Ogród zielonej III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej III

Post »

Soniu ja też mam Green Jewel od ostatniej jesieni. Niestety wiosną już ją przesadzałam i teraz nie za dobrze znosi te upały. Nie rozrosła się zbytnio.
Bardzo podoba mi się ta hosta biało obrzeżona, co masz ją przy hortensji. Chciałabym takie ze trzy. Może dasz radę zrobić mi wiosną sadzonki? Do tego tę trawę ostnicę, jeśli znów przezimuje. ;:131
I oficjalnie mówię, że jak tylko skończy się fala upałów to leci do ciebie sadzoneczka kocimiętki Blue Moon. ;:215 Może chcesz coś jeszcze? Mam maaaasę kłosowca. ;:224 Naprawdę dużo. ;:224
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewuś dzięki. ;:196 zastanawiałam się nad Piccolino, ale ma za mocny kolor. Milkshake od ciebie kwitnie, jest śliczna, na razie niziutka. Jednak poczytuję, że większość odmianowych ma powyżej 50cm. Kupię na próbę kilka Green Jewel, pasują mi do Zebrinusa, który może wreszcie zaaklimatyzuje się i nabierze wyglądu. ;:218 Jak się nie sprawdzą, to znajdę im inne miejsce. Ogrodowa pięknie się rozrosła, ma sporo nowych pędów, bukietowa zapleciona na pień ponad 50 cm, a Double Decker kilkanaście kwiatów. ;:215

Obrazek

Asiu miło. ;:196 Namawiam cię do posadzenia chociaż jednej hortensji, bukietowe są bezproblemowe, a z pewnością je polubisz.

Obrazek

Anitko to dwa Chopiny, tylko jak wszystko, posadzone za blisko. ;:223 Już się zastanawiam, jak będzie rabata wyglądać, jak tegoroczne nabytki się rozrosną. ;:202 Frosted Curls została tylko jedna na rabacie przy bukszpanach. Łapały grzyba w miejscu, gdzie trawa je dotykała. ;:222 Ta rabata z tyłu i z lewej strony będzie wiosną uzupełniana, może dojrzeję do jakiegoś rozwiązania.

Obrazek

Ewuniu dzięki. ;:196 Może nie wąchasz hortensji wieczorem. :) Dziś pachną odurzająco, Pinki Vinki wyjątkowo mocno, zapraszam do mnie. ;:108 Szkoda, że nie ma jeszcze urządzeń do przesyłania zapachu. ;:131 Ja też co roku kupuję brązowe trawy, intrygująco wyglądają. Cieszę się, że obwódka rośnie, moje trzy też już całkiem ładnie wyglądają. Na rabacie bukszpanowej jest miłorząb, na razie malutki i będą dwie hortensje na pniu. Na razie są małe, ale w przyszłym roku już zakwitną. Z pewnością jeszcze będzie wiele koncepcji. ;:306 Dla ciebie Chopin.

Obrazek

Dario dzięki. ;:196 powtarzam, że u kogoś zawsze wszystko szybciej rośnie w ogrodzie. :D U mnie zdecydowanie ziemia piaskowa, w niektórych miejscach wzbogacona gliną. Siewki zaczynają mnie denerwować. Szałwie mam nawet w trawniku, hibiskusów dziesiątki wczoraj wypieliłam, czeka mnie jeszcze niszczenie zawilców wielkokwiatowych, rozwarów i białych jeżówek. ;:160 Wszystkie brukowane miejsca są z kostki betonowej. Na pewno kiedyś będziesz czegoś szukać, granit jest najpiękniejszy, ale życzę ci wygranej w totka. Na priv napisałam firmę. Siejące się bez umiaru jeżówki z rozplenicą.

Obrazek

Zuza dzięki, ;:196 hortensje mają dużo kwiatów, ale zdecydowanie drobniejsze niż w ubiegłym roku. Susza niestety im zaszkodziła. Nawożę dwa razy. Wiosną nawozem do hortensji, a w czerwcu podsypałam Polifoską, bo taki nawóz miałam. ;:131 Na zimę sypię na korzenie igliwie sosnowe, pewnie też trochę pomaga, jak się rozłoży. Twoja Grandiflora jest ładna, z pewnością susza spowodowała zmniejszenie kwiatów.

Martuś jako laik różany, jestem Artemis zachwycona. Tegoroczne sadzonki kwitną obficie po raz drugi. Mają naprawdę sporo pąków.

Obrazek

Aniu hostę dostaniesz wiosną, już są ogromne, wychodzą na chodnik. Muszę dzielić, jedna waży 6-8 kg. Ostnicę też, jeśli przeżyje. Nazbierałam nasion, zawsze można wysiać nowe. Za kłosowce dziękuję, mam ich tak dużo, że nawet nie pokazuję, choć ciągle gdzieś w kadr wchodzą. ;:306

Marketową trochę przypieka słońce.

Obrazek

Heidtram też zaczyna.

Obrazek

Czerwona późnym wieczorem.

Obrazek

Obrazek

Rododendron Cunningham,s White z B. jednak pomylił pory roku.

