnięciami naciąć ziemię szpadlem na głębokość połowy długości szpadla.
Można użyć też wideł, pazurek lub grabi.
3
Przygotowanie rośliny
1
Namocz bryłę korzeniową
na 15~30 min
Trzymaj całą doniczkę w wiadrze z wodą tak długo, aż bryła korzeniowa dobrze nasiąknie.
2
Skróć korzenie o 1/3
Rozluźnij rękami bryłę korzeniową oraz skróć korzenie ostrym sekatorem o 1/3. Zabieg ten pobudzi roślinę do wypuszczania nowych korzeni w nowym miejscu i sprawi, że roślina łatwiej się przyjmie i lepiej odżywi.
Co pobudzi je do szybszego wzrostu w nowym miejscu.
3
Usuń suche liście oraz uszkodzone pędy
Zabieg ten ma na celu uzyskanie ładniejszego wyglądu rośliny oraz pozbycie się potencjalnych ognisk chorobotwórczych.

Odchwaść glebę
Pozbywamy się dokładnie chwastów, by nie konkurowały z nowo posadzoną rośliną o wodę, światło i składniki pokarmowe. Stosując dodatkowo na rabacie agrowłókninę lub ściółkowanie, ograniczamy znacznie konieczność pielenia chwastów w przyszłości.
W obrębie stanowiska usuwamy chwasty ręcznie lub chemicznie za pomocą herbicydu.
Ważne: stosując herbicyd, należy przeczytać informacje dotyczące okresu karencji, by nie zaszkodzić nowej roślinie.
2
Wykop dołek
o szerokości 20~30 cm oraz o głębokości 20~45 cm
Dołek musi być na tyle duży, by swobodnie wsadzić tam roślinę i obsypać bryłę korzeniową dookoła ziemią.
Wygodniej będzie użyć szpadla niż zwykłej łopaty.
3
Wzrusz glebę na dnie i ścianach dołka
o głębokości 5~10 cm
Czynność ułatwi roślinie wrośnięcie korzeniami w glebę, głębiej się też zakorzeni.
Najprościej będzie mocnymi prostopadłymi pchnięciami naciąć ziemię szpadlem na głębokość połowy długości szpadla.
Można użyć też wideł, pazurek lub grabi.
3
Przygotowanie rośliny
1
Namocz bryłę korzeniową
na 15~30 min
Trzymaj całą doniczkę w wiadrze z wodą tak długo, aż bryła korzeniowa dobrze nasiąknie.
2
Skróć korzenie o 1/3
Rozluźnij rękami bryłę korzeniową oraz skróć korzenie ostrym sekatorem o 1/3. Zabieg ten pobudzi roślinę do wypuszczania nowych korzeni w nowym miejscu i sprawi, że roślina łatwiej się przyjmie i lepiej odżywi.
Co pobudzi je do szybszego wzrostu w nowym miejscu.
3
Usuń suche liście oraz uszkodzone pędy
Zabieg ten ma na celu uzyskanie ładniejszego wyglądu rośliny oraz pozbycie się potencjalnych ognisk chorobotwórczych.
- lora
Sezon po wiośnie uważam za otwarty.
Dziś sprzątałam piesia bomby a trochę liści w kupki pozbierałam , teraz myślę jak je usunąć. Przydał by się dobry duszek ale z tym to jest gorzej.
Dorotko dzięki za super wykład o przetacznikach , tylko ja ich jeszcze nie mam ba nawet nie zamawiałam ale kto wie
Na oknie mała wiosenka , gazanie pokazały się , oby tylko nie padły.

i takie milusie też

a już pączki pokazują się

Dziś sprzątałam piesia bomby a trochę liści w kupki pozbierałam , teraz myślę jak je usunąć. Przydał by się dobry duszek ale z tym to jest gorzej.
Dorotko dzięki za super wykład o przetacznikach , tylko ja ich jeszcze nie mam ba nawet nie zamawiałam ale kto wie

Na oknie mała wiosenka , gazanie pokazały się , oby tylko nie padły.

i takie milusie też

a już pączki pokazują się

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Misiu trzymam kciuki za Twoje gazanie bo moje pięknie wystartowały a teraz padają jak muchy i jeszcze parę zostało. Mam jeszcze nasiona z wymiany z akcji i posieję bo sklepowe zawiodły. Ja też wczoraj liście zgarnęłam, a dzisiaj to mniej przyjemna praca czyli wywożenie
Jest jeszcze mnóstwo pracy, ale tak przyjemnie jest się poruszać na świeżym powietrzu
Wielkanocnik już kwitnie? mój chyba myśli że Wielkanoc w kwietniu 

- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Misiu...wspaniale że już mogłaś w ogrodzie popracować.
Za parapetowce także trzymam kciuki.
. A wielkanocnik , coś mu się pomerdało i bardzo dobrze. 

- krystyna2201
- 500p
- Od: 9 lut 2010, o 17:26
Misiu widzę że sezon wiosenny rozpoczęłaś.Kwiatki posiałaś i nawet poschodziły,ja na razie posiałam po kilka pomidorów do foli. ale coś u nich cisza 

krystyna2201 pisze:Misiu widzę że sezon wiosenny rozpoczęłaś.Kwiatki posiałaś i nawet poschodziły,ja na razie posiałam po kilka pomidorów do foli. ale coś u nich cisza
Krysiu posiane pomidorki postaw na ogrzewanym parapecie, ja posiałam w tamtym tygodniu koktajlowe i już mi z ziemi wyłażą, a paczce było 11 sztuk i ciekawe czy wszystkie wzejdą

Misiu nawet sobie nie wyobrażasz, jak ja się chcę tak w ogrodzie sponiewierać

- lora

- lora