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu dziękuję!!! ;:196 :tan
Szkoda, ze te czerwone żurawki musisz przesadzić. Pięknie się komponują z tymi trawami i ogólnie na tej rabacie. ;:215
U moich rozplenic nadal ani widu kłosa ale poczekam. Od kiedy są u Ciebie? U mnie średnio 2 tygodnie później wszystko. Np Aretmis dopiero zbiera się do drugiego kwitnienia. Myślę, że jeszcze z tydzień nim znów ujrzę jego cudne kwiaty.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chcę ją chcę będę polować.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Soniu rabata z Red Baron cudna.Moja jeszcze malutka ale dobrze że się chociaż zaklimatyzowała przed tymi upałami.
Jak ją przechowujesz przez zimę, okrywasz czymś?
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

;:138 dla różanecznika ;:oj
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Rododendron Cunningham,s White z B. jednak pomylił pory roku.
On tak ma... ;:108 i często powtarza skromne kwitnienie latem.
Rozplenica u Ciebie już się pięknie kłosi :shock: ... jakoś nie miałam okazji poczuć zapachu hortensji :roll: fakt,że wieczorem to już mnie na działce nie ma... ;:131 Wiele tracę przez to! ;:oj No ale jest jak jest !
Jeżówki Ci dopisały, u mnie w tym roku - niewypał ...Nawet nie zaglądam do "mojego bylinowego "z pewnością wiele tam nowości- jakoś mnie odeszło! :roll:
Miłego mimo upału dnia Soniu!

;:100
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Red baron piękny wieczorem ;:108 Lubię jak jego czerwone liście przeplata zachodzące słońce, ślicznie wtedy wygląda ;:215
Rododendrony Cunningham,s White ma moja znajoma w szpalerze. Są już kilku/kilkunastoletnie. Widok ich kwitnących w maju zapiera dech.
A wiesz że mówiła mi że któregoś roku kwiaty wybarwiły jej się z białego na ciemny róż prawie jasna czerwień ;:oj
U mnie jeden z fioletu wybarwił się na różowo. Ciekawe od czego to zależy ;:173
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Soniu ale Artemis się spisuje na medal ;:333 Pięknie się u Ciebie zaprezentował.Ja u Ciebie widziałabym jeszcze Aspiryne Rose,kwitnie bukiecikami ;:108
Rabata z Red Baron cudna ;:167 Mam tą trawkę i wytrwale się rozrasta,a jej czerwone kłosy w słońcu to bajka widoczek ;:108

Miłego dzionka :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu nie ma sprawy. :) Na razie i tak nie przesadzę, bo by żurawki padły. Może poczekam do wiosny i tak połowa liści spalona, więc już gorzej nie będzie. ;:218 U mnie też siedem rozplenic bez kłosów. Większość z ubiegłego roku, ale kwitną te nie przesadzane wiosną.

Martuś jak doświadczone różomaniaczki ;:180 podpowiedzą, to nawet taki laik różany, jak ja może cieszyć się kwiatami. Zamawiaj, będziemy podziwiać, masz dobrą ziemię, to z pewnością będą dobrze rosły.

Olu dzięki. ;:196 Red Baron rośnie bez żadnej opieki. Ja oprócz kopczykowania róż, niczego nie okrywam. W mojej glebie rozrasta się nawet za bardzo. Wiosną obdarowałam kilka osób kłaczami, które rosły dalej od kępy.

Kasiu dzięki, ;:196 już pogratulowałam różanecznikowi. :D Szkoda tylko, że wiosną będzie bez kwiatów.

Marysiu ;:180 już jestem mądrzejsza. ;:218 Kwitną tylko rozplenice nieprzesadzane wiosną. Cztery jeżówki odmianowe dostałam w prezencie od Mewy, bardzo ładnie rosną. Jak przeżyją zimę, dokupię więcej. Te zwykłe, to terminatory rosną gdziekolwiek się je posadzi.

Zuza kupiłam rododendrona w maju w B., ma 25 cm ;:306 i zawiązał dwa pąki. Na ładny krzew jeszcze poczekam. Wiosną będzie tylko zielony. Podczytywałam trochę o rododendronach w wątku pasjonatki, z pewnością pH gleby ma znaczenie dla barwy kwiatów. Red Barona będzie więcej, już wymyśliłam kolejną rabatę z nim.

Aniu boję się tylko, czy nie za małe odległości ma Artemis, posadziłam co 70 cm. ;:131 Zobaczymy w przyszłym roku, jak przeżyje zimę. Nad poszerzeniem różanki na skarpie już myślę. :heja Red Baron w tym roku ma słońca aż za dużo, jest ładnie wybarwiony.

Niestety dziś tylko jedna aktualna fotka, miałam wyjątkowo pracowity dzień. Trawom przy tarasie susza nie szkodzi. Artemis rośnie po lewej stronie.

Obrazek

Werbena na każdej rabacie.

Obrazek

Na prawo od wejścia.

Obrazek
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

Może w październiku . Na razie inne roślinki zamawiam końcem sierpnia. :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś ja raczej nie mam zaufania do jesiennego sadzenia.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

Moje róże jesienią się przyjęły super a i te sadzone wiosną tež. :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak twoje marketowe, bo u mnie z trzech, dwie żyją.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

Te od Ciebie z 3też 2żyją ale wszystkie inne ładnie rosną . A mam pytanie. Mam taką fioletową smagliczkę. Nie wiem czy to jednoroczna czy się wysiewa. Wiesz coś na ten temat ?Mówiłaś kiedyś że miałaś taką .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”